frantzi360

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα τo βιβλίο για μικρά παιδιά Πίσω στο δάσος της Αντιόπης Φραντζή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο συνδυασμός παιδιού και ζώου σε μια εικόνα ή σε μια αφήγηση είναι συνδυασμός επιτυχίας. Τα μικρά του ανθρώπου παρέα με τα μικρά των ζώων είναι κάτι παραπάνω από τρυφερά, παιχνιδιάρικα και χαριτωμένα: είναι η ουσία της ύπαρξης, η αφετηρία της ζωής, η ελπίδα πως ο κόσμος μπορεί να είναι καλύτερος, πιο ειρηνικός, χτισμένος με τα πιο στέρεα υλικά: τον σεβασμό, την αγάπη, την αλληλεγγύη. Οι δυνατές εικόνες ωστόσο δεν αρκούν: Η προσήλωση από πολύ μικρή ηλικία σε έναν κώδικα ηθικών αξιών που προϋποθέτει τον σεβασμό στα δικαιώματα των άλλων πλασμάτων, αποτελεί την πιο στέρεη βάση για την ηθική μεταχείριση όλων όσων μειονεκτούν φυσικά ή διανοητικά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο μικρός ήρωας της σύντομης μα περιεκτικής ιστορίας της Αντιόπης Φραντζή αγαπά τα ζώα και, όπως εκατομμύρια παιδιά, γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες για το κάθε είδος, τη ζωή και τις συνήθειές του. Παθιάζεται δε τόσο πολύ με αυτά που η πιο αγαπημένη του ασχολία είναι τα επισκέπτεται εκεί όπου ζουν: στον ζωολογικό κήπο. Το σύγχρονο παιδί της πόλης καλείται να δεχθεί πως η φυλάκιση ενός έμβιου όντος μπορεί να είναι κάτι αποδεκτό, θεμιτό ακόμη και διασκεδαστικό. Το αγόρι της ιστορίας δεν θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να καταλάβει πως τα ζώα πρέπει να ζουν ελεύθερα· ως μικρός ενεργός πολίτης θα κάνει κάτι για να τα βοηθήσει και εκείνα θα τον ανταμείψουν με τη φιλία τους. 

Η συνθήκη ενός ζώου σε καθεστώς αιχμαλωσίας πίσω από κάγκελα, ή έστω σε έναν τεχνητό χώρο που προσομοιάζει με το φυσικό του περιβάλλον, ή ενός ζώου που εκτελεί κόλπα και ακροβατικά σε ένα τσίρκο συχνά προβληματίζει τα παιδιά και τα κάνει να αισθάνονται άβολα. Η εικόνα της αρκούδας με τα πληγωμένα πόδια που αλυσοδεμένη εκτελεί χορό στο ρυθμό που της παίζει ο αρκουδιάρης είναι πια καταδικαστέα. Το αποχαυνωμένο λιοντάρι εξακολουθεί όμως να θεωρείται αποδεκτό θέαμα. Φιλοσοφικά, το κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων εκφράζεται από σημαντικούς στοχαστές και αφορά όχι μόνο την αιχμαλωσία ζώων σε ζωολογικούς κήπους και τσίρκο αλλά και σε θέματα διατροφής, χρησιμοποίησης ζώων για ερευνητικούς σκοπούς κ.ά. Στα παιδιά, ο προβληματισμός μπορεί να ξεκινήσει με μια απλή ιστορία, χωρίς διδακτισμό. 

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το βιβλίο απευθύνεται στους πρωτάρηδες αναγνώστες οι οποίοι βρίσκονται ακόμη στην περίοδο που ανακαλύπτουν με χαρά πως η αυτόνομη ανάγνωση είναι μια υπέροχη περιπέτεια που μόλις έχει αρχίσει. Η περίοδος αυτή συνήθως ξεκινά στην Α' δημοτικού και πλησιάζει στο τέλος της στην Γ' τάξη.

Ποια είναι η συγγραφέας

Η Αντιόπη Φραντζή είναι διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας και επιμορφώτρια δασκάλων. Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών και παιδαγωγικά στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιώς και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν/μιου Ιωαννίνων. Έχει μετεκπαιδευτεί στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο University of Strathclyde σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Παν/μιου Αιγαίου, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού με αντικείμενο την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

frantzi-piso-sto-dasosΠοιος είναι ο εικονογράφος

Ο Γιώργος Καραχρήστος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Σπούδασε σκίτσο και κινούμενο σχέδιο στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών του Σπύρου Ορνεράκη και Εικονογράφηση και οπτική επικοινωνία στο UCE του Brimingham. Συνεργάζεται με διάφορους εκδοτικούς οίκους, διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες παραγωγής. Ζει στην Αθήνα.

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Τα παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού είναι ήδη σε θέση να αντιληφθούν σε βάθος έννοιες όπως τα δικαιώματα και η απονομή δικαιοσύνης. Θα χαρούν με την απόδραση των ζώων και θα ταυτιστούν με τον μικρό Ίωνα που κάνει το σωστό.

Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς

Για να το χρησιμοποιήσουν ως αφορμή για συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με την έννοια του σεβασμού του άλλου και των δικαιωμάτων του ακόμη κι αν έχει τέσσερα πόδια και ουρά ή φτερά και ράμφος. Με το «Πίσω στο δάσος» (καθώς και με άλλα βιβλία παρόμοιας θεματολογίας και στόχευσης) θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν το κεφάλαιο της ηθικής ως στάση ζωής και να εισάγουν σε αυτή την προβληματική τα παιδιά. Για να τους πουν ότι «οι γρήγοροι πρέπει να βοηθούν τους πιο αργούς, οι δυνατοί τους πιο αδύναμους».

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ

frantzi-exofylloΠίσω στο δάσος
Αντιόπη Φραντζή
Εικονογράφηση: Γιώργος Καραχρήστος
Εκδόσεις Πατάκη, 2013
Τιμή € 4,90, σελ. 49
politeia-link

 

 

 

 

 

  


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ματαιωμένοι αρραβώνες της Ιζαμπώ και του Τραϊανού

Οι ματαιωμένοι αρραβώνες της Ιζαμπώ και του Τραϊανού

Η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα, το ιστορικό μυθιστόρημα της Βησσαρίας Ζορμπά-Ραμμοπούλου «Οι ματαιωμένοι αρραβώνες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

...
Σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι και είναι περήφανο γι' αυτό

Σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι και είναι περήφανο γι' αυτό

Αυτή την εβδομάδα το εικονογραφημένο παραμύθι για μικρά παιδιά «Σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι» των J.J. Austrian και Mike Curato που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Δυο σκουλήκ...

Διαβάζοντας με τον μπαμπά, για τον μπαμπά

Διαβάζοντας με τον μπαμπά, για τον μπαμπά

Με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα, ορισμένα από τα ωραιότερα βιβλία για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά που είναι αφιερωμένα στη σχέση μπαμπά – παιδιού. Βιβλία για  μπαμπάδες ήρωες και για μπαμπάδες αντιήρωες, για μπαμπάδες πολύ στεναχωρημένους και για πάρα πολύ αστείους, για μπαμπάδες που μπορούν να πάνε μέχρι το φεγ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα λόγια μας τα βρήκαμε μέσα στους άλλους»

«Τα λόγια μας τα βρήκαμε μέσα στους άλλους»

Η Κορίνα Καλούδη με την πρώτη της ποιητική συλλογή «Και βέβαια τους φοβάμαι» (εκδ. Περισπωμένη) ξεχωρίζει για την ισορροπία που κρατάει ανάμεσα στην ενδοσκόπιση και τον κοινωνικό προβληματισμό. Χαμηλόφωνη, ευθύβολη και αληθινή.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τι απαντάτε σε όσ...

Έξι περίπατοι, του Αλέξανδρου Ίσαρη

Έξι περίπατοι, του Αλέξανδρου Ίσαρη

Για τα αφηγήματα του Αλέξανδρου Ίσαρη «Έξι περίπατοι - Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς» (εκδ. Κίχλη).

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Πώς παράγεται η συγκίνηση; Πώς γεννιέται η νοσταλγία; Πώς μια βόλτα γίνεται πίνακας ζωγραφικής που ζωντανεύει τόπους και χτίζε...

Η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης εκπέμπει ψηφιακά

Η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης εκπέμπει ψηφιακά

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της πανδημίας του COVID-19, η διοργάνωση επικεντρώνεται σε ένα εξ ολοκλήρου διαδικτυακό πρόγραμμα διάρκειας έντεκα ημερών (19-29 Νοεμβρίου) με αιχμή τη συμμετοχή σημαντικών συγγραφέων και την ψηφιακή διοργάνωση των προγραμματιζόμενων φεστιβάλ, εκδηλώσεων και δράσεων, καθώς και των επαγγ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Μητέρες, της Σάρα Νοττ (προδημοσίευση)

Μητέρες, της Σάρα Νοττ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Sarah Knott «Μητέρες – Μια αντισυμβατική ιστορία» (μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη), που κυκλοφορεί στις 29 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ

...
Νο 13, του Βάλτερ Μπένγιαμιν (προδημοσίευση)

Νο 13, του Βάλτερ Μπένγιαμιν (προδημοσίευση)

Απόσπασμα μιας ενότητας και μέρος των επιλεγομένων από την ανθολογία του Walter Benjamin «Νο 13 – Εξήντα πέντε θέσεις για τα βιβλία και τις πόρνες, το γράψιμο, την κριτική, τους σνομπ και την επιτυχία», σε μετάφραση και επιλεγόμενα του Κώστα Κουτσουρέλη. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσ...

Ανακαινίζω τη ζωή μου με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη, της Φένιας Τσανάκα (προδημοσίευση)

Ανακαινίζω τη ζωή μου με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη, της Φένιας Τσανάκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Φένιας Τσανάκα «Ανακαινίζω τη ζωή μου με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη» το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Μια σχεδόν εξαντλητική περιήγηση στα βιβλία που αφορούν την ελληνική ακροδεξιά και τη Χρυσή Αυγή και κυκλοφόρησαν την τελευταία 10ετία στη χώρα μας. Ένα αξιανάγνωστο «σώμα» κειμένων που καλύπτει όλες τις όψεις του σύνθετου πολιτικού και κοινωνικού φαινομένου.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

...
Βιβλία του φθινοπώρου ή τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Βιβλία του φθινοπώρου ή τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογή από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίων και βιογραφιών.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με σκεπτικισμό αλλα και συγκρατημένη αισιοδοξία κινούνται οι περισσότεροι από τους εκδοτικούς οίκους ενόψει ενός χ...

Εννέα συγγραφείς, εννέα αγαπημένα βιβλία

Εννέα συγγραφείς, εννέα αγαπημένα βιβλία

Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Δήμητρα Λουκά, Μάκης Μαλαφέκας, Βαγγέλης Μπέκας, Ιωάννα Ντούμπρου, Κατερίνα Παπαντωνίου, Γιώργος Παυλόπουλος, Γιώργος Πετράκης, Βάσια Τζανακάρη. Εννέα νέοι συγγραφείς μοιράζονται μαζί μας σκέψεις τους για ένα βιβλίο που διάβασαν τον Αύγουστο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

17 Ιουλίου 2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

50 καλά βιβλία για το καλοκαίρι και για πάντα

Πενήντα καλά βιβλία από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή τα οποία ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε πολλά ακόμη καλά βιβλία. Ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία, ποίηση, δοκίμια ιστ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ