abraham-kawa680

Δύο νέα graphic novel έκαναν την εμφάνισή τους στα βιβλιοπωλεία αυτές τις μέρες, η «Δημοκρατία» (εκδ. Ίκαρος) και το «Σούπερκραχ» (εκδ. Κριτική). Συνδετικός κρίκος και των δύο, ο συγγραφέας και μεταφραστής Αβραάμ Κάουα.

Του Κώστα Αγοραστού 

Στη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον Αλέκο Παπαδάτο (ιδέα, καλλιτεχνική διεύθυνση και σχέδιο) και την Annie Di Donna («χρώμα»), μας αφηγούνται την ιστορία του Λέανδρου, ενός νέου στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ., και επί της ουσίας τη γένεση της αρχαίας Αθηναϊκής δημοκρατίας. Στο Σούπερκραχ, του Darryl Cunningham, ο Κάουα απέδωσε την προσπάθεια του συγγραφέα να εξηγήσει πώς οδηγηθήκαμε στην αμερικανική τραπεζική κρίση του 2008. Με αφορμή τα δύο παραπάνω βιβλία συνομιλήσαμε με τον Αβραάμ Κάουα.

Δεδομένου ότι εκδίδονται εξαιρετικά λίγα graphic novel κάθε χρόνο στη χώρα μας, σημαίνει κάτι για σας αυτή η «διπλή εμφάνιση»; Γενικότερα, πείτε μας δυο λόγια για το είδος του graphic novel και την απήχησή του στη χώρα μας.

Είναι καθαρά μια σύμπτωση για μένα, δεδομένου του ότι με τη Δημοκρατία ασχολούμαι από το 2009, ενώ το Σούπερκραχ προέκυψε κάπου στις αρχές του χρόνου. Αν και τα αυστηρά οριζόμενα ως «graphic novel» που εκδίδονται στη χώρα μας είναι σχετικά λίγα, υπάρχει εδώ και χρόνια μια εντονότατη παραγωγή σε κόμικς, αρκετές μεταφράσεις, καθώς και μια πληθώρα ταλαντούχων Ελλήνων δημιουργών. Η διάκριση μεταξύ «κόμικς» και «graphic novel» είναι λίγο τεχνητή, ξέρετε – έχει πιο πολύ να κάνει με μάρκετινγκ παρά με ουσιαστικές διαφορές. Το θέμα της απήχησης βέβαια αγγίζει όλες τις εκφράσεις της τέχνης αυτής, μιας και στην Ελλάδα το κοινό των κόμικς είναι περιορισμένο, και επικρατούν αρκετές λανθασμένες απόψεις σχετικά με το πού απευθύνονται. Ευτυχώς, αυτό είναι κάτι που με τον καιρό φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο.

Για το Σούπερκραχ

cunninghamΤο Σούπερκραχ του Darryl Cunningham είναι ένα βιβλίο που επιχειρεί να εξηγήσει με λόγια και εικόνες πώς οδηγηθήκαμε στην αμερικανική τραπεζική κρίση του 2008, που εξελίχθηκε σε παγκόσμια οικονομική κρίση. Πόσο εξοικειωμένος ήσασταν με αυτά τα ζητήματα όταν αναλάβατε τη μετάφραση; Μάθατε καινούργια πράγματα κάνοντάς την;

Δεν μπορώ να πω ότι είχα εντρυφήσει στο θέμα. Γνώριζα βέβαια κάποια πράγματα, κυρίως από αναλύσεις και ρεπορτάζ σε εφημερίδες ή στο ίντερνετ, καθώς και κάποια βιβλία και μελέτες που διάβαζε η γυναίκα μου. Είχαμε δει και κάποια πράγματα που έδιναν πιο «προχωρημένες» εξηγήσεις, όπως τα ντοκιμαντέρ της σειράς Zeitgeist ή την Εξομολόγηση ενός Οικονομικού Δολοφόνου, και παρακολουθούσαμε μες στην κρίση –όπως πολλοί, φαντάζομαι– προσπαθώντας να βγάλουμε μια άκρη για το τι συνέβαινε. Στο πλαίσιο της μετάφρασης, φυσικά, ήταν αναγκαίο να μελετήσω πολλές από τις πηγές της βιβλιογραφίας του Κάνινγκχαμ προκειμένου να αποδοθεί σωστά το νόημα και το σκεπτικό του βιβλίου, οπότε ναι, ήταν μια εμπειρία μάθησης σε μεγάλο βαθμό.

Η αφήγηση ξεκινάει με τη ζωή και τις ιδέες της Άυν Ραντ. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για αυτή την όχι τόσο γνωστή στη χώρα μας συγγραφέα (αν και τα βιβλία της κυκλοφορούν), οι ιδέες και η φιλοσοφία της οποίας συγκαταλέγονται, απ' ό,τι λέγεται, στις αιτίες της κρίσης;

Η Άυν Ραντ είναι ένα εξίσου συναρπαστικό και τρομακτικό μείγμα αντιθέσεων για όποιον ασχοληθεί μαζί της. Μιλάμε για μια περιθωριοποιημένη συγγραφέα και διανοούμενη με φανατικούς οπαδούς και αναμφίβολη επιτυχία, για μια φιλόσοφο που ανάγει τον εγωισμό σε αρετή και πιστεύω. Η επιρροή της απλώνεται σε ένα ευρύτατο φάσμα, από τις θεωρίες οικονομολόγων που έπαιξαν ρόλο-κλειδί στην κρίση, όπως ο Άλαν Γκρίνσπαν, μέχρι την πολιτισμική έκφραση της εγωιστικής φιλοσοφίας της στους αδυσώπητους ήρωες των κόμικς του Στηβ Ντίτκο. Το πιο ευφυές επίτευγμα του Σούπερκραχ για μένα ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο Κάνινγκχαμ ανίχνευσε και τεκμηρίωσε την επιρροή αυτή, εντοπίζοντας στην ουσία την κοσμοθεωρία της κρίσης στα διδάγματα της Ραντ.

souperkrach

Κάποιοι μελετητές των κόμικς πιστεύουν ότι η απλότητα των πιο "καρτουνίστικων" μορφών και τεχνοτροπιών βοηθά περισσότερο στην ταύτιση των αναγνωστών με τους ήρωες και στην εμπλοκή τους με την ιστορία.

Το σκίτσο του Σούπερκραχ είναι πολύ απλό, σχεδόν ναϊφ, θα έλεγε κανείς. Ακόμη και η δομή του, ο χωρισμός του σε καρέ, είναι ασυνήθιστα απλή, ενώ συχνά έχουμε μόνο δύο χρώματα σε κάθε καρέ. Σε τι οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτή η επιλογή και πως υπηρετεί τον πολιτικό και καλλιτεχνικό στόχο του δημιουργού του;

Κάποιοι μελετητές των κόμικς πιστεύουν ότι η απλότητα των πιο «καρτουνίστικων» μορφών και τεχνοτροπιών βοηθά περισσότερο στην ταύτιση των αναγνωστών με τους ήρωες και στην εμπλοκή τους με την ιστορία. Αν ο στόχος είναι να μιλήσεις για περίπλοκες ιδέες και έννοιες, να το κάνεις με αμεσότητα, να αγγίξεις ένα ευρύ φάσμα κοινού που δεν είναι εξοικειωμένο με τα κόμικς, και να αποφύγεις τους οπτικούς περισπασμούς, τότε η τεχνική δημιουργών όπως ο Κάνινγκχαμ το πετυχαίνει απογυμνώνοντας το έργο τους από οτιδήποτε εκτός από τα ουσιώδη.

Σε τι βαθμό το Σούπερκραχ είναι μυθιστόρημα και σε τι βαθμό «πολιτικό μανιφέστο»;

Δεν θα το αποκαλούσα μυθιστόρημα, αν και υπάρχουν στοιχεία αφηγηματικής πλοκής σε πολλά σημεία, ιδίως στη βιογραφία της Ραντ, αλλά και στις καταγραφές κάποιων ιστοριών από την περίοδο της κρίσης. Ναι, είναι ένα έντονα πολιτικό βιβλίο αλλά το να το αποκαλέσω μανιφέστο θα του προσέδιδε ίσως μια ατζέντα που δεν αισθάνομαι ότι το χαρακτηρίζει. Ίσως είμαι απλώς μετριοπαθής, αλλά προτιμώ να το βλέπω σαν ένα δοκίμιο σε μορφή κόμικς, με τον ίδιο τρόπο που τα βιβλία του Τζο Σάκο, ας πούμε, είναι δημοσιογραφία σε μορφή κόμικς.

Για τη Δημοκρατία

papadatosΟ τίτλος βέβαια είναι ιδιαίτερα εύγλωττος. Πείτε μας ωστόσο δυο λόγια για την ιστορία αλλά και ποιο είναι το βαθύτερο θέμα αυτού του βιβλίου;

Η Δημοκρατία είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ., στα χρόνια της γένεσης της αρχαίας Αθηναϊκής δημοκρατίας. Τα γεγονότα αυτά τα βλέπουμε μέσα από τα μάτια του Λέανδρου, ενός νέου Αθηναίου της εποχής εκείνης, η ζωή του οποίου αλλάζει σε μια στιγμή μετά τη βίαιη δολοφονία του τυράννου των Αθηνών, του Ίππαρχου. Ακολουθώντας τις περιπέτειες του Λέανδρου, γνωρίζουμε και τις ιστορικές μορφές που έπαιξαν κύριο ρόλο στη ζύμωση της δημοκρατίας, όπως τον αινιγματικό αριστοκράτη Κλεισθένη. Όσο για το βαθύτερο θέμα του βιβλίου, δεν είναι μόνο ένα. Η ιστορία μας έχει να κάνει με την ιδέα της δημοκρατίας, όχι μόνο ιστορικά, αλλά ως διαχρονικό σύστημα, και με τη θέση του ατόμου μέσα στο σύστημα αυτό – όμως υπάρχουν και άλλα, εξίσου σημαντικά θέματα, τα οποία αφήνουμε τους αναγνώστες μας να ανακαλύψουν διαβάζοντας το.

Το να τοποθετήσει κανείς τη δράση ενός μυθιστορήματος (πόσω μάλλον ενός γραφιστικού μυθιστορήματος) στο απώτατο παρελθόν, έχει σημαντικές δυσκολίες. Πώς τις αντιμετωπίσατε εσείς σε σχέση με την καθημερινότητα στην Αρχαία Ελλάδα, για την οποία συχνά γνωρίζουμε λιγότερα απ' όσο νομίζουμε.

Μελετήσαμε πάρα πολλές πηγές, τόσο ιστορικές όσο και σύγχρονες αναλύσεις της εποχής εκείνης, οι οποίες μας προσέφεραν μεγάλη βοήθεια στην αναπαράσταση της καθημερινότητας των αρχαίων. Συγγραφείς όπως ο Τομ Χόλαντ, η Χίλαρι Ντέιτον και ο Ζαν-Πιερ Βερνάν είδαν τους αρχαίους Έλληνες με ζωντάνια και δίχως σοβαροφάνεια, ως ανθρώπους με επιθυμίες και αδυναμίες, και αυτά τα βασικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά είναι εύκολο να τα αναγνωρίσουμε και σε εμάς. Δουλεύοντας σε αυτή τη βάση, ενσωματώσαμε τα όσα γνωρίζουμε για τους αρχαίους σε μια ιστορία με χαρακτήρες και συναισθήματα διαχρονικά. Από εκεί και μετά, ήταν όσο εύκολη ή δύσκολη είναι η συγγραφή οποιασδήποτε ιστορίας.

dimokratia

Χρησιμοποιείτε συχνά την τεχνική των φλας-μπακ, καμιά φορά και διαδοχικά. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που καταφύγατε σε αυτή την αφηγηματική τεχνική;

Η χρήση των φλας-μπακ ξεκίνησε αρχικά από ανάγκη – ήταν ο μόνος τρόπος για να χωρέσουν όλα τα γεγονότα και η προϊστορία ορισμένων χαρακτήρων μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου. Από την ώρα όμως που επιλέξαμε τα φλας-μπακ ως αφηγηματική τεχνική, προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τα ισχυρά τους σημεία – την υποκειμενικότητα της ματιάς τους, ή το πόσο αβάσιμη μπορεί να είναι αυτή, καθώς και τη δυνατότητά τους να μας παρουσιάζουν διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας ή να λειτουργούν ως σημεία αντίστιξης με κάτι που συμβαίνει στο παρόν. Είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, και ιδανικό για κόμικς.

Ο στόχος μας ήταν ο στόχος κάθε ομαδικής καλλιτεχνικής προσπάθειας – να δίνουμε την αίσθηση ότι το τελικό προϊόν είναι έργο μίας φαντασίας και όχι τριών.

Μια και πρόκειται για ομαδική δουλειά, κι απ' όσο γνωρίζω δύσκολη και μακροχρόνια, τι δυσκολίες συναντήσατε σε αυτή τη διαδικασία. Ειδικά με τον Αλέκο Παπαδάτο συνεργαστήκατε έντονα και στην τελική διαμόρφωση της ιστορίας, των ηρώων κ.λπ. Σωστά;

Η δουλειά μας ήταν ομαδική από την αρχή ώς το τέλος: ο Αλέκος ήταν αυτός που είχε την αρχική σύλληψη και επινόησε τη βασική πλοκή του βιβλίου, και αυτήν την αναπτύξαμε βήμα-βήμα, με συζητήσεις, προσθήκες χαρακτήρων και βελτιώσεις σε συνεχή βάση, ενώ παράλληλα εγώ έγραφα ένα πολύ λεπτομερές σενάριο το οποίο εκείνος και η Αννί θα χρησιμοποιούσαν ως οδηγό. Ο Αλέκος στο οπτικό κομμάτι είχε φυσικά μια πολύ στενή συνεργασία με την Αννί, ώστε τα χρώματα της να δέσουν με τα σχέδια του σε όλα τα επίπεδα, αναδεικνύοντας τόσο τη σκηνική ατμόσφαιρα όσο και την ψυχολογική κατάσταση των χαρακτήρων βάσει του σεναρίου. Ο στόχος μας ήταν ο στόχος κάθε ομαδικής καλλιτεχνικής προσπάθειας – να δίνουμε την αίσθηση ότι το τελικό προϊόν είναι έργο μίας φαντασίας και όχι τριών. Είναι δουλειά απαιτητική, στην οποία οφείλουμε να παραμερίζουμε τους εγωισμούς μας. Αν το αποτέλεσμα μιας τέτοιας εργασίας φαίνεται δεμένο, και τα «κομμάτια» ταιριάζουν μεταξύ τους, τότε ο στόχος έχει επιτευχθεί.

Επειδή το θέμα, όπως μας παρουσιάζεται, έχει και κάπως «εκπαιδευτικό» χαρακτήρα, πείτε μου: Από ποια ηλικία και μετά πιστεύετε ότι ένα παιδί είναι σε θέση να διαβάσει το βιβλίο σας; Ή μήπως απευθύνεται αποκλειστικά σε ενηλίκους;

Προσωπικά, ξέρετε, δεν θεωρώ τη Δημοκρατία εκπαιδευτικό βιβλίο, ούτε έχει γραφτεί ως τέτοιο. Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, και μπορεί κάποιος να μάθει πράγματα από αυτό, αλλά όχι λιγότερα ή περισσότερα από όσα μπορεί να πάρει από ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Το να αναρωτιόμαστε για το πού απευθύνεται, σε παιδιά ή ενήλικες, και σε ποιας ηλικίας παιδιά, όλο αυτό είναι δυστυχώς ένα σύμπτωμα των προκαταλήψεων που σας ανέφερα παραπάνω. Δεν υπάρχει κάτι αυτόματα «παιδικό» στα κόμικς, όπως δεν υπάρχει κάτι αυτόματα «ενήλικο» στο μυθιστόρημα, κι όμως συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε από ποια ηλικία και μετά μπορεί κάποιος να διαβάσει ένα κόμικ και όχι από ποια ηλικία και πριν μπορεί να διαβάσει κάποιος ένα μυθιστόρημα. Η ιστορία μας απευθύνεται σε όλους όσους θα τους άρεσε να διαβάσουν μια τέτοια ιστορία. Αντί να αναρωτιούνται οι γονείς αν μπορεί το παιδί τους να διαβάσει τη Δημοκρατία, ας αφήσουν το παιδί να αποφασίσει, ανάλογα με το τι σχέση έχουν μαζί του, ή ας την διαβάσουν οι ίδιοι, για να έχουν τη δική τους άποψη για το αν θα τη συστήσουν στα παιδιά τους – το ίδιο υπεύθυνα όπως θα το έκαναν με ένα μυθιστόρημα ή μια ταινία.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτρος Παπακωνσταντίνου: «Tο λεγόμενο Ακραίο Κέντρο ευνοεί, παρά τις φιλελεύθερες διακηρύξεις του, την άνοδο της Ακροδεξιάς»

Πέτρος Παπακωνσταντίνου: «Tο λεγόμενο Ακραίο Κέντρο ευνοεί, παρά τις φιλελεύθερες διακηρύξεις του, την άνοδο της Ακροδεξιάς»

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου μιλά με αφορμή την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου «Γκρίζο Κύμα» (εκδ. Τόπος). 

Συνέντευξη στον Κ.Β. Κατσουλάρη

Τι κυρίως διαφοροποιεί τη «νέα ακροδεξιά» από παλιότερες μορφές της; ...

Έφη Κονταξή: «Η γνώμη των άλλων είναι σαν το φλας του αυτοκινήτου – ενημερώνει, δεν υποχρεώνει»

Έφη Κονταξή: «Η γνώμη των άλλων είναι σαν το φλας του αυτοκινήτου – ενημερώνει, δεν υποχρεώνει»

Συνέντευξη με την Έφη Κονταξή, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο της «Δεν φταις εσύ – Το τέλος της τοξικής ενοχής», ένα βιβλίο, μεταξύ άλλων, για τις «αλλαγές και διορθώσεις που θα μας επαναφέρουν στη στάση που έχουμε επιλέξει να έχουμε στη ζωή».

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

...
Φιλομήλα Λαπατά: «Ποτέ δεν γράφω στα βιβλία μου για συναισθήματα που δεν έχω νιώσει»

Φιλομήλα Λαπατά: «Ποτέ δεν γράφω στα βιβλία μου για συναισθήματα που δεν έχω νιώσει»

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Φιλομήλα Λαπατά με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά της «Η κάθαρση», το τελευταίο μέρος της τριλογίας Οι Κόρες της Ελλάδας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

Ολοκληρώθηκε η Τριλογί...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Θόρντον Ουάιλντερ: «Η ελπίδα, όπως και η πίστη, δεν είναι τίποτα αν δεν είναι θαρραλέες»

Θόρντον Ουάιλντερ: «Η ελπίδα, όπως και η πίστη, δεν είναι τίποτα αν δεν είναι θαρραλέες»

Μια μέρα σαν σήμερα, 7 Δεκεμβρίου 1975, πέθανε στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ ο συγγραφέας Θόρντον Ουάιλντερ. Πήρε τρεις φορείς βραβείο Πούλιτζερ καθώς και το National Book Award: 

Του Ευθύμιου Σακκά

Είχε γεννηθεί στο ...

Εκδόσεις Καπόν: Χριστουγεννιάτικο bazaar βιβλίου 2024

Εκδόσεις Καπόν: Χριστουγεννιάτικο bazaar βιβλίου 2024

Οι Εκδόσεις Καπόν σας προσκαλούν στο καθιερωμένο τους Bazaar για ένα εορταστικό τετραήμερο, με εξαιρετικούς τίτλους σε ξεχωριστές τιμές.

Επιμέλεια: Book Press

Από την Πέμπτη 12/12 έως και την Κυριακή 15/12 θα βρείτε βιβλία για μικρούς και μεγάλους.

...
Για πρώτη φορά Έλληνας θα αναλάβει το 2026 Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών

Για πρώτη φορά Έλληνας θα αναλάβει το 2026 Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών

Ο Φαίδων Κυδωνιάτης (στα αριστερά), του εκδοτικού οίκου Ευρασία, εξελέγη Αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών, κι έτσι, σε δύο χρόνια, θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας. 

Επιμέλεια: Book Press

Στις πρόσφατες εκλογές της Ομοσπ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντρζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντρζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντρζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms): 15 βιβλία για… ένοχες απολαύσεις

«Ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms): 15 βιβλία για… ένοχες απολαύσεις

Τα «ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms) έχουν πλέον διακριτή παρουσία στην ελληνική εκδοτική παραγωγή και πολύ εντονότερη στην παγκόσμια. Τι τα διακρίνει, πού απευθύνονται και για τι μιλάει ένα επιτυχημένο rom-com; Επιλέξαμε 15 ρομαντικά μυθιστορήματα που ξεχώρισαν το 2024.

Γράφει η Φανή Χατζή ...

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρία μυθιστορήματα που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βακχικόν με τα οποία οι συγγραφείς τους συστήνονται στο αναγνωστικό κοινό με σύγχρονες και ιδιαίτερες ιστορίες.

Επιμέλεια: Book Press

Γιούλη Γιανναδάκη ...

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προτείνουμε πέντε σύγχρονα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που καταπιάνονται με τη λεκτική, σωματική και σεξουαλική έμφυλη βία. «Σήκω από πάνω μου» (Μεταίχμιο) της Λίνας Βαρότση, «Μια γυναίκα απολογείται» (Τόπος) της Μαρίας Λούκα, «Διήγημας (Ακυ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ