alt

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κοραής Δαμάτης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Είναι καταξιωμένος σκηνοθέτης, ενώ στα πρώτα του βήματα ασχολήθηκε και με τον χορό συμμετέχοντας στην ομάδα χορού της Ζουζούς Νικολούδη και της Ραλλούς Μάνου. Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς και σημαντικούς ηθοποιούς ανεβάζοντας κορυφαία έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Με το πρώτο του μυθιστόρημα Το σπίτι μόνο επιχειρεί να εκφράσει μύχιους φόβους από το παρελθόν, που φτάνουν μέχρι και το παρόν ζητώντας την καταγραφή τους.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Δεν ξέρω ακόμα αν είμαι συγγραφέας. Ξέρετε κάτι, δεν ξεκίνησα να γράψω ένα βιβλίο. Γενικά δεν έγραφα, άρχισα μετά τα πενήντα μου. Πέρασαν περίπου πέντε χρόνια, τέλειωσα αυτά που είχα ανάγκη να γράψω και τα έβαλα στην μπάντα. Τα ξανακοίταξα μετά από μήνες και τότε μου πέρασε για πρώτη φορά η ιδέα του βιβλίου. Από κει και ύστερα, για να πω την αλήθεια, άρχισε και η πολλή δουλειά. Η αμφισβήτηση, πρώτη και καλύτερη, και μετά... πέταξε κράτησε, ξαναγράψ' το, βρες πιο ουσιαστικές λέξεις να περιγράψεις αυτά που θέλεις, την εικόνα ή τα συναισθήματα των ηρώων, και έτσι πέρασαν άλλα τρία χρόνια για να τελειώσει. Γι' αυτό σας λέω, μ' ένα βιβλίο δεν γίνεσαι συγγραφέας, μπορεί να ξεχωρίσεις, άλλο αυτό, αλλά για να μάθεις και να επαναλάβεις το όποιο καλό αποτέλεσμα, χρειάζεται πολλή δουλειά, ώρες, και αφοσίωση. Και το άλλο που με ρωτάτε. Δεν ξέρω τι σημαίνει καινούργιο. Tο Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο του Μαρσέλ Προυστ είναι καινούργιο ή παλιό; Όλα τα ποιήματα του Καβάφη ή Οι Δαιμονισμένοι του Ντοστογιέφσκι, η Παλατινή Ανθολογία; Είναι καινούργια ή παλιά; Τότε που πρωτοβγήκαν ήταν καινούργια και τώρα είναι παλιά; Έχω την πεποίθηση ότι το καινούργιο δεν το επιλέγεις, προκύπτει. Κι αν κάποιος βαλθεί να το «δημιουργήσει» σώνει και ντε -έχουμε πάμπολλα παραδείγματα στη ζωγραφική, στο θέατρο, στο χορό και, ίσως, λιγότερα στην λογοτεχνία- μπορεί να εντυπωσιάσει προς στιγμήν, αλλά σύντομα καταρρέει το φτιαχτό, η εντυπωσιακή κατασκευή που στερείται αλήθειας, και, εν τέλει, πρωτοτυπίας. Ναι, το καινούργιο προκύπτει. Προκύπτει ερήμην σου, από ένα σωρό συγκυρίες, γεγονότα κοινωνικά, πολιτικά. Οι ανάγκες του καιρού δημιουργούν το πραγματικά καινούργιο, όχι οι υπερφίαλες φαντασιώσεις.

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

Το Σπίτι Μόνο είναι ένα βιβλίο που μιλάει για έναν άντρα και την συνάντησή του με τον χρόνο. Μιλάει για το πως ο χρόνος γύρισε πίσω τον βασικό ήρωα στην αρχή, στην μήτρα και στον φόβο του να γεννηθεί. Τον πήγε πίσω ο χρόνος, σε χαμένες πατρίδες, κι όπως λέει και ένα απόσπασμα απ' το βιβλίο, «...του φανέρωσε ξεχασμένα νησιά της ψυχής του, τον έβαλε να βρει ένα σωρό πολύτιμα πράγματα, και ευτελή συναισθήματα, και πράξεις του κακές, και μεγαλειώδεις του στιγμές που δεν τις υπολόγιζε σαν τέτοιες, κι ανούσιους θυμούς, και πένθη που δεν τ' άφησε να πενθήσουν, και ερωτικά ακοινώνητα μεσημέρια και υπερφίαλες στάσεις του κορμιού και αγαπούλες που ήρθαν και δεν μπόρεσε να τις δει, και χαμένα ηλιοβασιλέματα, και λίμνες χαράς που δεν αφέθηκε να κολυμπήσει γιατί πλατσούριζε στα ρηχά τρέμοντας τις συνέπειες, ή γιατί είχε τυφλωθεί από κάτι άλλο που έλαμπε περισσότερο, ή ίσως, γιατί τελικά, δεν του άξιζε να κοινωνήσει τέτοια χαρά. Κάποιες φορές, στα βαθειά ψαξίματα του με τον χρόνο, βρήκε και τα κελύφη των σωμάτων του, παλαιά δέρματα από παλαιούς καιρούς, όσα είχε απεκδυθεί για να κρυφτεί σ' άλλα σώματα τότε που παράσταινε πως ήταν κάτι άλλο...»

Ναι, το καινούργιο προκύπτει. Προκύπτει ερήμην σου, από ένα σωρό συγκυρίες, γεγονότα κοινωνικά, πολιτικά. Οι ανάγκες του καιρού δημιουργούν το πραγματικά καινούργιο, όχι οι υπερφίαλες φαντασιώσεις.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».

Μ' αρέσει η έκφραση «συγγραφικό εργαστήρι». Δεν ξέρω αν μπορώ να μιλήσω και εγώ γι' αυτό κι αν θα έχει κάποιο ενδιαφέρον. Λοιπόν, τέλος πάντων, έγραφα, και γράφω, μόνο πρωινές ώρες. Όσο για τον τρόπο «γραφής» μου, αυτοσχεδίασα... Δεν συμβουλεύτηκα κάποιον, δεν ακολούθησα κάποια μέθοδο. Θαυμασμός, βέβαια, υπήρχε και υπάρχει για άλλους συγγραφείς, Έλληνες και ξένους, θαυμασμός που δεν γνωρίζω πόσο με επηρέασε. Απ' τη μεριά μου, ξέρω πως επιβάρυνα μερικούς δικούς μου ανθρώπους διαβάζοντάς τους ή στέλνοντάς τους κατά καιρούς κάποια κομμάτια, περισσότερο για να δω αν καταλαβαίνανε αυτά που ήθελα να πω μέσα απ' το γραπτό μου, αν έβγαινε το νόημα που ήθελα, κι όχι αν είναι ωραία διατυπωμένο. Περισσότερο με ενδιέφερε αν και πώς επικοινωνεί με τον αναγνώστη. Όσο για τον κίνδυνο να χαθώ στον κόσμο των λέξεων, όπως λέτε, μάλλον με έσωσαν τα διαβάσματά μου, λογοτεχνία και πολλά θεατρικά έργα.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Δεν ξέρω αν καλύπτω ακριβώς τον όρο «νέος συγγραφέας» κι αυτό που εννοείτε, πάντως η δική μου ιστορία είναι μικρή. Κάποιοι μήνες αναμονής και ο Σάμης Γαβριηλίδης αποφάσισε την έκδοση του βιβλίου -σε μια εποχή που δύσκολα τολμάς να εκδόσεις ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα, και τον ευχαριστώ- και μου το ανακοίνωσε τόσο απλά και ήσυχα που δεν το πίστευα. Συνεργάστηκα πολύ εποικοδομητικά με τον ποιητή Παναγιώτη Κερασίδη, που επιμελήθηκε το βιβλίο και με τον Θάνο Γκιώνη που έφτιαξε το εξώφυλλο, κι αυτό ήταν.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

altΤο σπίτι μόνο
Κοραής Δαμάτης
Γαβριηλίδης 2016
Σελ. 464, τιμή εκδότη €21,20

alt


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Καραμαγκιώλη: «Η αλήθεια στη γραφή κάποτε αναγνωρίζεται»

Ελένη Καραμαγκιώλη: «Η αλήθεια στη γραφή κάποτε αναγνωρίζεται»

Δεκάξι ιστορίες στη σύγχρονη Αθήνα δένονται με ισχυρά υλικά, στην πρώτη συλλογή διηγημάτων της Ελένης Καραμαγκιώλη με τίτλο «Μονωτική ταινία», που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό από τις εκδόσεις Ιωλκός.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια...

Κωνσταντίνος Τσάβαλος: «Αν σας αρέσουν τα ελαφριά αναγνώσματα, μείνετε μακριά»

Κωνσταντίνος Τσάβαλος: «Αν σας αρέσουν τα ελαφριά αναγνώσματα, μείνετε μακριά»

Έμπειρος δημοσιογράφος περί τα μουσικά, έχοντας βιβλία για τους Πινκ Φλόιντ, Κουίν και Ρόλινγκ Στόουνς στο ενεργητικό του, με την «Ντοπαμίνη» (εκδ. Βακχικόν) επιχειρεί μια ορμητική κάθοδο στον χώρο της πεζογραφίας.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

...

Λίλια Τσούβα: «Το φανταστικό δεν είναι ξένο στις ζωές μας»

Λίλια Τσούβα: «Το φανταστικό δεν είναι ξένο στις ζωές μας»

Η Λίλια Τσούβα μας μιλάει για τη δική της είσοδο στον κόσμο της λογοτεχνίας, με αφορμή την πρώτη της συλλογή διηγημάτων «Το τραγούδι των Ινουίτ» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάπο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δε μ’ αρέσει η βροχή, της Τασούλας Τσιλιμένη (κριτική)

Δε μ’ αρέσει η βροχή, της Τασούλας Τσιλιμένη (κριτική)

Για το εικονογραφημένο βιβλίο της Τασούλας Τσιλιμένη «Δε μ’ αρέσει η βροχή!» (εικονογράφηση Βασίλης Παπατσαρούχας, εκδ. Διάπλους).

Του Ανδρέα Καρακίτσιου

Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου διδάσκει τις κλασικές θεματι...

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου 2020

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου 2020

Στην Λουΐζα Παπαλοΐζου για το μυθιστόρημά της «Το Βουνί» (εκδ. Το Ροδακιό) και τον Ρήσο Χαρίση για την ποιητική συλλογή του «Θάλασσα εσωτερικού χώρου» (εκδ. Κίχλη) απονέμονται τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου για την βιβλιοπαραγωγή του 2020. Όλα τα βραβεία σε όλες τις κατηγορίες.

Επιμέλεια: Book...

Λάσα Μπουγάτζε: «Συγχωρούν το ψέμα, την αλήθεια ποτέ»

Λάσα Μπουγάτζε: «Συγχωρούν το ψέμα, την αλήθεια ποτέ»

Επιβιβαζόμαστε με τον Lasha Bugadze στο «Λογοτεχνία Εξπρές». Μια συζήτηση με τον Γεωργιανό συγγραφέα με αφορμή την πρώτη έκδοση βιβλίου του στα ελληνικά.

Της Αγγελικής Δημοπούλου

Τι νομίζετε ότι μπορεί να συμβεί όταν Γερμανοί συγκεντρώνουν 100 αλλόγλωσ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή, της Κέιτ Κερκπάτρικ (προδημοσίευση)

Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή, της Κέιτ Κερκπάτρικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη βιογραφία της Simone de Beauvoir «Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή» (μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη), της Kate Kirkpatrick που θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Για τη...

Χωρίς πυξίδα, της Χριστίνας Πουλίδου (προδημοσίευση)

Χωρίς πυξίδα, της Χριστίνας Πουλίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Χριστίνας Πουλίδου «Χωρίς πυξίδα», που θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2025

«Βρομοκατάσταση» συνόψισε ο Μορ...

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Δημήτρη Ινδαρέ «Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες. Με αφορμή ένα δημοτικό τραγούδι του Μοριά», το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ι. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΕΣ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

20 Οκτωβρίου 2021 ΕΛΛΗΝΕΣ

Το Φανταστικό στην Ελλάδα: Ο λόγος στους εκδότες του

«Η Άγνωστη Καντάθ», «Αίολος», «Οξύ», «Φανταστικός Κόσμος», «Anubis», «Sελίνι»: Έξι εκδοτικοί οίκοι που αγαπούν την Επιστημονική Φαντασία, το Fantasy και τον Τρόμο τοποθ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ