han kang

Η συγγραφέας Han Kang απάντησε στις «έτοιμες» ερωτήσεις του Guardian σχετικά με την ανάγνωση. Τα βιβλία της κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Αμαλίας Τζιώτη.

Επιμέλεια: Book Press

Ποια είναι η πρώτη σας αναγνωστική ανάμνηση;

«Όταν ήμουν παιδί, ο πατέρας μου, ένας νεαρός και φτωχός μυθιστοριογράφος, φυλούσε πολλά βιβλία στο μη επιπλωμένο σπίτι μας. Ένας χείμαρρος βιβλίων από τα ράφια πλημμύριζε το πάτωμα, σχηματίζοντας άναρχα πύργους, σαν να βρισκόμασταν σε ένα μονίμως ανοργάνωτο παλαιοπωλείο. Για εμένα, τα βιβλία ήταν σχεδόν ζωντανά και συνεχώς πολλαπλασιάζονταν και διεύρυναν τα όριά τους. Παρά τις συχνές μετακινήσεις μας, μπορούσα να νιώσω άνετα χάρη στα βιβλία που με προστάτευαν. Πριν βρω φίλους στην κάθε περίεργη γειτονιά όπου μετακομίζαμε, είχα μαζί μου τα βιβλία μου κάθε απόγευμα».

mathima ellinikonΠοιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο ως παιδί;

«Στην πρώιμη παιδική μου ηλικία, διάβαζα παιδικά βιβλία από Κορεάτες συγγραφείς όπως ο Kang So-cheon ή ο Ma Hae-song. Θυμάμαι πως με είχε γοητεύσει η ιστορία ενός φωτογραφικού στούντιο που τύπωνε φωτογραφίες των ονείρων των ανθρώπων. Θυμάμαι την εικόνα ενός παιδιού, που ήταν λυπημένο επειδή τα δέντρα κοιμούνται όρθια τη νύχτα, και τραγουδούσε: ‘’Ω δέντρο, ω δέντρο, ξάπλωσε και κοιμήσου’’. Επίσης, ένα μεταφρασμένο παιδικό βιβλίο που θα μου μείνει αξέχαστο είναι το Αδελφοί Λεοντόκαρδοι της Άστριντ Λίντγκρεν.

»Στα τέλη της εφηβείας μου, με απορρόφησε η ανάγνωση της ρωσικής λογοτεχνίας, ειδικά των μεγάλων, δύσκολων μυθιστορημάτων του Ντοστογιέφσκι. Το Death of a poet του Πάστερνακ ήταν επίσης ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία που είχα διαβάσει πολλές φορές».

Ποιος είναι ο συγγραφέας που άλλαξε τον τρόπο σκέψης σας;

«Πριν από δέκα χρόνια περίπου, διάβασα το Άουστερλιτς του WG Sebald και άρχισα να σκέφτομαι τον τρόπο με τον οποίο εισχώρησε βαθιά στον εσωτερικό μου κόσμο, τον τρόπο που με έκανε να αποδεχτώ τις συλλογικές αναμνήσεις. Έκτοτε, έχω διαβάσει τα περισσότερα βιβλία του. Οι ξεριζωμένοι είναι το αγαπημένο μου».

Ποιος είναι ο συγγραφέας στον οποίο επιστρέφετε συνεχώς;

«Υπήρξε μια χρονιά που δεν μπορούσα να γράψω και να διαβάσω μυθοπλασία. Μπορούσα να δω μόνο ντοκιμαντέρ γιατί οι ταινίες μυθοπλασίας μου φαίνονταν ανυπόφορες. Περνούσα τον χρόνο μου διαβάζοντας κυρίως βιβλία αστροφυσικής. Η μοναδική εξαίρεση, κατά κάποιο τρόπο, ήταν ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Διάβασα ξανά και απόλαυσα τους τόμους που είχα ξεφυλλίσει στα είκοσί μου, όπως το Το βιβλίο της άμμου και το Η μνήμη του Σαίξπηρ».

Ποια είναι τα βιβλία που ανακαλύψατε αργότερα στη ζωή σας;

«Το Περιοδικό σύστημα του Πρίμο Λέβι. Οι αόρατες πόλεις του Ίταλο Καλβίνο. Οι Δουβλινέζοι του Τζέιμς Τζόις. Ο Θεός των μικρών πραγμάτων της Αρουντάτι Ρόι. Το Nox από την Ανν Κάρσον».

politeia link more 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λούκας Τσάμπαλα: Ο Κορτάσαρ και ο Μπόρχες είναι οι φανταστικοί μου φίλοι, οι φανταστικοί μου μέντορες, οι πραγματικοί λογοτεχνικοί μου ήρωες

Λούκας Τσάμπαλα: Ο Κορτάσαρ και ο Μπόρχες είναι οι φανταστικοί μου φίλοι, οι φανταστικοί μου μέντορες, οι πραγματικοί λογοτεχνικοί μου ήρωες

«Η ρεαλιστική αφήγηση έχει όρια που για εμένα είναι υπερβολικά στενά, ενώ η μαγεία μπορεί να περάσει μέσα από οποιονδήποτε τοίχο» είπε ο Λούκας Τσάμπαλα (Lukáš Cabala), με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Θυμάσαι το Τρέντσιν;» (μτφρ. Λουτσίε Κούλιγκοβα, εκδ. Βακχικόν).  ...

Ίαν Ράνκιν: «Η αστυνομική λογοτεχνία που με ενδιαφέρει είναι πολιτική»

Ίαν Ράνκιν: «Η αστυνομική λογοτεχνία που με ενδιαφέρει είναι πολιτική»

«Η αστυνομική λογοτεχνία που με ενδιαφέρει είναι αυτή που εξετάζει την κοινωνία, το χάος στο οποίο βρισκόμαστε και το πώς φτάσαμε έως εκεί» είπε ο Ίαν Ράνκιν (Ian Rankin) στον Άλεξ Κλαρκ του Guardian. Τα βιβλία του Ράνκιν κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. © Wikimedia

...
Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης – Η Σιάν Βάλβη, μεταφράστρια του «Γκιακ» στα αγγλικά: «Πειραματίστηκα και κατέληξα να φτιάξω μια καινούργια διάλεκτο»

Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης – Η Σιάν Βάλβη, μεταφράστρια του «Γκιακ» στα αγγλικά: «Πειραματίστηκα και κατέληξα να φτιάξω μια καινούργια διάλεκτο»

«Οι φωνές στο Γκιακ αντανακλούν μια εγγενώς πατριαρχική κοινωνία» μας είπε η Σιάν Βάλβη (Siân Valvis), μεταφράστρια του «Γκιακ» (εκδ. Πατάκη) του Δημοσθένη Παπαμάρκου, και πρόσθεσε ότι «ήταν πολύ ενδιαφέρον που ένας τόσο αρρενωπός κόσμος μεταφέρθηκε στα αγγλικά από μια γυναίκ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Εγκαινιάζοντας τη σεζόν των γαλλικών λογοτεχνικών βραβείων, η κριτική επιτροπή του βραβείου Médicis ανακοίνωσε τους βραβευθέντες στις τρεις κατηγορίες: πεζογραφίας, μεταφρασμένης πεζογραφίας και δοκιμίου, καθώς και το μεγάλο βραβείο. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη «Το φευγιό» (εκδ. Αρμός) στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος στη Σητεία.

Επιμέλεια: Book Press

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026, στις 20:30, οι εκδόσεις Αρμός διοργανώνουν εκδήλωση γ...

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2026, στις 7 μ.μ., οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο Book Press διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον σπουδαίο συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο. © Mariela De Marchi Moyano / Flickr

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ζακ Λε Γκοφ [Jacques Le Goff] «Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» (μτφρ. Ελευθερία Ζέη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόλη και δημοκρατία;

...
«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη «αλλά|ΖΩ – από την λέξη στην πράξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 29 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόσες φορές έχεις πει στον εαυτό σου ότι θέλε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ