akrithakis

Αυτή την εβδομάδα η Book Press προτείνει 16 βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για παιδιά από την πρόσφατη παραγωγή.

 

 

 

 

 

 

 

Τα παιδιά αγαπούν τα χρώματα και ονειρεύονται με τις εικόνες

papatsarouhas_exofylloΤο αγόρι που ζωγράφιζε τον ουρανό είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι με ήρωα ένα αγόρι που αγαπά με πάθος τη ζωγραφική, όπως με πάθος υποστηρίζει πως «όποιος μπορεί να παίζει μπορεί να ονειρευτεί». Ο Φράνσις, το αγόρι της ιστορίας, στέλνει με τις ζωγραφιές του το δώρο της ελπίδας και του δικαιώματος στα όνειρα σε όλα τα παιδιά. Αυτό κάνει άλλωστε και ο δημιουργός του, βραβευμένος εικονογράφος βιβλίων για παιδιά Βασίλης Παπατσαρούχας σε αυτό το παραμύθι όπου υπογράφει και την ιστορία.

kris_exofylloΜε τη δύναμη των χρωμάτων και των εικόνων επιχειρεί και η Κατερίνα Κρις να εμφυσήσει στους μικρούς αναγνώστες την αγάπη για το διάβασμα. Στη χώρα των Λεξοφάγων Χμ! είναι ο τίτλος του τρίτου βιβλίου με κεντρικό (και μοναδικό) πρόσωπο τον Εγκμόντ Κλαβιέ, τον ευφάνταστο ερευνητή, υποστηρικτή της παιδικής περιέργειας και καλλιεργητή της παιδικής φαντασίας, και ήρωες τα Χμ.

trivizas_foufihtra_exofylloΗ δύναμη και η δυναμική των ιστοριών του Ευγένιου Τριβιζά είναι τέτοια που αναμετριέται μόνο με τις υπόλοιπες ιστορίες που συνιστούν το ποιητικό σύμπαν του διάσημου παραμυθά. Δύο ιστορίες από τη σειρά «Τα παραμύθια με τους αριθμούς», η αγαπημένη των παιδιών και από την κουκλοθεατρική μεταφορά Φουφήχτρα, η μάγισσα με την ηλεκτρική σκούπα και Η Φιφή και η Φωφώ, οι φαντασμένες φάλαινες, επανακυκλοφόρησαν (Μίνωας) με νέα εικονογράφηση. Επανακυκλοφορούν επίσης (Μεταίχμιο) τα βιβλία από τη σειρά Παραμύθια Ντορεμύθια, με πιο πρόσφατα τα Ένα φτυάρι στον Άρη, Ποτέ μη γαργαλάς ένα γορίλα και Αν σου πέσει ένα βουβάλι στο κεφάλι.

 

 

Τα παιδιά αγαπούν τις ιστορίες μυστηρίου

stilton_exofylloΗ αγάπη για το διάβασμα, το ενδιαφέρον για τα μυστήρια και η παιδική περιέργεια βρίσκουν πολύ πλούσιο υλικό, αστείες καταστάσεις και τροφή για τη φαντασία στη σειρά των ιστοριών του δαιμόνιου δημοσιογράφου και εκδότη εφημερίδας Τζερόνιμο Στίλτον. Κυκλοφορούν ήδη (Κέδρος) 15 διαλεχτές ποντικοπεριπέτειες, ενώ έπεται συνέχεια.

klouz_sokolata_exofylloΜεγάλος είναι και ο δρόμος των περιπετειών του ντετέκτιβ Κλουζ. Είναι 9 ετών και αναλαμβάνει κάθε λογής υπόθεση: υποθέσεις που βρωμάνε, υποθέσεις που τρομάζουν, υποθέσεις που μοιάζουν βαρετές αλλά κρύβουν εκπλήξεις, υποθέσεις στο σχολείο, το σπίτι, τις διακοπές. Η σειρά Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ, του γερμανού Γίργκεν Μπανσέρους (Μεταίχμιο) έχει βραβευθεί με το σημαντικό βραβείο για παιδικά και εφηβικά αστυνομικά βιβλία Hansjorg-Martin-Preis.

Η έφεσή τους στην επίλυση ανεξιχνίαστων υποθέσεων κάνουν τον 11χρονο Πότη και η 7χρονη Μιλίτσα ένα δίδυμο που αναζητά «μυστήρια στην πόλη», στη νέα σειρά βιβλίων της Ελένης Σβορώνου. Πλαισιωμένοι από την οικογένειά τους και έχοντας κληρονομήσει το δαιμόνιο του δημοσιογράφου –συνταξιούχου πλέον– παππού τους, αναλαμβάνουν αποστολές, βρίσκουν (και λύνουν) μυστήρια ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν, ερευνούν, συνδυάζουν και αποκαλύπτουν την αλήθεια. Κυκλοφορούν δύο περιπέτειές τους: Όλα για τη φανέλα και Τα δεκατρία φτερνίσματα.

dimokidis_joconda_exofyllosvoronou_exofylloΣτους Αόρατους Ρεπόρτερ του Άρη Δημοκίδη, οι ήρωες αγαπούν την ερευνητική δημοσιογραφία όπως και ο δημιουργός τους. Οι ΑΟΡ όμως καταφέρνουν και να την εξασκήσουν με τεράστια επιτυχία μένοντας πάντα στην αφάνεια. Το κυνήγι της είδησης μα και της αλήθειας τούς οδηγούν σε ατέλειωτα ταξίδια ανά τον κόσμο όπου καταφέρνουν να ξεσκεπάζουν συνομωσίες και πλεκτάνες. Η τέταρτη ιστορία τους έχει τίτλο Η κραυγή της Τζοκόντα και συστήνει στους αναγνώστες των τελευταίων τάξεων του δημοτικού τον κόσμο της τέχνης και των μουσείων.

 

Τα παιδιά αγαπούν να μαθαίνουν για όλα

stathatou_aristeropodi_exofylloΤο μάθημα της διαφορετικότητας και της αποδοχής δίνει η ιστορία του μικρού Ρίνο, του καγκουρό που έχει μια αναπηρία στο ένα του ποδαράκι, ενώ είναι μαζί με την οικογένειά του πρόσφυγες διωγμένοι από τη χώρα τους. Το Αριστερό μου πόδι της Φράνση Σταθάτου (Ψυχογιός) είναι ο τίτλος της ιστορίας για παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού.

inxor_exofylloΈνα μεγάλο –ίσως το μεγαλύτερο– διακύβευμα για τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά είναι το θέμα της διαφορετικότητας, της κατανόησης και εν τέλει της αποδοχής της. Η Αμάντα Μιχαλοπούλου με το Έρχεται ο Ίνξορ! (Πατάκης) προτείνει στα μεγαλύτερα παιδιά, 9 ετών και πάνω, μια χιουμοριστική και ανατρεπτική αφήγηση για το σημαίνει να είναι κάποιος ξένος αλλά και για το πώς κερδίζεται το στοίχημα της αποδοχής και του αυτοσεβασμού. Η εικονογράφηση της Σοφίας Τουλιάτου απογειώνει το ταξίδι.

boulotis_oufΟ Χρήστος Μπουλώτης στο βιβλίο του Ουφ! Οι απίθανες ιστορίες του Άρη (Πατάκης), παρακολουθεί ένα αγόρι που μεγαλώνει με τις ίδιες ανησυχίες και ερωτήματα όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του μαθαίνοντας να εμπιστεύεται τη φαντασία του, να κάνει φίλους και να κατανοεί, να κρίνει αλλά και αποδέχεται τους μεγάλους και τελικά να μην χάνει το χαμόγελό του.

decastro_proistoria_exofylloΈνα μάθημα-ταξίδι στο χρόνο για την αλυσίδα του ανθρώπινου πολιτισμού που άρχισε να δημιουργείται στην Προϊστορία προτείνει στα παιδιά η Μαρίζα Ντεκάστρο μέσα από τον οδηγό πληροφοριών Τι και πώς στην προϊστορία (Κέδρος) στον οποίο περιλαμβάνονται και προτάσεις για δραστηριότητες.

aggelidou_istories_dromos_exofylloΤο ενδιαφέρον των παιδιών των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού για την Ιστορία μπορεί να βρει πολύ ενδιαφέροντα μονοπάτια μέσα από τη σειρά «ιστορικών παραμυθιών» της Μαρίας Αγγελίδου. Μετά τις ιστορίες του πολέμου και της θάλασσας, οι Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος, αφηγούνται τις διαδρομές στις οποίες βάδισαν προσωπικότητες όπως ο Λυκούργος, ο Κτησίας, ο Αλκιβιάδης, ο Αρχιμήδης.

 

 

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα εξώφυλλα είναι "ενεργά" και παραπέμπουν στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Πολιτεία.

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το καλοκαίρι του σκύλου» της Μάρως Κακαβέλα (κριτική) – Ζώντας με το βάρος της απώλειας

«Το καλοκαίρι του σκύλου» της Μάρως Κακαβέλα (κριτική) – Ζώντας με το βάρος της απώλειας

Για τη νουβέλα της Μάρως Κακαβέλα «Το καλοκαίρι του σκύλου» (εκδ. Στερέωμα). Τι συμβαίνει σε δύο γονείς που χάνουν το παιδί τους; Πώς συνεχίζουν τη ζωή τους και πού εναποθέτουν το βάρος της απουσίας; Κεντρική εικόνα: «Δύο άνθρωποι (Οι μοναχικοί)» του Έντβαρτ Μουνκ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος...

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ επίτιμη προσκεκλημένη του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Μερικές σκέψεις για τρεις ταινίες της

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ επίτιμη προσκεκλημένη του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Μερικές σκέψεις για τρεις ταινίες της

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ (Isabelle Huppert) είναι η επίτιμη προσκεκλημένη του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Κάποιες σκέψεις για τρεις σημαντικές της ταινίες που προβλήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, αλλά και για τη βράβευσή της από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Γράφει ο ...

«Αγγελία θανάτου» του Χάινερ Μίλερ, σε σκηνοθεσία Ευφροσύνης Μαστρόκαλου (κριτική) – Κρυπτική παράσταση για την απρόσμενη αναχώρηση για το Επέκεινα

«Αγγελία θανάτου» του Χάινερ Μίλερ, σε σκηνοθεσία Ευφροσύνης Μαστρόκαλου (κριτική) – Κρυπτική παράσταση για την απρόσμενη αναχώρηση για το Επέκεινα

Για την παράσταση «Αγγελία θανάτου» του Χάινερ Μίλερ (Heiner Müller), σε σκηνοθεσία Ευφροσύνης Μαστρόκαλου, στο θέατρο «Τζάμια Κρύσταλλα». 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

«Όλη η ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ζήτω η Άγκαθα Κρίστι» της Μάρως Δούκα (προδημοσίευση)

«Ζήτω η Άγκαθα Κρίστι» της Μάρως Δούκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα «Ζήτω η Άγκαθα Κρίστι», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στον Ορέστη

Ολ...

«Το κωδωνοστάσιο» του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ (προδημοσίευση)

«Το κωδωνοστάσιο» του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ [William Golding] «Το κωδωνοστάσιο» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 19 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όμως ο Τζό...

«Ένας υπέροχος κόσμος» του Τζέιμς Νόρμπερι (προδημοσίευση)

«Ένας υπέροχος κόσμος» του Τζέιμς Νόρμπερι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του συγγραφέα και εικονογράφου Τζέιμς Νόρμπερι [James Norbury] «Ένας υπέροχος κόσμος» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 5 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ημερολόγια καρκίνου, η γραφή που θεραπεύει: Λορντ και Νικολαΐδου, δύο γυναίκες, δύο καταγραφές της εμπειρίας με τη νόσο

Ημερολόγια καρκίνου, η γραφή που θεραπεύει: Λορντ και Νικολαΐδου, δύο γυναίκες, δύο καταγραφές της εμπειρίας με τη νόσο

Παράλληλη ανάγνωση των προσωπικών ημερολογίων, δύο συγγραφέων που νόσησαν με καρκίνο του μαστού. Πρόκειται για τα: «Ημερολόγια καρκίνου» (μτφρ. Ισμήνη Θεοδωροπούλου, εκδ. Κείμενα) της Όντρι Λορντ και «Καλά και σήμερα» (εκδ. Μεταίχμιο, 2015) της Σοφίας Νικολαΐδου.

Γράφει η Φανή Χατζή

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία από την πρώτη λογοτεχνική σοδειά του φθινοπώρου

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία από την πρώτη λογοτεχνική σοδειά του φθινοπώρου

Δεκαπέντε βιβλία μεταφρασμένες πεζογραφίας τα οποία εκδόθηκαν πρόσφατα προμηνύουν ένα συναρπαστικό αναγνωστικό χειμώνα.

Γράφει η Φανή Χατζή

Το φθινόπωρο εγκαινιάζει πάντα μια φρενήρη εκδοτική σεζόν που κλιμακώνεται λίγο πριν από τις γιορτές. Βουτώντας ...

Τι διαβάζουμε τώρα; Το εμβληματικό «Κόκκινο Βιβλίο» του Καρλ Γιουνγκ και δύο σύγχρονα βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης

Τι διαβάζουμε τώρα; Το εμβληματικό «Κόκκινο Βιβλίο» του Καρλ Γιουνγκ και δύο σύγχρονα βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης

Μέσα από τρία πρόσφατα βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης, γνωρίζουμε το ασυνείδητο του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, τις αρχές της μη βίας, τους τρόπους που η ενέργεια επηρεάζει την υγεία και την ευεξία μας. Εικόνα: Ο Καρλ Γιουνγκ. 

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ