kindle1

Η αγορά κατακλύζεται πλέον από δεκάδες ψηφιακούς αναγνώστες (e-readers: συσκευές ανάγνωσης που έχουν δυνατότητα αποθήκευσης κι επεξεργασίας ηλεκτρονικών βιβλίων κι άλλων κειμένων). Με μικρή, μεγάλη ή διπλή οθόνη, με δυνατότητα διαβάσματος περιορισμένων ή πολλών τύπων αρχείων, με μικρή ή μεγάλη χωρητικότητα, με ηλεκτρονικό στυλό για σημειώσεις ή όχι, με παράλληλες λειτουργίες, ασύρματη σύνδεση με το διαδίκτυο, επικοινωνία με άλλες συσκευές κ.ο.κ.

Του Σωτήρη Βανδώρου

Έχω την αίσθηση ότι δεν θα πρέπει αυτή η ποικιλομορφία να θεωρηθεί ένδειξη ότι βρισκόμαστε ακόμη σε φάση τεχνολογικής ανωριμότητας κι αναπόφευκτου πειραματισμού όσον αφορά το προϊόν, μολονότι είναι σαφές ότι τα περιθώρια βελτιώσεων και καινοτομιών είναι ακόμη μεγάλα. Το αντίθετο μάλλον: αυτές οι πολλαπλές και σύνθετες επιλογές φαίνεται να υποδηλώνουν αντίστοιχες διαφοροποιήσεις στις ψηφιακές αναγνωστικές συμπεριφορές, εν τέλει απευθύνονται σε ξεχωριστούς τύπους αναγνώστη.

Το θέμα μου όμως δεν είναι μια σχετική κατηγοριοποίηση. Θα περιοριστώ να καταγράψω συνοπτικά την εμπειρία μου από τον πρώτο ψηφιακό αναγνώστη μου, το ΚindleDX, μετά από περίπου 4 μήνες συστηματικής χρήσης. Με δυο κουβέντες: τα αξίζει τα λεφτά του και δεν είναι λίγα, €402 περιλαμβανομένων δασμών και φόρων. Το αγοράζεις οnline από το Αmazon των ΗΠΑ μόνο, όχι ευρωπαϊκό. Τώρα, βέβαια, ίσως πια να το βρείτε φτηνότερο ακόμη και σε κάποιο κατάστημα ηλεκτρονικών στην Ελλάδα. Δεν το ψάχνω για να μη συγχυστώ. Είναι εργονομική συσκευή, εύχρηστη κι αξιόπιστη.

Είπαμε, κάθε συσκευή ενσωματώνει χαρακτηριστικά και λειτουργίες που ανταποκρίνονται σε διαφορετικές αναγνωστικές προτιμήσεις. Δύο πράγματα με ενδιέφεραν κατεξοχήν και ήταν αυτά που με ώθησαν να αγοράσω το συγκεκριμένο e-reader: μεγάλη οθόνη και άνετη ανάγνωση αρχείων pdf. Σε εκδοχή pdf διατίθενται πλέον πάρα πολλά επιστημονικά βιβλία και άρθρα (κυρίως στα αγγλικά) τα οποία μπορεί κανείς να κατεβάσει δωρεάν από το διαδίκτυο. Τις σχετικές λεπτομέρειες ας τις αφήσουμε, δεν είναι της παρούσης. Περιττό είναι ίσως να προσθέσω ότι πλήθος άλλων τύπων αρχείων είναι εύκολα μετατρέψιμα σε pdf (αν και συχνά με μια μικρή χειροτέρευση στην ευκρίνεια του κειμένου), δυνατότητα που παρέχεται δωρεάν κι από ιστότοπους που αναλαμβάνουν να κάνουν με αυτοματοποιημένο τρόπο τη μετατροπή, κι επομένως πολλαπλασιάζονται τα αρχεία που μπορεί κανείς να διαβάσει [Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξει κανείς πριν επιλέξει συσκευή: τι θέλει να διαβάζει κι αν αυτά διαβάζονται στη συγκεκριμένη συσκευή είτε απευθείας, είτε κατόπιν μετατροπής (εάν είναι μετατρέψιμα)].

Επίσης, το γεγονός ότι δεν είναι πολυσυσκευή –μόνο μουσική παίζει εφόσον του μεταφέρεις αρχεία mp3, αλλά σε μια εκδοχή ακόμη δοκιμαστική, που θα πει ότι η οργάνωση κι επεξεργασία των μουσικών αρχείων είναι στοιχειώδης– είναι κάτι που ήθελα: Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζω στη μελέτη πολυσέλιδων κειμένων στο pc μου είναι η αδυναμία αδιάσπαστης συγκέντρωσης επί πολλή ώρα. Δηλαδή, η πλοήγηση στο διαδίκτυο, η λήψη μέιλ κτλ. κτλ. λειτουργεί σε βάρος της προσήλωσής μου στην ανάγνωση.

H οθόνη είναι 9,7 ίντσες, όση και η οθόνη του iPad. Βρίσκω ότι είναι το ιδανικό μέγεθος (το συνηθισμένο είναι 6 ίντσες: υπερτερεί σε φορητότητα και τιμή, αλλά χάνει σε ευκολία χρήσης και ποιότητα ανάγνωσης). Προσομοιάζει σε βιβλίο συνηθισμένου μεγέθους και κάνει την ανάγνωση άνετη, αφού μπορείς να διαβάσεις σελίδα-σελίδα το κείμενο, δηλαδή χωρίς να χρειάζεται να μεγεθύνεις τους χαρακτήρες κι αποφεύγονται έτσι περιττές κινήσεις με τα πλήκτρα. Εξαίρεση αποτελούν βιβλία μεγάλου μεγέθους, κατά βάση εγκυκλοπαίδειες και λεξικά (λογικό κι αναπόφευκτο). Και σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα διορθώνονται γρήγορα κι απλά. Περιστρέφοντας κατά 90 μοίρες τη συσκευή, το ενσωματωμένο γηροσκόπιο αλλάζει τον προσανατολισμό του κειμένου, μετατρέποντας τη διάσταση του ύψους σε πλάτος κι έτσι μεγεθύνει αυτόματα τους χαρακτήρες. Υπάρχει και η δυνατότητα επιλογών ζουμ που όμως αποδεικνύεται στην πράξη αχρείαστη.

Ως προς αυτό βρίσκω ότι οι σημειώσεις με μολύβι στην έντυπη σελίδα είναι το κατεξοχήν σημείο στο οποίο το συμβατικό βιβλίο εξακολουθεί να υπερτερεί του ψηφιακού.

Η εμφάνιση των pdf είναι απροσδόκητα καλή, από την άποψη ότι προσαρμόζονται στην οθόνη κατά τον ιδανικό τρόπο. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες ευκολίες, π.χ. το αρχείο ανοίγει στη σελίδα που το είχες αφήσει την τελευταία φορά που το άνοιξες, ενώ μπορείς να κάνεις και «τσακίσματα» σελίδων (bookmarks) τα οποία αποθηκεύονται, έτσι ώστε να φτιάχνεις μια λίστα με σελίδες στις οποίες ενδεχομένως να θες να επανέλθεις. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιες αδυναμίες σε σύγκριση με την ανάγνωση κι επεξεργασία των αρχείων σε υπολογιστή, οι κυριότερες από τις οποίες βρίσκω ότι είναι: (α) η μετάβαση γίνεται σελίδα-σελίδα, που θα πει ότι δεν μπορείς να «σύρεις» τον (αντίστοιχο) κέρσορα και να μεταφερθείς σε κλάσματα δευτερολέπτου 50, 100 ή 200 σελίδες παρακάτω. Αυτό αποδεικνύεται πρόβλημα ιδίως όταν θες να διαβάσεις μια σημείωση τέλους (που βρίσκεται σε διαφορετική σελίδα από αυτήν του κυρίως κειμένου) και πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να εντοπίσεις σε ποια σελίδα είναι (μπορείς βέβαια να επιλέξεις να μεταφερθείς π.χ. στη σελίδα 258, ενώ είσαι στη σελ. 61 παρακάμπτοντας τις ενδιάμεσες, αλλά χρειάζονται 5-6 κλικ). (β) Ενώ στα αρχεία kindle μπορείς να κρατήσεις σημειώσεις, δεν μπορείς αυτό να το κάνεις με τα αρχεία pdf, μολονότι στον υπολογιστή γίνεται πλέον στην (δωρεάν) έκδοση Adobe Reader 10. Βέβαια, ακόμη κι αν υπήρχε η δυνατότητα αυτή, το μικρό πληκτρολόγιο και ο τρόπος αποθήκευσης των σημειώσεων θα έκαναν τη διαδικασία δυσχερή κι άβολη. Ως προς αυτό βρίσκω ότι οι σημειώσεις με μολύβι στην έντυπη σελίδα είναι το κατεξοχήν σημείο στο οποίο το συμβατικό βιβλίο εξακολουθεί να υπερτερεί του ψηφιακού.kindle2

Σε σχέση με τον υπολογιστή στη συσκευή e-reader –και νομίζω ότι λίγο-πολύ αυτό είναι γενικεύσιμο, δεν αφορά μόνο το Kindle DX– η ανάγνωση είναι πολύ ανετότερη και ξεκούραστη: η οθόνη που βασίζεται σε τεχνολογία e-ink δεν συγκρίνεται με την οθόνη LCD του υπολογιστή. Βέβαια, υπολείπεται σε φωτεινότητα από τη λευκή σελίδα του συμβατικού βιβλίου, αλλά όχι πολύ. Η διαφορά γίνεται αισθητή μόνο όπου ο φωτισμός του χώρου είναι προβληματικός. Επιπλέον, ο e-reader δεν παράγει θόρυβο ή/και θερμότητα και βέβαια υπερτερεί σε φορητότητα οποιουδήποτε laptop αλλά και netbook. Επίσης, η αυτονομία του είναι πολύ μεγαλύτερη: το φορτίζεις με καλώδιο usb συνδέοντάς το μ’ έναν υπολογιστή και για κανένα μήνα δεν χρειάζεται ξανά φόρτιση (υπό την προϋπόθεση ότι έχεις απενεργοποιημένη τη σύνδεση 3G).

Η μεταφορά αρχείων από και προς τον υπολογιστή γίνεται εύκολα με σύνδεση usb. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αν μεταφέρεις ολόκληρους φακέλους με αρχεία, δεν μεταφέρονται ως φάκελοι, αλλά ως μεμονωμένα αρχεία, οπότε πρέπει εσύ να κάνεις εκ νέου την ομαδοποίηση (εκτός εάν κάτι κάνω στραβά και συμβαίνει αυτό, δεν παίρνω κι όρκο). Για όσους ενδιαφέρονται να «κατεβάζουν» αρχεία από το Αmazon (πληρώνοντας) η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και γίνεται με ασύρματη σύνδεση με το kindle store. Μάλιστα, μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν ένα «δείγμα» του βιβλίου που περιλαμβάνει περιεχόμενα και λίγες σελίδες. 

  • Στο blog http://www.eanagnostis.gr/ μπορεί κανείς να βρει πλήθος τεχνικών πληροφοριών κι αξιολογήσεων για πολλούς ηλεκτρονικούς αναγνώστες περιλαμβανομένων κι όλων των συσκευών Kindle. Ανεκτίμητη, έγκυρη πηγή.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι θέλουμε να κάνει το σχολείο μας;

Τι θέλουμε να κάνει το σχολείο μας;

Σκέψεις γύρω από τα πιο αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο και αναπόφευκτες συγκρίσεις με το «ελληνικό παράδειγμα», με αφορμή το βιβλίο-μελέτη της Lucy Crehan «Φυτώρια ευφυΐας» (μτφρ. Μαρία Παπαηλιάδη, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).

Του Σωτήρη Βανδώρου ...

Οι άνθρωποι την εποχή των έξυπνων μηχανών

Οι άνθρωποι την εποχή των έξυπνων μηχανών

Για το βιβλίο «Life 3.0» του Max Tegmark (μτφρ. Νίκος Αποστολόπουλος, εκδ. Τραυλός).

Του Σωτήρη Βανδώρου

Εξολοθρευτής, Μάτριξ, Blade Runner κτλ. κτλ. Οι συνειρμοί που κάνουμε οι περισσότεροι όταν ακούμε περί τεχνητή...

Το παρόν και το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας

Το παρόν και το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας

Για το βιβλίο «Το πρωτείο της δημοκρατίας - Η σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία» του Γιώργου Σιακαντάρη (εκδ. Αλεξάνδρεια).

Του Σωτήρη ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...
Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ