niemann-360

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα το εικονογραφημένο παραμύθι Ο φίλος μου ο δράκος του Christoph Niemann, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το εικονογραφημένο βιβλίο του Κρίστοφ Νήμαν Ο φίλος μου ο δράκος φέρνει σε επαφή τους μικρούς αναγνώστες με την κομψή αναπαραστατική γραφή συστήνοντάς τους τον κόσμο των κινέζικων ιδεογραμμάτων ενώ ταυτόχρονα τους ανοίγει τον δρόμο προς έναν πολύ διαφορετικό πολιτισμό. Ένα κοριτσάκι, η Λιν, λαμβάνει δώρο έναν δράκο, αρχετυπικό σύμβολο των Κινέζων με διαμετρικά αντίθετη συμβολική αξία από αυτή που έχει στη Δύση όπου αντιπροσωπεύει την απειλή και το κακό. Το κορίτσι θα συνδεθεί με τον μικρό δράκο με δυνατή φιλία, έτσι που όταν ο νέος φίλος της θα αμφισβητηθεί, εκείνη θα αψηφήσει τους οικογενειακούς νόμους και θα τον αναζητήσει διακινδυνεύοντας και μπλέκοντας σε διάφορες περιπέτειες. Στο τέλος, ο δράκος από μπελάς θα αναδειχθεί σε ήρωα και θα του αναγνωριστούν όλες του οι ιδιότητες που συμβολικά του αποδίδονται στον κινεζικό πολιτισμό: το θάρρος και η ανδρεία, η ευγένεια και η υπομονή, η δύναμη και η σοφία.

Το  ιδότυπο αυτό αλφαβητάρι προσκαλεί τα παιδιά να ξεκινήσουν ένα νοερό ταξίδι στη χώρα των δράκων αφηγούμενο μια ιστορία φιλίας και σεβασμού

Κάθε σελίδα του βιβλίου, κάθε εικόνα και κάθε μορφή είναι στολισμένη με κινέζικα ιδεογράμματα και εικονογράμματα που συμβολίζουν απλές και βασικές έννοιες όπως «άνθρωπος», «δέντρο», «δάσος», «αγελάδα» ή ακόμη και έννοιες που δηλώνουν τον χώρο όπως «πάνω» ή «κάτω». Πρόσωπα και ζώα έχουν επίσης σχεδιαστεί ακολουθώντας τη χάρη των γραμμών με τις οποίες αποτυπώνεται γραπτώς η κινεζική γλώσσα. Εκτός βέβαια από το στοιχείο της εικόνας, στην κινεζική γραπτή γλώσσα πολυάριθμοι χαρακτήρες και λέξεις είναι δομημένοι με βάση φωνητικά ή και σημασιολογικά στοιχεία. Το  ιδότυπο αυτό αλφαβητάρι προσκαλεί τα παιδιά να ξεκινήσουν ένα νοερό ταξίδι στη χώρα των δράκων αφηγούμενο μια ιστορία φιλίας και σεβασμού. Πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη αφορμή για παιχνίδι και αναπαραγωγή των ιδεογραμμάτων είναι τα παραδείγματα που θα βρει ο αναγνώστης σε κάθε σελίδα. 

Εικαστικά, ο Νήμαν έχει δημιουργήσει ένα αρμονικό σύνολο απλών αλλά πολύ δυνατών σχεδιαστικά εικόνων σε συνδυασμό με τα κινέζικα ιδεογράμματα. Για τον χρωματισμό, οι αποχρώσεις έχουν αντληθεί από την ίδια παλέτα με την οποία είναι χρωματισμένα όλα τα γνωστά σύμβολα της Κίνας: κυριαρχεί το κόκκινο και το μαύρο ενώ σε κάθε σελίδα ένα πιο απαλό χρώμα (γκρι, σομόν, μπεζ) δημιουργεί τον καμβά πάνω στον οποίο εξελίσσεται η αφήγηση. 

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού, που ακόμη μαθαίνουν να αποτυπώνουν στο χαρτί τον προφορικό λόγο και συχνά αντιμετωπίζουν τη γραφή ως ένα άλλο είδος ζωγραφικής, θα απολαύσουν τις περιπέτειες της Λιν στη χώρα των ιδεογραμμάτων.

niemann-photoΠοιος είναι ο συγγραφέας και εικονογράφος

Ο Κρίστοφ Νήμαν (1970) γεννήθηκε στη Γερμανία και από το 1997 έζησε στη Νέα Υόρκη. Είναι εικονογράφος, γραφίστας, art director και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα έντυπα ή περιοδικά, όπως το New Yorker, για το οποίο συχνά σχεδιάζει το εξώφυλλο, το New York Times Magazine, όπου διατηρεί blog στο οποίο γράφει για πολιτικά, οικονομικά και καλλιτεχνικά θέματα, ενώ έχει λάβει διάφορα βραβεία και διακρίσεις. Ορισμένες φορές τα γνωστά πλέον doodles της google φέρουν την υπογραφή του.

Ο Νήμαν έχει γράψει και σχεδιάσει βιβλία για παιδιά. Πλέον ζει με τη σύζυγό του και τους τρεις γιους του στο Βερολίνο. Περισσότερα για τον δημιουργό θα δείτε στο www.christophniemann.com

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Στα παιδιά αρέσει πολύ να έρχονται σε επαφή με κάτι το τελείως διαφορετικό από ό,τι γνωρίζουν. Θα απολαύσουν την ιστορία της μικρής Λιν αλλά και θα τους φανεί διασκεδαστικό να αποπειραθούν να γράψουν ορισμένα από τα κινέζικα ιδεογράμματα.

Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς

Ένας Γερμανός εικονογράφος και συγγραφέας που έζησε για πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη και κάποια στιγμή ήρθε σε επαφή με τη γλώσσα και την τέχνη στην Κίνα δείχνει το δρόμο για την γνωριμία με έναν μακρινό πολιτισμό.

Ο προφανής, μα ουσιαστικός λόγος για να προτιμηθεί το βιβλίο του Νήμαν είναι για την αφορμή που δίνει να αρχίσει μια γόνιμη διαδικασία αναζήτησης, για τους αμύητους ακόμη αναγνώστες, γλωσσών και πολιτισμών πολύ διαφορετικών από τον δικό τους, καλλιεργώντας επιπλέον την αγάπη για το διάβασμα και την εκμάθηση άλλων γλωσσών. Τέλος, χάρη στη θαυμάσια εικονογράφηση, το βιβλίο μυεί τους μικρούς αναγνώστες στην αισθητική απόλαυση. 

* Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος

niemann-exofylloΟ φίλος μου ο δράκος
Μια ιστορία με κινέζικα ιδεογράμματα
Christoph Niemann
Μετφρ. Θεόφιλος Μπαχτσεβάνης
Εικονογράφηση: Christoph Niemann
Εκδόσεις Νεφέλη, 2013
Σελ. 35, τιμή € 12,90

 politeia-link

 

 

 

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουρανός, των Ελέν Ντρυβέρ και Ζυλιέτ Άινχορν  – Ένα ποιητικό ταξίδι στη γνώση

Ουρανός, των Ελέν Ντρυβέρ και Ζυλιέτ Άινχορν – Ένα ποιητικό ταξίδι στη γνώση

Ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους. Αυτή την εβδομάδα το εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων «Ουρανός» των Hélène Druvert (εικονογράφηση) & Juliette Einhorn (κείμενα) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν, σε μετάφραση Καρίνας Λάμψα. (Στην κεντρική εικόνα η θεά Νουτ των αρχαίων Αιγυπτίων, η μητέρα όλων των άστρ...

Πειρατόσουπα, του Νιλ Γκέιμαν: Ένα βιβλίο ανατρεπτικό και αστείο

Πειρατόσουπα, του Νιλ Γκέιμαν: Ένα βιβλίο ανατρεπτικό και αστείο

Ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους. Αυτή την εβδομάδα η εικονογραφημένη ιστορία «Πειρατόσουπα» του Νιλ Γκέιμαν (μτφρ. Αντώνης Παπαθεοδούλου) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

...
Το καταραμένο κουνέλι, της Τζούντιθ Κερ

Το καταραμένο κουνέλι, της Τζούντιθ Κερ

Ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.

Αυτή την εβδομάδα η εικονογραφημένη ιστορία «Το καταραμένο κουνέλι» της Τζούντιθ Κερ (μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια γι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κάλλας: Τα βιβλία για τη μελαγχολική ντίβα

Μαρία Κάλλας: Τα βιβλία για τη μελαγχολική ντίβα

Μια μέρα σαν σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου 1977, πέθανε στο Παρίσι από καρδιακή προσβολή στα 54 της χρόνια η «θεία» Μαρία Κάλλας. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Η μεγαλύτερη ντίβα της όπερας, η Μαρία Κάλλας, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 2 Δεκεμβρίου 1923. Η κόρη τ...

Τάβι Βάρτια: «Ήθελα να γράψω μια δυνατή ιστορία αγάπης και επιβίωσης»

Τάβι Βάρτια: «Ήθελα να γράψω μια δυνατή ιστορία αγάπης και επιβίωσης»

Συνέντευξη με τον Φινλανδό σκηνοθέτη, σεναριογράφο και συγγραφέα Taavi Vartia, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Κλεμμένη νύφη» (μτφρ. Όικαρινεν-Βασιλοπούλου Γιάννα, εκδ. Βακχικόν)

Της Ελένης Κορόβηλα

Ο Τάβι Βάρτια είναι γνωστό...

Κάποια κορίτσια, κάποια καπέλα και ο Χίτλερ, της Τρούντι Κάντερ

Κάποια κορίτσια, κάποια καπέλα και ο Χίτλερ, της Τρούντι Κάντερ

Για το μυθιστόρημα της Trudi Kanter «Κάποια κορίτσια, κάποια καπέλα και ο Χίτλερ» (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη, εκδ. Κλειδάριθμος).

Της Λεύκης Σαραντινού

Οι πρωτογενείς και άμεσες μαρτυρίες γύρω από ιστορικά γεγονότα έχουν πάντα γι...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Frank Goldammer «Χίλιοι διάβολοι» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), που κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Χέλερ μπήκε στο εστιατόριο από την ανοιχτή πόρτα στη...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 31 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ