PATAKIS YPOSHESH PHOTO KENRIKI

Αυτή την εβδομάδα στη στήλη «Ένα βιβλίο για παιδιά» το εικονογραφημένο παραμύθι «Η υπόσχεση» της Νίκολα Ντέιβις, σε εικονογράφηση της Λώρα Κάρλιν και μετάφραση της Μαρίας Παπαγιάννη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Υπόσχεση που έγραψε η Νίκολα Ντέιβις και εικονογράφησε η Λώρα Κάρλιν είναι ένα σύγχρονο παραμύθι με αισιόδοξο τέλος, που εμπνέει, προβληματίζει και δίνει αφορμές για συζητήσεις πάνω σε ευαίσθητα και εξόχως επίκαιρα κοινωνικά θέματα. Με την ευρεία έννοια, ανήκει στην κατηγορία των παραμυθιών περιβαλλοντικού προβληματισμού χωρίς όμως ίχνος διδακτισμού ή προτροπών σε δράση. Η στόχευσή του είναι βαθύτερη καθώς η προβληματική που επιλέγει η συγγραφέας αναπτύσσεται μέσω της παρουσίασης της αέναης πάλης καλού - κακού. Με λιτά εκφραστικά μέσα, η Ντέιβις φωτίζει η δύναμη του καλού που ακόμα κι όταν μοιάζει να λυγίζει, στην πραγματικότητα δίνει το περιθώριο στο κακό να ξεθυμάνει και να μετασχηματιστεί από δύναμη καταστροφής σε δημιουργική δύναμη. Το βιβλίο εισάγει την σκέψη ότι μπορεί να υπάρξει δυνατότητα αλλαγής. 

Η ιστορία διαγράφει έναν κύκλο με το κορίτσι να παραδίδει κι αυτό με τη σειρά της τους πολύτιμους σπόρους και να στέλνει το δικό της αισιόδοξο μήνυμα πως όλα μπορούν να αλλάξουν.

Η ιστορία ξεδιπλώνεται με πρωταγωνίστρια ένα κορίτσι που έχει βιώσει καταπίεση και απόρριψη και που μεγαλώνει στην απρόσωπη σύγχρονη μεγαλούπολη χωρίς οικογενειακά στηρίγματα. Την συναντούμε σε μια στιγμή της ζωής της που έχει μετατραπεί σε αγρίμι, σε φτωχο-διάβολο, σε ένα κλεφτρόνι της μεγάλης πόλης που αρπάζει τσάντες για να επιβιώσει. Σε μια τέτοια απόπειρα πέφτει πάνω σε μια ηλικιωμένη γυναίκα που θα της αλλάξει τη ζωή. Η γυναίκα, σύμβολο της μάνας-γης, αν και αρχικά παλεύει με το κορίτσι τελικά του παραδίδει την περιουσία της, την κληρονομιά της, ζητώντας μια υπόσχεση. Να την κάνει να ανθίσει. Αυτό θα το δούμε να συμβαίνει σταδιακά αλλά θριαμβευτικά καθώς η αναγεννημένη φύση θα δίνει χρώμα και ζωή στο κορίτσι και το περιβάλλον του. Η ιστορία διαγράφει έναν κύκλο με το κορίτσι να παραδίδει κι αυτό με τη σειρά της τους πολύτιμους σπόρους και να στέλνει το δικό της αισιόδοξο μήνυμα πως όλα μπορούν να αλλάξουν.

PATAKIS YPOSHESI NICOLA DAVIES EXWFYLLO

Διαβάζοντάς το παραμύθι υπό το πρίσμα της πανδημίας και της πολύ κοντινής ανάμνησης του εγκλεισμού, η ιστορία αποκτά ακόμη πιο σημαντική διάσταση. Οι άνθρωποι των πόλεων έχουν ανάγκη σε έκτακτες συνθήκες, αλλά και όχι μόνο, να μπορούν να βασιστούν στον τόπο τους, να υπάρξουν και να αναπνεύσουν στον αστικό ιστό που χρειάζεται, εκτός από περισσότερο πράσινο, αλληλεγγύη και διάθεση να μοιράζονται τα δώρα της φύσης.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το αναγνωστικό κοινό του βιβλίου έχει ως αφετηρία τους μικρούς αναγνώστες των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Το οικολογικό αυτό παραμύθι όμως μπορεί να προσφέρει πολλά ερεθίσματα και σε μεγαλύτερα παιδιά, εφήβους αλλά και στους ενήλικες που θα έχουν την τύχη να το διαβάσουν μαζί με τα παιδιά.

Ποια είναι η συγγραφέας

PATAKIS NICOLA DAVIESΗ Νίκολα Ντέιβις ζει και εργάζεται στην Ουαλία. Είναι εξαιρετικά έμπειρη έχοντας δουλέψει σε σχολεία αλλά και σε πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων διοργανώνοντας αμέτρητα εργαστήρια για παιδιά πάνω στο αντικείμενό της, που είναι η ζωολογία και η φυσική ιστορία.

Ξεκινώντας από τα περιβαλλοντικά ζητήματα καθοδηγεί παιδιά να ανακαλύψουν πώς μπορούν να εκφραστούν μέσω διαφορετικών ειδών γραφής. Έχει εργαστεί επί χρόνια στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο ενώ για πάνω από μια δεκαετία δίδασκε δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ στην Αγγλία.

Συνεργάζεται με μεγάλους θεσμικούς φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. 

Ποια είναι η εικονογράφος

PATAKIS Laura CarlinΗ Λώρα Κάρλιν εικονογράφησε με τα πινέλα της την ιστορία της Ντέιβις. Είναι Λονδρέζα εικονογράφος και κεραμίστρια.

Η πόλη αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα του καλλιτεχικού της έργου. Στο βιβλίο κινείται από το σκοτάδι προς το φως, από την απονέκρωση προς τη ζωή και το πετυχαίνει πολύ ομαλά συνοδεύοντας την ιστορία.

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Τα παιδιά θα μαγευτούν από την υποβλητική εικονογράφηση και θα αγαπήσουν αυτή την ιστορία που ενισχύει την πίστη στην ιδέα πως όσο χαμηλά κι αν βρεθεί κανείς στη ζωή υπάρχει πάντα διέξοδος προς το φως.

Για ποιο να το επιλέξουν οι μεγάλοι

Οι ενήλικες που θα επιλέξουν την Υπόσχεση θα βρουν ένα παραμύθι που αφού αρχικά βυθίζει τους αναγνώστες στη σκοτεινή πλευρά της πόλης, όπου έχει χαθεί η ελπίδα και οι ηθικοί κώδικες αξιών έχουν ξεθωριάσει, στη συνέχεια τους ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν πολύχρωμο, ευωδιαστό κόσμο συνοχής και αλληλοϋποστήριξης. 

Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

Για το μυθιστόρημα του Colson Whitehead «Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος).

Του Νίκου Ξένιου

“You move it to the left,
Yeah, and you go for yourself. ...

«Θέτις και Αηδών» της Φοίβης Γιαννίση (κριτική)

«Θέτις και Αηδών» της Φοίβης Γιαννίση (κριτική)

Για την ποιητική σύνθεση της Φοίβης Γιαννίση «Θέτις και Αηδών – Χιμαιρικό ποίημα» (εκδ. Καστανιώτη).

Του Διογένη Σακκά

Η ποιητική συλλογή ...

Αλεξάνδρα Δεληγιώργη: «Την τύχη των βιβλίων σήμερα την επικαθορίζει η δύναμη των εκδοτών»

Αλεξάνδρα Δεληγιώργη: «Την τύχη των βιβλίων σήμερα την επικαθορίζει η δύναμη των εκδοτών»

Μια συζήτηση με την Αλεξάνδρα Δεληγιώργη με αφορμή την επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το κόκκινο της φωτιάς – Μικρό εγχειρίδιο λογοτεχνίας» (εκδ. Αρμός).

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

«Μικρό εγχειρίδιο λογοτεχνίας», είναι ο υπότιτλος του βιβλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μέχρι κάποια ηλικία η μνήμη θυμίζει πατάρι· στοιβάζεις ό,...

«Το γεγονός» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Το γεγονός» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Annie Ernaux «Το γεγονός» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη –βραβευμένη με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας πέρσι– ταινία. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 26 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας...

«Ονειρεύομαι πίνακες» του Σόλωνα Παπαγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ονειρεύομαι πίνακες» του Σόλωνα Παπαγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σόλωνα Παπαγεωργίου «Ονειρεύομαι πίνακες», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Στίξις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ονειρεύομαι πίνακες

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

Το μυθιστόρημα, ακόμη και την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, παραμένει το μεγάλο χωνευτήρι της πεζογραφικής φόρμας, ένας αφηγηματικός κόσμος ευρύχωρος και δεκτικός, που έχει τη μοναδική δύναμη να κινεί μεγάλους όγκους αφηγηματικού υλικού και να τους κατανέμει ομαλά μέσα στη διάρκεια μίας ή και πολλών δεκαετιών. ...

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι προσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του George Orwell. Κλασικό και σύγχρονο βρετανικό, σκανδιναβικό αλλά και μια αυτοέκδοση ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος μεταξύ των προτάσεων. Κεντρική εικόνα: Εικονογράφηση του Λιθουανού © Karolis Strautniekas.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Οκτώ βιβλία που μας βοηθούν να καταλάβουμε, ακόμη και σε καταστάσεις κρίσιμες και τραγικές όπως αυτές που ζούμε σήμερα, «Πώς φτάσαμε ως εδώ». Τα έξι είναι βιβλία ιστορίας, έρευνας και γεωπολιτικής και τα δύο είναι λογοτεχνικά έργα Ουκρανών συγγραφέων. Στην κεντρική εικόνα: Από διαδήλωση στο Βερολίνο την περασμένη Κυ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ