giorgos aggelou

Ο Γιώργος Αγγέλου μας συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων του «Βεκτιλέθ» (εκδ. Ιωλκός).

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δε γνωρίζει τίποτε για εσάς;

Στο Βεκτιλέθ προσπαθώ να καταγράψω την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας και τους κύκλους που πιστεύω πως δε σταμάτησε ποτέ να κάνει. Επιχειρώ να καταφέρω το παραπάνω κάνοντας μία τομή στον ψυχισμό του ανθρώπου, η οποία κατά την άποψή μου παραμένει αναλλοίωτη, παρά τις περιπέτειες και τις χιλιετίες που έχουν περάσει από πάνω της. Επέλεξα διαχρονικές θεματικές για κάθε ένα από τα διηγήματα, προσδοκώντας να έχουν όλες τους την ευελιξία να προβάλουν το παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον της ανθρωπότητας.

iolkos aggelou vektileth

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζεται κάποιος σήμερα να εκφραστεί μέσα από τον γραπτό λόγο είναι οι πλέον ακατάλληλες. Η απαραίτητη ησυχία που χρειάζεται ένας συγγραφέας είναι είδος πολυτελείας στις μέρες μας. Επίσης, δρα η βεβαιότητα που έχει πως όσο ζει δεν πρόκειται να βιοποριστεί αποκλειστικά από το γράψιμο, πάρα τις εργατοώρες που θα επενδύσει στο έργο του και τον προσωπικό κόπο που θα καταβάλλει. Οπότε, με τα παραπάνω δεδομένα, βρίσκω άκρως τιμητικό να θεωρήσει κάποιος για μένα πως είμαι ακόμη ένας συγγραφέας. Δεν μπορώ να εντοπίσω αν φέρνω κάτι καινούριο στα γράμματα με το Βεκτιλέθ, σίγουρα όμως δεν το επιδιώκω. Βέβαια, νομίζω πως κάθε βιβλίο -ακόμη και από τον ίδιο δημιουργό- φέρνει κάτι καινούριο στο αναγνωστικό κοινό, καθώς δημοσιοποιείται κάτι από τον εσωτερικό κόσμο του δημιουργού. 

politeia deite to vivlio 250X102

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».

Στο πρώτο και ομώνυμο διήγημα της συλλογής («Βεκτιλέθ»), οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται το νομικό πλαίσιο για να δραπετεύσουν από αυτό που όλοι τους απεχθάνονται εξίσου, την καθημερινή τους ζωή και όσα την απαρτίζουν. Στο δεύτερο διήγημα («Λαβύρινθος»), ένας διανοούμενος με υπερτροφικό νου απομονώνεται στο σπίτι του και στους τοίχους που έχει χτίσει έξω από αυτό, γεμάτους με τα γραπτά του. Στο τρίτο και τελευταίο διήγημα («Πιθηκάνθρωπος»), ένας πανέξυπνος μικρός Πίθηκας έχει λύσει όλα τα προβλήματα της ανθρωπότητας οριστικά, απρόσμενα όμως ο νεαρός Α παραμένει ανικανοποίητος, ψάχνοντας να βρει κάτι παραπάνω από μία εύρυθμη και καλοκουρδισμένη καθημερινότητα. Στις τρεις ιστορίες κάνω focus στον εσωτερικό κόσμο των πρωταγωνιστών. Αυτό που με ενδιαφέρει να αναδείξω είναι το διαχρονικό παράδοξο της επιθυμίας των ανθρώπων, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο, να απαλλαγούν από τις συνθήκες που οι ίδιοι έχουν διαμορφώσει με κόπο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες -κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.- τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

Με γοητεύουν διάφορα είδη τέχνης, είτε ως δημιουργό είτε ως παρατηρητή αυτών. Έχω ασχοληθεί για πολλά χρόνια με τη μουσική, το animation και σχετικά πρόσφατα με τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή σεναρίου. Ωστόσο, η αρχιτεκτονική καταφέρνει μέχρι και σήμερα να συγκεντρώσει πολλά διαφορετικά και χρήσιμα για μένα πεδία ενδιαφέροντος. Έχω παρατηρήσει πως όταν εκφράζομαι δημιουργικά μέσω του γραπτού λόγου, χρησιμοποιώ, ηθελημένα ή άθελά μου, μεθόδους και τεχνικές από τις τέχνες που με έχουν απασχολήσει. Η μουσική με έχει βοηθήσει να δίνω ρυθμό στα κείμενά μου, η αρχιτεκτονική να περιγράφω με ακρίβεια τους κόσμους που πλάθω. Με το animation και τη σκηνοθεσία προσπαθώ να πλοηγώ τους αναγνώστες στα περιβάλλοντα που έχω δημιουργήσει.

Βέβαια, η χαρά που ένιωσα όταν έπιασα στα χέρια μου το πρώτο μου βιβλίο εξαφάνισε κάθε πικρή εμπειρία

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Όταν αποφάσισα να μπω στη διαδικασία να εκδοθεί το πρώτο μου βιβλίο, το ανακάλυψα και το αγάπησα από την αρχή. Η τυπογραφία, η επιμέλεια κειμένου και η έκθεση στο αναγνωστικό κοινό δημιούργησαν έναν καινούριο τρόπο επικοινωνίας με τα γραπτά μου. Για το πρώτο μου βιβλίο έκανα υπομονή μέχρι να βρω το κατάλληλο περιβάλλον, όσον αφορά στην αισθητική προσέγγιση του έργου μου μα και στη συμπεριφορά απέναντί μου ως πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Τα όποια εμπόδια μπορεί να συνάντησα μέχρι να εκδοθεί το Βεκτιλέθ εκπαίδευσαν τον νου μου να μην περισπάται από τη φτήνια που συνάντησα στον εκδοτικό χώρο και να συγκεντρωθώ στο γράψιμο. Βέβαια, η χαρά που ένιωσα όταν έπιασα στα χέρια μου το πρώτο μου βιβλίο εξαφάνισε κάθε πικρή εμπειρία, δίνοντάς μου νέα ώθηση και περισσότερη όρεξη να προχωρήσω στο δεύτερο βιβλίο μου.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Γιαννακοπούλου: «Τα λόγια και τα συναισθήματά μας δεν είναι αποκλειστικά δικά μας»

Κατερίνα Γιαννακοπούλου: «Τα λόγια και τα συναισθήματά μας δεν είναι αποκλειστικά δικά μας»

Η Κατερίνα Γιαννακοπούλου μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική συλλογή της «Φωτεινά σκοτάδια» (εκδ. Ιωλκός). 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φέρνει; ...

Τάνια Οικονόμου: «Όλες οι τέχνες έχουν φωνή, μας χαρίζουν τα λόγια τους»

Τάνια Οικονόμου: «Όλες οι τέχνες έχουν φωνή, μας χαρίζουν τα λόγια τους»

Η Τάνια Οικονόμου μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική συλλογή της «Το γράμμα» (εκδ. Ιωλκός).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας ποιητής / μια ποιήτρια; Τι το καινούργιο φέρνει; ...

Μάρα Ανδρέου: «Η ποίηση είναι μια σωματική πράξη»

Μάρα Ανδρέου: «Η ποίηση είναι μια σωματική πράξη»

Η Μάρα Ανδρέου μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική συλλογή της «Στα υστερόγραφα» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φέρνει;

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφορεί το 5ο βιβλίο της σειράς «Αστερισμοί» από τις εκδόσεις Στερέωμα

Κυκλοφορεί το 5ο βιβλίο της σειράς «Αστερισμοί» από τις εκδόσεις Στερέωμα

Κυκλοφορεί το 5ο βιβλίο της σειράς ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ το οποίο περιλαμβάνει δύο διηγήματα: το διήγημα του Τζέιμς Φράνσις Ντουάιερ «Ο απόφοιτος της ζούγκλας» και του Ρίτσαρντ Έντουαρντ Κόνελ Τζ. «Το πιο επικίνδυνο θήραμα», σε μετάφραση και με επίμετρο του Δημήτρη Λογοθέτη.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Η σωματοφύλακας»: Το μυθιστόρημα της «βασίλισσας» των ρομαντικών κομεντί Κάθριν Σέντερ εμπνέει νέα σειρά

«Η σωματοφύλακας»: Το μυθιστόρημα της «βασίλισσας» των ρομαντικών κομεντί Κάθριν Σέντερ εμπνέει νέα σειρά

Το μπεστ σέλερ μυθιστόρημα «Η σωματοφύλακας» (μτφρ. Εβίτα Λύκου, εκδ. Anubis) της «βασίλισσας» των ρομαντικών κομεντί Κάθριν Σέντερ (Katherine Center) μεταφέρεται στην οθόνη και θα προβλη...

Το περιοδικό Μετρονόμος γιορτάζει τα 25 χρόνια του – Εκδήλωση με τιμώμενο πρόσωπο τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή

Το περιοδικό Μετρονόμος γιορτάζει τα 25 χρόνια του – Εκδήλωση με τιμώμενο πρόσωπο τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή

Την Πέμπτη 14 Μαΐου, στις 19:30, το περιοδικό Μετρονόμος διοργανώνει εκδήλωση για να γιορτάσει τα 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας του στον πολιτισμό και στο ελληνικό τραγούδι, με τιμώμενο πρόσωπο τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γεια σου καμάρι μου» του Κυριάκου Κεντρωτή (προδημοσίευση)

«Γεια σου καμάρι μου» του Κυριάκου Κεντρωτή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός κεφαλαίου, από το μυθιστόρημα του Κυριάκου Κεντρωτή «Γεια σου καμάρι μου», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ο δρόμος χωρίς λεύκες»

...
«Έρημη χώρα» του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν (προδημοσίευση)

«Έρημη χώρα» του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν [Robert D. Kaplan] «Έρημη χώρα» (μτφρ. Σπύρος Κατσούλας), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άσφαλώς, στον 21ο αιώνα...

«Γράμματα του Ομάρ στη μελλοντική του σύζυγο» της Ρενέ Καραμπάς (προδημοσίευση)

«Γράμματα του Ομάρ στη μελλοντική του σύζυγο» της Ρενέ Καραμπάς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ρενέ Καραμπάς [Rene Karabash] «Γράμματα του Ομάρ στη μελλοντική του σύζυγο» (μτφρ. Σπύρος Ν. Παππάς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025) – Όλα τα βιβλία, όλοι οι συγγραφείς

Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025) – Όλα τα βιβλία, όλοι οι συγγραφείς

Όλα τα βιβλία και όλοι οι συγγραφείς της έρευνας για τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025). 463 βιβλία, 241 συγγραφείς, με τις ψήφους που συγκέντρωσε κάθε βιβλίο και κάθε συγγραφέας ξεχωριστά. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης

...
55 λογοτέχνες, κριτικοί, πανεπιστημιακοί, βιβλιοπώλες επιλέγουν: Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)

55 λογοτέχνες, κριτικοί, πανεπιστημιακοί, βιβλιοπώλες επιλέγουν: Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)

Τα αποτελέσματα της έρευνας του bookpress.gr και του βιβλιοπωλείου Πολιτεία για τα «Καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)». Με τη συμμετοχή 55 ειδικευμένων αναγνωστών από τον χώρο του βιβλίου.

Συντονισμός - επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία ιστορίας και γεωπολιτικής

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία ιστορίας και γεωπολιτικής

Τι ενώνει και τι χωρίζει τον κόσμο μας σήμερα; Από την Ελληνική Επανάσταση, την Κατοχή και τον  Εμφύλιο, στο παγκόσμιο σκηνικό την εποχή της προεδρίας του Τραμπ και στις νέες δ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ