alexandra grigoriou

Μια κουβέντα γνωριμίας με τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Γρηγορίου η οποία με το μυθιστόρημά της «Το μυστικό της Μελίνας» (εκδ. Αρμός) έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της, «ένα ταξίδι αυτογνωσίας μιας σύγχρονης γυναίκας», όπως το χαρακτηρίζει η ίδια. 

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

Πρόκειται για ένα ταξίδι αυτογνωσίας μιας σύγχρονης γυναίκας που αποφασίζει να αντιμετωπίσει ένα θέμα μερικής στειρότητας που γνωρίζει ότι υπάρχει αλλά δεν έβρισκε τα ψυχικά αποθέματα να το ανασύρει απ’ το βάθος της ψυχής της. Η αιτία για να το αποφασίσει δίνεται απ’ τα συναισθήματα που ανακαλύπτει απ’ τη σχέση της με έναν μικρότερό της άνδρα που τής ξυπνά μητρικά ένστικτα. Η απαραίτητη σιγουριά και η ασφάλεια όμως είναι η μεγάλη έκπληξη αφού η πηγή τους ήταν εκεί δίπλα της…

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Καταρχάς κανείς δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλον, πιστεύω απόλυτα στη μοναδικότητα κάθε ατόμου, άρα και κάθε συγγραφέα. Καθένας μας λοιπόν έχει κάτι καινούργιο να πει, σε κάθε βιβλίο που θα γράψει για να μοιραστεί συναισθήματα, συμπεράσματα, θεωρήσεις. Η φράση «ακόμη ένας συγγραφέας», λοιπόν, θα μπορούσε ν’ αντικατασταθεί απ’ τη φράση «ωωω, ΑΚΟΜΗ ένας συγγραφέας!».

Καινούργιο στις μέρες μας, με τόσα βιβλία παλιά και καινούργια; Δε ξέρω αν υπάρχει. Εκείνο που ξέρω ότι κομίζω είναι η βιωματική έκφραση καταστάσεων με τις οποίες μπορούν να ταυτιστούν πολλές σύγχρονες γυναίκες και να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες σε σύγχρονους άνδρες-συντρόφους όλων των ηλικιών. Ειδικά το θέμα τής διαχείρισης τής μερικής στειρότητας το αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι γύρω μας και θεωρώ τύχη το ότι μέσα απ’ την προσωπική μου εμπειρία μπορώ να μοιραστώ και να βοηθήσω, γιατί όχι, με τα όσα έχω συμπεράνει και πέρασα.

Εκείνο που ξέρω ότι κομίζω είναι η βιωματική έκφραση καταστάσεων με τις οποίες μπορούν να ταυτιστούν πολλές σύγχρονες γυναίκες και να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες σε σύγχρονους άνδρες-συντρόφους όλων των ηλικιών.

Πιστεύω ότι στη φαντασία μπορεί να συναντηθούν δύο συγγραφείς και ν’ αποδώσουν παρόμοια φανταστικά γεγονότα, με τον τρόπο περιγραφής απλώς να διαφέρει. Τα σενάρια της πραγματικότητας όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον να ταυτιστούν έστω και σε παράλληλες ζωές ανθρώπων αφού κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ζει μοναδικά τη ζωή και τις σχέσεις με τους άλλους μοναδικούς ανθρώπους που συναντά και πορεύεται. Συνδυάζοντας λοιπόν τα παραπάνω, θεωρώ ότι φέρνω κάτι διαφορετικό και πάντως σίγουρα μοναδικό.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».

Με την εμπειρία μου ως αναγνώστης αλλά και λόγω του ότι έχω ευτυχήσει να συζητήσω με πολλούς συγγραφείς, έχω καταλήξει ότι το ταλέντο να μπορεί να εκφραστεί κάποιος, για να αναδειχθεί, χρειάζεται εμπειρία ζωής και αυτογνωσία που έτσι κι αλλιώς είναι ένα αέναο ταξίδι. Υπάρχει λοιπόν μέσα μου το υλικό απ’ όσα έχω ζήσει, έχω μάθει, έχω διαπιστώσει, έχω ανακαλύψει, έχω μεταβολίσει και ενώ συνεχίζω να τα βιώνω όλα αυτά, θεώρησα, ένιωσα, αποφάσισα, ότι ήρθε η στιγμή να ξεκινήσω να τα μοιράζομαι, ευχόμενη να ταυτιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες με τα βιβλία μου.

Νιώθω ότι υπάρχει μέσα μου πολύ υλικό που περιμένει να εκφραστεί και να μετουσιωθεί. Πρόκειται λοιπόν για ένα εργαστήρι που τώρα ξεκινά και το σχέδιο είναι να συνεχίσει να παράγει όσο οι αναγνώστες θα το ζητούν.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες ­–κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

Καθετί που υπάρχει γύρω μου έχει κάποιου τύπου επίδραση πάνω μου. Για τη μουσική, όμως, έχω την ίδια γνώμη που έχω για την αγάπη και την αλήθεια. Είναι μία με πολλά διαφορετικά είδη. Κάποια απ’ τα είδη της μουσικής που λατρεύω, είναι απ’ αυτά που θεωρώ απ’ τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπου στον πλανήτη, εις το διηνεκές. Είναι πολλές οι στιγμές μέσα στη μέρα που η μουσική είναι αυτή που με προκαλεί να νιώσω, να θυμηθώ, να ηρεμήσω, να συγκινηθώ. Σίγουρα με επηρεάζει η σχέση μου με τη μουσική.

Εκείνο όμως που σίγουρα μ’ επηρεάζει, είναι «η ματιά του σκηνοθέτη», όπως συνηθίζω να λέω, αφού πολύ συχνά παρακολουθώ τη ζωή μου γύρω όπως ένας σκηνοθέτης που ετοιμάζεται να γυρίσει ταινία. Αυτή η θεώρηση μ’ έχει βοηθήσει πολλές φορές, ειδικά σε δύσκολες καταστάσεις και χωρίς να το καταλάβω, έπαψα ν’ αντιστέκομαι πλέον στην τάση μου αυτή.

Θα ήθελα μέσα απ’ τα βιβλία μου να δίνεται το έναυσμα για δημόσια συζήτηση για τα ζητήματα που πραγματεύομαι...

Πιστεύω ότι έχουμε τόσα πολλά μέσα μας που είναι απαραίτητο να μας χαρίσει η φύση, ο Θεός, ό,τι πιστεύει καθείς ότι συμμετείχε στη δημιουργία μας ως ανθρώπινο είδος, πολλά εργαλεία έκφρασης ώστε να μπορούμε να ισορροπούμε. Είναι λοιπόν λογικό να επηρεαζόμαστε απ’ τα εργαλεία έκφρασης που έχουμε εμείς και οι άλλοι στη διάθεσή μας.

armos alexandra grigoriou mysiko melinasΟ δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Άκουγα κι εγώ ότι θα πρέπει να μάθω στην απόρριψη, να τη συνηθίσω και να οπλιστώ με πολλή υπομονή κι επιμονή για να ευτυχήσω ν’ ασχοληθεί κάποιος με ένα χειρόγραφό μου. Περίμενα λοιπόν να νιώσω έτοιμη να ολοκληρώσω αυτό που έγραφα και με δεδομένο ότι είμαι και υπομονετική και επίμονη, να ξεκινήσω το ταξίδι προς την έκδοση. Φαίνεται όμως ότι ήταν τόσο σωστό το timing στην περίπτωσή μου που μόλις δύο εβδομάδες απ’ την αποστολή κάποιων χειρόγραφων σε διάφορους εκδοτικούς οίκους και μόλις λίγες μέρες απ’ την αποστολή στις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, έλαβα το πολυπόθητο email που με ειδοποιούσε για τηλεσυνάντηση για την έκδοση του βιβλίου μου.

Μάλλον συντονιστήκαμε όλοι και ήμασταν έτοιμοι για το Μυστικό της Μελίνας. Αυτό που μένει είναι τώρα είναι να ευτυχήσουμε να συντονιστούν και οι αναγνώστες που εύχομαι, ελπίζω και προσδοκώ να ταυτιστούν με τους ήρωες του βιβλίου μου.

Κλείνοντας, αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να εκφράσω μια επιθυμία και βαθιά ευχή μου που είναι και στόχος μου ως συγγραφέας. Θα ήθελα μέσα απ’ τα βιβλία μου να δίνεται το έναυσμα για δημόσια συζήτηση για τα ζητήματα που πραγματεύομαι, οδηγώντας ανθρώπους που ενδεχομένως δεν έχουν βρει τρόπους, σε λύσεις ή σε δρόμους που θα μπορούσαν να αποτελούν τον ευτυχή προορισμό ενός αδιεξόδου.

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Μπίλιος: «Στο βιβλίο ακούμε τα ζώα να μας μιλούν για την εμπειρία τους με τους ανθρώπους»

Γιώργος Μπίλιος: «Στο βιβλίο ακούμε τα ζώα να μας μιλούν για την εμπειρία τους με τους ανθρώπους»

Ο Γιώργος Μπίλιος μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά του «Τοκ ζώου» (εκδ. Γραφή).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

...
Μαρίνα Αγαθαγγελίδου: «Καθώς έγραφα, σκεφτόμουν τις σκηνές σαν πλάνα μιας ταινίας»

Μαρίνα Αγαθαγγελίδου: «Καθώς έγραφα, σκεφτόμουν τις σκηνές σαν πλάνα μιας ταινίας»

Η Μαρίνα Αγαθαγγελίδου μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά της «Ρεπεράζ» (εκδ. Πατάκη). © εικόνας: Natalia Reich

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το κ...

Δήμητρα Γεράση: «Πηγαίνω όπου με πάνε οι ήρωές μου»

Δήμητρα Γεράση: «Πηγαίνω όπου με πάνε οι ήρωές μου»

Η Δήμητρα Γεράση μας συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων της «Η πρώτη συνάντηση» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η αγρύπνια των Φίννεγκαν» του Τζέιμς Τζόις (κριτική) – Το θαύμα της μετάφρασης: Αναζητώντας τις λέξεις στο λαβύρινθο μιας μεγαλοφυΐας

«Η αγρύπνια των Φίννεγκαν» του Τζέιμς Τζόις (κριτική) – Το θαύμα της μετάφρασης: Αναζητώντας τις λέξεις στο λαβύρινθο μιας μεγαλοφυΐας

Για το μυθιστόρημα του Τζέιμς Τζόις (James Joyce) «Αγρύπνια των Φίννεγκαν» (μτφρ. Ελευθέριος Ανευλαβής, εκδ. Κάκτος). 

Γράφει ο Ανδρέας Κωσταγεώργος

Θα ξεκινήσω με το αιφνίδιο πλέξιμο ενός (διττού) παιάνα και...

Πέθανε σε ηλικία 55 ετών η Σόφι Κινσέλα, συγγραφέας του «Ψωνίζω, άρα υπάρχω»

Πέθανε σε ηλικία 55 ετών η Σόφι Κινσέλα, συγγραφέας του «Ψωνίζω, άρα υπάρχω»

Σε ηλικία πενήντα πέντε ετών έφυγε από τη ζωή η Μάντλεν Σόφι Γουίκαμ, ευρέως γνωστή με το συγγραφικό ψευδώνυμο Σόφι Κινσέλα.

Επιμέλεια: Book Press

Σε ηλικία πενήντα πέντε ετών έφυγε από τη ζωή η Μάντλεν Σόφι Γουίκαμ, ε...

Τα 100

Τα 100

Βιντσέντζο Λατρόνικο, Η τελειότητα (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Loggia)

Από τα πλέον σχολιασμένα μέσα στη χρονιά, το βραχύ μυθιστόρημα του Λατρόνικο φωτογραφίζει μια ολόκληρη γενιά (τη γενιά Ζ, δίχως να αφήνει εκτός κάδρου τους millennials). Ίσως γι’ αυτό εξελίχθηκε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Βανεσά Σπρινγκορά [Vanessa Springora] «Συναίνεση» (μτφρ. Γιώργος Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, επιμέλεια μτφρ. Μιρέλα Διαλέτη), το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας ...

«Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» του Μάλκομ Λόουρι (προδημοσίευση)

«Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» του Μάλκομ Λόουρι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μάλκομ Λόουρι [Malcolm Lowry] «Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ίσως πάντα τη...

«Η αγέλη» της Βίκυς Τσελεπίδου (προδημοσίευση)

«Η αγέλη» της Βίκυς Τσελεπίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Βίκυς Τσελεπίδου «Η αγέλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[ΦΑΙΗ] 

Είχαν πυκνώσει πάλι οι συναντήσεις ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100

Τα 100

Βιντσέντζο Λατρόνικο, Η τελειότητα (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Loggia)

Από τα πλέον σχολιασμένα μέσα στη χρονιά, το βραχύ μυθιστόρημα του Λατρόνικο φωτογραφίζει μια ολόκληρη γενιά (τη γενιά Ζ, δίχως να αφήνει εκτός κάδρου τους millennials). Ίσως γι’ αυτό εξελίχθηκε...

Ιστορία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός: 50 βιβλία του 2025 που μας ανοίγουν νέους ορίζοντες

Ιστορία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός: 50 βιβλία του 2025 που μας ανοίγουν νέους ορίζοντες

Πενήντα βιβλία επιλεγμένα από την πλούσια βιβλιοπαραγωγή του 2025, βιβλία που ανοίγουν νέους ορίζοντες σε πολλά και διαφορετικά πεδία γνώσης και στοχασμού.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Πενήντα βιβλία σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, κοινωνι...

250 χρόνια Τζέιν Όστεν: Η αθόρυβη επανάσταση της ειρωνείας

250 χρόνια Τζέιν Όστεν: Η αθόρυβη επανάσταση της ειρωνείας

Διακόσια πενήντα χρόνια (250) κλείνουν σε λίγες μέρες από τη γέννηση της Τζέιν Όστεν [Jane Austen, 16 Δεκεμβρίου 1775 – 18 Ιουλίου 1817], μια από τις πιο επιδραστικές συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η μεταφράστρια πολλών βιβλίων της στα ελληνικά, συγγραφέας Αργυρώ Μαντόγλου, προσεγγίζει την ιδιοφυία της σπουδ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ