don delillo

Ο Don DeLillo μίλησε στον Guardian για τη νουβέλα του με τίτλο «Σιωπή», όπου ο ανθρώπινος πολιτισμός δοκιμάζεται έπειτα από ένα ανεξήγητο, παγκόσμιο ψηφιακό μπλακάουτ. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Ζωής Μπέλλα-Αρμάου.

Επιμέλεια: Book Press

Η Σιωπή είναι ένα από τα πιο σύντομα έργα του ΝτεΛίλο, και ολοκληρώθηκε στις αρχές της πανδημίας του Covid-19. Μιλώντας για την κεντρική ιστορία του βιβλίου, ο συγγραφέας δήλωσε πως άντλησε έμπνευση από δύο συγκεκριμένα περιστατικά:

«Ταξίδευα με αεροπλάνο από το Παρίσι, και όλα τριγύρω μου ήταν περίεργα – τουλάχιστον για εμένα. Παντού υπήρχαν οθόνες, ακόμα και κάτω από το χώρο των αποσκευών, και στο μεγαλύτερο μέρος της πτήσης καθόμουν και τις κοιτούσα. Έβγαλα ένα παλιό σημειωματάριο που είχα μαζί μου κι άρχισα να σημειώνω λεπτομέρειες, γράφοντας τις φράσεις που εμφανίζονταν στην οθόνη: θερμοκρασία εξωτερικού αέρα, ώρα στη Νέα Υόρκη, ώρα άφιξης, ταχύτητα, προορισμός κ.λπ. Όταν επέστρεψα στο σπίτι μου, έριξα μια ματιά στο σημειωματάριο, και άρχισα να προσχεδιάζω το πρώτο κεφάλαιο της νουβέλας.

»Το δεύτερο περιστατικό έχει να κάνει με έναν τόμο που είχα αποκτήσει πριν από αρκετό καιρό: ένα χειρόγραφο του Άλμπερτ Αϊνστάιν, γραμμένο το 1912, που παρουσιάζει τη θεωρία της σχετικότητας. Είναι ένα ογκώδες βιβλίο και πολλές από τις λέξεις του μου ήταν άγνωστες. Διάβασα όσα μπορούσα να καταλάβω στην αγγλική μετάφραση και μετά άρχισα να διαβάζω άλλους τόμους σχετικά με τη ζωή και το έργο του Αϊνστάιν – και διαπίστωσα υποσυνείδητα ότι όλο αυτό διείσδυε στην αφήγηση του δικού μου βιβλίου. Είχε αρχίσει να με απασχολεί έντονα. Οπότε αυτές οι δύο εμπειρίες γέννησαν τη Σιωπή».

Στη συνέντευξη, ο ΝτεΛίλο εξήγησε πως η υγειονομική κρίση του Covid-19 μοιράζεται αρκετά κοινά με την τεχνολογική κρίση που περιγράφει στις σελίδες του βιβλίου του:don delillo silence

«Δεν μπορώ να εξηγήσω τον λόγο, όμως ανέκαθεν με ενδιέφερε η μαζική υστερία, όπως αυτή που παρατηρείται σήμερα με τον Covid-19. Με ενδιαφέρουν πολύ και οι θεωρίες συνωμοσίας. Υποθέτω ότι εθίστηκα όταν άρχισα να σκαρφίζομαι τον Ζυγό, το οποίο αφορά στη δολοφονία του Προέδρου Κένεντι. Η ιδέα μιας ολόκληρης συνωμοσίας, και όχι απλώς ενός δολοφόνου που δρα μόνος του, ήταν εξαιρετικά δημοφιλής εκείνα τα χρόνια, και πολλοί συνέχισαν να την ασπάζονται ακόμα και μετά από πολύ καιρό. Έχω ένα ολόκληρο ράφι με βιβλία για τη δολοφονία του Κένεντι, και πολλά από αυτά βασίζονται στην πιθανότητα της ύπαρξης μιας συνωμοσίας, μια θεωρία που δεν έχει καταρριφθεί επισήμως ακόμα και σήμερα.

»Η κατάσταση με τον Covid-19 είναι εξαιρετικά περίπλοκη και εν μέρει γι’ αυτό ευθύνεται η εξάπλωση της τεχνολογίας. Οι άνθρωποι αναμεταδίδουν κάθε είδους άποψη για τον ιό και όλο αυτό δεν έχει τέλος…»

Στη Σιωπή, το παγκόσμιο μπλακάουτ φέρνει στην επιφάνεια τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης της τεχνολογίας, υπογραμμίζοντας πως ακόμα και το διαδίκτυο, το οποίο υποτίθεται ότι μας συνδέει, ενδεχομένως εντέλει να μας αποξενώνει, να μας απομονώνει από τους ανθρώπους και τα μέρη που αγαπάμε περισσότερο.

«Αναρωτιόμουν τι θα συνέβαινε αν όλα έσβηναν, αν όλα σταματούσαν να λειτουργούν, αν συνέβαινε ένα παγκόσμιο μπλακάουτ».

Τέλος, στην ίδια συνέντευξη ο συγγραφέας αναφέρθηκε και στα μελλοντικά του σχέδια:

«Θα πρέπει να πω ότι, επειδή δουλεύω με τον τρόπο που δουλεύω και επειδή έχω γίνει πιο αργός, έχω άφθονα προσχέδια για καινούρια βιβλία κρυμμένα στην ντουλάπα μου μετά από αυτό το μικρό μυθιστόρημα. Αναρωτιέμαι, στα ογδόντα τρία μου, τι μπορεί να ακολουθήσει μετά. Δεν έχω βρει μια ξεκάθαρη απάντηση. Αυτή τη στιγμή, μιλάω με διάφορους μεταφραστές για τη Σιωπή. Όταν τελειώσω με αυτό, και εφόσον θα έχω, θεωρητικά, πιο καθαρό μυαλό, θα δούμε τι μπορεί να προκύψει μετά. Πάντως, καθώς έγραφα τη Σιωπή, είχα την ίδια όρεξη με παλιά, να πατήσω τα πλήκτρα, να κοιτάξω τις λέξεις, να συνεχίσω να δουλεύω για όσο καιρό κι αν χρειαζόταν».

politeia link more

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεμπάστιαν Φοκς: «Ανέκαθεν μου άρεσαν τα μυθιστορήματα που έχουν ένα μεγάλο θέμα»

Σεμπάστιαν Φοκς: «Ανέκαθεν μου άρεσαν τα μυθιστορήματα που έχουν ένα μεγάλο θέμα»

Σε συνέντευξή του στο INews, ο συγγραφέας Σεμπάστιαν Φοκς (Sebastian Faulks) μίλησε για το μυθιστόρημά του με τίτλο «Λευκές φωτιές». Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, σε μετάφραση Αντώνη Καλοκύρη.

Επιμέλεια: Book Press

...
Χαν Γκανγκ: «Συχνά, η δύναμη του λόγου δεν αρκεί για να νικήσουμε το σκοτάδι»

Χαν Γκανγκ: «Συχνά, η δύναμη του λόγου δεν αρκεί για να νικήσουμε το σκοτάδι»

Η Κορεάτισσα πεζογράφος Han Kang μίλησε στο Korean Literature Now για το μυθιστόρημά της «Μάθημα ελληνικών». Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Αμαλίας Τζιώτη.

Επιμέλεια: Book Press

Στη...

Έτγκαρ Κέρετ: «Πλέον, ηγέτες μας είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει σε ριάλιτι»

Έτγκαρ Κέρετ: «Πλέον, ηγέτες μας είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει σε ριάλιτι»

Ο Ισραηλινός διηγηματογράφος Έτγκαρ Κέρετ (Etgar Keret) μίλησε στον Guardian για την πρόσφατη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο «Αναποδιά στην άκρη του γαλαξία». Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Χρυσούλας Παπαδοπούλου.

Επιμέλεια: B...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τέσπα (διήγημα)

Τέσπα (διήγημα)

Δεν θα πάρουμε το οικογενειακό σήμερα. Ασ’ το μωρέ. Να χαρούμε λίγο το καινούργιο. Πότε θα το χαρούμε αν όχι τώρα το καλοκαίρι που πάμε και κάπου μαζί. Έστω θάλασσα. Εντάξει, σκόνη, άμμος, αλμύρα, θα μου πεις, τα τρώει τα καθίσματα η αλμύρα. Το χρώμα να δεις τι του κάνει. Αλλά, τέσπα.

Της Κατερίνας Γ...

«Το Ρίφι» του Μηνά Βιντιάδη

«Το Ρίφι» του Μηνά Βιντιάδη

Για το μυθιστόρημα «Το Ρίφι» του Μηνά Βιντιάδη (εκδ. Ελληνικά Γράμματα)

Της Κατερίνας Σιδέρη

Στο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη θα συναντήσουμε στίχους από τραγούδια, μαντινάδες, παροιμίες και γνωμικά,...

«Το να είσαι γυναίκα» της Μέλι Κίγιακ (κριτική)

«Το να είσαι γυναίκα» της Μέλι Κίγιακ (κριτική)

Για το αφήγημα της Μέλι Κίγιακ (Mely Kiyak) «Το να είσαι γυναίκα» (μτφρ. Απόστολος Στραγαλινός, εκδ. Κριτική). Κεντρική εικόνα ©  David de las Heras.

Της Χριστίνας Μουκούλη

Τι είναι αυτό που καθορίζει τη ζωή και τις επιλογές ενός ανθρώπο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ann Cleeves «Άλμπατρος» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 3

...
«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Stephen King & Peter Straub «Το φυλαχτό» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

Μια λίστα με 10 σημαντικά μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς στα αγγλικά δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Women’s Prize for Fiction. Τα δέκα βιβλία αναδείχθηκαν μέσω ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν 20.000 αναγνώστες. Και τα 10 έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα μας. Στη φωτογραφία, η Μέρι Σέλεϊ.

...
40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

Σαράντα λογοτεχνικά βιβλία, ελληνικά και μεταφρασμένα, επιλέξαμε για τους αναγνώστες της bookpress.gr από τα πολλά καλά βιβλία που έφτασαν στα χέρια μας τους προηγούμενους μήνες. Δείτε τα και διαλέξτε το δικό σας αγαπημένο βιβλίο του καλοκαιριού.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης...

10 πρόσφατα βιβλία που μας κάνουν σοφότερους (ή και καλύτερους)

10 πρόσφατα βιβλία που μας κάνουν σοφότερους (ή και καλύτερους)

Από τα πολλλά καλά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, σας προτείνω δέκα, επιλεγμένα από τα μη μυθοπλαστικά βιβλία. Δοκίμια, έρευνες, μελέτες, όλα τους διαβαστερά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Δέκα βιβλία, δέκα ευκαιρίες να γίνουμε σοφότεροι και, γιατί όχι, καλύτεροι άνθρωποι.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

25 Ιουλίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

Σαράντα λογοτεχνικά βιβλία, ελληνικά και μεταφρασμένα, επιλέξαμε για τους αναγνώστες της bookpress.gr από τα πολλά καλά βιβλία που έφτασαν στα χέρια μας τους προηγούμεν

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ