tsitos kentriki

Ο Παναγιώτης Τσίτος στην πρώτη του νουβέλα «Η γη τρέχει πιο γρήγορα» (εκδ. Βακχικόν) κινείται μεταξύ στοχασμού και εξωτερικής δράσης. Η ενδοσκόπιση κινεί τον ήρωα και τον ωθεί σε ατέρμονη φυγή, μακριά από οικεία μέρη και πρόσωπα. Η λύτρωση θα επέλθει μόνο μετά από την αναμέτρηση με τον εαυτό του.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

Ως νέος στον χώρο της λογοτεχνίας η προώθηση του βιβλίου μου είναι τόσο δύσκολη όσο την είχα φανταστεί, δηλαδή αρκετά δύσκολη υπόθεση. Όταν δεν προηγείται ένα ιστορικό, μια ήδη διαμορφωμένη συγγραφική ταυτότητα, καλείσαι να συστηθείς από την αρχή και να εξηγήσεις το ποιος είσαι, γιατί γράφεις, ποια ζητήματα θες να αναδείξεις. Στο βιβλίο μου διαπραγματεύομαι ζητήματα όπως το υπαρξιακό κενό, τη διαδικασία της φυγής ως απαραίτητη συνθήκη δημιουργίας μιας νέας ταυτότητας, ως μια μορφή προσωπικής εξέγερσης. Εκ πρώτης όψεως, τα θέματα αυτά φαίνεται να αναφέρονται σε νέους ανθρώπους. Δεν πιστεύω, βέβαια, πως αυτό είναι απόλυτα αληθές. Το χάος που νιώθει κανείς στη ζωή του υπό κάποιες συνθήκες, η ανάγκη κατανόησης και ανακατασκευής του εαυτού μας ίσως να έχουν κάποια αρχή, αλλά θεωρώ ότι δεν έχουν τέλος. Νομίζω πως υπό διαφορετικό πρίσμα, η θεματολογία του βιβλίου μπορεί να αγγίξει τις ανησυχίες και τα αδιέξοδα αρκετών ανθρώπων, ακόμη και διαφορετικής ηλικίας. Σε αυτούς τους ανθρώπους αναφέρομαι και αυτό προσπαθώ να αναδείξω όταν μιλώ σε κάποιον για το βιβλίο μου.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Όλοι μας έχουμε τον δικό μας τρόπο σκέψης, τον δικό μας τρόπο να επεξεργαζόμαστε μια θεματολογία και να εκφραζόμαστε. Υπό αυτή την έννοια, όλοι έχουν να δώσουν κάτι διαφορετικό, μια διαφορετική οπτική. Αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ. Τώρα αν έχω να προσφέρω κάτι μικρό ή κάτι μεγαλύτερο, θα το δείξει ο χρόνος. Αυτό που προσπαθώ μέχρι στιγμής είναι να μεταφέρω σε ένα κείμενο τον κόσμο, όπως γίνεται αντιληπτός από τα δικά μου μάτια.

Το χάος που νιώθει κανείς στη ζωή του υπό κάποιες συνθήκες, η ανάγκη κατανόησης και ανακατασκευής του εαυτού μας ίσως να έχουν κάποια αρχή, αλλά θεωρώ ότι δεν έχουν τέλος.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».

Η συγγραφή του βιβλίου ήταν μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία, αρκετά πειραματική. Η αλήθεια είναι πως για αρκετό καιρό κανείς δεν γνώριζε πως έγραφα αυτό το κείμενο. Ήταν μια διαδικασία αρκετά προσωπική και εσωστρεφής. Νομίζω ότι αυτό μου έδωσε μια κάποια ελευθερία, μια άγνοια κινδύνου γι' αυτό που γράφω και για το τελικό αποτέλεσμα. Ήταν κάτι που χρειαζόμουν πολύ, ειδικά στο ξεκίνημα του βιβλίου που έπλεα σε τελείως αχαρτογράφητα νερά.

tsitos


Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες –κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

Η μουσική και ο κινηματογράφος είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πρώτης δουλειάς. Αν η φιλοσοφία και η λογοτεχνία μου έδωσαν τα ερεθίσματα και τα θέματα του βιβλίου, από τη μουσική και τον κινηματογράφο άντλησα την ατμόσφαιρα που ήθελα να ενσωματώσω στο κείμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι αδυνατούσα να γράψω χωρίς να ακούω μουσική. Η ροκ, η hip hop, η τζαζ, η bebop, η πανκ, ακόμη και η κλασική μουσική μού επέτρεψαν να δώσω μια κάποια «μουσικότητα» στο κείμενο. Σε διάφορα σημεία του κειμένου μπορώ να σας πω τι μουσική ή ποιο τραγούδι άκουγα, ενώ έγραφα την τάδε σελίδα και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις κάνω κωδικοποιημένες αναφορές σε αυτά. Παράλληλα, το σουρεαλιστικό στοιχείο του κειμένου βασίζεται σημαντικά στο έργο του σκηνοθέτη David Lynch, το έργο του οποίου με βοήθησε να φανταστώ τον κόσμο του βιβλίου, το σκηνικό μέσα στο οποίο δρουν οι χαρακτήρες. Άλλωστε, όλες οι τέχνες έχουν ένα κοινό, δημιουργούν συναισθήματα, κόσμους και ιστορίες που απλώς εκφράζονται με διαφορετικά μέσα.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Μπορώ να πω ότι ως προς την έκδοση στάθηκα πολύ τυχερός, από πολλές απόψεις. Ξεκίνησα να ψάχνω για εκδοτικό οίκο που ίσως να ενδιαφέρεται λίγο πριν από την αρχή του πρώτου lockdown, οπότε σύντομα όλες οι διαδικασίες πάγωσαν. Παραδόξως, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού οι εκδόσεις Βακχικόν επικοινώνησαν μαζί μου, δείχνοντας ενδιαφέρον για το βιβλίο. Όχι μόνο δεν χρειάστηκε να περιμένω πολύ, αλλά ξεκίνησε και μια εξαιρετική συνεργασία με τις εκδόσεις, τον Νέστορα Πουλάκο και όλους τους συντελεστές. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η τύχη είναι πάντοτε σημαντικός παράγοντας και μπορώ να πω ότι ήταν με το μέρος μου σε αυτό το πρώτο εγχείρημα.

* Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΛΟΥΣΗΣ είναι δημοσιογράφος.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Καραμαγκιώλη: «Η αλήθεια στη γραφή κάποτε αναγνωρίζεται»

Ελένη Καραμαγκιώλη: «Η αλήθεια στη γραφή κάποτε αναγνωρίζεται»

Δεκάξι ιστορίες στη σύγχρονη Αθήνα δένονται με ισχυρά υλικά, στην πρώτη συλλογή διηγημάτων της Ελένης Καραμαγκιώλη με τίτλο «Μονωτική ταινία», που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό από τις εκδόσεις Ιωλκός.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια...

Κωνσταντίνος Τσάβαλος: «Αν σας αρέσουν τα ελαφριά αναγνώσματα, μείνετε μακριά»

Κωνσταντίνος Τσάβαλος: «Αν σας αρέσουν τα ελαφριά αναγνώσματα, μείνετε μακριά»

Έμπειρος δημοσιογράφος περί τα μουσικά, έχοντας βιβλία για τους Πινκ Φλόιντ, Κουίν και Ρόλινγκ Στόουνς στο ενεργητικό του, με την «Ντοπαμίνη» (εκδ. Βακχικόν) επιχειρεί μια ορμητική κάθοδο στον χώρο της πεζογραφίας.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

...

Λίλια Τσούβα: «Το φανταστικό δεν είναι ξένο στις ζωές μας»

Λίλια Τσούβα: «Το φανταστικό δεν είναι ξένο στις ζωές μας»

Η Λίλια Τσούβα μας μιλάει για τη δική της είσοδο στον κόσμο της λογοτεχνίας, με αφορμή την πρώτη της συλλογή διηγημάτων «Το τραγούδι των Ινουίτ» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάπο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κάλλας: Τα βιβλία για τη μελαγχολική ντίβα

Μαρία Κάλλας: Τα βιβλία για τη μελαγχολική ντίβα

Μια μέρα σαν σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου 1977, πέθανε στο Παρίσι από καρδιακή προσβολή στα 54 της χρόνια η «θεία» Μαρία Κάλλας. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Η μεγαλύτερη ντίβα της όπερας, η Μαρία Κάλλας, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 2 Δεκεμβρίου 1923. Η κόρη τ...

Τάβι Βάρτια: «Ήθελα να γράψω μια δυνατή ιστορία αγάπης και επιβίωσης»

Τάβι Βάρτια: «Ήθελα να γράψω μια δυνατή ιστορία αγάπης και επιβίωσης»

Συνέντευξη με τον Φινλανδό σκηνοθέτη, σεναριογράφο και συγγραφέα Taavi Vartia, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Κλεμμένη νύφη» (μτφρ. Όικαρινεν-Βασιλοπούλου Γιάννα, εκδ. Βακχικόν)

Της Ελένης Κορόβηλα

Ο Τάβι Βάρτια είναι γνωστό...

Κάποια κορίτσια, κάποια καπέλα και ο Χίτλερ, της Τρούντι Κάντερ

Κάποια κορίτσια, κάποια καπέλα και ο Χίτλερ, της Τρούντι Κάντερ

Για το μυθιστόρημα της Trudi Kanter «Κάποια κορίτσια, κάποια καπέλα και ο Χίτλερ» (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη, εκδ. Κλειδάριθμος).

Της Λεύκης Σαραντινού

Οι πρωτογενείς και άμεσες μαρτυρίες γύρω από ιστορικά γεγονότα έχουν πάντα γι...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Frank Goldammer «Χίλιοι διάβολοι» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), που κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Χέλερ μπήκε στο εστιατόριο από την ανοιχτή πόρτα στη...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 31 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ