peter-pan-flying-over-london rackham360

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα το βιβλίο Ο Πήτερ Παν στους κήπους του Κένσινγκτον του J.M. Barrie, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίσις.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η ιδέα της λογοτεχνίας για παιδιά γεννιέται κατά τον 19ο αιώνα από την ανάδειξη της παιδικής ηλικίας ως μια περίοδος σημαντική και ίσως καλύτερη από την ενήλικη ζωή. Ο συγγραφέας απογοητευμένος από τις ακυρώσεις της ενήλικης ζωής προτείνει στα παιδιά να παραμείνουν παιδιά προσφέροντάς τους έναν περίκλειστο, μαγικό κόσμο. Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση του σκωτσέζου Τζ.Μ. Μπάρι, δημιουργού του Πήτερ Παν.

peterpan statue londresΟ πιο γοητευτικός λογοτεχνικός ήρωας που προσέφερε η λογοτεχνία για παιδιά πρωτοεμφανίστηκε στο “The Little White Bird”, ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1902. Οι ιστορίες του βιβλίου αυτού μαζί με την εικονογράφηση του Άρθουρ Ράκχαμ κυκλοφόρησαν το 1906 ως “Peter Pan in Kensington gardens”.

Ο Πήτερ Παν, λοιπόν, πριν πετάξει για τη Χώρα του Ποτέ, ήταν ένα μικρό αγόρι που αν δεν διέθετε φαντασία, ευαισθησία, τρυφερότητα, ηθικό ανάστημα, καλοσύνη, ειλικρίνεια και γνήσιο αίσθημα δικαιοσύνης δεν θα ήταν τίποτε άλλο από ένα «χαμένο αγόρι» καταδικασμένο να μεγαλώσει αναπόφευκτα. Το στοίχημα βέβαια (και το μήνυμα) δεν είναι να επιδοθεί κανείς σε μια ατέρμονη προσπάθεια αποφυγής με κάθε τρόπο της ενηλικίωσης αλλά, αντιθέτως, να προσηλωθεί σε μια συνειδητή προσπάθεια διατήρησης των καλύτερων στοιχείων της παιδικότητας ως εφόδια για την συχνά αδυσώπητη, ενήλικη ζωή.

Η συνάντηση του κειμένου του Μπάρι με την ονειρική εικονογράφηση του Ράκχαμ συνθέτουν ένα μαγικό σύνολο. Ο αναγνώστης λαμβάνει πληροφορίες για τη ζωή των παιδιών του Λονδίνου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα με βασικό σκηνικό διαδραμάτισης της ιστορίας τους μυθικών διαστάσεων και ομορφιάς κήπους του Κένσινγκτον. Σιγά σιγά απομακρύνεται από την πραγματικότητα και γλιστράει στην περιοχή του ονείρου και του μύθου, στο βασίλειο της φαντασίας. Ο Πήτερ «πετάει» μακριά από το σπίτι του λίγο μετά τη γέννησή του, ζει με τα πουλιά, με μέντορα το σοφό κοράκι, συνυπάρχει με τις νεράιδες και τα ξωτικά των κήπων. Παθιάζεται με τα ανθρώπινα, αγαπάει τη φύση, φροντίζει για τα χαμένα παιδιά και θυμάται πάντα την Μέιμυ, χαρακτήρας πάνω στον οποίο αργότερα ο Μπάρι θα «χτίσει» την ρομαντική αλλά και ακέραιη Γουέντι. 

Ο κατάλογος των πενήντα εννέα εικόνων που προηγείται του κειμένου βοηθά των αναγνώστη (μικρό ή μεγαλύτερο) να εισέλθει ομαλότερα στον κόσμο του Πήτερ Παν, πριν αναχωρήσει, για πάντα, για την Χώρα του Ποτέ.

Αναζητώντας τον Πήτερ Παν, αν το ταξίδι μέχρι τη Χώρα του Ποτέ μοιάζει πολύ μακρινό, οι ιστορίες αυτές μας δίνουν την υπόσχεση πως στους κήπους του Κένσινγκτον έχει μείνει κάτι από το πνεύμα του. 

altΣε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Ο Πήτερ Παν, ως λογοτεχνική ενσάρκωση του αιώνιου παιδιού απευθύνεται σε όλους. Σε όσους είναι παιδιά, παραμένουν (συναισθηματικά) ή ήταν (και δεν αισθάνονται πως είναι πια) παιδιά. Η συγκεκριμένη έκδοση απευθύνεται σε βιβλιόφιλα παιδικά χέρια που θα την σεβαστούν. Είναι ένα βιβλίο κατάλληλο για τα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου.

Ποιος είναι ο συγγραφέας

peter pan barrieΟ Τζέιμς Μάθιου Μπάρι γεννήθηκε στη Σκωτία τον Μάιο του 1860 και πέθανε το 1937. Συγγραφέας μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων, έχει περάσει στην ιστορία ως ο δημιουργός του αρχετυπικού ήρωα Πήτερ Παν, του αγοριού που δεν μεγαλώνει ποτέ. Τα βιώματά του και η γνωριμία του με τους γιους της οικογένειας Ντέιβις (με την οποία συνδέθηκε φιλικά και τα παιδιά της οποίας ατύπως υιοθέτησε μετά τον πρόωρο θάνατο των γονιών τους) αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για να δημιουργήσει τον αγέραστο Πήτερ Παν και τη Χώρα του Ποτέ.

Το έργο του, εν μέρει, το οφείλουμε στα όσα βίωσε στην παιδική του ηλικία∙ όταν ήταν 6 ετών πέθανε ο κατά 8 χρόνια μεγαλύτερος αδελφός του και ο ίδιος προσπάθησε, μάλλον μάταια, να αναπληρώσει το κενό στην καρδιά της μητέρας του η οποία φαίνεται να έβρισκε παρηγοριά στη σκέψη πως αφού το αγαπημένο και αδικοχαμένο παιδί της δεν θα μεγάλωνε ποτέ, άρα και δεν θα έφευγε ποτέ από κοντά της.

Μελετητές του έργου του έχουν γράψει για τον Μπάρι πως διέθετε ό,τι χρειάζεται κανείς για να γίνει καλός συγγραφέας: ταλέντο και δυστυχισμένη παιδική ηλικία.

Ο Μπάρι κληροδότησε τα δικαιώματα του έργου του στο Great Ormond Street Hospital, ένα από τα σημαντικότερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Βρετανίας.

Ποιος είναι ο εικονογράφος

peter pan arthur rackham selfportraitΟ Άρθουρ Ράκχαμ γεννήθηκε το 1867 στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και εικονογράφος, αλλά αυτή η δραστηριότητα έγινε σύντομα η κύρια ενασχόλησή του. Η ποιότητα της δουλειάς του ως εικονογράφου αναγνωρίστηκε πολύ γρήγορα∙ τιμήθηκε με αρκετά βραβεία ενώ έργα του συμπεριελήφθησαν σε έκθεση στο μουσείο του Λούβρου το 1914.

Ασχολήθηκε τόσο με την μονόχρωμη όσο και με την έγχρωμη εικονογράφηση, αναπτύσσοντας μια δική του τεχνική με επιρροές από την ιαπωνική τεχνοτροπία της ένδοξης περιόδου Μεïτζί.

Θεωρείται ένας από τους κύριους εκφραστές της χρυσής εποχής για την εικονογράφηση βιβλίων στη Βρετανία, μια περίοδος που διήρκησε από το ξεκίνημα του 20ου αιώνα μέχρι το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την περίοδο αυτή η εικονογράφηση είχε πρωταρχικό ρόλο στα έντυπα (περιοδικές εκδόσεις, εφημερίδες, βιβλία) και τα εικονογραφημένα βιβλία δεν ήταν συνώνυμα των βιβλίων για παιδιά. Αποτελούσαν ποιοτικές εκδόσεις, ιδιαίτερα πολυτελείς σε πολλές περιπτώσεις, που προορίζονταν για ακριβά δώρα καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που εξαιτίας του υψηλού κόστους έκδοσης κυκλοφορούσαν σε περιορισμένα, αριθμημένα αντίτυπα.

Τα έργα του Ράκχαμ, δημοφιλή ως σήμερα, τα συναντάμε πλέον κυρίως σε καρτ ποστάλ και αφίσες. Τα πρωτότυπα ωστόσο εξακολουθούν να διακινούνται σε δημοπρασίες έργων τέχνης.

Οι εκδόσεις Ίσις αναδεικνύουν την εικονογράφηση του Ράκχαμ πλαισιώνοντας την με φροντίδα και ιδιαίτερη καλαισθησία.

Ο Ράκχαμ εικονογράφησε και άλλα κλασσικά παραμύθια όπως η Σταχτοπούτα και η Ωραία Κοιμωμένη.

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Στα σημερινά παιδιά, ο Πήτερ Παν, είναι γνωστός από την ντισνεϊκή του εκδοχή, ίσως και από κάποια θεατρική παράσταση. Τα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου θα γνωρίσουν με αυτή την έκδοση τις απαρχές του ήρωα που πέρασε στην τυπολογία του παραμυθιού και, υπό την προϋπόθεση ότι θα αφεθούν στη χαρά της ανάγνωσης και μιας εικονογράφησης διαφορετικής από ό,τι έχουν συνηθίσει, θα αντιληφθούν για ποιο λόγο έγινε αρχετυπικός.

Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς

Οι γονείς να προτιμήσουν αυτήν την φροντισμένη έκδοση (παρά την υψηλή της τιμή) προκειμένου να εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη τους (και όχι μόνο αυτή των παιδιών) με ένα βιβλίο αναφοράς από κάθε άποψη: κειμένου, εικονογράφησης αλλά και έκδοσης. Επιλέγοντας τον Πήτερ Παν στους κήπους του Κένσινγκτον θα προσφέρουν αισθητική απόλαυση και πλούσια ερεθίσματα στα παιδιά αλλά και τους ίδιους.

Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος.


peter pan exofylloΟ Πήτερ Παν στους κήπους του Κένσινγκτον
J.M.Barrie
Μτφρ: Αργυρώ Εμμανουήλ 
Εικονογράφηση: Arthur Rackham 
Εκδόσεις Ίσις, Ρέθυμνο, 2013
Τιμή: € 35,00, σελ.152
politeia-link
 
 
 
 
 

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Εγώ μπροστά» των Ναντίν Μπρεν-Κοσμ και Ολιβιέ Ταλέκ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Εγώ μπροστά» των Ναντίν Μπρεν-Κοσμ και Ολιβιέ Ταλέκ

Για το εικονογραφημένο βιβλίο για μικρά παιδιά «Εγώ, μπροστά» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου) της Ναντίν Μπρεν-Κοσμ, σε εικονογράφηση Ολιβιέ Ταλέκ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Angelus Novus.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

...
Ένα βιβλίο για παιδιά: «Η υπόσχεση», της Νίκολα Ντέιβις

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Η υπόσχεση», της Νίκολα Ντέιβις

Αυτή την εβδομάδα στη στήλη «Ένα βιβλίο για παιδιά» το εικονογραφημένο παραμύθι «Η υπόσχεση» της Νίκολα Ντέιβις, σε εικονογράφηση της Λώρα Κάρλιν και μετάφραση της Μαρίας Παπαγιάννη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τα «Κόκκινα φανάρια» ανάβουν τα queer φώτα τους στον Cartel Τεχνοχώρο

Τα «Κόκκινα φανάρια» ανάβουν τα queer φώτα τους στον Cartel Τεχνοχώρο

Μια παράσταση βασισμένη στα «Κόκκινα Φανάρια» του Αλέκου Γαλανού, στο CARTEL Τεχνοχώρος, στο Παλιό Μηχανουργείο στην περιοχή του Ρέντη (που έχει παραχωρηθεί από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση). Κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 21.00 και κάθε Δευτέρα στις 20.00 (από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου)

Επιμέλεια: B...

Βιβλία που θα διαβάσουμε προσεχώς από τις εκδόσεις Κριτική

Βιβλία που θα διαβάσουμε προσεχώς από τις εκδόσεις Κριτική

Το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Κριτική πολλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα βιβλία, τόσο τίτλοι μεταφρασμένης και ελληνικής λογοτεχνίας, όσο και δοκίμια, μελέτες κ.ά. Δείτε τα αναλυτικά στο άρθρο που ακολουθεί. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Το Γαλλικό Ινστιτούτο τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο – Αναβολή λόγω καιρού...

Το Γαλλικό Ινστιτούτο τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο – Αναβολή λόγω καιρού...

Σήμερα, 24 Ιανουαρίου 2022, συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ημέρα που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας για πάντα στραμμένους τους προβολείς στην πολυβραβευμένη διαδρομή του στην Έβδομη Τέχνη. Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών η εκδήλωση «Αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο» που είχε προγρ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το αντίδωρο», της Μαίρης Σπυριδογιαννάκη (προδημοσίευση)

«Το αντίδωρο», της Μαίρης Σπυριδογιαννάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Μαίρης Σπυριδογιαννάκη «Το αντίδωρο – Αφού σκέφτομαι θετικά, γιατί μου πάνε όλα στραβά;» το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις «Η Τέχνη της Ζωής».

Επιμέλεια: Book Press

01 ...

«Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε», του Όλιβερ Χίλµες (προδημοσίευση)

«Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε», του Όλιβερ Χίλµες (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Oliver Hilmes «Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής), που κυκλοφορεί στις 19 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΡ ΒΙΚΤΟΡ ΜΙΛΕΡ-ΧΕΣ,
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ...

«Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα», του Γιώργου Πετράκη (προδημοσίευση)

«Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα», του Γιώργου Πετράκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός αποσπάσματος από τη συλλογή τριών ιστοριών του Γιώργου Πετράκη «Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Πληθώρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Μάρκου στέκεται πίσω απ’ τ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα πιο feelgood βιβλία με σκηνικό βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες

Τα πιο feelgood βιβλία με σκηνικό βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες

Οι βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία, συχνά μάλιστα και τα ίδια τα βιβλία, γίνονται το κεντρικό θέμα σε πολλά μυθιστορήματα, που αποκτούν έτσι αυτόχρημα τον χαρακτηρισμό του «βιβλιοφιλικού» και έχουν ένα δικα...

Μυθιστορήματα για την αμνησία: πώς οι διαταραχές μνήμης δίνουν υπέροχες ιστορίες

Μυθιστορήματα για την αμνησία: πώς οι διαταραχές μνήμης δίνουν υπέροχες ιστορίες

Ο ανθρώπινος νους και τα αχαρτογράφητα μονοπάτια του, η μνήμη και η λειτουργία της, από τα σπουδαιότερα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης, διερευνώνται τόσο από την επιστήμη όσο και από τη λογοτεχνία. Μια επιλογή λογοτεχνικών βιβλίων με θέμα την αμνησία ή διάφορες διαταραχές της μνήμης, στην πλειονότητά τους μυθι...

Τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021 σύμφωνα με τον Guardian

Τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021 σύμφωνα με τον Guardian

H λίστα του Guardian με τα καλύτερα βιβλία του 2021 περιλαμβάνει πολλά γνώριμα και αγαπητά ονόματα, όπως η Όλγκα Τοκάρτσουκ, ο Καζούο Ισιγκούρο, ο Τζόναθαν Φράνζεν και η Σάλι Ρούνεϊ, μεταξύ άλλων. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι πολλοί από τους συγγραφείς που ξεχώρισαν έχουν ήδη ένα ή περισσότερα βιβλία τους μεταφρα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ