alt

Με γλώσσα στοχαστική και ρέουσα, με διαρκείς αναδιπλώσεις εις εαυτόν αλλά και πολλές επαναλήψεις, η Θέδα Καϊδόγλου προσπαθεί να γεμίσει τις «Κενές καταστάσεις» (εκδ. Απόπειρα) που ορίζουν και περιορίζουν την καθημερινότητα μιας νέας γυναίκας που αναζητά νόημα και αγάπη σε εφήμερες ή αμφίβολες σχέσεις, κι εντέλει στην ίδια τη γραφή. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δε γνωρίζει τίποτε για σας;

Είναι δύσκολο να μιλάει ένας συγγραφέας για το έργο του. Μοιάζει με την περίπτωση όπου ένας γονιός μιλάει για το παιδί του. Το παιδί τρέχει ανέμελα στο πλακόστρωτο κι εκείνος ξοπίσω δείχνει υπερπροστατευτικός και γεμάτος αγωνίαΩστόσο θα προσπαθήσω να αποστασιοποιηθώ και να δώσω μια ιδέα. Πρόκειται για ένα ψυχογράφημα, την εσωτερική περιπλάνηση μιας γυναίκας που αναζητά το περιεχόμενο. Φαντασιώσεις, αναμνήσεις, αναρωτήσεις, παρορμήσεις, αναμετρήσεις, συγκρούσεις, μετεωρισμοί, αδιέξοδα και πειραματισμοί συνθέτουν την πλοκή και σηματοδοτούν τις υπερβατικές εξελίξεις σε μια ατέρμονη διαδρομή όπου δοκιμάζονται τα όρια. 

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούριο φέρνει; 

Είναι απολύτως σεβαστή αυτή η επιφύλαξη κι εγώ ως αναγνώστρια αλλά και ως δημιουργός την κατανοώ. Είμαι μία συγγραφέας ανάμεσα σε τόσους. Δεν διακατέχομαι από το άγχος να αποδείξω μέσα από τη γραφή μου πόσο έξυπνη, μορφωμένη και ξεχωριστή είμαι. Γράφω με μοναδικό φίλτρο την ανάγκη να εκφράσω όσα σκέφτομαι και νιώθω έντεχνα, δίχως δεύτερες σκέψεις και διδακτισμούς. Επίσης, θεωρώ πως δεν έχουμε πια να πούμε τίποτε το φοβερά πρωτότυπο ή το καινούριο. Όλα σχεδόν έχουν ειπωθεί. Το στοίχημα παίζεται πλέον στον τρόπο που θα ξαναειπωθούν τα ειπωμένα. Ως προς αυτό κάνω ό,τι μπορώ.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο συγγραφικό σας εργαστήρι.

Γράφω άστατα. Κρατάω σημειώσεις εδώ κι εκεί, ανοίγω λογαριασμούς και δεν τους κλείνω αμέσως, αφήνω σκέψεις μετέωρες για καιρό, κείμενα στη μέση, δεκάδες αρχεία στον υπολογιστή με εκκρεμότητες. Περιμένω την κατάλληλη στιγμή για να συμπληρώσω τα παζλ. Συνήθως έρχεται αυτή η στιγμή. Δεν κρατώ αυστηρό πρόγραμμα, ούτε διατηρώ ένα αποστειρωμένο περιβάλλον στο οποίο περιορίζομαι συστηματικά για να συγκεντρωθώ. Θέλω να δουλεύω σε καθεστώς ελευθερίας γιατί διαφορετικά χάνω το κέφι και τον αυθορμητισμό μου. Ακολουθώ την εσωτερική φωνή που συνήθως είναι τόσο δυνατή, ώστε την ακούω ξεκάθαρα ακόμη κι όταν βρίσκομαι στα θορυβώδη κέντρα των μεγαλουπόλεων. Ωστόσο, δίχως πειθαρχία, δουλειά, υπευθυνότητα και συνέπεια δεν προχωράς. Έχω βρει τις ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να γράφω σε κλίμα που μου ταιριάζει και να ισορροπώ τις αντιθέσεις του χαρακτήρα μου και τις ιδιαιτερότητες του αντικειμένου. Είμαι ικανοποιημένη με τους ρυθμούς που γράφω γιατί διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες, την έμπνευση και τις συνθήκες. Έχω επιδείξει ικανότητα προσαρμογής ως προς αυτό. Αν δεν έχω γραφείο, θα γράψω σ’ ένα χαρτόκουτο. Το έχω κάνει και ήταν το ίδιο αποτελεσματικό. Κουβαλάω μέσα μου τα υλικά, εγώ είμαι τα υλικά μου. Γράφω αν θέλω να γράψω. Αν όχι, καταπιάνομαι με κάτι άλλο. Ούτε δικαιολογίες, ούτε ενοχές. Είναι ξεκάθαρο. 

Αν δεν έχω γραφείο, θα γράψω σ’ ένα χαρτόκουτο. Το έχω κάνει και ήταν το ίδιο αποτελεσματικό. Κουβαλάω μέσα μου τα υλικά, εγώ είμαι τα υλικά μου. Γράφω αν θέλω να γράψω. Αν όχι, καταπιάνομαι με κάτι άλλο. Ούτε δικαιολογίες, ούτε ενοχές. Είναι ξεκάθαρο.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες –κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.α.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους; 

Όλα, όλα παίζουν το ρόλο τους. Από τα κινούμενα σχέδια που βλέπαμε παιδιά, τα παραμύθια και τα κόμικς που διαβάζαμε μέχρι τις εκθέσεις, τα ταξίδια και τα ακούσματα που επιλέγουμε και μας συγκινούν. Η λογοτεχνία ανακατεύει τις λέξεις για να εκφράσει νοήματα και συναισθήματα δημιουργώντας εικόνες μέσα σε ιστορίες όπου πρωτοστατούν αισθήσεις, ήχοι, χρώματα, σχήματα, υφές, μυρωδιές, γεύσεις, μορφές, κόσμοι ολόκληροι. Είναι απολύτως φυσικό και επόμενο άλλες τέχνες να με ενεργοποιούν, να με εμπνέουν ώστε να ξεκινήσω, να εξελίξω, να ολοκληρώσω ή να εμπλουτίσω κάτι. Αντιλαμβάνομαι την έντονη αλληλεπίδραση της δικής μου τέχνης με τις υπόλοιπες, την ερμηνεύω ως την αλληλοεπίδραση ανάμεσα στα αδέρφια της ίδιας οικογένειας, την αποζητώ, την επιδιώκω και την απολαμβάνω. Μια μελωδία, μια σκηνή, ένας πίνακας ζωγραφικής, ένα γλυπτό, ένα γοτθικό παράθυρο επιδρούν ευεργετικά. Τέτοιου είδους εμπειρίες μεταμορφώνονται πολύ συχνά, αμέσως ή αργότερα, σε μικρές μούσες. Επίσης, δεν μπορώ να παραλείψω την ιδιαίτερη σχέση που έχω με το θέατρο. Μέσα απ’ αυτό έμαθα πως το προφανές δεν είναι απαραίτητα το αληθές, οι χαρακτήρες είναι πολύπλοκα όντα, οι δράσεις έχουν ποικίλες ερμηνείες και πτυχές, ενώ η πυκνότητα είναι πρωτεύον ζητούμενο. Η ενασχόλησή μου με το θέατρο και η σχετική εκπαίδευση που έχω λάβει έχουν μπολιάσει τις οπτικές και τη γραφή μου.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Παρότι θεωρείται εύκολο σήμερα να εκδώσει κάποιος, εντοπίζεται μια ύπουλη δυσκολία στο να επιλέξει τον κατάλληλο συνοδοιπόρο ως προς το εκδοτικό βήμα και την μετέπειτα διαδρομή. Δεν ταιριάζουν όλοι οι συγγραφείς σε όλους τους εκδοτικούς, ούτε είναι αυτονόητα η πρόσβαση και ο τρόπος. Ταλαιπωρήθηκα. Απογοητεύτηκα. Έχω αποδεχθεί πως λόγω της μη δεδομένης συμβατότητάς μου με το περιβάλλον θα αντιμετωπίζω συνεχώς τέτοιες δυσκολίες. Θα συναντώ εμπόδια μέχρι να βρω το σύνδεσμο, αλλά τελικά θα τον βρίσκω. Είμαι ευτυχής που συνεργάζομαι αυτήν την περίοδο με την Απόπειρα. Οι Κενές Καταστάσεις βρήκαν το ιδανικό ταίρι για να προχωρήσουν. 

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

altΚενές καταστάσεις
Θέδα Καϊδόγλου
Απόπειρα 2018
Σελ. 264, τιμή εκδότη €14,85

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταυρούλα Δεμένεγα: «Κάθε συγγραφέας αποτυπώνει με τον τρόπο του την κοινή μας πραγματικότητα»

Σταυρούλα Δεμένεγα: «Κάθε συγγραφέας αποτυπώνει με τον τρόπο του την κοινή μας πραγματικότητα»

Η Σταυρούλα Δεμένεγα μας συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων της «Στιγμές αταξίας» (εκδ. Ιωλκός). 

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δε γνωρίζει τίποτε για εσάς; ...

Άννα Εμμανουήλ: «Η δημιουργία είναι ταυτόχρονα σωτηρία και καταδίκη»

Άννα Εμμανουήλ: «Η δημιουργία είναι ταυτόχρονα σωτηρία και καταδίκη»

Η Άννα Εμμανουήλ μας συστήθηκε πρόσφατα με τη νουβέλα της «Σμιλεύοντας το όνειρο» (εκδ. Ιωλκός).

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δε γνωρίζει τίποτε για εσάς; ...

Μαρία Ιγνατιάδου Καϊλή: «Οι λέξεις που αφήνουμε έξω από ένα ποίημα είναι εξίσου σημαντικές με αυτές που χρησιμοποιούμε»

Μαρία Ιγνατιάδου Καϊλή: «Οι λέξεις που αφήνουμε έξω από ένα ποίημα είναι εξίσου σημαντικές με αυτές που χρησιμοποιούμε»

Η Μαρία Ιγνατιάδου Καϊλή μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική συλλογή της «Η δίκη ή... περί ανέμων και υδάτων και γαίας και πυρός» (εκδ. Ιωλκός).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας ποιη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ