geronimo_stilton360
Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους

Της Ελένη Κορόβηλα 

Αυτή την εβδομάδα το εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά Ταξίδι στο βασίλειο της φαντασίας, του Τζερόνιμο Στίλτον, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Η σειρά των περιπετειών με ήρωα τον Τζερόνιμο Στίλτον είναι ένα εγκώμιο στη φαντασία. Η περιπέτεια ξεκίνησε στην Ιταλία το 2000. Έκτοτε έχουν εκδοθεί δεκάδες τίτλοι διασκεδαστικών ιστοριών με ήρωα τον ευφυέστατο ποντικό, δημοσιογράφο, εκδότη και διευθυντή εφημερίδας και βέβαια, συγγραφέα. Αν η πηγή έμπνευσης για την δημιουργία του Τζερόνιμο ήταν ο αρχετυπικός Μίκυ Μάους, ο Τζερόνιμο Στίλτον έχει εξελιχθεί, στον πολύ συντομότερο χρόνο ζωής του, σε έναν πληρέστατο ήρωα με ανεξάντλητα αποθέματα σπαρταριστών περιπετειών.

Τα βιβλία της σειράς δεν είναι κόμικ καθώς δεν υπακούουν αυστηρά στους κανόνες δομής και διάρθρωσης ενός κόμικ: καρέ και συννεφάκια. Είναι ζωντανές και διασκεδαστικές αφηγήσεις γεμάτες χρώμα, παιχνίδι και πίστη στη δικαιοσύνη και το καλό.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο πολύ δημοφιλής Τζερόνιμο Στίλτον, διευθυντής της εφημερίδας Ηχώ των τρωκτικών της Ποντικονήσου, διηγείται μια φανταστική περιπέτεια σε φανταστικές χώρες όπου θα συναντήσει φανταστικούς ήρωες δράκους, νεράιδες και ξωτικά και θα λύσει μυστικούς κώδικες με αφετηρία μια σοφίτα. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της δεύτερης σειράς με ήρωα τον Τζερόνιμο Στίλτον στο οποίο οι ιστορίες δεν συναντιούνται πουθενά με την πραγματικότητα.

Αν η πηγή έμπνευσης για την δημιουργία του ήταν ο αρχετυπικός Μίκυ Μάους, ο Τζερόνιμο Στίλτον έχει εξελιχθεί, στον πολύ συντομότερο χρόνο ζωής του, σε έναν πληρέστατο ήρωα με ανεξάντλητα αποθέματα σπαρταριστών περιπετειών.

Η εικονογράφηση κατακλύζει το βιβλίο και εισβάλει ακόμη και μέσα στο κείμενο προκειμένου να ενισχύσει την παιγνιώδη εξιστόρηση και να ζωντανέψει (ακόμη περισσότερο) την αφήγηση ενώ οι γραμματοσειρές ποικίλουν προκειμένου να υπογραμμιστεί κάθε φορά ένα στοιχείο, μια πληροφορία. Παράλληλα, πληροφορίες σχετικά με λαϊκούς μύθους, πραγματικά πρόσωπα ή ζώα ή γεγονότα παρατίθενται με τρόπο γραφιστικά ευφάνταστο στις σελίδες του βιβλίου. Η πανδαισία των χρωμάτων και των εικαστικών στυλ προσφέρει μεγάλη αισθητική ικανοποίηση.

Τα κειμενικά δάνεια προσφέρουν επιπλέον ερεθίσματα στον μικρό αναγνώστη (από το Άβαλον και τον Αίσωπο στον βασιλιά Αρθούρο, το ιερό δισκοπότηρο και το Κάμελοτ, την Κίρκη, τη Λερναία Ύδρα μέχρι τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το γαϊτανάκι των αναφορών δεν έχει τέλος). Το λεξικό όρων στο τέλος του βιβλίου δίνει με ευσύνοπτο τρόπο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για μυθικά και ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα. 

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά τρίτης δημοτικού και πάνω, εφόσον έχουν μάθει να διαβάζουν με επάρκεια. Μικρότερα παιδιά τα οποία δείχνουν έφεση στην ανάγνωση μπορούν επίσης να απολαύσουν τις περιπέτειες του Τζερόνιμο Στίλτον. Ενδιαφέρον θα βρουν τα παιδιά τουλάχιστον έως 12 ετών. Αλλά επειδή το ταξίδι με τη φαντασία δεν έχει ηλικιακά σύνορα, ο Τζερόνιμο Στίλτον απευθύνεται σε οποιονδήποτε αισθάνεται έτοιμος να πάρει μέρος σε αυτό. 

Ποιος είναι ο συγγραφέας 

geronimo_stilton_elisabetta_damiΣτην προκειμένη περίπτωση, θα λέγαμε, πως μικρή σημασία έχει, μια που η παραδοχή πως συγγραφέας των ιστοριών είναι ο ίδιος ο Τζερόνιμο Στίλτον γίνεται αβίαστα και αποτελεί μέρος της επιτυχίας της σειράς.

Ο άνθρωπος ωστόσο, πίσω από αυτόν τον γεμάτο ενέργεια, χιούμορ, φαντασία και χρώμα κόσμο είναι η Ιταλίδα εκδότρια και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά, Ελιζαμπέτα Ντάμι. Έχει γράψει πάνω 50 βιβλία στη σειρά του Τζερόνιμο Στίλτον. Γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1958 και άρχισε από πολύ νέα να εργάζεται στον χώρο του βιβλίου, στον εκδοτικό οίκο του πατέρα της. Έγραψε τις πρώτες της ιστορίες για παιδιά σε ηλικία 19 ετών ενώ από νεαρή ηλικία έως και σήμερα εργάζεται εθελοντικά για την υποστήριξη και ανακούφιση άρρωστων παιδιών.

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Επειδή το βιβλίο τα προσκαλεί να δημιουργήσουν τις δικές τους φανταστικές περιπέτειες προσφέροντας με τρόπο ειλικρινή και ταυτόχρονα ανατρεπτικό, διασκέδαση μέσα από ιστορίες φτιαγμένες από τα υλικά που κάνουν τη ζωή πιο φωτεινή και πιο αισιόδοξη.

Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς

Για να προσφέρουν σε όσα παιδιά αποφεύγουν (ίσως από ατολμία, ίσως λόγω περιβάλλοντος) να κινηθούν στο βασίλειο της φαντασίας την ευκαιρία να απολαύσουν το ταξίδι. Επίσης, για να συστήσουν σε όσα παιδιά, ούτως ή άλλως, πορεύονται με οδηγό την φαντασία έναν ήρωα που γνωρίζει πως «η φαντασία είναι η ικανότητα να βλέπουμε την πραγματικότητα με διαφορετική ματιά και να βρίσκουμε αρμονία εκεί που υπάρχει δυσαρμονία, καλό εκεί που φαίνεται να θριαμβεύει το κακό, φως εκεί που φαίνεται να κυριαρχεί το σκοτάδι».

Εν τέλει, επειδή η δυνατότητα καταφυγής στη φαντασία μπορεί να αποβεί ένα σπουδαίο και αποτελεσματικό μέσο για την κατανόηση και την διύλιση και των πιο δύσκολων καταστάσεων.

  Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος  

geronimo_stiltonΤαξίδι στο βασίλειο της φαντασίας
Τζερόνιμο Στίλτον
Μετφρ: Βίκυ Λιανού
Εικονογράφηση: Lorenzo Chiavini, Silvia Bigolin, Maria Cernuschi, Claudio Cernuschi, Topilia Aristoratti
Εκδόσεις Κέδρος, 2013
Τιμή € 18,80, σελ. 388
politeia-link

 

 

 

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ GERONIMO STILTON  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας, έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας, έρχεται στο Υπόγειο

Στο 48ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με την εκδότρια της Εστίας, Εύα Καραϊτίδη. Η συζήτηση θα μεταδοθεί, την Πέμπτη, 25 Ιουλίου, στις 7.00μμ.

Επιμέλεια: Book Press

...
Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Τρία μυθιστορήματα που εφάπτονται με σημαντικές πλευρές της πραγματικότητας αυτού του δύσκολου καλοκαιριού. Κύπρος, αμερικανικές εκλογές, Παλαιστίνη. Τρία μυθιστορήματα που μας βοηθούν να εμβαθύνουμε σε μεγάλα γεγονότα, χωρίς να μας περιορίζουν σε αυτά.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσ...

«Τα σκυλιά» του Ανέστη Αζά στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική)

«Τα σκυλιά» του Ανέστη Αζά στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική)

Για την παράσταση «Τα σκυλιά» σε σκηνοθεσία του Ανέστη Αζά, η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ένα project που δικαιώνει το ελληνικό ρεπερτόριο του Φεστιβάλ Αθηνών είναι «Τα σκυλιά» του Ανέστη Αζά...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Σίριαλ κίλερς, πτώματα που ξεθάβονται τυχαία, ένοχα μυστικά που έρχονται από το παρελθόν, βία και αγωνία στο έπακρο. Επιλέγουμε 13 θρίλερ για τις καυτές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ