alexandra grigoriou

Μια κουβέντα γνωριμίας με τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Γρηγορίου η οποία με το μυθιστόρημά της «Το μυστικό της Μελίνας» (εκδ. Αρμός) έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της, «ένα ταξίδι αυτογνωσίας μιας σύγχρονης γυναίκας», όπως το χαρακτηρίζει η ίδια. 

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

Πρόκειται για ένα ταξίδι αυτογνωσίας μιας σύγχρονης γυναίκας που αποφασίζει να αντιμετωπίσει ένα θέμα μερικής στειρότητας που γνωρίζει ότι υπάρχει αλλά δεν έβρισκε τα ψυχικά αποθέματα να το ανασύρει απ’ το βάθος της ψυχής της. Η αιτία για να το αποφασίσει δίνεται απ’ τα συναισθήματα που ανακαλύπτει απ’ τη σχέση της με έναν μικρότερό της άνδρα που τής ξυπνά μητρικά ένστικτα. Η απαραίτητη σιγουριά και η ασφάλεια όμως είναι η μεγάλη έκπληξη αφού η πηγή τους ήταν εκεί δίπλα της…

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Καταρχάς κανείς δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλον, πιστεύω απόλυτα στη μοναδικότητα κάθε ατόμου, άρα και κάθε συγγραφέα. Καθένας μας λοιπόν έχει κάτι καινούργιο να πει, σε κάθε βιβλίο που θα γράψει για να μοιραστεί συναισθήματα, συμπεράσματα, θεωρήσεις. Η φράση «ακόμη ένας συγγραφέας», λοιπόν, θα μπορούσε ν’ αντικατασταθεί απ’ τη φράση «ωωω, ΑΚΟΜΗ ένας συγγραφέας!».

Καινούργιο στις μέρες μας, με τόσα βιβλία παλιά και καινούργια; Δε ξέρω αν υπάρχει. Εκείνο που ξέρω ότι κομίζω είναι η βιωματική έκφραση καταστάσεων με τις οποίες μπορούν να ταυτιστούν πολλές σύγχρονες γυναίκες και να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες σε σύγχρονους άνδρες-συντρόφους όλων των ηλικιών. Ειδικά το θέμα τής διαχείρισης τής μερικής στειρότητας το αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι γύρω μας και θεωρώ τύχη το ότι μέσα απ’ την προσωπική μου εμπειρία μπορώ να μοιραστώ και να βοηθήσω, γιατί όχι, με τα όσα έχω συμπεράνει και πέρασα.

Εκείνο που ξέρω ότι κομίζω είναι η βιωματική έκφραση καταστάσεων με τις οποίες μπορούν να ταυτιστούν πολλές σύγχρονες γυναίκες και να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες σε σύγχρονους άνδρες-συντρόφους όλων των ηλικιών.

Πιστεύω ότι στη φαντασία μπορεί να συναντηθούν δύο συγγραφείς και ν’ αποδώσουν παρόμοια φανταστικά γεγονότα, με τον τρόπο περιγραφής απλώς να διαφέρει. Τα σενάρια της πραγματικότητας όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον να ταυτιστούν έστω και σε παράλληλες ζωές ανθρώπων αφού κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ζει μοναδικά τη ζωή και τις σχέσεις με τους άλλους μοναδικούς ανθρώπους που συναντά και πορεύεται. Συνδυάζοντας λοιπόν τα παραπάνω, θεωρώ ότι φέρνω κάτι διαφορετικό και πάντως σίγουρα μοναδικό.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».

Με την εμπειρία μου ως αναγνώστης αλλά και λόγω του ότι έχω ευτυχήσει να συζητήσω με πολλούς συγγραφείς, έχω καταλήξει ότι το ταλέντο να μπορεί να εκφραστεί κάποιος, για να αναδειχθεί, χρειάζεται εμπειρία ζωής και αυτογνωσία που έτσι κι αλλιώς είναι ένα αέναο ταξίδι. Υπάρχει λοιπόν μέσα μου το υλικό απ’ όσα έχω ζήσει, έχω μάθει, έχω διαπιστώσει, έχω ανακαλύψει, έχω μεταβολίσει και ενώ συνεχίζω να τα βιώνω όλα αυτά, θεώρησα, ένιωσα, αποφάσισα, ότι ήρθε η στιγμή να ξεκινήσω να τα μοιράζομαι, ευχόμενη να ταυτιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες με τα βιβλία μου.

Νιώθω ότι υπάρχει μέσα μου πολύ υλικό που περιμένει να εκφραστεί και να μετουσιωθεί. Πρόκειται λοιπόν για ένα εργαστήρι που τώρα ξεκινά και το σχέδιο είναι να συνεχίσει να παράγει όσο οι αναγνώστες θα το ζητούν.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες ­–κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

Καθετί που υπάρχει γύρω μου έχει κάποιου τύπου επίδραση πάνω μου. Για τη μουσική, όμως, έχω την ίδια γνώμη που έχω για την αγάπη και την αλήθεια. Είναι μία με πολλά διαφορετικά είδη. Κάποια απ’ τα είδη της μουσικής που λατρεύω, είναι απ’ αυτά που θεωρώ απ’ τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπου στον πλανήτη, εις το διηνεκές. Είναι πολλές οι στιγμές μέσα στη μέρα που η μουσική είναι αυτή που με προκαλεί να νιώσω, να θυμηθώ, να ηρεμήσω, να συγκινηθώ. Σίγουρα με επηρεάζει η σχέση μου με τη μουσική.

Εκείνο όμως που σίγουρα μ’ επηρεάζει, είναι «η ματιά του σκηνοθέτη», όπως συνηθίζω να λέω, αφού πολύ συχνά παρακολουθώ τη ζωή μου γύρω όπως ένας σκηνοθέτης που ετοιμάζεται να γυρίσει ταινία. Αυτή η θεώρηση μ’ έχει βοηθήσει πολλές φορές, ειδικά σε δύσκολες καταστάσεις και χωρίς να το καταλάβω, έπαψα ν’ αντιστέκομαι πλέον στην τάση μου αυτή.

Θα ήθελα μέσα απ’ τα βιβλία μου να δίνεται το έναυσμα για δημόσια συζήτηση για τα ζητήματα που πραγματεύομαι...

Πιστεύω ότι έχουμε τόσα πολλά μέσα μας που είναι απαραίτητο να μας χαρίσει η φύση, ο Θεός, ό,τι πιστεύει καθείς ότι συμμετείχε στη δημιουργία μας ως ανθρώπινο είδος, πολλά εργαλεία έκφρασης ώστε να μπορούμε να ισορροπούμε. Είναι λοιπόν λογικό να επηρεαζόμαστε απ’ τα εργαλεία έκφρασης που έχουμε εμείς και οι άλλοι στη διάθεσή μας.

armos alexandra grigoriou mysiko melinasΟ δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Άκουγα κι εγώ ότι θα πρέπει να μάθω στην απόρριψη, να τη συνηθίσω και να οπλιστώ με πολλή υπομονή κι επιμονή για να ευτυχήσω ν’ ασχοληθεί κάποιος με ένα χειρόγραφό μου. Περίμενα λοιπόν να νιώσω έτοιμη να ολοκληρώσω αυτό που έγραφα και με δεδομένο ότι είμαι και υπομονετική και επίμονη, να ξεκινήσω το ταξίδι προς την έκδοση. Φαίνεται όμως ότι ήταν τόσο σωστό το timing στην περίπτωσή μου που μόλις δύο εβδομάδες απ’ την αποστολή κάποιων χειρόγραφων σε διάφορους εκδοτικούς οίκους και μόλις λίγες μέρες απ’ την αποστολή στις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, έλαβα το πολυπόθητο email που με ειδοποιούσε για τηλεσυνάντηση για την έκδοση του βιβλίου μου.

Μάλλον συντονιστήκαμε όλοι και ήμασταν έτοιμοι για το Μυστικό της Μελίνας. Αυτό που μένει είναι τώρα είναι να ευτυχήσουμε να συντονιστούν και οι αναγνώστες που εύχομαι, ελπίζω και προσδοκώ να ταυτιστούν με τους ήρωες του βιβλίου μου.

Κλείνοντας, αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να εκφράσω μια επιθυμία και βαθιά ευχή μου που είναι και στόχος μου ως συγγραφέας. Θα ήθελα μέσα απ’ τα βιβλία μου να δίνεται το έναυσμα για δημόσια συζήτηση για τα ζητήματα που πραγματεύομαι, οδηγώντας ανθρώπους που ενδεχομένως δεν έχουν βρει τρόπους, σε λύσεις ή σε δρόμους που θα μπορούσαν να αποτελούν τον ευτυχή προορισμό ενός αδιεξόδου.

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Λιναρδάκη: «Το βιβλίο μου είναι μια ποιητικά αποδοσμένη ματιά στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου με σκλήρυνση κατά πλάκας»

Χριστίνα Λιναρδάκη: «Το βιβλίο μου είναι μια ποιητικά αποδοσμένη ματιά στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου με σκλήρυνση κατά πλάκας»

Η Χριστίνα Λιναρδάκη μάς συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική συλλογή της «ΣΚΠ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάντια. 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φ...

Τάσος Αναστασιάδης: «Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει μια τάση προς την αυτοκαταστροφή»

Τάσος Αναστασιάδης: «Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει μια τάση προς την αυτοκαταστροφή»

Ο Τάσος Αναστασιάδης μάς συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημα «Πίσω από τις σκιές» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για εσάς;

...
Σίσσυ Αγγελάκου: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σαρωτικά μεταμορφωτικό από την ήττα»

Σίσσυ Αγγελάκου: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σαρωτικά μεταμορφωτικό από την ήττα»

Η Σίσσυ Αγγελάκου μάς συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων της «Η νύχτα ακίνητη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή. 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει; ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Καταθέσεις Πολιτισμού» – «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου» με τον Μανόλη Κορρέ

«Καταθέσεις Πολιτισμού» – «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου» με τον Μανόλη Κορρέ

Συνεχίζεται ο επιτυχημένος φετινός κύκλος εκδηλώσεων «Καταθέσεις Πολιτισμού» με συζητήσεις για σύγχρονη τέχνη, ιστορία και αρχαιολογία, από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος. Επόμενη εκδήλωση στις 24 Απριλίου με καλέσμένο τον ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ....

Μεγάλη εκδήλωση για τον Κ.Π. Καβάφη στη Σορβόννη

Μεγάλη εκδήλωση για τον Κ.Π. Καβάφη στη Σορβόννη

Εκδήλωση με θέμα τη ζωή και το έργο του Κ.Π. Καβάφη, διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο Παρίσι. Φωτογραφίες © Polyvios Anemoyannis / Hans Lucas.

Επιμέλεια: Book Press

Κατάμεστο το Αμφιθέατρο Richelieu του πανεπιστημίου της Σορβόννη...

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ