protect_me_2

Protect me από τη Schaubühne και τον Falk Richter στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Του Γιώργου Π. Πεφάνη

Η επανεμφάνιση του Falk Richter στην αθηναϊκή σκηνή δεν αποτελεί έκπληξη. Τα γνωστά στην Ελλάδα έργα του Ο Θεός είναι dj (θέατρο «Αμόρε» 2000) Σε κατάσταση εξαίρεσης (θέατρο «Θησείο» 2011) και ο αναγνωρισμένος πολιτικοποιημένος λόγος του, τόσο από την πλευρά του συγγραφέα, όσο και από εκείνη του σκηνοθέτη, καθιστούν σχεδόν εύλογη την παρουσίαση της παράστασης Protect me στο αθηναϊκό κοινό εν μέσω οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Μιας παράστασης που έγινε δεκτή με θέρμη από διάφορα ευρωπαϊκά ακροατήρια, ίσως λόγω της αιχμηρότητάς της απέναντι σε εκείνους τους παράγοντες που επιτίθενται σήμερα στους πολιτισμικούς και πολιτικούς ιστούς της σύγχρονης Ευρώπης. 

Ωστόσο οι αναφορές στα ψυχικά, πολιτικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα παραμένουν αναφορές, δεν αφομοιώνονται οργανικά σε έναν ενιαίο δραματουργικό και σκηνικό ιστό. Το Protect me μοιάζει να θέλει να προστατεύσει τους θεατές του από το βάθος των αναφορών του και τις προτάσσει ως σύντομες μονολογικές ρήσεις από ηθοποιούς που μιλούν μετωπικά στα μικρόφωνα. Εξαίρεση αποτελεί η συζήτηση γιου και πατέρα προς το τέλος της performance, όπου ο διάλογος δημιουργεί μιαν άμεση επαφή και κάποιον θεατρικό παλμό. Μοιάζει επίσης να αποφεύγει να ανιχνεύσει ένα επιχείρημα νοήματος στη βάση αυτών των προβλημάτων και να αρκείται μόνο στη δείξη τους μέσω των επιδράσεών τους στα άτομα και όχι στις συλλογικότητες. Ένας λόγος λοιπόν που ρέπει προς τις εκβολές και όχι προς την κοίτη της σημερινής κρίσης.

Πρόκειται λοιπόν για μία πολιτική performance που απομονώνει και περιορίζει τη δύναμη του πολιτικού περιεχομένου της; Κάτι τέτοιο θα αδικούσε το σχέδιο του Richter. Μήπως ο πολιτικός λόγος σήμερα δεν εκφέρεται σε τεμαχισμένα και απομονωμένα τμήματα από τα μέσα; Δεν μοιάζει συχνά αποκομμένος από την ίδια την πολιτική πραγματικότητα στην οποία αναφέρεται; Η performance θα μπορούσε κάλλιστα να εκληφθεί και ως ένα ειρωνικό σχόλιο όχι μόνο στην κρίση που βιώνει σήμερα ο δυτικός κόσμος, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αρθρώνει έναν λόγο γι’ αυτήν την κρίση: σχόλιο όχι μόνο για την αντίδρασή μας στην κρίση, αλλά κυρίως στο είδος και στη μορφή της αντίδρασής μας. Μονολογούμε, καταγγέλλουμε, φωνάζουμε, κλεινόμαστε στον εαυτό μας με κρίσεις πανικού, υποφέρουμε κάτω από το βαρύ πέπλο της κατάθλιψης, αλλά σπάνια συζητούμε και ακόμα πιο σπάνια ενεργούμε. Και όταν ενεργούμε, οι πράξεις μας είναι αποσπασματικές και περιστρέφονται γύρω από το άτομό μας.

Αυτό ακριβώς μας δείχνει η σκηνή της βερολινέζικης Schaubühne: έναν κόσμο σε αποδιάρθρωση και κατατονία, ανθρώπους κλεισμένους στον εαυτό τους, να βαδίζουν με σπασμωδικές κινήσεις σε απόσταση από τους άλλους, ποτέ μαζί τους, αλλά απέναντί τους. Βαδίζουν έχοντας πάντα δίπλα τους τον ψυχίατρο και τον διαφημιστή για τόνωση και παραμυθία. Εξού και η κατάσταση της διαμαρτυρίας, των καταγγελτικών μονολόγων, αλλά όχι η συμμετοχικότητα στον κοινό βίο, όχι η διατύπωση των κοινών συμφερόταν, πολύ δε λιγότερο η έκφραση μιας πολιτικής σκέψης που θα υποστήριζε τα συμφέροντα αυτά.

protect_me_250Κακώς προβάλλεται ένας δήθεν ιδιωματικός καλλιτεχνικός χαρακτήρας της παράστασης, που κινείται ανάμεσα στον χορό και το θέατρο. Όχι μόνο διότι τέτοια συνδυαστικά εγχειρήματα είναι σήμερα συνηθισμένα (και άρα καθόλου ιδιωματικά), αλλά και επειδή πάνω στη σκηνή οι δύο τέχνες συνυπήρχαν με έναν κοινότυπο τρόπο, όπου ο χορός λειτουργούσε μάλλον ως illustration του λόγου, μια εν κινήσει εικονογραφία του. Και αυτό διότι η ακροβασία μεταξύ όρχησης και υποκριτικής δεν είναι πάντα τόσο ευφυής: υπάρχουν κενά στις συνδέσεις τους, στιγμές όπου οι χορευτικές κινήσεις δεν συνομιλούν με το κείμενο. Η χορογραφία της Anouk van Dijk, δυναμική και εντυπωσιακή σε πολλά σημεία, αποδίδει τους σπασμούς μιας ραγισμένης ατομικότητας και τις κατωφερείς περιδινήσεις μιας παραπαίουσας κοινωνίας. Σε άλλα σημεία όμως οι κινήσεις μοιάζουν ξεκρέμαστες, απλές σωματικές αρθρώσεις που διατυπώνονται εκ παραλλήλου και όχι έσωθεν. Οι χορευτές διαθέτουν σαφώς μεγάλες τεχνικές δυνατότητες, η χορογραφία τις αναδεικνύει, όμως δεν μπορεί να αναδείξει και το βάθος των προβληματισμών.

Αναρωτιέμαι ποια μορφή θα είχε η παράσταση χωρίς τον έντονο πολιτικό λόγο της. Ερώτημα ίσως άκυρο, γιατί η παράσταση συνίσταται σε αυτό που συνέβη στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και οι όποιες άλλες υποθέσεις περιττεύουν.  Νομίζω εντούτοις ότι όλο το ενδιαφέρον κρύβεται κυρίως σε αυτόν τον έστω και αποσπασματικό, ενίοτε χιουμοριστικό και έξυπνα αυτοσαρκαστικό λόγο του Richter. Αποσπασματικότητα που προκύπτει από τον κερματισμό του λόγου, την εσωτερική του απίσχναση και την ιδιωτεία του σύγχρονου υποκειμένου. Χιούμορ, διότι σήμερα δεν μπορούμε να γράψουμε όπως έγραφε ο Büchner, μπορούμε μόνο να τον τσιτάρουμε ανάμεσα στις φράσεις μας. Αυτοσαρκασμός, γιατί εκεί που προσπαθούμε να «παίξουμε» μια σκηνή από το θέατρο του ρατσισμού ή του ναζισμού, διαπιστώνουμε ότι η σκηνή αυτή δεν είναι και τόσο «θεατρική».

Γιώργος Π. Πεφάνης

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το παράδοξο και το αινιγματικό

Το παράδοξο και το αινιγματικό

Του Γιώργου Π. Πεφάνη 

Golgóta picnic του Ροδρίγο Γκαρσία στο Ελληνικό Φεστιβάλ 16-6-2012

Ο Γογλοθάς του Ροδρίγο Γκαρσία είναι μία παράσταση που κινείται στον χώρο του αινιγματικού, αλλά δεν καταφέρνει να απαγκιστρωθεί από τη στρ...

Μέδουσα

Μέδουσα

Του Γιώργου Π. Πεφάνη

Σχέδια και αυτοσχεδιασμοί για σχεδίες και ναυάγια σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου στο Ελληνικό Φεστιβάλ

Το ενδιαφέρον της μουσικοθεατρικής περφόρμανς Μέδουσα: Σχέδια και αυτοσχ...

Μια σαρωτική μονογραφία

Μια σαρωτική μονογραφία

Του Γιώργου Π. Πεφάνη

Ο καθηγητής Βάλτερ Πούχνερ με σαρωτικό τρόπο διατρέχει όλο το σώμα της καμπανελλικής εργογραφίας στην ογκώδη μονογραφία του «Τοπία ψυχής και μύθοι πολιτείας: Το θεατρικό σύμπαν του Ιάκωβου Καμπανέλλη». ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά, του Άλφρεντ Χίτσκοκ: «Que Sera, Sera...» στα θερινά σινεμά

Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά, του Άλφρεντ Χίτσκοκ: «Que Sera, Sera...» στα θερινά σινεμά

«Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά» (1956) του Άλφρεντ Χίτσκοκ σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια στα θερινά σινεμά από τη Summer Classics. Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Στιούαρτ, Ντόρις Ντέι

Επιμέλεια: Book Press

Το κατασκοπευτικό θρίλερ του αξεπέραστου μετρ του σασ...

«Από το βιβλίο στην οθόνη»: «Ωρες» και «Επιστροφή στο Χάουαρντς Έντ» στον κήπο του ΕΛΙΒΙΠ – προβολές και συζητήσεις

«Από το βιβλίο στην οθόνη»: «Ωρες» και «Επιστροφή στο Χάουαρντς Έντ» στον κήπο του ΕΛΙΒΙΠ – προβολές και συζητήσεις

Στις 3 & 4 Ιουλίου, στον κήπο του ΕΛΙΒΙΠ στο Παλαιό Ψυχικό δύο ταινίες που βασίζονται στα μυθιστορήματα «Οι ώρες» του Μάικλ Κάνινγκχαμ και «Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ» του Ε.Μ. Φόρστερ. Πριν α...

«Σωτηρία» της Χαράς Ρόμβη, σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη – Μια λαμπρή στιγμή του Φεστιβάλ Αθηνών

«Σωτηρία» της Χαράς Ρόμβη, σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη – Μια λαμπρή στιγμή του Φεστιβάλ Αθηνών

Για την παράσταση «Σωτηρία» της Χαράς Ρόμβη, σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη, στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Από το διήγημα «Σωτηρία» της Χαράς Ρόμβη ( ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ανί Ερνό [Annie Ernaux], «Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα σουπερμάρκετ και ο...

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Ζευγώλη «Η απόδραση της τελείας», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Σας μάζεψα, αγαπημένα μου σημεία, όλα εδώ για να σας ανακοινώσω την ...

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο [José Luís Peixoto], «Μου πέθανες» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μπήκα σ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επτά νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Επτά νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Επτά ποιητές και ποιήτριες παραδίδουν τους στίχους τους στο αναγνωστικό κοινό μέσα από τις νέες τους ποιητικές συλλογές που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Επτά ποιητικά βιβλία από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Ιούνιος, μήνας υπερηφάνειας και διεκδικήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιλέξαμε 10 βιβλία του 2025 με κουίρ χαρακτήρες που απομακρύνονται από τη στερεοτυπική αναπαράσταση και αποκτούν ρεαλιστικές διαστάσεις. Στην κεντρική εικόνα, έργο της κουίρ καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ου αιώνα Gluck. 

Γράφει η ...

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Πέντε μελέτες που κυκλοφόρησαν προσφάτα πραγματεύονται τη σχέση του νου με το σώμα, την έννοια του «τραύματος», αλλά και τη θέση της ψυχανάλυσης στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρική εικόνα: Ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ