e-maillo250

Της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Τον τελευταίο καιρό λαμβάνω παράξενα μέιλ. Επισημαίνουν κινδύνους με την ευρηματικότητα της καλής μυθοπλασίας: μου γράφουν, ας πούμε, ότι μπορεί να με πλησιάσει κάποιος που δειγματίζει αρώματα και να με ψεκάσει με… αιθέρα για να μου ξαφρίσει το πορτοφόλι.

Ή ότι μπορεί να ρίξουν αυγά στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου και αν εγώ κάνω το ευνόητο, καθαρίσω δηλαδή το τζάμι, τα αυγά μαζί με το καθαριστικό των υαλοκαθαριστήρων θα μειώσουν την όρασή μου. Θα βγω να δω τι συμβαίνει, οι κλέφτες θα μου πάρουν το αυτοκίνητο με όλα τα τιμαλφή κι εγώ θ’ απομείνω “δαρμένη” (sic) “δίχως αμάξι, δίχως λεφτά, δίχως πιστωτικές κάρτες, δίχως κινητό, δίχως κλειδιά του σπιτιού”. (Προσέξτε το ρητορικό σχήμα, τη συσσώρευση των “δίχως”)

krisnamourtiΔεν ξέρω τι συμπέρασμα θα έβγαζαν οι συγγραφείς αστυνομικών γι αυτά τα μέιλ. Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ζούμε όχι μόνο υπό το καθεστώς της κρίσης, αλλά και υπό το καθεστώς της μυθοπλασίας του φόβου. Όποιος δε φοβάται αρκετά βλέποντας τηλεοπτικές ειδήσεις, ας ανησυχήσει τουλάχιστον με τα αλυσιδωτά μέιλ. Η ιδέα είναι: πες την ιστορία, διάδωσέ την, σώσε τους φίλους σου από την πιθανή καταστροφή. Επανάλαβε μετά από μένα, μοιάζει να λέει ο συντάκτης των εκφοβιστικών μέιλ: ζούμε ή δε ζούμε σε μια ανατριχιαστική εποχή;

Η σωτηρία μου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η λογοτεχνία του διαλογισμού – τα κείμενα που σε βοηθούν να σταματήσεις να σκέφτεσαι. Το πιο ενδιαφέρον που διάβασα τελευταία είναι “Η φλόγα της προσοχής” του Κρισναμούρτι (Εκδ. Καστανιώτη). Το ενδιαφέρον στον Κρισναμούρτι είναι ότι δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να γίνει δάσκαλος: την ίδια στιγμή που εξέφραζε μια άποψη φοβόταν ότι όσοι τον ακούνε ή διαβάζουν τα κείμενά του θα καταλήξουν άνθρωποι από δεύτερο χέρι, άνθρωποι που δεν κατανοούν δηλαδή ότι η λύση βρίσκεται μέσα τους.

zenΟ Κρισναμούρτι προτρέπει σε παρατήρηση (που είναι το αντίθετο της ανάλυσης) και ζητάει το πιο δύσκολο πράγμα του κόσμου: να πάψουμε για λίγο να σκεφτόμαστε. Στις οχτώ ομιλίες αυτού του τόμου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “η ουσία του περιεχομένου της συνείδησής μας είναι η σκέψη. Η σκέψη έχει δημιουργήσει μια δομή στη συνείδηση – μια δομή φόβου, πίστης”.

Κι αλλού προτείνει: “Μπορείτε να παρατηρήσετε ένα δέντρο ή το καινούργιο φεγγάρι, ή το μοναχικό αστέρι στον ουρανό χωρίς τη λέξη φεγγάρι; Αστέρι, ουρανός – χωρίς τη λέξη; Επειδή η λέξη δεν είναι το πραγματικό αστέρι, το πραγματικό φεγγάρι. Μπορείτε να παραμερίσετε τη λέξη και να κοιτάξετε;”. Το ίδιο ισχύει και για τον φόβο και για κάθε συναφή συναισθηματική φόρτιση που μάς επιβάλλει η κρίση. Μπορούμε, άραγε, να παραμερίσουμε τις λέξεις και να κοιτάξουμε;

boudismeΓια όσους πάλι προτιμούν να φτάσουν σε λύσεις μόνοι τους προτείνω τις “Ιστορίες του ζεν” (Μτφ. Γ.Ι. Μπαμπασάκης, Εκδ. Ροές). Είναι κρυπτικές, ενέχουν το δίδαγμά τους και θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα αλυσιδωτά μέιλ με αλυσιδωτή παρηγορία…

Κι ένα τελευταίο μικρό διαμάντι: “Τι είναι ο βουδισμός” από τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες με τη συνεργασία της Αλίσια Χουράδο (εκδ. PRINTA). Η ευρυμάθεια του Μπόρχες καθηλώνει αλλά ακόμη πιο συναρπαστική είναι η αφήγηση με μεθυσμένους ελέφαντες και ψάρια με εκατό κεφάλια. Νομίζεις ότι πρόκειται για το μπορχεσιανό σύμπαν, ενώ στην πραγματικότητα διαβάζεις την ιστορία του Βουδισμού. Ωστόσο δεν είναι κακή ιδέα να έχουμε στο νου μας τη συμβουλή του Κρισναμούρτι γύρω από τα αναγνώσματα που γράφτηκαν με θρησκευτική σκοπιμότητα: “Οι τελετουργίες, οι προσευχές, όλο αυτό το τσίρκο που συνεχίζεται στο όνομα της θρησκείας έχει συναρμολογηθεί από τη σκέψη”.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μικρό αναγνωστικό πένθους

Μικρό αναγνωστικό πένθους

Της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Μνήμη Γιώργου Σπορίδη (1970-2011)

Τι διαβάζει κανείς στο βαρύ πένθος; Θα σας πω εγώ. Απολύτως τίποτα. Για αρκετούς μήνες ήμουν καθαρή- αδιάβαστη κα...

Ίχνη ρήγματος

Ίχνη ρήγματος

Για το βιβλίο της Νάνσυ Χιούστον «Ίχνη Ρήγματος» (μτφρ. Ειρήνη Τσολακέλλη, εκδ. Άγρα)

Της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Τα «Ίχνη ρήγματος» είναι ίσως το πιο φιλόδοξο βιβλίο της Νά...

Η ζωή μ' έναν σπασίκλα

Η ζωή μ' έναν σπασίκλα

Της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Eδώ και καιρό προσπαθούσα να καταλάβω τι είναι αυτό που τραβάει τα εννιάχρονα στο “Ημερολόγιο ενός σπασίκλα” του Τζεφ Κίνι (εκδ. Ψυχογιός, μτφρ. Χαρά Γιαννακοπούλου). Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν μια εποχική μανία της κόρης μου και τ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Άνοιξη όλο το χρόνο»: Ξεκινά η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – Τι θα παρακολουθήσουμε

«Άνοιξη όλο το χρόνο»: Ξεκινά η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – Τι θα παρακολουθήσουμε

Με μότο το μήνυμα «Άνοιξη όλο το χρόνο» η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την καλλιτεχνική περίοδο 2026-2027. Τι θα παρακολουθήσουμε. Εικόνα: Ο Λουκάς Καρυτινός, Διευθυντής της ΚΟΑ. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη 

Με ιδιαίτερο...

«Λογοτεχνικές διαδρομές» της Αγάθης Γεωργιάδου (κριτική) – Πώς διαβάζεται, ερμηνεύεται και διδάσκεται η λογοτεχνία

«Λογοτεχνικές διαδρομές» της Αγάθης Γεωργιάδου (κριτική) – Πώς διαβάζεται, ερμηνεύεται και διδάσκεται η λογοτεχνία

Για το βιβλίο της Αγάθης Γεωργιάδου «Λογοτεχνικές διαδρομές – Μελέτες για τη θεωρία, την ερμηνεία και τη διδακτική της Λογοτεχνίας» (εκδ. Μεταίχμιο). Εικόνα: Ο πίνακας «Κωπηλατώντας» του Θανάση Παναγιώτου από το εξώφυλλο του βιβλίου.

...

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ