campoy-alfred-agatha390

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα το βιβλίο «Οι περιπέτειες των Άλφρεντ και Άγκαθα» της Ισπανίδας Άνα Καμπόι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris.

Οι ιστορίες μυστηρίου, οι ιστορίες με κλειδιά και αστυνομική πλοκή συχνά γοητεύουν τα παιδιά που μέσα από αυτές ζουν τη φαντασίωση πως εξιχνιάζουν τα ίδια διάφορα μυστήρια. Τα τελευταία χρόνια συγγραφείς βιβλίων για παιδιά έχουν επενδύσει στο είδος δημιουργώντας σειρές με πρωταγωνιστές φιλοπερίεργα παιδιά ή ζώα με ανθρώπινες ιδιότητες που καταπιάνονται με δυσεπίλυτες υποθέσεις και τα καταφέρνουν μια χαρά, ζώντας την ανατριχίλα αλλά και σπάζοντας πλάκα. Οι πιο επιτυχημένες από αυτές τις σειρές κυριολεκτικά κάνουν θραύση.

Η θετική τους συνεισφορά στη διάπλαση του παιδιού έγκειται ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στο ότι προτάσσουν την ευφυΐα και τη συνδυαστική σκέψη ως τα απόλυτα υπερόπλα που λύνουν μυστήρια και προβλήματα, ξεσκεπάζουν τους κακούς και αποδίδουν δικαιοσύνη. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Επινόησε τη συνάντηση του μετρ των ταινιών μυστηρίου Άλφρεντ Χίτσκοκ με τη συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών Άγκαθα Κρίστι

Η σειρά βιβλίων Οι περιπέτειες των Άλφρεντ και Άγκαθα είναι μια σειρά ιστοριών με ήρωες ένα αγόρι, ένα κορίτσι και το σκυλάκι της που ως ομάδα διαλευκάνουν ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Η συγγραφέας Άνα Καμπόι επινόησε την συνάντηση του μετρ των ταινιών μυστηρίου Άλφρεντ Χίτσκοκ με τη σπουδαία συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών Άγκαθα Κρίστι, αλλά στην παιδική τους ηλικία. Η πρώτη τους υπόθεση «Τα δέκα πουλιά Έλστερ» είναι μια ευθεία αναφορά και ταυτόχρονα φόρος τιμής στους «Δέκα μικρούς Νέγρους» της Κρίστι και «Τα πουλιά» του Χίτσκοκ. Μια πλούσια κυρία θα πέσει θύμα κλοπής της σπάνιας συλλογής της που αποτελείται από δέκα μινιατούρες πουλιών κατασκευασμένες από χρυσό και πολύτιμους λίθους. Το απροσδόκητο δίδυμο των ντετέκτιβ θα ξεσκεπάσει το μυστήριο και θα δώσει ραντεβού στους αναγνώστες στις επόμενες περιπέτειες.

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς συντελείται η συνάντηση των ηρώων: ο 11χρονος Άλφρεντ από το κακόφημο Ιστ Εντ του Λονδίνου θα συναντήσει την κομψή νεαρή Άγκαθα που μεγαλώνει στο σαφώς αριστοκρατικότερο Μπεϊζγουώτερ και είναι ήδη μια αναγνωρισμένη «άτυπη» ντετέκτιβ στην οποία ενήλικες προστρέχουν για βοήθεια. Ο Άλφρεντ κατάγεται από ένα περιβάλλον όπου χρειάζεται να παλέψει για να αποδείξει την αξία του και για να μην λοξοδρομήσει. Η Άγκαθα μεγαλώνει μοναχικά σε ένα περιβάλλον όπου δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα αν και η ίδια έχει να προσφέρει πολλά χάρη στην εξυπνάδα, το πνεύμα και το χιούμορ της. Τα παιδιά θα εμπλακούν στη διαλεύκανση μιας τυπικής υπόθεσης μυστηρίου και θα τα καταφέρουν περίφημα.

Η καλή μετάφραση/απόδοση της Λένας Φραγκοπούλου έχει δώσει ένα κείμενο εύληπτο και με καλή ροή για τους μικρούς αναγνώστες. 

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Τα βιβλία της σειράς απευθύνονται σε παιδιά των μεγάλων τάξεων του δημοτικού, χωρίς να αποκλείονται οι καλοί αναγνώστες και της τρίτης δημοτικού.

campoy-photoΠοια είναι η συγγραφέας

Η 35χρονη Ισπανίδα Άνα Καμπόι γεννήθηκε στη Μαδρίτη όπου και ζει. Σπούδασε Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Compultense, εργάστηκε ως ηθοποιός, σκηνοθέτησε ταινίες μικρού μήκους, δούλεψε στην τηλεόραση, ενώ ειδικεύτηκε στην μεταγλώττιση. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς αγαπά πολύ τις ταινίες μυστηρίου και την αστυνομική λογοτεχνία, εξού και πάντρεψε τα δύο είδη στη σειρά βιβλίων που δημιούργησε για τα παιδιά.

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Η υπόθεση που λειτούργησε ως αφετηρία για την συγγραφέα (η συνάντηση δηλαδή του Άλφρεντ Χίτσκοκ και της Άγκαθα Κρίστι) μικρή σημασία έχει για τους αναγνώστες στους οποίους απευθύνεται το βιβλίο. Τα παιδιά θα το αγαπήσουν για τον δυναμισμό, την ευφυΐα και την αποφασιστικότητα των ηρώων και για τις ευφάνταστες περιπέτειες που ζουν στις οποίες κάθε παιδί θα ήθελε να συμμετέχει.

Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς

Λίγο ώς πολύ, ο λόγος για τον οποίο το βιβλίο Οι περιπέτειες των Άλφρεντ και Άγκαθα αποτελεί μια καλή επιλογή για τους γονείς είναι ακριβώς επειδή βάζει σε πρώτο πλάνο τη δύναμη του μυαλού και τη χρήση της λογικής ως εργαλεία για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων όταν το δίκιο μοιάζει να έχει υποστεί μοιραίο πλήγμα από την επικράτηση των στερεότυπων, της κοινωνικής ακαμψίας και της κυριαρχίας των ολιγόνοων. 

* Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος. 

 
campoy-exofylloΟι περιπέτειες των Άλφρεντ και Άγκαθα
Τα δέκα πουλιά Έλστερ
Άνα Καμπόι
Polaris εκδόσεις, 2014
Απόδοση: Λένα Φραγκοπούλου
ΣΕΛ.: 178, Τιμή: € 11,00
politeia-link

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας «Ζαν Μονέ»: Στον Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ για το «Ο κηπουρός και ο θάνατος»

Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας «Ζαν Μονέ»: Στον Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ για το «Ο κηπουρός και ο θάνατος»

Ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ (Georgi Gospodinov) τιμήθηκε με το 32ο Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας Ζαν Μονέ για το μυθιστόρημά του «Ο κηπουρός και ο θάνατος» (μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, εκδ. Ίκαρος). © Louisiana Channel

Επιμέλεια: Book Press

...
Γιάννα Γιαννοπούλου: «Για να αναγνώσουμε το παρόν, πρέπει να ανατρέχουμε στο παρελθόν»

Γιάννα Γιαννοπούλου: «Για να αναγνώσουμε το παρόν, πρέπει να ανατρέχουμε στο παρελθόν»

Η Γιάννα Γιαννοπούλου μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά της «Χαλιούρω» (εκδ. Γραφή). 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Δεν ε...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

Ο εργασιακός χώρος ως λογοτεχνική θεματική: Το επάγγελμα εμπνέει τη μυθοπλασία, ο χώρος δουλειάς συστήνει τη δική του δραματουργία

Ο εργασιακός χώρος ως λογοτεχνική θεματική: Το επάγγελμα εμπνέει τη μυθοπλασία, ο χώρος δουλειάς συστήνει τη δική του δραματουργία

Λογοτεχνικά βιβλία που αξιοποιούν τον εργασιακό χώρο ως θεματική και με ποιον τρόπο το κάνουν. Γιατί το επάγγελμα του δασκάλου εμπνέει περισσότερο τους συγγραφείς και πώς μιλούν για αυτό. Κάποιες σκέψεις. Εικόνα: Από ιταλική έκδοση του «Ταχυδρομείου» του Τσαρλς Μπουκόβσκι. 

Γράφε...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Αυγούστου 2026 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Η γλώσσα του τόπου και η γλώσσα της γραφής

Εκτενής ανάλυση για τη συζήτηση σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, την ντοπιολαλιά και την έννοια της πρωτοπορίας, με αφορμή όσα γράφτηκαν πρόσφατα. Στην κεν

ΦΑΚΕΛΟΙ