tsiamanis nikos

Ο Νίκος Τσιαμανής μας συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή ποιημάτων του «Άνισα μέτρα» (εκδ. Ιωλκός). 

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για εσάς;

Τα Άνισα μέτρα περιλαμβάνουν 40 ποιήματα  που γράφτηκαν σε βάθος χρόνου τριανταπέντε ετών. Έχουν τις ρίζες τους στην εποχή που εγκατέλειψα το σπίτι μου στην επαρχία για να ‘ρθω στην Αθήνα για σπουδές. Τα ποιήματα είναι «άνισα» από πλευράς μέτρου, ύφους, φόρμας, χρονολογίας. 

iolkos tsiamanis anisa metra

Συνδετικός τους κρίκος είναι το συναίσθημα, που αποτελεί κοινό παρονομαστή πάντων ανισοτήτων. Και η κατεξοχήν συνθήκη που διεγείρει το συναίσθημα είναι ο έρωτας. Το δίπτυχο έρωτας/θάνατος διατρέχει τις σελίδες του βιβλίου, καθώς και οι ποικίλες εκφράσεις του: η ευτυχία, η πληρότητα, η δυστυχία, η εγκατάλειψη, το τέλος. 

Τα Άνισα μέτρα επιχειρούν να δώσουν  το έναυσμα ώστε ο αναγνώστης ν’ ακολουθήσει τις δικές του προσωπικές, ιδιωτικές, μύχιες διαδρομές.

politeia deite to vivlio 250X102

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Αν το ζητούμενο είναι το καινούργιο, έχω την γνώμη ότι θα έπρεπε η παραγωγή, όχι μόνο στη λογοτεχνία αλλά και στις υπόλοιπες τέχνες, να περιοριστεί δραστικά. Όλα, ή σχεδόν όλα, για να μην είμαι απόλυτος, έχουν ειπωθεί από τεράστιας δυναμικής καλλιτέχνες, σύγχρονους και ανά τους αιώνες. 

Αν το ζητούμενο είναι το προσωπικό, θεωρώ ότι υπάρχει χώρος και για τους νέους δημιουργούς ν’ αφήσουν το δικό τους, προσωπικό αποτύπωμα, εκφράζοντας παράλληλα τη γενιά και την εποχή τους. 

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».

Το συγγραφικό μου εργαστήρι δεν είναι και τόσο νέο. Αν μου ζητάτε να σας το περιγράψω, θα το παρομοίαζα μ’ ένα ορυχείο, που ανασύρει ό,τι αναζητά να βγει στο φως. Η δουλειά μου είναι να επιτελέσω προσεκτικά και ευσυνείδητα αυτή τη διαδικασία. 

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες –κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

Ναι, έχω δεχτεί μεγάλη επιρροή από πολλές τέχνες: τα εικαστικά, το θέατρο, την όπερα, τον κινηματογράφο και πάνω απ’ όλα απ’ τη μουσική. 

Τα Άνισα μέτρα περιέχουν το ποίημα «Κλέφτες σαν και μας». Ο αρχικός του τίτλος ήταν «Κλέφτες της αγάπης». Γράφτηκε πριν 5 χρόνια με μουσική υπόκρουση το Thieves like us των Νew Order. 

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Τα Άνισα μέτρα περιέχουν το ποίημα «Κλέφτες σαν και μας». Ο αρχικός του τίτλος ήταν «Κλέφτες της αγάπης». Γράφτηκε πριν 5 χρόνια με μουσική υπόκρουση το Thieves like us των Νew Order. Το τραγούδι αυτό με μετέφερε στην εφηβική και μετεφηβική μου ηλικία, στα μέσα-τέλη της δεκαετίας του ‘80. Όλο το συναίσθημα του ποιήματος πηγάζει από εκείνη την εποχή. Σε σημείο που μια καλή μου φίλη από τα σχολικά χρόνια με ρώτησε αν το έγραψα τότε. Θεώρησα στη συνέχεια ότι ο κλεμμένος τίτλος απ’ το τραγούδι των New Order κούμπωνε με το πνεύμα του ποιήματος. 

Θα μπορούσα να δώσω κι άλλα παραδείγματα με πίνακες ζωγραφικής και με ταινίες. 

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Έχετε δίκιο, αν και στη ζωή γενικότερα δεν έχω γνωρίσει πολλούς εύκολους δρόμους, ειδικά στην αρχή μιας πορείας. Στη δική μου περίπτωση, πήρε πολύ χρόνο η απόφαση να κάνω αυτό το βήμα. Καθώς ζω στην Ελβετία εδώ και πολλά χρόνια, υπήρξα αποκομμένος από την ελληνική εκδοτική πραγματικότητα. Η διαδρομή μου, λοιπόν, πέρασε από την έρευνα εκδοτικών οίκων που δυνητικά θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για το βιβλίο, την αποστολή της συλλογής, την απογοήτευση λόγω της απουσίας απάντησης πολλών εξ αυτών. Μέχρι που έφτασα στο φιλόξενο κατώφλι των εκδόσεων Ιωλκός. Τη συνέχεια την κρατάτε στα χέρια σας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Κατσιπάνος: «Στίχοι και βιώματα από τραγούδια πέρασαν στις σελίδες του βιβλίου μου»

Γιώργος Κατσιπάνος: «Στίχοι και βιώματα από τραγούδια πέρασαν στις σελίδες του βιβλίου μου»

Ο Γιώργος Κατσιπάνος μας συστήθηκε πρόσφατα με το αστυνομικό μυθιστόρημα «Εντολή άνωθεν» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας; ...

Θανάσης Πάνου: «Αλίμονο αν δεν υπάρχουν νέοι ποιητές σε κάθε εποχή και με κάθε κόστος»

Θανάσης Πάνου: «Αλίμονο αν δεν υπάρχουν νέοι ποιητές σε κάθε εποχή και με κάθε κόστος»

Ο Θανάσης Πάνου μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική συλλογή του «Ασπρόμαυρα πλάνα» (εκδ. Ιωλκός).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φέρνει;

...
Μαίρη Τυφλιώρη: «Πιστεύω πως ο άνθρωπος είναι ικανός για όλα»

Μαίρη Τυφλιώρη: «Πιστεύω πως ο άνθρωπος είναι ικανός για όλα»

Η Μαίρη Τυφλιώρη μας συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων της «Η βαλίτσα της φυγής» (εκδ. Γραφή).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το τυφλό γουρούνι στη δεύτερη οδό» της Σώτης Τριανταφύλλου (κριτική) – Έλληνες στου Μέμφις τα στενά

«Το τυφλό γουρούνι στη δεύτερη οδό» της Σώτης Τριανταφύλλου (κριτική) – Έλληνες στου Μέμφις τα στενά

Για το μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου «Το τυφλό γουρούνι στη δεύτερη οδό - Χρονικό σε πόλεις με ποτάμι» (εκδ. Πατάκη). Η κεντρική φωτογραφία είναι μέρος φωτογραφίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ που κοσμεί το εξώφυλλο. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Πολίνα Μπαρσκόβα: «Σε στιγμές πίεσης, οι άνθρωποι αντιδρούμε κάνοντας τέχνη»

Πολίνα Μπαρσκόβα: «Σε στιγμές πίεσης, οι άνθρωποι αντιδρούμε κάνοντας τέχνη»

Η Πολίνα Μπαρσκόβα (Polina Barskova), Ρωσίδα συγγραφέα και ποιήτρια, μιλά με αφορμή την κυκλοφορία της συλλογής αφηγημάτων της «Ζωντανές εικόνες» (μτφρ. Γιούλη Σταματίου, εκδ. Βακχικόν).

Στη Βίκυ Πορφυρίδου

Το βιβλίο σας ...

«Stella Maris» του Κόρμακ ΜακΚάρθι (κριτική) – Όλη η Αμερική του 20ού αιώνα σε ένα ψυχιατρείο

«Stella Maris» του Κόρμακ ΜακΚάρθι (κριτική) – Όλη η Αμερική του 20ού αιώνα σε ένα ψυχιατρείο

Για το μυθιστόρημα του Κόρμακ ΜακΚάρθι (Cormac McCarthy) «Stella Maris» (μτφρ. Γιώργος Κυριαζής, εκδ. Gutenberg). Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «God's Crooked Lines» του Oriol Paulo.

Γράφει ο Γιάννης Χατζηκρυστάλλης

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο σπορέας» του Ζαν Νταρό (προδημοσίευση)

«Ο σπορέας» του Ζαν Νταρό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ζαν Νταρό [Jean Darot] «Ο σπορέας» (μτφρ. Ελένη Γ. Γύζη), το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Στίξις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν γνωρίζαμε τίποτα. Δεν γνωρίζαμε αν οι εξόριστοι...

«Μια τρίχα που γίνεται άλογο» της Λίλας Κονομάρα (προδημοσίευση)

«Μια τρίχα που γίνεται άλογο» της Λίλας Κονομάρα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα της Λίλας Κονομάρα «Μια τρίχα που γίνεται άλογο», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κι όμως κάποτε ήμασταν εμείς, ψιθυρίζει κι αμέσως σκέψεις κα...

«Νάρκισσος και Χρυσόστομος» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Χρυσόστομος» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Νάρκισσος και Χρυσόστομος» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης), το οποίο κυκλοφορεί στις 7 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην πραγματικό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Δέκα πρόσφατα βιβλία γόνιμου στοχασμού

Τι διαβάζουμε τώρα; Δέκα πρόσφατα βιβλία γόνιμου στοχασμού

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η δίκη του Γαλιλαίου, η αποδοχή του θανάτου, αλλά και οι προκαταλήψεις μας για τους τσιγγάνους. Δέκα βιβλία που θα μας γεννήσουν πολλά ερωτήματα και θα μας δώσουν απαντήσεις.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 φεμινιστικά βιβλία ξένης πεζογραφίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 φεμινιστικά βιβλία ξένης πεζογραφίας

Δέκα πρόσφατα βιβλία πεζογραφίας από όλον τον κόσμο, γραμμένα από γυναίκες, με πρωταγωνίστριες θηλυκότητες, που απευθύνονται σε όλους. Ιστορίες για τις ηχηρές ή σιωπηρές επαναστάσεις των γυναικών εντός και εκτός των έμφυλων ρόλων τους, τις εκφάνσεις της αυτενέργειας και χειραφέτησής τους. Μυθιστορήματα και διηγήματα...

Τι διαβάζουμε τώρα; 6 πολύ καλά βιβλία για την επιστήμη και τον άνθρωπο

Τι διαβάζουμε τώρα; 6 πολύ καλά βιβλία για την επιστήμη και τον άνθρωπο

Τι γνωρίζουμε για τον ανθρώπινο εγκέφαλο; Τι γνωρίζουμε για την κλιματική κρίση στην Ελλάδα; Πώς καταπολεμούμε το ψυχικό τραύμα; Έξι βιβλία που προσφέρουν γνώσεις, αλλά και ελπίδα.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ