olga togarzuk

Σε συνέντευξή της στη Brooklyn Public Library, η νομπελίστρια συγγραφέας Olga Tokarczuk μίλησε για το μυθιστόρημά της με τίτλο «Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών». Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Αναστασίας Χατζηγιαννίδη.

Επιμέλεια: Book Press

Στη συνέντευξη, η Όλγκα Τοκάρτσουκ μίλησε για τον μακροσκελή τίτλο του μυθιστορήματός της, ο οποίος αναφέρεται σε έναν στίχο του Άγγλου ποιητή William Blake:

«Φυσικά κι υπήρξαν ενστάσεις ως προς την επιλογή του τίτλου. Κυρίως γιατί οι ειδικοί που προωθούν τα βιβλία, που νομίζουν ότι ξέρουν τι θα πουλήσει και τι όχι, πλέον διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων. Αυτοί οι άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι ένας τόσο μεγάλος τίτλος δεν θα ενθάρρυνε τους αναγνώστες να αγοράσουν το βιβλίο, ότι θα τους ήταν δύσκολο να τον θυμούνται, ότι θα ακουγόταν άσχημα.«

»Όμως εγώ επέμεινα. Ευτυχώς, ο εκδότης μου δίνει στους συγγραφείς του την ελευθερία να αποφασίσουν για διάφορα σημαντικά θέματα. Και έτσι έγινε μια συζήτηση… Βρήκα τον κατάλληλο τίτλο σκεπτόμενη τις παλιές πολωνικές αστυνομικές ιστορίες, όπου οι τίτλοι συχνά προκύπτουν από έναν στίχο, από ένα ποίημα ή από ένα παιδικό τραγουδάκι. Ακόμα κι η Αγκάθα Κρίστι το έκανε αυτό. Είχα βρει, λοιπόν, τον κατάλληλο τρόπο ώστε να αναφερθώ στην αστυνομική λογοτεχνία, κι επειδή η ιστορία του βιβλίου μου είναι μια ιστορία μυστηρίου κατά κάποιον τρόπο, ήθελα πολύ να κρατήσουμε τον συγκεκριμένο τίτλο. Εντέλει αποδείχθηκε πως οι αναγνώστες αποκαλούν το βιβλίο, εν συντομία, ‘’Οδήγησε’’, και μάλιστα το αγοράζουν κιόλας (γελάει).«

»Αφού τελείωσα το μυθιστόρημά μου Flights, θέλησα να γράψω ένα απλό βιβλίο, θέλησα να βυθιστώ στην ευχαρίστηση της κλασσικής, γραμμικής αφήγησης. Κάπως έτσι άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο – υποτίθεται ότι είναι μια ιστορία μυστηρίου, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι απλώς ένα ‘’whodunit’’. Δεν ήθελα να γράψω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που θα ψυχαγωγούσε τον αναγνώστη, θα ήταν σπατάλη χαρτιού – έχω την αταβιστική πεποίθηση ότι τα βιβλία δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο για να ψυχαγωγούν, αλλά και για να προβληματίζουν, να κινητοποιούν. Επειδή με ενδιαφέρει πολύ το θέμα των ζώων, του κυνηγιού και της χορτοφαγίας, η ιστορία του βιβλίου έχει να κάνει με αυτά».

olga tokarzuk bookΗ πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος αγαπάει τόσο πολύ τα ζώα, που τα θεωρεί μικρότερα αδέλφια της. Ταυτοχρόνως, είναι ένα άτομο γεμάτο με θυμό και οργή. Η συγγραφέας μίλησε για την προσωπικότητα της ηρωίδας της:

«Το βιβλίο μάς αφηγείται την ιστορία ενός κόσμου που, σύμφωνα με την πρωταγωνίστρια, είναι άδικος, κακός και χτισμένος σε λάθος βάσεις. Η ηρωίδα λατρεύει τον ποιητή Γουίλιαμ Μπλέικ, βασίζεται στη φιλοσοφία του, η οποία καταλήγει σε μία μάλλον αρνητική θεώρηση του κόσμου μας, της Γης Ulro. Η Duszejko, ένας άνθρωπος αθώος και αγνός, δεν αντέχει να ζει σε έναν κόσμο απαίσιο, επιθετικό, τρομακτικό, σκληρό και μερικές φορές μακάβριο. Το μόνο συναίσθημα που μπορεί να τρέφει ένας άγιος άνθρωπος σε έναν τέτοιο κόσμο είναι ο θυμός. Ο θυμός δεν είναι απαραίτητα ένα αρνητικό συναίσθημα. Στα πολωνικά, έχουμε μια φράση που μεταφράζεται ως «θείος θυμός», ή «δίκαιος θυμός». Κάποιος είναι δικαίως θυμωμένος όταν αντιμετωπίζει μια κατάσταση που υπερβαίνει τα όρια του, τις αντοχές του. Αυτό το βιβλίο περιγράφει μια τέτοια κατάσταση. Ένας φόνος είναι κάτι μακάβριο, και η πρωταγωνίστρια είναι δικαίως θυμωμένη».

Τέλος, η Τοκάρτσουκ αναφέρθηκε στο κεντρικό θέμα του βιβλίου της, που έχει να κάνει με τα δικαιώματα των ζώων και την καταστροφή της φύσης από τον άνθρωπο:

«Ανέκαθεν ήμουν έτσι – ανέκαθεν με ενδιέφεραν τα ζώα, τα δικαιώματά τους, η χορτοφαγία. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μοιράζονται τους προβληματισμούς μου. Ακόμα και στα πρώτα μου βιβλία τα ζώα παίζουν σημαντικό ρόλο. Σ’ ένα από τα πρώτα μου έργα, υπάρχει ένας χαρακτήρας πολύ παρόμοιος με τη Janina Duszejko, η Florentynka, μια ηλικιωμένη κυρία που φροντίζει σκύλους και γάτες. Νομίζω ότι είναι ένα ευρύ θέμα, ένα θέμα για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε, να γράψουμε. Όταν επιστρέψω στην Πολωνία, τον Δεκέμβριο, θα γράψω ένα παιδικό βιβλίο για τα ζώα. Κυκλοφορεί μια σειρά στην Πολωνία, με τίτλο Το μικρό βιβλίο του... , μια σειρά από τη Σουηδία. Για παράδειγμα, υπάρχει το Το μικρό βιβλίο για την περίοδο, για τον φεμινισμό, για τη δημοκρατία. Γράφω ένα αντίστοιχο βιβλίο, ώστε να πω στα παιδιά ότι τα ζώα δεν είναι μόνο οι χαριτωμένες αρκούδες και τα κουνελάκια, οι γάτες και οι σκύλοι που βλέπουν στα καταστήματα παιχνιδιών. Θέλω να μάθουν ότι τα ζώα είναι επίσης σημαντικά για τον πολιτισμό μας, για τη γλώσσα, για την καθημερινή ζωή και για τη διατροφή μας. Σας φαίνεται ότι πρόκειται για ένα απλό θέμα, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα είναι ένα θέμα πολύ αμφιλεγόμενο και σύνθετο. Νομίζω πως τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν από τι είναι φτιαγμένο το φαγητό που βρίσκεται στο πιάτο τους».

politeia link more

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρμιν Έρι: «Ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στα μεγάλα συγγραφικά πρότυπα του 19ου αιώνα»

Άρμιν Έρι: «Ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στα μεγάλα συγγραφικά πρότυπα του 19ου αιώνα»

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Άρμιν Έρι [Armin Oehri] από το Λιχτενστάιν για το βιβλίο του «Η σκοτεινή μούσα» (Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Συνέντευξη στην Αγγελική Δημοπούλου

...
Ελίζαμπεθ Στράουτ: «Απλώς γράψε ξεκάθαρα – αυτό είναι το μάντρα μου»

Ελίζαμπεθ Στράουτ: «Απλώς γράψε ξεκάθαρα – αυτό είναι το μάντρα μου»

Σε συνέντευξή της στο LitHub, η Ελίζαμπεθ Στράουτ [Elizabeth Strout] μίλησε για το μυθιστόρημά της «Αχ, Ουίλλιαμ!», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα, σε μετάφραση Μαργαρίτας Ζαχαριάδου. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Πάουλους Χόχγκατερερ: «Δεν θέλω να εκπαιδεύσω τους ανθρώπους, να τους κάνω σοφότερους ή ηθικά καλύτερους»

Πάουλους Χόχγκατερερ: «Δεν θέλω να εκπαιδεύσω τους ανθρώπους, να τους κάνω σοφότερους ή ηθικά καλύτερους»

Συνέντευξη με τον Πάουλους Χόχγκατερερ [Paulus Hochgatterer] με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Η γλύκα της ζωής» (μτφρ. Χριστίνα Ντρέκου, εκδ. Βακχικόν).  

Συνέντευξη στην Αγγελική Δημοπούλου

Το βιβλίο του Αυστριακού συγγραφέα και παιδοψ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Άπαντα τα ποιήματα» του Πέτερ Χάντκε (προδημοσίευση)

«Άπαντα τα ποιήματα» του Πέτερ Χάντκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός ποιήματος του Πέτερ Χάντκε [Peter Handke] από τον τόμο «Άπαντα τα ποιήματα» (μτφρ. Ιωάννα Διαμαντοπούλου-Νότντουρφτ), ο οποίος θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ, ΤΙ ...

«Οι χαμένες μας καρδιές» της Σελέστ Ινγκ – Μια δυστοπία που θυμίζει σε πολλά την εποχή μας

«Οι χαμένες μας καρδιές» της Σελέστ Ινγκ – Μια δυστοπία που θυμίζει σε πολλά την εποχή μας

Για το μυθιστόρημα της Σελέστ Ινγκ [Celeste Ng] «Οι χαμένες μας καρδιές» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο). Kεντρική εικόνα, από διαμαρτυρία ασιατών για διακρίσεις απέναντί τους, ειδικά στην περίοδο του κορωνοϊού. Η ενίσχυση του μίσους ενάντια στους Ασιάτες είναι ένα από τα θέματα του μυθιστορήματος της Σ...

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

Στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Πλατεία Κοτζιά), θα απονεμηθούν εφέτος, για δέκατη έβδομη χρονιά, τα βραβεία μυθιστορήματος «The Athens Prize for Literature» του περιοδικού (δε)κατα για το 2022. Η ανακοίνωση των νικητών και ταυτόχρονα η απονομή θα γίνουν την Πέμπτ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν, που κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άνοιξα τα μάτια μου. Το μυαλό μου, αδειανό. Γύρω μου, φως. Έντονο. Εκτυφλωτικό. Συνειδητοπο...

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Γιούργκεν Χάμπερμας [Jürgen Habermas] «Αχ Ευρώπη! – Κείμενα για το Μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» (μτφρ. – προλεγόμενα – σχόλια: Δημήτρης Υφαντής), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Printa / Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγορα...

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Όταν η ελληνική ιστορία γίνεται μυθιστόρημα: 4 συγγραφείς ξανακοιτάζουν μυθοπλαστικά το παρελθόν

Όταν η ελληνική ιστορία γίνεται μυθιστόρημα: 4 συγγραφείς ξανακοιτάζουν μυθοπλαστικά το παρελθόν

Από τη Θεσσαλονίκη των τελών του 19ου αιώνα στην Αθήνα του Όθωνα και στη Σέριφο του 1916. Επιλέγουμε τέσσερα ιστορικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που παίρνουν έμπνευση από πραγματικά ιστορικά γεγονότα για να «χτίσουν» τις ιστορίες τους. Κεντρική εικόνα: Μια όψη της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ου αιώνα (© Ευθύμ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ