franzen jonathan

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Jonathan Franzen, με τίτλο «Σταυροδρόμια», περιγράφει την ιστορία μιας οικογένειας από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ και σχολιάζει, με χιούμορ και οξυδέρκεια, την πορεία μιας ολόκληρης γενιάς. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη.

Επιμέλεια: Book Press

Τα Σταυροδρόμια είναι το πρώτο μέρος μιας μυθιστορηματικής τριλογίας. Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται στην πολιτεία του Ιλινόι κατά τη δεκαετία του ’70. Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Φράνζεν μίλησε, μεταξύ άλλων, για την επιλογή του να γράψει για το παρελθόν:

«Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ με έκανε να αναφωνήσω: ‘’Εντάξει, τώρα τα παρατάω’’. Ήταν κάτι τόσο ακραίο, τόσο τρελό - αυτός ο τύπος υπήρξε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών! Αποφάσισα πως είχε έρθει η ώρα να εγκαταλείψουμε κάθε προσπάθειά μας να σχολιάσουμε σατιρικά την παρούσα εποχή. Το ότι πήγαινα στο γραφείο μου επτά ημέρες την εβδομάδα και περνούσα έξι ώρες σε μία εποχή που δεν ήταν η σημερινή, με βοήθησε να επιβιώσω τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του Τραμπ».

«Η πιο αμιγώς αυτοβιογραφική μυθοπλασία απαιτεί την καθαρή επινόηση». Αυτή είναι μία από τις δέκα συμβουλές του Τζόναθαν Φράνζεν προς φερέλπιδες συγγραφείς. Και παραδόξως, δεδομένου ότι περιγράφει την περίοδο της εφηβείας του, «αναμφισβήτητα την πιο σημαντική δεκαετία της ζωής του», το νέο μυθιστόρημα του Φράνζεν είναι το «πιο μυθοπλαστικό βιβλίο του». Νιώθει ότι τα προηγούμενα μυθιστορήματά του έχουν περιγράψει αρκετά την προσωπική ζωή του – την παιδική του ηλικία, τους γονείς του, τον πρώτο του γάμο.

psichogios franzen stavrodromiaΤα έργα του Φράνζεν συχνά προκαλούν την οργή των αναγνωστών και ξεσηκώνουν θύελλες αντιδράσεων. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, μεταξύ σοβαρού και αστείου, το βιβλίο του Οι διορθώσεις τον έκανε τον «δεύτερο πιο μισητό άνθρωπο στην Αμερική», μετά από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

«Δεν διαβάζω όσα γράφονται για εμένα, ίσα που τα ακούω. Απλώς προσπαθώ να γράφω τα πράγματα όπως τα βλέπω και αυτό με βάζει σε μπελάδες. Δεν χρησιμοποιώ το Twitter. Δεν είναι ένα ευγενικό μέσο. Στην πραγματικότητα, είναι το αντίθετο της καλοσύνης. Όταν φέρεσαι με καλοσύνη σε όσους χρησιμοποιούν πολύ το Twitter, είναι σαν να απειλείς την κακιά μάγισσα με νερό. Είναι σαν κρυπτονίτης.

»Η κουλτούρα του διαδικτύου λειτουργεί ως μια μέθοδος για να κρύψουμε την ντροπή μας. Η ντροπή εξακολουθεί να υπάρχει σε όλους μας, απλώς κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να δημιουργήσουμε αυτούς τους τεχνητούς εαυτούς μας, ώστε να την κρύψουμε».

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρι Κούνζρου: «Η αρρενωπότητα βρίσκεται σε βαθιά κρίση εδώ και αρκετό καιρό»

Χάρι Κούνζρου: «Η αρρενωπότητα βρίσκεται σε βαθιά κρίση εδώ και αρκετό καιρό»

«Πώς θα καταπολεμήσουμε το αναδυόμενο κύμα του ακροδεξιού αυταρχισμού; Μόνο αν συνεργαστούμε, αν δημιουργήσουμε κοινότητες και σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον» μας είπε ο Χάρι Κούνζρου (Hari Kunzru) με αφορμή το μυθιστόρημά του «Κρέας για τους λύκους» (μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου, εκδ. Δώμα).

...
Νάιαλ Ουίλιαμς: «Η αγάπη και ο θάνατος είναι οι δύο δυνάμεις που διαμορφώνουν τον άνθρωπο»

Νάιαλ Ουίλιαμς: «Η αγάπη και ο θάνατος είναι οι δύο δυνάμεις που διαμορφώνουν τον άνθρωπο»

«Η γενικότερη αίσθησή μου είναι πως, όσο κι αν υπάρχουν κανόνες, κοινωνικές συμβάσεις και περιορισμοί, οι άνθρωποι προσπαθούν διαρκώς να τους παρακάμψουν. Ο άνθρωπος είναι απίστευτα ευρηματικό πλάσμα» μας είπε ο Νάιαλ Ουίλιαμς (Niall Williams) με αφορμή το μυθιστόρημά του «Η ώρα του βρέφους» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριά...

Κέιτι Κιταμούρα: «Είναι μια ιδιαίτερη εποχή για τους συγγραφείς: το ίδιο το υλικό της τέχνης μας, η γλώσσα, γίνεται εργαλείο στα χέρια της εξουσίας»

Κέιτι Κιταμούρα: «Είναι μια ιδιαίτερη εποχή για τους συγγραφείς: το ίδιο το υλικό της τέχνης μας, η γλώσσα, γίνεται εργαλείο στα χέρια της εξουσίας»

«Η τυχαία παράθεση λέξεων έχει καταλήξει να είναι η υπερδύναμη του Τραμπ, γιατί του δίνει τη δυνατότητα να διαψεύδει διαρκώς αυτά που λέει» μας είπε η Κέιτι Κιταμούρα στο 5ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων με αφορμή το μυθιστόρημά της «Οντισιόν» (μτφρ. Βάσια Τζανακάρη, εκδ. Διόπτρα). Η συγγραφέας ήρθε στην Ελλά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Φανταστική περιπέτεια» του Αλέξανδρου Κοτζιά (κριτική) – Σάτιρα του χώρου των Γραμμάτων που σπάει κόκκαλα, από το ογδόντα μέχρι σήμερα

«Φανταστική περιπέτεια» του Αλέξανδρου Κοτζιά (κριτική) – Σάτιρα του χώρου των Γραμμάτων που σπάει κόκκαλα, από το ογδόντα μέχρι σήμερα

Για το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Κοτζιά «Φανταστική περιπέτεια» (εκδ. Πατάκη). Ο Αλέξανδρος Κοτζιάς με τον Στρατή Τσίρκα το 1975. © Αρχείο οικογενείας Κοτζιά

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

Η επανέκδοση της ...

«Τα πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου» του Θοδωρή Γκόνη, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου: Καρποί της αγάπης και της θυσίας

«Τα πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου» του Θοδωρή Γκόνη, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου: Καρποί της αγάπης και της θυσίας

Είδαμε «Τα Πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου» του Θοδωρή Γκόνη, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, την παράσταση «Τα Πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου», σε σκηνοθε...

«Χειρόγραφα» του Αντώνη Σκιαθά (κριτική) – Ποιητική συνομιλία με τους προγόνους με το βλέμμα στο μέλλον

«Χειρόγραφα» του Αντώνη Σκιαθά (κριτική) – Ποιητική συνομιλία με τους προγόνους με το βλέμμα στο μέλλον

Για την ποιητική συλλογή του Αντώνη Σκιαθά «Χειρόγραφα» (εκδ. Ιωλκός). Εικόνα: Πίνακας του Πιέτρο Μπαραμπίνο. 

Γράφει η Αθηνά Ζωγράφου

Η ποιητική συλλογή Χειρόγραφα (εκδ. Ιωλκός) του Αντώνη Σκιαθά, συνιστά μια ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ