alexandra grigoriou

Μια κουβέντα γνωριμίας με τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Γρηγορίου η οποία με το μυθιστόρημά της «Το μυστικό της Μελίνας» (εκδ. Αρμός) έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της, «ένα ταξίδι αυτογνωσίας μιας σύγχρονης γυναίκας», όπως το χαρακτηρίζει η ίδια. 

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

Πρόκειται για ένα ταξίδι αυτογνωσίας μιας σύγχρονης γυναίκας που αποφασίζει να αντιμετωπίσει ένα θέμα μερικής στειρότητας που γνωρίζει ότι υπάρχει αλλά δεν έβρισκε τα ψυχικά αποθέματα να το ανασύρει απ’ το βάθος της ψυχής της. Η αιτία για να το αποφασίσει δίνεται απ’ τα συναισθήματα που ανακαλύπτει απ’ τη σχέση της με έναν μικρότερό της άνδρα που τής ξυπνά μητρικά ένστικτα. Η απαραίτητη σιγουριά και η ασφάλεια όμως είναι η μεγάλη έκπληξη αφού η πηγή τους ήταν εκεί δίπλα της…

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Καταρχάς κανείς δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλον, πιστεύω απόλυτα στη μοναδικότητα κάθε ατόμου, άρα και κάθε συγγραφέα. Καθένας μας λοιπόν έχει κάτι καινούργιο να πει, σε κάθε βιβλίο που θα γράψει για να μοιραστεί συναισθήματα, συμπεράσματα, θεωρήσεις. Η φράση «ακόμη ένας συγγραφέας», λοιπόν, θα μπορούσε ν’ αντικατασταθεί απ’ τη φράση «ωωω, ΑΚΟΜΗ ένας συγγραφέας!».

Καινούργιο στις μέρες μας, με τόσα βιβλία παλιά και καινούργια; Δε ξέρω αν υπάρχει. Εκείνο που ξέρω ότι κομίζω είναι η βιωματική έκφραση καταστάσεων με τις οποίες μπορούν να ταυτιστούν πολλές σύγχρονες γυναίκες και να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες σε σύγχρονους άνδρες-συντρόφους όλων των ηλικιών. Ειδικά το θέμα τής διαχείρισης τής μερικής στειρότητας το αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι γύρω μας και θεωρώ τύχη το ότι μέσα απ’ την προσωπική μου εμπειρία μπορώ να μοιραστώ και να βοηθήσω, γιατί όχι, με τα όσα έχω συμπεράνει και πέρασα.

Εκείνο που ξέρω ότι κομίζω είναι η βιωματική έκφραση καταστάσεων με τις οποίες μπορούν να ταυτιστούν πολλές σύγχρονες γυναίκες και να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες σε σύγχρονους άνδρες-συντρόφους όλων των ηλικιών.

Πιστεύω ότι στη φαντασία μπορεί να συναντηθούν δύο συγγραφείς και ν’ αποδώσουν παρόμοια φανταστικά γεγονότα, με τον τρόπο περιγραφής απλώς να διαφέρει. Τα σενάρια της πραγματικότητας όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον να ταυτιστούν έστω και σε παράλληλες ζωές ανθρώπων αφού κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ζει μοναδικά τη ζωή και τις σχέσεις με τους άλλους μοναδικούς ανθρώπους που συναντά και πορεύεται. Συνδυάζοντας λοιπόν τα παραπάνω, θεωρώ ότι φέρνω κάτι διαφορετικό και πάντως σίγουρα μοναδικό.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».

Με την εμπειρία μου ως αναγνώστης αλλά και λόγω του ότι έχω ευτυχήσει να συζητήσω με πολλούς συγγραφείς, έχω καταλήξει ότι το ταλέντο να μπορεί να εκφραστεί κάποιος, για να αναδειχθεί, χρειάζεται εμπειρία ζωής και αυτογνωσία που έτσι κι αλλιώς είναι ένα αέναο ταξίδι. Υπάρχει λοιπόν μέσα μου το υλικό απ’ όσα έχω ζήσει, έχω μάθει, έχω διαπιστώσει, έχω ανακαλύψει, έχω μεταβολίσει και ενώ συνεχίζω να τα βιώνω όλα αυτά, θεώρησα, ένιωσα, αποφάσισα, ότι ήρθε η στιγμή να ξεκινήσω να τα μοιράζομαι, ευχόμενη να ταυτιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες με τα βιβλία μου.

Νιώθω ότι υπάρχει μέσα μου πολύ υλικό που περιμένει να εκφραστεί και να μετουσιωθεί. Πρόκειται λοιπόν για ένα εργαστήρι που τώρα ξεκινά και το σχέδιο είναι να συνεχίσει να παράγει όσο οι αναγνώστες θα το ζητούν.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες ­–κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

Καθετί που υπάρχει γύρω μου έχει κάποιου τύπου επίδραση πάνω μου. Για τη μουσική, όμως, έχω την ίδια γνώμη που έχω για την αγάπη και την αλήθεια. Είναι μία με πολλά διαφορετικά είδη. Κάποια απ’ τα είδη της μουσικής που λατρεύω, είναι απ’ αυτά που θεωρώ απ’ τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπου στον πλανήτη, εις το διηνεκές. Είναι πολλές οι στιγμές μέσα στη μέρα που η μουσική είναι αυτή που με προκαλεί να νιώσω, να θυμηθώ, να ηρεμήσω, να συγκινηθώ. Σίγουρα με επηρεάζει η σχέση μου με τη μουσική.

Εκείνο όμως που σίγουρα μ’ επηρεάζει, είναι «η ματιά του σκηνοθέτη», όπως συνηθίζω να λέω, αφού πολύ συχνά παρακολουθώ τη ζωή μου γύρω όπως ένας σκηνοθέτης που ετοιμάζεται να γυρίσει ταινία. Αυτή η θεώρηση μ’ έχει βοηθήσει πολλές φορές, ειδικά σε δύσκολες καταστάσεις και χωρίς να το καταλάβω, έπαψα ν’ αντιστέκομαι πλέον στην τάση μου αυτή.

Θα ήθελα μέσα απ’ τα βιβλία μου να δίνεται το έναυσμα για δημόσια συζήτηση για τα ζητήματα που πραγματεύομαι...

Πιστεύω ότι έχουμε τόσα πολλά μέσα μας που είναι απαραίτητο να μας χαρίσει η φύση, ο Θεός, ό,τι πιστεύει καθείς ότι συμμετείχε στη δημιουργία μας ως ανθρώπινο είδος, πολλά εργαλεία έκφρασης ώστε να μπορούμε να ισορροπούμε. Είναι λοιπόν λογικό να επηρεαζόμαστε απ’ τα εργαλεία έκφρασης που έχουμε εμείς και οι άλλοι στη διάθεσή μας.

armos alexandra grigoriou mysiko melinasΟ δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Άκουγα κι εγώ ότι θα πρέπει να μάθω στην απόρριψη, να τη συνηθίσω και να οπλιστώ με πολλή υπομονή κι επιμονή για να ευτυχήσω ν’ ασχοληθεί κάποιος με ένα χειρόγραφό μου. Περίμενα λοιπόν να νιώσω έτοιμη να ολοκληρώσω αυτό που έγραφα και με δεδομένο ότι είμαι και υπομονετική και επίμονη, να ξεκινήσω το ταξίδι προς την έκδοση. Φαίνεται όμως ότι ήταν τόσο σωστό το timing στην περίπτωσή μου που μόλις δύο εβδομάδες απ’ την αποστολή κάποιων χειρόγραφων σε διάφορους εκδοτικούς οίκους και μόλις λίγες μέρες απ’ την αποστολή στις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, έλαβα το πολυπόθητο email που με ειδοποιούσε για τηλεσυνάντηση για την έκδοση του βιβλίου μου.

Μάλλον συντονιστήκαμε όλοι και ήμασταν έτοιμοι για το Μυστικό της Μελίνας. Αυτό που μένει είναι τώρα είναι να ευτυχήσουμε να συντονιστούν και οι αναγνώστες που εύχομαι, ελπίζω και προσδοκώ να ταυτιστούν με τους ήρωες του βιβλίου μου.

Κλείνοντας, αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να εκφράσω μια επιθυμία και βαθιά ευχή μου που είναι και στόχος μου ως συγγραφέας. Θα ήθελα μέσα απ’ τα βιβλία μου να δίνεται το έναυσμα για δημόσια συζήτηση για τα ζητήματα που πραγματεύομαι, οδηγώντας ανθρώπους που ενδεχομένως δεν έχουν βρει τρόπους, σε λύσεις ή σε δρόμους που θα μπορούσαν να αποτελούν τον ευτυχή προορισμό ενός αδιεξόδου.

politeia link more

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρύφων Τριανταφυλλίδης: «Οι ιστορίες είναι σταθμοί σε μια διαδρομή, σε ένα ταξίδι»

Τρύφων Τριανταφυλλίδης: «Οι ιστορίες είναι σταθμοί σε μια διαδρομή, σε ένα ταξίδι»

Με τη συλλογή διηγημάτων «Ένας κόκκος ρύζι» (εκδ. Αρμός) μας συστήθηκε πρόσφατα ο Τρύφωνας Τριανταφυλλίδης.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

...
Αναστασία Πασχάλη: «Έχω μάθει να κοιτάζω πίσω από το προφανές»

Αναστασία Πασχάλη: «Έχω μάθει να κοιτάζω πίσω από το προφανές»

Μια κουβέντα γνωριμίας με την Αναστασία Πασχάλη η οποία συστήνεται μέσα από τα πρόσωπα των ηρώων της, στην πρώτη της συλλογή διηγημάτων «Όθων ή νόθος» (εκδ. Αρμός). 

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε ...

Μάρκος Απέργης: «Ξεκίνησα με την έμπνευση ενός ολοκληρωμένου σεναρίου»

Μάρκος Απέργης: «Ξεκίνησα με την έμπνευση ενός ολοκληρωμένου σεναρίου»

Μια κουβέντα γνωριμίας με τον Μάρκο Απέργη ο οποίος με το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα «Το σημάδι του δράκου» (εκδ. Αγγελάκη) «παντρεύει» την αστυνομική του ιστορία με στοιχεία γκόθικ, μυστηρίου και θρίλερ.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» του Δημήτρη Αγγελή (κριτική)

«Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» του Δημήτρη Αγγελή (κριτική)

Για την ποιητική συλλογή του Δημήτρη Αγγελή «Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» (εκδ. Πόλις). Κεντρική φωτογραφία © Karsten Winegeart / Unsplash.

Του Γιώργου Βέη

«Η αλήθεια είναι απεχθής: έχουμε την τέχνη ...

Σε κάθε περίπτωση η ορθοδοξία θα νικήσει (διήγημα)

Σε κάθε περίπτωση η ορθοδοξία θα νικήσει (διήγημα)

Λάλησε ο κόκορας στο κινητό. Σηκώθηκα με ταραχή να κλείσω το ξυπνητήρι. Δεν ξέρω γιατί αλλά στο τρίτο χτύπημα νομίζω πως κυνηγάω το πετεινάρι και όλο μου ξεφεύγει. Θέλω να το πιάσω από το λαιμό και να το ταρακουνώ μέχρι να γίνει κόκκινο, όπως το λειρί του.

Του Δημήτρη Μαγριπλή

...
«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

Για το μυθιστόρημα του Colson Whitehead «Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος).

Του Νίκου Ξένιου

“You move it to the left,
Yeah, and you go for yourself. ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μέχρι κάποια ηλικία η μνήμη θυμίζει πατάρι· στοιβάζεις ό,...

«Το γεγονός» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Το γεγονός» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Annie Ernaux «Το γεγονός» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη –βραβευμένη με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας πέρσι– ταινία. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 26 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας...

«Ονειρεύομαι πίνακες» του Σόλωνα Παπαγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ονειρεύομαι πίνακες» του Σόλωνα Παπαγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σόλωνα Παπαγεωργίου «Ονειρεύομαι πίνακες», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Στίξις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ονειρεύομαι πίνακες

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

Το μυθιστόρημα, ακόμη και την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, παραμένει το μεγάλο χωνευτήρι της πεζογραφικής φόρμας, ένας αφηγηματικός κόσμος ευρύχωρος και δεκτικός, που έχει τη μοναδική δύναμη να κινεί μεγάλους όγκους αφηγηματικού υλικού και να τους κατανέμει ομαλά μέσα στη διάρκεια μίας ή και πολλών δεκαετιών. ...

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι προσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του George Orwell. Κλασικό και σύγχρονο βρετανικό, σκανδιναβικό αλλά και μια αυτοέκδοση ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος μεταξύ των προτάσεων. Κεντρική εικόνα: Εικονογράφηση του Λιθουανού © Karolis Strautniekas.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Οκτώ βιβλία που μας βοηθούν να καταλάβουμε, ακόμη και σε καταστάσεις κρίσιμες και τραγικές όπως αυτές που ζούμε σήμερα, «Πώς φτάσαμε ως εδώ». Τα έξι είναι βιβλία ιστορίας, έρευνας και γεωπολιτικής και τα δύο είναι λογοτεχνικά έργα Ουκρανών συγγραφέων. Στην κεντρική εικόνα: Από διαδήλωση στο Βερολίνο την περασμένη Κυ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ