Robert Galbraith tv series

Συνέντευξη με την J. K. Rowling, με αφορμή την κυκλοφορία στη χώρα μας από τις εκδόσεις Ψυχογιός του τέταρτου αστυνομικού μυθιστορήματός της με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ και τίτλο «Θανάσιμο λευκό» (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ), .

Επιμέλεια: Book Press

Γιατί επιλέξατε να γράψετε αστυνομική λογοτεχνία; 

Πάντα μου άρεσαν οι ιστορίες με ντετέκτιβ. Την Άγκαθα Κρίστι, τη Ρουθ Ρέντελ, τη Μάρτζερι Άλιγκχαμ και την Π. Ντ. Τζέιμς τις λατρεύω! Ήθελα να δοκιμάσω να γράψω ένα σύγχρονο whodunnit, με ένα αληθοφανές υπόβαθρο.

Ένα μέρος της γοητείας του είδους είναι το ότι οι κανόνες είναι ξεκάθαροι. Με ιντριγκάρουν οι κανόνες αυτοί και μου αρέσει να παίζω μαζί τους. Ο ντετέκτιβ σου θα πρέπει να αναπτύσσει τις πληροφορίες που διαθέτει ώστε να είναι ενήμερος ο αναγνώστης, αλλά πάντα θα προηγείται στο παιχνίδι. Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι αμετάβλητοι κανόνες της αστυνομικής λογοτεχνίας που ακολουθώ. 

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε όταν γράφετε αυτά τα μυθιστορήματα; Είναι διαφορετική από τη διαδικασία που ακολουθείτε όταν γράφετε τα άλλα σας βιβλία;

Συχνά ξεκινάω με μια πυρηνική ιδέα και μετά δουλεύω μέχρι να φτάσω ως αυτήν. Σχεδιάζω και ψάχνω πολύ και γνωρίζω πολύ περισσότερα για τους χαρακτήρες απ’ όσα τελικά εμφανίζονται στα βιβλία. Έχω διαγράμματα με χρωματική κωδικοποίηση, οπότε μπορώ να παρακολουθώ το πώς πορεύομαι. Πάντα έτσι δούλευα. Το ίδιο και με τα μυθιστορήματα του Χάρι Πότερ. Ο διεξοδικός σχεδιασμός εκείνης της σειράς βιβλίων είναι καταγεγραμμένος.

Γενικά, είμαι πολύ πειθαρχημένη κατά το γράψιμό μου και προσπαθώ οι εργάσιμες μέρες μου να είναι οργανωμένες, αλλά δεν θέτω ως στόχο συγκεκριμένο αριθμό λέξεων που πρέπει να πετύχω. Κάποιες φορές θεωρώ ότι η μέρα μου ήταν παραγωγική αν έχω διαγράψει πολλές λέξεις ή αν απλώς έχω σκεφτεί πολύ. Και δεν καταλήγω στον τίτλο μέχρι να τελειώσει το βιβλίο.

metaxoskolikas sodeia kakou kalesma tou koukou
Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα τέσσερα βιβλία της σειράς, ενώ το πέμπτο με τίτλο Troubled Blood, το οποίο μόλις εκδόθηκε στα αγγλικά, μεταφράζεται στα ελληνικά και έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2022.
politeia link more
 

Έχοντας ήδη γράψει πέντε βιβλία σε αυτήν την σειρά, ποιου τη συγγραφή έχετε απολαύσει περισσότερο μέχρι τώρα; Έχετε κάποιο αγαπημένο;

Μου άρεσαν όλα τα βιβλία της σειράς Στράικ. Η κλασική αστυνομική ιστορία, το whodunnit, ταιριάζει με τον τρόπο που στήνω την πλοκή, και απαιτεί τεράστιο εύρος χαρακτήρων, των οποίων τη δημιουργία βρίσκω πάρα πολύ ευχάριστη, ως διαδικασία. Με όρους καθαρής απόλαυσης, νομίζω ότι η Σοδειά του κακού ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα για πεζούς λόγους: δεν είχα πολλούς περισπασμούς και είχα τη δυνατότητα να βυθιστώ στο βιβλίο αρκετά, κάτι που είναι ιδανικό.

Παρ’ όλα αυτά, το αγαπημένο μου είναι το Θανάσιμο λευκό, το οποίο πραγματικά δε θα μπορούσε να είναι πιο ζόρικο στο γράψιμο, εν μέρει επειδή είχα τόσο πολλά άλλα να εκκρεμούν και εν μέρει επειδή είχα επιλέξει όχι απλώς να δημιουργήσω μία λαβυρινθώδη πλοκή, αλλά επίσης να υφάνω πολλές εξελίξεις στην προσωπική ζωή του Στράικ και της Ρόμπιν.

Στο τέλος της Σοδειάς του κακού, ο αναγνώστης εξακολουθεί να θέλει να μάθει περισσότερα για τη σχέση του Στράικ και της Ρόμπιν. Μπορείτε να μας μιλήσετε σχετικά με το πώς αυτή η σχέση αναπτύσσεται στο Θανάσιμο Λευκό;

Υπάρχουν πολλές αλλαγές στην προσωπική ζωή και των δυο τους, ειδικά στη ζωή της Ρόμπιν. Η σχέση ανάμεσα στους δυο ντετέκτιβ είναι απίστευτα διασκεδαστική στη γραφή, επειδή κάτω από μία δυνατή φιλία υπάρχουν τόσο πολλά που δεν έχουν ειπωθεί και που τους είναι σχεδόν άγνωστα. Στην αρχή του Θανάσιμου λευκού βλέπουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά, όπου και οι δύο παραδέχονται τι νιώθουν σε μια περίπλοκη και αγχωτική σκηνή. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι παραπάνω ανάμεσα σε ένα πολύ έξυπνο, εσωστρεφές και φοβικό ως προς τη δέσμευση άτομο και σε μια γυναίκα που από τύχη έγινε η πιο στενή του φίλη και συνεργάτιδά του είναι, νομίζω, αυτό που ελκύει τους αναγνώστες στα βιβλία. Είναι σίγουρα αυτό που με κάνει να τα γράφω.

Παρόλο που τα βιβλία ανήκουν σε σειρά, στέκονται και ως ανεξάρτητοι τίτλοι. Πώς τα κάνετε να ξεχωρίζουν;

Προσπαθώ να δημιουργώ κάθε φορά μια πλοκή με διαφορετική δομή. Δεν θα πρέπει να είναι απολύτως προφανές, αλλά αυτή είναι για μένα η πρόκληση.

Το Κάλεσμα του κούκου, το οποίο αφορά υπόθεση αρχείου, είναι ίσως το μυθιστόρημα που αναφέρεται περισσότερο στη διαδικασία της αστυνομικής έρευνας από οποιοδήποτε άλλο. Η πλοκή ξεδιπλώνεται μαζί με την έρευνα. Ο Μεταξοσκώληκας είναι τελείως διαφορετικό βιβλίο, εξαιτίας της επινόησης του μυθιστορήματος μέσα στο μυθιστόρημα. Η Σοδειά του κακού είναι και πάλι πολύ διαφορετικό, επειδή ο αναγνώστης παρακολουθεί τρεις ιστορίες, που συνυφαίνονται με εκείνη του Στράικ. Το Θανάσιμο λευκό, πάλι, είναι διαφορετικό, αν και ένα μέρος του αφορά την αστυνομική διαδικασία. Ωστόσο, προφανώς, δεν μπορώ να πω πολλά περισσότερα… 

Robert Galbraith tv series
Ο Tom Burke στον κεντρικό ρόλο του Cormoran Strike και η Holliday Grainger στο ρόλο της «βοηθού» του Robin Ellacott, πρωταγωνιστούν στη μεταφορά των βιβλίων της σειράς του Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ στη μικρή οθόνη, μεταφορά που έγινε αρχικά για το BBC πριν περάσει στα χέρια της αμερικανικής HBO.
 

Γιατί διαλέξατε έναν ιδιωτικό ερευνητή ως τον βασικό χαρακτήρα και γιατί είναι βετεράνος πολέμου και ακρωτηριασμένος;

Ήθελα να γράψω μια κλασική αστυνομική ιστορία με ένα σύγχρονο στοιχείο. Ένας ιδιωτικός ερευνητής καλείται να μπει σε διαφορετικούς κόσμους. Οι εμπειρίες του μου δίνουν τη δυνατότητα να διερευνήσω σε βάθος αυτούς τους κόσμους. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις και οι οποίοι είχαν την καλοσύνη να με βοηθήσουν στην έρευνά μου. Πήρα συνέντευξη από άτομα που υπηρετούν ακόμα ή έχουν αποστρατευθεί, για όσο χρόνο μου επέτρεψαν να τους ενοχλώ. Στην ουσία, οι πραγματολογικές πληροφορίες μου προήλθαν από στρατιωτικές πηγές. Μία από αυτές είναι ανήκε στον Τομέα Ειδικών Ερευνών της Στρατονομίας – όπως δηλαδή και ο Στράικ.

Οπότε, ενώ ο ίδιος ο Στράικ είναι φανταστικό πρόσωπο, η καριέρα του και οι εμπειρίες του βασίζονται σε πραγματικές ιστορίες πραγματικών στρατιωτών. Είναι τόσο αληθοφανής όσο και συναρπαστικός με όρους λογοτεχνικούς.

Μία από τις κριτικές που λάτρεψα έλεγε ότι ο ήρωάς μου αντιμετώπισε την κατάστασή του «με αποφασιστικότητα, αντί για τη συνηθισμένη αυτοκαταστροφικότητα». Έδωσα στον Στράικ πολλά προτερήματα από αυτά που έχουν οι στρατιωτικοί τους οποίους γνωρίζω: δυνατό χαρακτήρα, μπλακ χιούμορ, αντοχή και ευφυΐα. Το ότι τον παρουσιάζω ακρωτηριασμένο προσέθεσε άλλη μία διάσταση, επιτρέποντάς μου να δείξω την καθημερινή πραγματικότητα του να ζεις με μια αναπηρία, την οποία πολλοί βετεράνοι πολέμου αντιμετωπίζουν.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα παραπάνω πράγματα για τον Στράικ; Γιατί επιλέξατε να τον κάνετε τον χαρακτήρα που είναι;

thanasimo lefkoΟ Στράικ είναι τελείως φανταστικός. Ήταν ένας πολύ ζωντανός χαρακτήρας που μου ήρθε με τον καλύτερο τρόπο, απλώς έσκασε μύτη στο μυαλό μου. Μολονότι βασίζεται σε πολλούς πραγματικούς ανθρώπους που υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις και σε βετεράνους που έχω γνωρίσει, κατά βάση ήταν δικό μου δημιούργημα.

Πέρα από το ότι είναι πρώην μέλος του Τομέα Ειδικών Ερευνών της Στρατονομίας, ο ήρωάς μου είναι ο νόθος γιος ενός πολύ διάσημου ανθρώπου, τον οποίο συνάντησε μόνο δύο φορές. Φέρει ψυχικά τραύματα γιατί μεγάλωσε με εντελώς ασυνήθιστο τρόπο. Ο Στράικ αποτελεί κατά κάποιον τρόπο ένα όχημα για να μιλήσω αντικειμενικά και αποστασιοποιημένα για όλα τα παράξενα παρεπόμενα της φήμης.

Ενώ ήταν στον στρατό, ο Στράικ είχε την ανωνυμία που λαχταρούσε. Τώρα που έφυγε, συναντά ανθρώπους που κάνουν πολλές υποθέσεις γι’ αυτόν, βασισμένες κυρίως στην καταγωγή του. Πρόκειται για έναν περίπλοκο χαρακτήρα, επειδή έχει καταβολές στρατιωτικές αλλά και από τον λαμπερό χώρο της ροκ, όπου πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να μπουν, χωρίς να καταλαβαίνουν πραγματικά πόσο καταστροφικό θα ήταν κάτι τέτοιο. Είναι μοναδικός, όπως νομίζω ότι θα πρέπει να είναι ο κάθε ντετέκτιβ, αλλά ανταποκρίνεται σωστά στους κανόνες της αστυνομικής λογοτεχνίας, γεγονός που τον κάνει οικείο στον αναγνώστη.

Και έπειτα είναι και η Ρόμπιν, η πρώην βοηθός του Στράικ, πλέον συνεργάτιδά του. Η σχέση τους, όσο αναπτύσσεται, γίνεται και πιο ενδιαφέρουσα. Θέλετε να μας πείτε λίγα περισσότερα για κείνη;

Νομίζω ότι η Ρόμπιν είναι ο πιο αγαπητός χαρακτήρας που έχω γράψει ποτέ. Είναι, σκοπίμως, σε πλήρη αντίθεση με τον Στράικ. Αμφισβητεί αυτά που κάνουν λίγο περισσότερο από ό,τι εκείνος και ανταποκρίνεται στις καταστάσεις πιο πολύ συναισθηματικά. Χρειάζεσαι αυτό το περιτύλιγμα για τον Στράικ, επειδή κρατά πολύ περισσότερο τα πράγματα μέσα του. Δεν είναι Γουάτσον, με την έννοια ότι είναι κι εκείνη ντετέκτιβ και πολύ πετυχημένη, αλλά και πάλι ακολουθεί την κλασική νόρμα μιας Γουάτσον, επειδή ακόμη ρωτάει τον Στράικ τις ερωτήσεις που όλοι θα θέλαμε να γνωρίζουμε, αφού εκείνος είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.

Αντίθετα, ο Στράικ λύνεται χάρη σ’ αυτή τη φιλία. Η Ρόμπιν, αρχικά, τον βρίσκει είτε μη ελκυστικό είτε αντιπαθή, αλλά σύντομα ξεκινά να θαυμάζει την εργασιακή ηθική και την εξυπνάδα του. Εν τω μεταξύ, ο Στράικ, γνωρίζοντας το πόσο ευάλωτος είναι, ως απομονωμένος εργένης, αποφασίζει να μην κολλήσει και να μην αποκτήσει εξάρτηση από αυτή την εξυπηρετική αλλά και αναντίρρητα πολύ σέξι κοπέλα.

Και οι δύο κρύβουν πολλά μυστικά όταν γνωρίζονται, τα οποία τους βαραίνουν, και κρατούν και οι δύο το στόμα τους κλειστό, σχετικά με τα μεγάλα τραύματα της ζωής τους. Στην πορεία αρχίζει ο ένας να ανοίγει το βιβλίο της ζωής του στον άλλον. Για τον Στράικ η σχέση με τη Ρόμπιν δε μοιάζει με καμιά άλλη από αυτές που είχε ως τώρα. Η δυναμική ανάμεσά τους είναι, νομίζω, αυτό που κάνει τους ανθρώπους να διαβάζουν και είναι σίγουρα αυτό που με κάνει να γράφω. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Ρουντσενκόβα: «Όλος ο κόσμος είναι πηγή έμπνευσης»

Κατερίνα Ρουντσενκόβα: «Όλος ο κόσμος είναι πηγή έμπνευσης»

Συνέντευξη με την πολυμεταφρασμένη ποιήτρια από την Τσεχία Κατερίνα Ρουντσενκόβα (Kateřina Rudčenková), με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Περπατώντας στους αμμόλοφους» (μτφρ. Στέργια Κάββαλου, εκδ. Βακχικόν).

Της Χριστίνας Σανούδου

Ο ήχος του νερού μ...

Βίλεμ Μ. Ρόχεμαν: «Η λογοτεχνία αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της φαντασίας»

Βίλεμ Μ. Ρόχεμαν: «Η λογοτεχνία αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της φαντασίας»

Συνέντευξη με τον Φλαμανδό ποιητή και τεχνοκριτικό Willem M. Roggeman με αφορμή την ανθολογία του «Αυτό που βλέπουν μονάχα οι ζωγράφοι – 2008-2017» (μτφρ. Στέλλα Πεκιαρίδη) η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Της Χριστίνας Σανούδου

Ένας ζωγρά...

Λάρα Πρέσκοτ: «Όπως ο Δρ Ζιβάγκο, το βιβλίο μου είναι μια ιστορία αγάπης»

Λάρα Πρέσκοτ: «Όπως ο Δρ Ζιβάγκο, το βιβλίο μου είναι μια ιστορία αγάπης»

Συνέντευξη με την Αμερικανίδα συγγραφέα Lara Prescott με αφορμή το πρώτο της βιβλίο «Όσα κρατήσαμε κρυφά» (μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Της Σοφίας Μεσσήνη

Με το πρώτο της μυθιστόρημα η 39χρονη Αμερικανίδα μοι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί αρχές Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Ημερολόγιο Μόσχας, του Βάλτερ Μπένγιαμιν

Ημερολόγιο Μόσχας, του Βάλτερ Μπένγιαμιν

Για το βιβλίο του Walter Benjamin «Ημερολόγιο Μόσχας» (μτφρ. Έμη Βαϊκούση, εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν και η Λετονή μπολσεβίκα ηθοποιός και σκηνοθέτιδα θεάτρου Άζια Λάτσις.

Του Φώτη Καραμπεσίνη

Ο Βάλτερ Μπένγια...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί αρχές Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Frank Goldammer «Χίλιοι διάβολοι» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), που κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Χέλερ μπήκε στο εστιατόριο από την ανοιχτή πόρτα στη...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

30 συν 1 διαλεχτά βιβλία για το καλοκαίρι

30 συν 1 διαλεχτά βιβλία για το καλοκαίρι

Όταν σκεφτόμαστε «βιβλία για το καλοκαίρι», δεν περιοριζόμαστε βέβαια στα λεγόμενα «βιβλία της παραλίας». Το καλοκαίρι είναι η εποχή που συνήθως διαθέτουμε περισσότερο χρόνο για ανάγνωση, ίσως και περισσότερη περιέργεια για κάτι αλλιώτικο. Έτσι, στον κατάλογο με τις προτάσεις μας, αν και δεσπόζουν τα μεταφρασμένα μυ...

Αστυνομική λογοτεχνία: 18 καλά μυθιστορήματα για καλοκαιρινές ανατριχίλες

Αστυνομική λογοτεχνία: 18 καλά μυθιστορήματα για καλοκαιρινές ανατριχίλες

Επιλογές 18 ελληνικών και μεταφρασμένων αστυνομικών βιβλίων που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Και για τους «σκληροπυρηνικούς» του είδους προτείνεται ενθέρμως μια μελέτη για το «Latin Noir».

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Ιουλίου 2021 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

30 συν 1 διαλεχτά βιβλία για το καλοκαίρι

Όταν σκεφτόμαστε «βιβλία για το καλοκαίρι», δεν περιοριζόμαστε βέβαια στα λεγόμενα «βιβλία της παραλίας». Το καλοκαίρι είναι η εποχή που συνήθως διαθέτουμε περισσότερο

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ