alt

Με γλώσσα στοχαστική και ρέουσα, με διαρκείς αναδιπλώσεις εις εαυτόν αλλά και πολλές επαναλήψεις, η Θέδα Καϊδόγλου προσπαθεί να γεμίσει τις «Κενές καταστάσεις» (εκδ. Απόπειρα) που ορίζουν και περιορίζουν την καθημερινότητα μιας νέας γυναίκας που αναζητά νόημα και αγάπη σε εφήμερες ή αμφίβολες σχέσεις, κι εντέλει στην ίδια τη γραφή. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δε γνωρίζει τίποτε για σας;

Είναι δύσκολο να μιλάει ένας συγγραφέας για το έργο του. Μοιάζει με την περίπτωση όπου ένας γονιός μιλάει για το παιδί του. Το παιδί τρέχει ανέμελα στο πλακόστρωτο κι εκείνος ξοπίσω δείχνει υπερπροστατευτικός και γεμάτος αγωνίαΩστόσο θα προσπαθήσω να αποστασιοποιηθώ και να δώσω μια ιδέα. Πρόκειται για ένα ψυχογράφημα, την εσωτερική περιπλάνηση μιας γυναίκας που αναζητά το περιεχόμενο. Φαντασιώσεις, αναμνήσεις, αναρωτήσεις, παρορμήσεις, αναμετρήσεις, συγκρούσεις, μετεωρισμοί, αδιέξοδα και πειραματισμοί συνθέτουν την πλοκή και σηματοδοτούν τις υπερβατικές εξελίξεις σε μια ατέρμονη διαδρομή όπου δοκιμάζονται τα όρια. 

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούριο φέρνει; 

Είναι απολύτως σεβαστή αυτή η επιφύλαξη κι εγώ ως αναγνώστρια αλλά και ως δημιουργός την κατανοώ. Είμαι μία συγγραφέας ανάμεσα σε τόσους. Δεν διακατέχομαι από το άγχος να αποδείξω μέσα από τη γραφή μου πόσο έξυπνη, μορφωμένη και ξεχωριστή είμαι. Γράφω με μοναδικό φίλτρο την ανάγκη να εκφράσω όσα σκέφτομαι και νιώθω έντεχνα, δίχως δεύτερες σκέψεις και διδακτισμούς. Επίσης, θεωρώ πως δεν έχουμε πια να πούμε τίποτε το φοβερά πρωτότυπο ή το καινούριο. Όλα σχεδόν έχουν ειπωθεί. Το στοίχημα παίζεται πλέον στον τρόπο που θα ξαναειπωθούν τα ειπωμένα. Ως προς αυτό κάνω ό,τι μπορώ.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο συγγραφικό σας εργαστήρι.

Γράφω άστατα. Κρατάω σημειώσεις εδώ κι εκεί, ανοίγω λογαριασμούς και δεν τους κλείνω αμέσως, αφήνω σκέψεις μετέωρες για καιρό, κείμενα στη μέση, δεκάδες αρχεία στον υπολογιστή με εκκρεμότητες. Περιμένω την κατάλληλη στιγμή για να συμπληρώσω τα παζλ. Συνήθως έρχεται αυτή η στιγμή. Δεν κρατώ αυστηρό πρόγραμμα, ούτε διατηρώ ένα αποστειρωμένο περιβάλλον στο οποίο περιορίζομαι συστηματικά για να συγκεντρωθώ. Θέλω να δουλεύω σε καθεστώς ελευθερίας γιατί διαφορετικά χάνω το κέφι και τον αυθορμητισμό μου. Ακολουθώ την εσωτερική φωνή που συνήθως είναι τόσο δυνατή, ώστε την ακούω ξεκάθαρα ακόμη κι όταν βρίσκομαι στα θορυβώδη κέντρα των μεγαλουπόλεων. Ωστόσο, δίχως πειθαρχία, δουλειά, υπευθυνότητα και συνέπεια δεν προχωράς. Έχω βρει τις ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να γράφω σε κλίμα που μου ταιριάζει και να ισορροπώ τις αντιθέσεις του χαρακτήρα μου και τις ιδιαιτερότητες του αντικειμένου. Είμαι ικανοποιημένη με τους ρυθμούς που γράφω γιατί διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες, την έμπνευση και τις συνθήκες. Έχω επιδείξει ικανότητα προσαρμογής ως προς αυτό. Αν δεν έχω γραφείο, θα γράψω σ’ ένα χαρτόκουτο. Το έχω κάνει και ήταν το ίδιο αποτελεσματικό. Κουβαλάω μέσα μου τα υλικά, εγώ είμαι τα υλικά μου. Γράφω αν θέλω να γράψω. Αν όχι, καταπιάνομαι με κάτι άλλο. Ούτε δικαιολογίες, ούτε ενοχές. Είναι ξεκάθαρο. 

Αν δεν έχω γραφείο, θα γράψω σ’ ένα χαρτόκουτο. Το έχω κάνει και ήταν το ίδιο αποτελεσματικό. Κουβαλάω μέσα μου τα υλικά, εγώ είμαι τα υλικά μου. Γράφω αν θέλω να γράψω. Αν όχι, καταπιάνομαι με κάτι άλλο. Ούτε δικαιολογίες, ούτε ενοχές. Είναι ξεκάθαρο.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες –κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.α.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους; 

Όλα, όλα παίζουν το ρόλο τους. Από τα κινούμενα σχέδια που βλέπαμε παιδιά, τα παραμύθια και τα κόμικς που διαβάζαμε μέχρι τις εκθέσεις, τα ταξίδια και τα ακούσματα που επιλέγουμε και μας συγκινούν. Η λογοτεχνία ανακατεύει τις λέξεις για να εκφράσει νοήματα και συναισθήματα δημιουργώντας εικόνες μέσα σε ιστορίες όπου πρωτοστατούν αισθήσεις, ήχοι, χρώματα, σχήματα, υφές, μυρωδιές, γεύσεις, μορφές, κόσμοι ολόκληροι. Είναι απολύτως φυσικό και επόμενο άλλες τέχνες να με ενεργοποιούν, να με εμπνέουν ώστε να ξεκινήσω, να εξελίξω, να ολοκληρώσω ή να εμπλουτίσω κάτι. Αντιλαμβάνομαι την έντονη αλληλεπίδραση της δικής μου τέχνης με τις υπόλοιπες, την ερμηνεύω ως την αλληλοεπίδραση ανάμεσα στα αδέρφια της ίδιας οικογένειας, την αποζητώ, την επιδιώκω και την απολαμβάνω. Μια μελωδία, μια σκηνή, ένας πίνακας ζωγραφικής, ένα γλυπτό, ένα γοτθικό παράθυρο επιδρούν ευεργετικά. Τέτοιου είδους εμπειρίες μεταμορφώνονται πολύ συχνά, αμέσως ή αργότερα, σε μικρές μούσες. Επίσης, δεν μπορώ να παραλείψω την ιδιαίτερη σχέση που έχω με το θέατρο. Μέσα απ’ αυτό έμαθα πως το προφανές δεν είναι απαραίτητα το αληθές, οι χαρακτήρες είναι πολύπλοκα όντα, οι δράσεις έχουν ποικίλες ερμηνείες και πτυχές, ενώ η πυκνότητα είναι πρωτεύον ζητούμενο. Η ενασχόλησή μου με το θέατρο και η σχετική εκπαίδευση που έχω λάβει έχουν μπολιάσει τις οπτικές και τη γραφή μου.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Παρότι θεωρείται εύκολο σήμερα να εκδώσει κάποιος, εντοπίζεται μια ύπουλη δυσκολία στο να επιλέξει τον κατάλληλο συνοδοιπόρο ως προς το εκδοτικό βήμα και την μετέπειτα διαδρομή. Δεν ταιριάζουν όλοι οι συγγραφείς σε όλους τους εκδοτικούς, ούτε είναι αυτονόητα η πρόσβαση και ο τρόπος. Ταλαιπωρήθηκα. Απογοητεύτηκα. Έχω αποδεχθεί πως λόγω της μη δεδομένης συμβατότητάς μου με το περιβάλλον θα αντιμετωπίζω συνεχώς τέτοιες δυσκολίες. Θα συναντώ εμπόδια μέχρι να βρω το σύνδεσμο, αλλά τελικά θα τον βρίσκω. Είμαι ευτυχής που συνεργάζομαι αυτήν την περίοδο με την Απόπειρα. Οι Κενές Καταστάσεις βρήκαν το ιδανικό ταίρι για να προχωρήσουν. 

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

altΚενές καταστάσεις
Θέδα Καϊδόγλου
Απόπειρα 2018
Σελ. 264, τιμή εκδότη €14,85

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννα Γιαννοπούλου: «Για να αναγνώσουμε το παρόν, πρέπει να ανατρέχουμε στο παρελθόν»

Γιάννα Γιαννοπούλου: «Για να αναγνώσουμε το παρόν, πρέπει να ανατρέχουμε στο παρελθόν»

Η Γιάννα Γιαννοπούλου μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά της «Χαλιούρω» (εκδ. Γραφή). 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Δεν ε...

Χρήστος Κουκούτσης: «Οδηγός στη συγγραφή υπήρξε το έργο μεγάλων κλασικών συγγραφέων, όπως ο Παπαδιαμάντης και ο Ντοστογιέφσκι»

Χρήστος Κουκούτσης: «Οδηγός στη συγγραφή υπήρξε το έργο μεγάλων κλασικών συγγραφέων, όπως ο Παπαδιαμάντης και ο Ντοστογιέφσκι»

Ο Χρήστος Κουκούτσης μας συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων του «Εκείνες οι όμορφες στιγμές» (εκδ. Γραφή). 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει...

Ελισάβετ Τζιάτα: «Γράφω μόνο το τι αισθάνονται οι πρωταγωνιστές μου»

Ελισάβετ Τζιάτα: «Γράφω μόνο το τι αισθάνονται οι πρωταγωνιστές μου»

Η Ελισάβετ Τζιάτα μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά της «Τα γράμματα του Αριστοφάνη» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

Για τη μελέτη του Έριχ Άουερμπαχ (Erich Auerbach, 1892-1957) «Μίμησις – Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία» (μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου, εκδ. ΜΙΕΤ). Εικόνα: Ο Άουερμπαχ περίπου το 1930. ©Wikimedia

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ