stamatis680

Μια κουβέντα με τον Αλέξη Σταμάτη, με αφορμή το καινούργιο του μυθιστόρημα «Το βιβλίο της βροχής» (εκδ. Καστανιώτη).

Του Κώστα Αγοραστού

Ο Αλέξης Σταμάτης αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση νεοέλληνα πεζογράφου των τελευταίων χρόνων. Αστείρευτη πηγή ιστοριών και ηρώων, τους οποίους τοποθετεί με ευκολία άλλες φορές στο κέντρο της Αθήνας και άλλες κάπου στην Αμερικανική ενδοχώρα, κατασκευάζοντας τον δικό του κάθε φορά μικρόκοσμο. Από τον νεανικό του Έβδομο ελέφαντα μέχρι το νέο του μυθιστόρημα Το βιβλίο της βροχής (εκδ. Καστανιώτη), τα βιβλία του στάθηκαν αφορμή για μια κουβέντα μαζί του.

Άνθρωποι διαφορετικής ηλικίας, τάξης και φυλής, οι όποιοι είτε είχαν κανονίσει διάφορα πράγματα που επηρεάζονται από την καταιγίδα, είτε η βροχή τους οδηγεί σε συμβάντα, είτε αποτρέπει άλλα. Όταν η καταιγίδα τελειώσει δεν θα είναι πια ίδιοι.

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο σας μυθιστόρημα Το βιβλίο της βροχής. Μιλήστε μας γι’ αυτό. Με ποια αφορμή εμπνευστήκατε την ιστορία του και τους ήρωές του;

Από την ιδέα μιας πρωτοφανούς στα χρονικά καταιγίδας διαρκείας τριών ωρών και δεκατεσσάρων λεπτών (3,14..., όχι τυχαίο) που πέφτει στην Αθήνα του 2009 και επηρεάζει καταλυτικά τη ζωή μιας ομάδας κατοίκων, την πλειονότητα της οποίας συνδέει το γεγονός ότι μένουν στην ιδία πολυκατοικία. Άνθρωποι διαφορετικής ηλικίας, τάξης και φυλής, οι όποιοι είτε είχαν κανονίσει διάφορα πράγματα που επηρεάζονται από την καταιγίδα, είτε η βροχή τους οδηγεί σε συμβάντα, είτε αποτρέπει άλλα. Η ουσία είναι ότι η κατακλυσμιαία νεροποντή τους επηρεάζει βαθύτατα. Όταν η καταιγίδα τελειώσει δεν θα είναι πια ίδιοι.

Ένα φυσικό φαινόμενο, η βροχή, δρα καταλυτικά στην εξέλιξη της ιστορίας και την απογύμνωση της προσωπικότητας των ηρώων σας. Η βροχή συμβολίζει για εσάς κάτι ή είναι απλώς ένα δραματουργικό εύρημα;

Η βροχή είναι ένα έντονο φυσικό φαινόμενο που μπορεί να είναι από ευεργετικό έως και καταστρεπτικό. Μια συνθήκη έξω από τα συνηθισμένα, όταν μιλάμε μάλιστα για μια από τις χειρότερες καταιγίδες στη ιστορία της πόλης, η όποια είναι φυσικό να ανυψώνει τις συγκεκριμένες ευαίσθητες ψυχές των ηρώων «πάνω από το έδαφος». Το νερό είναι ένα κυρίαρχο στοιχείο της φύσης, αλλά και του ανθρώπινου οργανισμού του οποίου αποτελεί το 70%. Παραθέτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο όπου μια ηρωίδα, η Χαρά, με προβλήματα σεξουαλικότητας και χαμηλής αυτοεκτίμησης πέφτει πάνω στην καταιγίδα:

[...] Το νερό θρέφει. Το νερό νανουρίζει. Το νερό παρηγορεί. Το νερό δίνει πίσω πράγματα χαμένα. Αλλά κυρίως, το νερό σηκώνει μια κουρτίνα κι από πίσω περνάει η Χαρά. Ξαφνικά, μαγικά, αφήνει πίσω της το υλικό της κουκούλι – αυτό το σώμα, αυτό το συγκεκριμένο μετρήσιμο όγκο που την περιορίζει. Την εικόνα της την ακάθαρτη, έρχεται κάτι από ψηλά και την ξεπλένει από ό,τι νοσηρό, ό,τι κακοποιό. Ολόκληρή της η ύπαρξη λαχταρά αυτό το ατόφιο, το καθαρό νερό που τη λούζει. Το υποδέχεται, το δεξιώνεται, το γιορτάζει. Νιώθει ανάλαφρη, σαν να πετάει. Ο Μπασελάρ θα έλεγε πως το ονειρικό λίκνισμα γίνεται σχεδόν αληθινό. [...]

altΠιστεύετε στη δύναμη του εξωτερικού παράγοντα ως δύναμη αλλαγής του ανθρώπου; Με άλλα λόγια, οι αλλαγές έρχονται από μέσα μας ή από τον εξωτερικό κόσμο που αλλάζει διαρκώς;

Ο εξωτερικός παράγοντας μπορεί να δράσει ως καταλύτης. Στην περίπτωση, εξωτερικός παράγοντας είναι η Φύση. Ένας «χώρος» τον οποίο ο ανθρωπος θεωρεί ως δεδομένο, ως «σπίτι» του, παρόλη την «επεξεργασία» του που οδήγησε στο δομημένο περιβάλλον το οποίο έχει κατασκευάσει για να του καλύπτει τα αναγκαία. Αυτό τα «πείραγμα» στην Φύση από τον άνθρωπο ωστόσο έχει όρια, και βλέπουμε πως ακόμη και στον 21ο πρώτο αιώνα η Φύση απαντά - και κάποιες φορές πολύ σκληρά, λες και εκδικείται για τα τραύματα που υφίσταται καθημερινά. Ας ελπίσουμε ότι κάποτε η εκδίκησή της δεν θα είναι οριακή. Ωστόσο ξέφυγα λίγο από το ερώτημα. Οι αλλαγές πιστεύω πως είναι κυρίως εσωτερικές. Ο άνθρωπος ως ένας εξαιρετικά περίπλοκος ψυχοσωματικός οργανισμός, διαθέτει εξαιρετικές στρατηγικές επιβίωσης και αυτοπροστασίας, κυρίως σε ασυνείδητο επίπεδο. Τα να «αλλάξεις τον εαυτό σου» είναι κάτι απίθανα δύσκολο, ίσως αδύνατον. Ωστόσο, εάν η επικοινωνία σου με το βαθύ, με το πυρηνικό σου είναι, η δυνατότητα σου για σκέψη «έξω από το κουτί» και η διαθεσιμότητά σου για έναν ρεαλισμό ελαφρά ανυψωμένο από το έδαφος -τόσο όσο να σου επιτρέπεις να είσαι βαθύτατα εσύ αλλά ταυτόχρονα να παρατηρείς και να κρίνεις τις ίδιες σου τις πράξεις- είναι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε μια μετακίνηση. Το πώς κινητοποιούνται αυτοί οι μηχανισμοί έχει να κάνει και με τις συγκυρίες. Μπορεί κάτι εξωτερικό, όπως μια ακραία, μια έντονη εμπειρία, ή εσωτερικό όπως ο έρωτας, η απώλεια, η νοσταλγία κ.λπ, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για τις μετακινήσεις αυτές. Εάν υπάρχει και η απαραίτητη ενσυναίσθηση μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο να πάει τα της ψυχής του ένα βήμα παραπέρα.

Υπάρχει ένα αποτέλεσμα επάλληλων συγγραφικών διαστρωματώσεων, έτσι ώστε ο εκάστοτε αναγνώστης να είναι σε θέσει να εξορύξει το κείμενο όσο πιο βαθιά νομίζει, θέλει ή νιώθει. Στο δε απώτατο βάθος είναι κρυμμένα πράγματα που κι εγώ ο ίδιος δεν γνωρίζω.

Αυτή τη φορά έχετε «στριμώξει» την δράση σας στο χρόνο, περίπου, μια ταινίας μεγάλου μήκους. Επιρροή από τον κινηματογράφο, διάθεση για καταιγιστική δράση και ρυθμό, ή ανάγκη για συμπύκνωση;

Ο κινηματογράφος είναι σαφώς μια σταθερή επιρροή μου. Άλλωστε το βιβλίο άρχισε σαν σενάριο, ωστόσο απομακρύνθηκε εντελώς από αυτό και αυτονομήθηκε απολύτως κειμενικά. Είμαι φανατικός σινεφίλ από έφηβος, μάλιστα έχω σπουδάσει θεωρία κινηματογράφου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Λονδίνο. Ωστόσο το σενάριο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το μυθιστόρημα. Εκεί υπάρχουν «νόμοι» και αυστηρή δομή σε βαθμό... κακουργήματος. Το μυθιστόρημα είναι μεν μια «κατασκευή», αλλά επιτρέπει ενδοκειμενικές πτήσεις, κινητοποιεί τη μνήμη, την φαντασία, προεκτείνει, παίζει με τον χρόνο, αναστέλλει την δυσπιστία, είναι διαρκώς διαθέσιμο, δεν απαιτεί μια συγκεκριμένη συνεχή «κατανάλωση», ενέχει περισσότερη ελευθερία. Εάν προσέξετε στο βιβλίο σε σημεία υπάρχει όντως καταιγιστική δράση, αλλά στιγμές στιγμές ο χρόνος ακινητοποιείται, ο ρεαλισμός ανυψώνεται, ο λόγος απόκτα τη δική του αυτονομία. Αυτά δεν γίνονται φυσικά «οργανωμένα», είναι αποτελέσματα του οποίου συγγραφικού DNA διαθέτω. Στο τέλος νομίζω υπάρχει ένα αποτέλεσμα επάλληλων συγγραφικών διαστρωματώσεων, έτσι ώστε ο εκάστοτε αναγνώστης να είναι σε θέσει να εξορύξει το κείμενο όσο πιο βαθιά νομίζει, θέλει ή νιώθει. Στο δε απώτατο βάθος είναι κρυμμένα πράγματα που κι εγώ ο ίδιος δεν γνωρίζω.

Στα βιβλία σας, παλιότερα, η πλοκή και η εξέλιξη της ιστορίας έπαιζε σημαντικό ρόλο παρασύροντας τον αναγνώστη σε κόσμους, κάποιες φορές, μακριά από την ελληνική καθημερινότητα. Τελευταία μοιάζει να είστε περισσότερο κοντά σε ήρωες που ζουν ανάμεσά μας. Διακρίνετε αυτή τη μετατόπιση και, αν ναι, πώς προέκυψε;

Θα έλεγα στην αρχή τα βιβλία μου ήταν μισά-μισά. Μισά σε «άλλους κόσμους» μισά στη ελληνική καθημερινότητα όπως π.χ. η Μητέρα Στάχτη. Κάποια στιγμή -δεν ξέρω εάν επέδρασε η κρίση ή όχι- όντως στράφηκα προς την ελληνική σύγχρονη πραγματικότητα. Νομίζω πέταξα από πάνω μου κάποια δομικά βαρίδια (έκτος από τη λυρική χρυσαλλίδα την οποία είχα «σκοτώσει» πολύ πιο νωρίς). Μιλάω για την αρχική ανάγκη μιας ξεκάθαρης δομής ή πλοκής αν θέλετε. Σταδιακά βλέπω ότι δεν χρειάζομαι κάποιο σκελετό αλλά μόνο χαρακτήρες και μια συνθήκη η οποία μπορεί να μην είναι και τόσο αυστηρά οριοθετημένη. Οι χαρακτήρες φροντίζουν για την πλοκή και όχι το αντίθετο. Για να γυρίσω στην ελληνικότητα, το επόμενο βιβλίο που έχω στα σκαριά, αποτελεί πάλι ένα διάλειμμα μια και πρόκειται για μια ιστορία σχεδόν άχρονη. Το μεθεπόμενο μπορεί να εξελίσσεται σε μια επαρχιακή πόλη. Έτσι λοιπόν απλώς ακολουθώ το ένστικτό μου. Πότε δεν σκέφτομαι το «είδος» της λογοτεχνίας που πρόκειται να γράψω. Αναβλύζει η ιδέα και την ακολουθώ.

Έπαιξαν ρόλο αφ' ενός η κρίση που με οδήγησε σε μια έκρηξη ιδεών που δεν αφορούσαν απαραίτητα την ίδια και αφ ετέρου κάποιες προσωπικές περιπέτειες που με επηρέασαν πολύ βαθιά.

Τα τελευταία, σχεδόν, δέκα χρόνια, συνηθίζετε να εκδίδετε ένα βιβλίο το χρόνο. Συνωστισμός ιστοριών και ηρώων στο κεφάλι σας, ανάγκη έκφρασης, ετήσιο ραντεβού με τους αναγνώστες σας; Κάτι άλλο;

Θα έλεγα ότι αυτό ίσχυε τα τελευταία 5 χρόνια όπου όντως έβγαλα ένα βιβλίο το χρόνο από το 2011 έως και το 2015 (Το βιβλίο της βροχής, 2015, Μελίσσια, 2014, Χαμαιλέοντες, 2013, Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;, 2012, Κυριακή, 2011). Πριν ο ρυθμός ήταν περίπου κάθε ενάμιση χρόνο. Φαντάζομαι πως έπαιξαν ρόλο αφ' ενός η κρίση που με οδήγησε σε μια έκρηξη ιδεών που δεν αφορούσαν απαραίτητα την ίδια και αφ ετέρου κάποιες προσωπικές περιπέτειες που με επηρέασαν πολύ βαθιά και -χωρίς να αναφέρομαι μέσα στα κείμενα άμεσα σε αυτές- με οδήγησαν σε μια πολύ παραγωγική περίοδο, ίσως και ως αντίβαρο. Ωστόσο, μετά από αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο, Το βιβλίο της βροχής, έχω ανάγκη από αγρανάπαυση. Το επόμενό μου θα βγει μετά από δύο χρόνια τουλάχιστον. Στο ενδιάμεσο έχω δυο θεατρικά έργα που ελπίζω να βρουν το δρόμο τους στη σκηνή και την επανέκδοση του Εβδόμου Ελέφαντα, του πρώτου μου μυθιστορήματος το οποίο έχει εξαντληθεί. Πιστεύω πολύ στο Βιβλίο της βροχής και θέλω να αναπνεύσει, να ζήσει μια «μεγαλύτερη ζωή».

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

alt

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Τσεκούρας: «Σε ένα παράλληλο σύμπαν αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να γίνει ταινία από τον Ντέιβιντ Λιντς»

Δημήτρης Τσεκούρας: «Σε ένα παράλληλο σύμπαν αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να γίνει ταινία από τον Ντέιβιντ Λιντς»

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Τσεκούρα με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά του «Ο εραστής του Ντεβ Μάρτιν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το τρίτο αυτό μυθιστόρημά σας; Θυμάστε ...

5 λεπτά με την Ευτυχία Κατελανάκη

5 λεπτά με την Ευτυχία Κατελανάκη

5 λεπτά με μια συγγραφέα. Σήμερα, η Ευτυχία Κατελανάκη, για την ποιητική της συλλογή «λοιπόν,» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Ο τίτλος «λοιπόν,» είναι μια πόρτα ή ένας δρόμος; Πώς μας βοηθάει τα πλησιάσουμε τα ποιήματα αυτής της συλλογή...

5 λεπτά με την Άννα Λυμπεροπούλου

5 λεπτά με την Άννα Λυμπεροπούλου

5 λεπτά με μια συγγραφέα. Σήμερα, η Άννα Λυμπεροπούλου, για το βιβλίο της Θεοί και Θεατρίνοι (εκδ. Κέδρος).

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το δεύτερο αυτό μυθιστόρημά σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς φωσφορίζει η ομορφιά – Φιλικό ραβασάκι προς τον Διονύση Σαββόπουλο

Πώς φωσφορίζει η ομορφιά – Φιλικό ραβασάκι προς τον Διονύση Σαββόπουλο

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον «Σάκο Εκστρατείας» του μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του Διονύση Σαββόπουλου «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα» (εκδ. Πατάκη), γράφει στον Νιόνιο ένα ραβασ...

Διαβάζοντας με τη Φραντσέσκα Μινουτόλι

Διαβάζοντας με τη Φραντσέσκα Μινουτόλι

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Francesca Minutoli.

Επιμέλεια: Book Press

Ποι...

Ο συγγραφέας και η εποχή του – Τι αναζητάμε σε ένα λογοτεχνικό έργο;

Ο συγγραφέας και η εποχή του – Τι αναζητάμε σε ένα λογοτεχνικό έργο;

Υφίσταται ο διαχωρισμός μορφής / περιεχομένου; Τι αναζητάμε στο έργο ενός συγγραφέα; Ταυτιζόμαστε με τους χαρακτήρες και τις κοινωνικές συνθήκες ή είμαστε «ανοιχτοί» στην αποδόμηση της τρέχουσας ηθικής και αισθητικής;

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γιάρα Μοντέιρο [Yara Monteiro] «Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

22 ...

«Βαλτιμόρη» της Γελένα Λένγκολντ (προδημοσίευση)

«Βαλτιμόρη» της Γελένα Λένγκολντ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γελένα Λένγκολντ [Jelena Lengold] «Βαλτιμόρη» (μτφρ. Γιούλη Σταματίου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΕΞΙ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

«Το αγαπημένο μου του 2024»: 20 συντάκτες της Book Press ξεχωρίζουν ένα βιβλίο

«Το αγαπημένο μου του 2024»: 20 συντάκτες της Book Press ξεχωρίζουν ένα βιβλίο

Ρωτήσαμε τους συντάκτες και σταθερούς συνεργάτες της Book Press ποιο ήταν το αγαπημένο τους βιβλίο από τη χρονιά που μόλις αφήσαμε πίσω μας. Οκτώ βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας και επτά μεταφρασμένης είναι οι κατηγορίες που κυριαρχούν, αλλά δεν λείπουν και τα δοκίμια ή κι ένα βιβλίο-έκπληξη για αναγνώστες κάθε ηλικίας...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

05 Ιανουαρίου 2025 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Το αγαπημένο μου του 2024»: 20 συντάκτες της Book Press ξεχωρίζουν ένα βιβλίο

Ρωτήσαμε τους συντάκτες και σταθερούς συνεργάτες της Book Press ποιο ήταν το αγαπημένο τους βιβλίο από τη χρονιά που μόλις αφήσαμε πίσω μας. Οκτώ βιβλία ελληνικής λογοτ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ