martinezguillermo

Συνέντευξη με τον Αργεντινό συγγραφέα του βιβλίου, Guillermo Martinez

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Τα μαθηματικά εμπνέουν σπουδαία βιβλία λογοτεχνίας! Τα μαθηματικά προβλήματα τροφοδοτούν με μυστήριο και γρίφους για… δυνατούς λύτες, το αστυνομικό μυθιστόρημα.

Το βιβλίο «Η ακολουθία της Οξφόρδης» του Guillermo Martinez,  ανακηρύχθηκε από την Wall Street Journal ένα από τα πέντε καλύτερα διεθνώς αστυνομικά μυθιστορήματα του αιώνα! Το βιβλίο που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με τίτλο “The Oxford Murders” («Ακολουθία φόνων στην Οξφόρδη») αφηγείται την προσπάθεια ενός νεαρού φοιτητή να εξιχνιάσει μια σειρά από δολοφονίες που αναστατώνουν την ακαδημαϊκή κοινότητα της Οξφόρδης και οι οποίες φαίνεται ότι συνδέονται με μαθηματικές σχέσεις. Θεωρητικές αντιπαραθέσεις, ακαδημαϊκές καριέρες που αμφισβητούνται και πάθος για τα μαθηματικά διατρέχουν το μυθιστόρημα που, για την επίλυση του μυστηρίου, χρησιμοποιεί διάσημα μαθηματικά προβλήματα όπως το παράδοξο του Wittgenstein,  την Αρχή Αβεβαιότητας του Heisenberg, το τελευταίο Θεώρημα του Fermat,  το θεώρημα μη πληρότητας του Gödel  και πολλά άλλα.

«Τα μαθηματικά και η λογοτεχνία έχουν αισθητικά θέλγητρα για μένα» μου είχε πει σε συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει ο Αργεντινός Guillermo Martinez συμπατριώτης του Χόρχε Λουίς  Μπόρχες,  αλλά και του μεγαλύτερου εν ζωή μαθηματικού Gregory Chaitin. Με εντυπωσίασε ο σεβασμός με τον οποίο μίλησε για τα αρχαία Ελληνικά μαθηματικά και η «ομολογία» του ότι «Η υπερβολική ευφυΐα μπορεί να γίνει κατάρα για εκείνον που την διαθέτει»!....

Πώς αποφασίσατε να γίνετε συγγραφέας ενώ είχατε σπουδάσει μαθηματικά; Τι ήταν εκείνο που σας γοήτευσε στη λογοτεχνία;

Ξεκίνησα ως συγγραφέας. Τα μαθηματικά ήλθαν αργότερα στη ζωή μου. Ο πατέρας μου ήταν ήδη συγγραφέας και ολοκλήρωσα το πρώτο μου βιβλίο με διηγήματα πριν τα δεκαεννιά μου χρόνια. Όμως και όλο εκείνο το διάστημα που ήμουν μαθηματικός, ποτέ δεν σταμάτησα το γράψιμο και έγραψα τα επτά βιβλία μου σε μία κατάσταση παράλληλης σχεδόν «σχιζοφρενικής» ζωής.

Η γνώση των μαθηματικών έχει επηρεάσει τον τρόπο που γράφετε και τις υποθέσεις στα βιβλία σας;

Είναι πολύ πιθανόν να επηρέασε την ακρίβεια που θέλω στην πλοκή, την επιλογή των λέξεων, την ανάγκη για συνεχείς διορθώσεις, την αναζήτηση διαφάνειας στο κείμενο, την αναζήτηση αρμονίας και κομψότητας…

Τα μαθηματικά ή η λογοτεχνία είναι πιο γοητευτικά για σας;

Και τα δύο έχουν αισθητικά θέλγητρα για μένα. Όμως με το γράψιμο αισθάνομαι μεγαλύτερη οικειότητα. Πιστεύω ότι έχω πιο ενδιαφέρουσες λογοτεχνικές ιδέες από ό,τι οι λίγες ιδέες που είχα στα μαθηματικά.

Η ευφυΐα  μπορεί να γίνει κατάρα….

Πιστεύετε ότι η ευφυΐα μπορεί να γίνει «κατάρα» για έναν έξυπνο άνθρωπο;

Φυσικά και μπορεί να γίνει κατάρα. Αρκεί να αναλογιστείτε τις έξυπνες γυναίκες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται να κρύβουν την ευφυΐα τους, για να μη φανεί ότι είναι ανώτερες από τους άνδρες που έχουν επιλέξει. Επίσης πολλοί άνθρωποι που διαθέτουν εξαιρετικές διανοητικές ικανότητες, βρίσκουν πολύ πληκτικές τις συνηθισμένες συζητήσεις, έχουν την τάση να προχωρούν γρήγορα παρακάτω και να αποστρέφονται εκείνους που σκέφτονται πιο αργά με αποτέλεσμα να καταλήξουν να γίνουν μοναχικοί άνθρωποι.

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην ανθρώπινη και τη μαθηματική ευφυΐα κατά τη γνώμη σας;

Η ανθρώπινη ευφυΐα σχετίζεται με τα καθημερινά προβλήματα τα ανθρώπινα πάθη και τους απρόσμενους τρόπους με τους οποίους η πραγματικότητα περιπλέκει τα πράγματα. Χρειάζεται διαίσθηση για την φύση του ανθρώπου και τις λειτουργίες του αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αντιδρούν στα προβλήματά τους. Η μαθηματική ευφυΐα από την άλλη μεριά σχετίζεται με έναν αφηρημένο κόσμο, που μοιάζει περισσότερο με τον πλατωνικό κόσμο των ιδανικών αντικειμένων τον οποίο μπορεί κανείς να διορθώσει και να βρει τη δομή τους. Συνεπώς χρειάζονται διαφορετικού είδους ικανότητες για την κάθε περίπτωση.

Τα αρχαία Ελληνικά μαθηματικά και η μαθηματική λογοτεχνία

Ποια είναι η γνώμη σας για τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά και στην επίδρασή τους στα σύγχρονα;

Έχουν τρομακτική επίδραση στην ανάπτυξη των μαθηματικών όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Αρκεί να σκεφτείτε πως ο  Ευκλείδης υπήρξε δημιουργός των θεμελίων της λογικής με τα αξιώματα όπως και ο Πυθαγόρας με τη Σχολή του. Ο Φερμά διάβαζε την Αριθμητική του Ευκλείδη όταν άρχισε να προβληματίζεται για το περίφημο θεώρημα του Φερμά που σχετίζεται με το Πυθαγόρειο θεώρημα. Αν σκεφτείτε ότι το Θεώρημα του Φερμά αποδείχτηκε πριν από δεκατέσσερα χρόνια μπορείτε να καταλάβετε ότι ο δρόμος που άνοιξαν οι αρχαίοι Έλληνες συνεχίζει να λειτουργεί.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που η μαθηματική λογοτεχνία έχει αναπτυχθεί στις μέρες μας και οι άνθρωποι ενδιαφέρονται γι αυτήν;

Πιστεύω ότι η μαθηματική λογοτεχνία προϋπήρχε, αν την αναζητήσει κανείς στις βιβλιοθήκες. Κατά τη γνώμη μου τα περισσότερα βιβλία έχουν γραφτεί και στο παρελθόν. Ξαφνικά κάτι γίνεται  και αφυπνίζεται το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού και σε κάποια από αυτά στρέφεται η προσοχή για λόγους κοινωνιολογικούς και εμπορικούς. Προσωπικά δεν σκεφτόμουν την μαθηματική λογοτεχνία όταν έγραψα το πρώτο μου μυθιστόρημα το «Σχετικά με τον Ροδερέρ» το οποίο αναφέρεται στο θεώρημα του Gödel με καλυμμένο τρόπο και εκδόθηκε πολλά χρόνια πριν δημιουργηθεί το νέο αυτό ρεύμα και κανείς δεν μιλούσε γι αυτό.

Και η «Ακολουθία της Οξφόρδης»;

Το τρίτο μου μυθιστόρημα «Η ακολουθία της Οξφόρδης» κυκλοφόρησε στην πατρίδα μου την Αργεντινή  πολύ πριν κυκλοφορήσει «Ο κώδικας Da Vinci» και ήταν πολύ αργότερα που έγινε σύνδεση ανάμεσα σε αυτό το βιβλίο και σε άλλα όπως «Το θεώρημα του παπαγάλου» ( Ντενί Γκέτζ) και «Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ» ( Απόστολος Δοξιάδης). Όπως βλέπετε είναι η δική μας η ματιά που κατά καιρούς επιλέγει αστέρια στον ουρανό για να δημιουργήσει «αστερισμούς».

Σήμερα κάποιοι μιλούν για το «τέλος της επιστήμης». Ποια είναι η γνώμη σας γι αυτό;

Δεν συμφωνώ καθόλου. Η επιστήμη βρίσκεται σε μία συναρπαστική στιγμή με νέες εξελίξεις και ιδέες σε διάφορες περιοχές. Δείτε την κοσμολογία ή την νανοτεχνολογία, την αποκρυπτογράφηση του γενετικού κώδικα και τις νέες εξελίξεις στην τεχνολογία των κομπιούτερ. Όλα αυτά είναι εκπληκτικές προκλήσεις για την ανθρώπινη ευφυΐα.

INFO

akoloy8ia-oxfordhs To μυθιστόρημα  «Η ακολουθία της Οξφόρδης» του Γκιγέρμο Μαρτίνες, μτφρ. Ελισώ Λογοθέτη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

 

 

 

 

 

 

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του «Σχετικά με τον Ροδερέρ» (μετάφραση Τ. Σπερελάκη),

«Ο αργός θάνατος της Λουσιάνα Μπ» (μετάφραση Ι. Ντούμη)

Τα πέντε καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα του αιώνα

της Wall Street Journal

-“From Nine to Nine” του Leo Perutz, 1918

-“Tropic Moon” του Georges Simenon, 1933

-“The Fire Engine That Disappeared” των Maj Sjőwall,  Per Wahlőő, 1969

-“The Oxford Murders” του Guillermo Martinez 2005

-“The Water’s Edge” της Karin Fossum 2007

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντιάνα Ανφιμιάδη: «Αν γράψω ένα ποίημα για τα πιο ενδόμυχα συναισθήματα της γυναίκας, μπορεί να με επικρίνουν στη χώρα μου»

Ντιάνα Ανφιμιάδη: «Αν γράψω ένα ποίημα για τα πιο ενδόμυχα συναισθήματα της γυναίκας, μπορεί να με επικρίνουν στη χώρα μου»

Η Ντιάνα Ανφιμιάδη [Diana Anphimiadi] είναι βραβευμένη ποιήτρια, συγγραφέας, γλωσσολόγος και παιδαγωγός από την Γεωργία. Η συλλογή της «Γιατί σταμάτησα να γράφω ποιήματα» κυκλοφόρησε πρόσφατα, σε μετάφραση της Πηνελόπης Ζαλώνη, από τις εκδόσεις Βακχικόν. Με αφορμή την κυκλοφορία της συλλογής μας μιλάει γι’ αυτό που ...

Άλεξ Μιχαηλίδης: «Είμαι τυχερός που δεν έγινα επιτυχημένος συγγραφέας στα είκοσί μου»

Άλεξ Μιχαηλίδης: «Είμαι τυχερός που δεν έγινα επιτυχημένος συγγραφέας στα είκοσί μου»

Ο γνωστός Ελληνοκύπριος συγγραφέας κατάφερε να δει τα βιβλία του να σκαρφαλώνουν στο Νο1 των ευπώλητων των New York Times και, πλέον, να είναι αναγνωρίσιμος παγκοσμίως. Με αφορμή τον ερχομό του στην Αθήνα μάς μίλησε για τη συγγραφική του πορεία και όχι μόνο.

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο ...

Κέβιν Άντερσον: «Η Ιρλανδία προσδιορίζεται μέσα από τη λογοτεχνία της»

Κέβιν Άντερσον: «Η Ιρλανδία προσδιορίζεται μέσα από τη λογοτεχνία της»

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Κέβιν Άντερσον [Kevin Anderson] με αφορμή την «Ανθολογία σύγχρονης ιρλανδικής ποίησης» (ανθολ. – μτφρ. Καίτη Λογοθέτη-Άντερσον, Κέβιν Άντερσον, εκδ. Βακχικόν). 

Συνέντευξη στην Αγγελική Δημοπούλου

Πριν από λίγο και...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ