triantafyllidis

Με τη συλλογή διηγημάτων «Ένας κόκκος ρύζι» (εκδ. Αρμός) μας συστήθηκε πρόσφατα ο Τρύφωνας Τριανταφυλλίδης.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

Το Ένας κόκκος ρύζι είναι μια συλλογή από 12 μικρές ιστορίες. Ενώ η θεματολογία τους διαφέρει, υπάρχει ένα συναίσθημα που τις ενώνει. Ένα συναίσθημα που ωριμάζει και εξελίσσεται από ιστορία σε ιστορία. Οι ιστορίες είναι σταθμοί σε μια διαδρομή, σε ένα ταξίδι. Ελπίζω οι αναγνώστες να μπορούν να ταξιδέψουν μαζί μου και να απολαύσουν το ταξίδι τόσο πολύ, όσο εγώ όταν έγραφα το βιβλίο.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Αυτή είναι μια ερώτηση για τους αναγνώστες του βιβλίου. Θα είχε ενδιαφέρον να ρωτήσουμε αυτούς για το αν έχω κάτι καινούριο να τους προσφέρω. Αν παρόλα αυτά υποχρεωθώ να μιλήσω εγώ για τον εαυτό μου, τότε θα έλεγα ότι φέρνω την γρήγορη εξέλιξη της ιστορίας, την αποστασιοποιημένη ματιά του παρατηρητή ακόμα και όταν η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο, την ανάμειξη του ερωτικού στοιχείου με την υπαρξιακή αγωνία, την ανάμειξη του σοβαρού με το αστείο, του πραγματικού με το φανταστικό.

Σε τελευταία ανάλυση, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι πραγματικά καινούριο, όλα έχουν ήδη ανακαλυφτεί. Από την άλλη μεριά, ο τρόπος σύνθεσης του μείγματος όλων των παραπάνω ίσως να είναι πρωτότυπος, μένει να το κρίνουν αυτό οι αναγνώστες.

Προσπαθώ να συμπυκνώσω στη γραφή όσα περισσότερα μπορώ σε λιγότερες αράδες. Πολλές φορές η αφήγησή μου γίνεται ελλειπτική, αφήνω στην άκρη τις λεπτομέρειες για να τις δώσω αργότερα ή τις αφήνω στην φαντασία του αναγνώστη.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».

Η πρώτη ιστορία γράφτηκε σαν μια ανάρτηση στο facebook τον Αύγουστο του 2021. Όταν είχε γραφτεί η δεύτερη ή η τρίτη ιστορία, έβαλα στόχο κάθε μήνα να γράφω και μια καινούρια και στο τέλος, όταν αυτές γίνουν αρκετές, να αποτελέσουν ένα βιβλίο. Οι ιστορίες όμως είχαν τον δικό τους ρυθμό, ξεπήδησαν πολύ πιο γρήγορα, τον Φεβρουάριο ήταν ήδη δώδεκα.

Ενδιαφέρον έχει ότι σε αυτή την διαδρομή είχα για παρέα ένα στενό κύκλο λίγων αγαπητών φίλων και τη σύντροφό μου. Κάθε φορά που τελείωνε μια ιστορία τη διάβαζαν, τη σχολίαζαν, μου έδιναν την ανατροφοδότηση τους. Το βιβλίο γράφτηκε μαζί τους, τους ευχαριστώ πολύ για την συντροφιά τους, για την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή που μου έδωσαν.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες ­–κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

enas kokos ryzi exofΑν θα διάλεγα κάτι από τα παραπάνω θα ήταν ο κινηματογράφος. Υπάρχουν δύο λόγοι γι' αυτό. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία ξεδιπλώνεται η αφήγηση. Όχι πάντα, αλλά πολλές φορές στον κινηματογράφο αυτή η ταχύτητα είναι μεγάλη. Αρέσει και σε μένα η αφήγησή μου να είναι γρήγορη. Προσπαθώ να συμπυκνώσω στη γραφή όσα περισσότερα μπορώ σε λιγότερες αράδες. Πολλές φορές η αφήγησή μου γίνεται ελλειπτική, αφήνω στην άκρη τις λεπτομέρειες για να τις δώσω αργότερα ή τις αφήνω στην φαντασία του αναγνώστη.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την παράλληλη αφήγηση. Το μοντάζ μιας ταινίας μπορεί να δείξει πλευρές της ιστορίας να κινούνται παράλληλα, είτε αυτό αφορά την διαφορετική οπτική των ηρώων, είτε αφορά διαφορετικές στιγμές μέσα στον χρόνο. Απολαμβάνω να το κάνω αυτό όπου μπορώ και στην δική μου αφήγηση.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Αν αυτός είναι ένας κανόνας που ισχύει για τους νέους συγγραφείς, τότε εγώ νιώθω πολύ τυχερός που αποτελώ μια εξαίρεση του κανόνα. Έστειλα το βιβλίο στον εκδοτικό οίκο και σε 2-3 μέρες πήρα ένα μέιλ που μου ζητούσε να κανονίσουμε ένα διαδικτυακό ραντεβού. Σε έναν μήνα το βιβλίο μου ήταν τυπωμένο. Όλοι οι άνθρωποι του Αρμού με τους οποίους ήρθα σε επαφή ήταν πολύ ευγενικοί και συνεργάσιμοι. Όλα έγιναν με τον καλύτερο και τον πιο εύκολο τρόπο. Ξαναλέω ότι νιώθω πολύ τυχερός.

politeia link more

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστασία Πασχάλη: «Έχω μάθει να κοιτάζω πίσω από το προφανές»

Αναστασία Πασχάλη: «Έχω μάθει να κοιτάζω πίσω από το προφανές»

Μια κουβέντα γνωριμίας με την Αναστασία Πασχάλη η οποία συστήνεται μέσα από τα πρόσωπα των ηρώων της, στην πρώτη της συλλογή διηγημάτων «Όθων ή νόθος» (εκδ. Αρμός). 

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε ...

Μάρκος Απέργης: «Ξεκίνησα με την έμπνευση ενός ολοκληρωμένου σεναρίου»

Μάρκος Απέργης: «Ξεκίνησα με την έμπνευση ενός ολοκληρωμένου σεναρίου»

Μια κουβέντα γνωριμίας με τον Μάρκο Απέργη ο οποίος με το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα «Το σημάδι του δράκου» (εκδ. Αγγελάκη) «παντρεύει» την αστυνομική του ιστορία με στοιχεία γκόθικ, μυστηρίου και θρίλερ.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβ...

Θεοδώρα Παπαδοπούλου-Χαμουζά: «Καλώ τον αναγνώστη να γίνει συνταξιδιώτης μου»

Θεοδώρα Παπαδοπούλου-Χαμουζά: «Καλώ τον αναγνώστη να γίνει συνταξιδιώτης μου»

H Θεοδώρα Παπαδοπούλου-Χαμουζά μας συστήνεται με ένα μυθιστόρημα «ταξίδι εξερεύνησης των βαθύτερων επιθυμιών της ψυχής», με τον τίτλο «Η νύφη που δεν γέλασε», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» του Δημήτρη Αγγελή (κριτική)

«Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» του Δημήτρη Αγγελή (κριτική)

Για την ποιητική συλλογή του Δημήτρη Αγγελή «Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» (εκδ. Πόλις). Κεντρική φωτογραφία © Karsten Winegeart / Unsplash.

Του Γιώργου Βέη

«Η αλήθεια είναι απεχθής: έχουμε την τέχνη ...

Σε κάθε περίπτωση η ορθοδοξία θα νικήσει (διήγημα)

Σε κάθε περίπτωση η ορθοδοξία θα νικήσει (διήγημα)

Λάλησε ο κόκορας στο κινητό. Σηκώθηκα με ταραχή να κλείσω το ξυπνητήρι. Δεν ξέρω γιατί αλλά στο τρίτο χτύπημα νομίζω πως κυνηγάω το πετεινάρι και όλο μου ξεφεύγει. Θέλω να το πιάσω από το λαιμό και να το ταρακουνώ μέχρι να γίνει κόκκινο, όπως το λειρί του.

Του Δημήτρη Μαγριπλή

...
«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

Για το μυθιστόρημα του Colson Whitehead «Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος).

Του Νίκου Ξένιου

“You move it to the left,
Yeah, and you go for yourself. ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μέχρι κάποια ηλικία η μνήμη θυμίζει πατάρι· στοιβάζεις ό,...

«Το γεγονός» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Το γεγονός» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Annie Ernaux «Το γεγονός» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη –βραβευμένη με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας πέρσι– ταινία. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 26 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας...

«Ονειρεύομαι πίνακες» του Σόλωνα Παπαγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ονειρεύομαι πίνακες» του Σόλωνα Παπαγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σόλωνα Παπαγεωργίου «Ονειρεύομαι πίνακες», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Στίξις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ονειρεύομαι πίνακες

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

Το μυθιστόρημα, ακόμη και την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, παραμένει το μεγάλο χωνευτήρι της πεζογραφικής φόρμας, ένας αφηγηματικός κόσμος ευρύχωρος και δεκτικός, που έχει τη μοναδική δύναμη να κινεί μεγάλους όγκους αφηγηματικού υλικού και να τους κατανέμει ομαλά μέσα στη διάρκεια μίας ή και πολλών δεκαετιών. ...

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι προσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του George Orwell. Κλασικό και σύγχρονο βρετανικό, σκανδιναβικό αλλά και μια αυτοέκδοση ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος μεταξύ των προτάσεων. Κεντρική εικόνα: Εικονογράφηση του Λιθουανού © Karolis Strautniekas.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Οκτώ βιβλία που μας βοηθούν να καταλάβουμε, ακόμη και σε καταστάσεις κρίσιμες και τραγικές όπως αυτές που ζούμε σήμερα, «Πώς φτάσαμε ως εδώ». Τα έξι είναι βιβλία ιστορίας, έρευνας και γεωπολιτικής και τα δύο είναι λογοτεχνικά έργα Ουκρανών συγγραφέων. Στην κεντρική εικόνα: Από διαδήλωση στο Βερολίνο την περασμένη Κυ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ