ekdotes 7 karydi

Εκδόσεις με παράδοση στη νεοελληνική ποίηση, την υψηλή αισθητική και την τυπογραφική αρτιότητα. Ο Ίκαρος συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια παρουσίας στα ελληνικά γράμματα και με αυτό ως αφορμή μιλήσαμε με την κυρία Κατερίνα Καρύδη.

Του Κώστα Αγοραστού

Κυρία Καρύδη, ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας. Βρίσκεστε στο τιμόνι ενός ιστορικού εκδοτικού οίκου. Να ξεκινήσουμε ρωτώντας σας πώς οι εκδόσεις Ίκαρος έχουν αντιμετωπίσει την κρίση των τελευταίων χρόνων;

Σας ευχαριστώ κι εγώ για τη φιλοξενία. Στο τιμόνι του Ικαρου εκτός από την αδελφή μου Χρυσή και μένα, βρίσκονται πάνω από μια δεκαετία, δύο νέοι άνθρωποι, η ανηψιά μου Μαριλένα Πανουργιά και ο γιος μου Νίκος Αργύρης. Με τη βοήθεια της φρέσκιας και δυναμικής ματιάς τους, αντιμετωπίζουμε την κρίση με ψυχραιμία και πολλή δουλειά.

Στα 70 χρόνια της ιστορίας του ο Ικαρος έχει περάσει κι άλλες φορές δύσκολα. Είμαστε μια εντελώς οικογενειακή επιχείρηση, έχουμε μειώσει όσο γίνεται τα λειτουργικά μας έξοδα, κάνουμε προσεκτικές επιλογές, στηρίζουμε τους συνεργάτες μας που κι εκείνοι μας στηρίζουν με τη σειρά τους. Ένα από τα μεγαλύτερα διακυβεύματα της κρίσης είναι να μην αλλοιωθούν οι ανθρώπινες σχέσεις, να μη χαθεί η εμπιστοσύνη. Υπομονή, δουλειά, καινοτομία και εξωστρέφεια είναι η μόνη απάντηση στην κρίση.

Από την εποχή των εκδόσεων σε ακριβό χαρτί στην εποχή των e-books. Τι έχει αλλάξει στον Ίκαρο;

Ο Ικαρος ακολουθεί την εποχή του. Αυτό είναι και το στοίχημα. Να μπορείς να ακολουθείς και να προσαρμόζεσαι στην επoχή σου μένοντας πιστός στις αξίες και την ταυτότητα σου. Οι εκδόσεις σε ακριβό χαρτί συνυπάρχουν με τα e-books. Το καθένα καλύπτει άλλες ανάγκες και δεν αποκλείει καθόλου το άλλο. Η τεχνολογία σήμερα μας δίνει τεράστιες δυνατότητες επικοινωνίας που αν τις αξιοποιούμε σωστά μόνο κερδισμένο μπορεί να βγεί το βιβλίο.

Με παράδοση στην καλαισθησία και την υποδειγματική επιμέλεια των βιβλίων σας καθώς και στο «πάντρεμα» του λόγου των ποιητών με έργα εικαστικών, το Logicomix ήρθε να «επισφραγίσει» με εμπορική επιτυχία και να συνεχίσει αυτή την παράδοση. Πόσο ανοιχτοί είστε σήμερα σε νέες προτάσεις;

Το Logicomix ήταν μια μεγάλη επιτυχία, ένα πολύ καινούργιο είδος για την ελληνική λογοτεχνία, ενας εξαιρετικός συνδυασμός ιστορίας, επιστημονικού δοκιμίου, μυθοπλασίας και εικόνας. Ανοιχτοί σε νέες προτάσεις είμαστε πάντα, αλλά κύριο μέλημα μας είναι και η συνεχής διάδοση του έργου των μεγάλων μας ποιητών, η προσέλκυση νέου κοινού στα κλασσικά κείμενα και ο εμπλουτισμός της σχετικής βιβλιογραφίας. Οσο για το πάντρεμα ποίησης και ζωγραφικής που πάντα υποστηρίζαμε, φέτος με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων μας, βρίσκει την ιδανική του έκφραση στη βιτρίνα μας. Εχουμε ξεκινήσει σε συνεργασία με τους απόφοιτους του Ζ εργαστηρίου της ΑΣΚΤ του Γιάννη Ψυποδαίδη τα Ημερολόγια βιτρίνας δίνοντας κάθε μήνα τη βιτρίνα μας, σαν εκθεσιακό χώρο, σε έναν νέο καλλιτέχνη.

Εδώ και μόλις 2 χρόνια οι εκδόσεις Ίκαρος έκαναν ένα «ανοιγμα» στο παιδικό βιβλίο. Μιλήστε μου για τα χαρακτηριστικά αυτής της σειράς.

Το άνοιγμα στο παιδικό βιβλίο είναι αποκλειστικά έργο της 3ης γενιάς. Η Μαριλένα Πανουργιά, και ο Νίκος Αργύρης, γονείς μικρών παιδιών οι ίδιοι, διαπίστωσαν οτι υπάρχει χώρος για κάτι διαφορετικό στο παιδικό βιβλίο, και κάνουν επιλογές που τους δικαιώνουν απόλυτα. Είναι βιβλία για μικρές ηλικίες με άρτια κείμενα και υπέροχη εικογράφηση, που ελπίζουμε να καλλιεργούν τη χαρά της ανάγνωσης και την αισθητική των παιδιών. 

Τι δεν θα επιλέγατε ποτέ να εντάξετε στις εκδόσεις σας; 

Οτιδήποτε που θα αισθανόμουνα οτι υπονομεύει το κύρος και την αξιοπιστία μας απέναντι στους αναγνώστες μας.

Οι εκδόσεις Ίκαρος είναι ταυτισμένες με τη σπουδαία ποίηση, εκτός των άλλων. Οι σημαντικότεροι ποιητές των τελευταίων 70 χρόνων σάς έχουν εμπιστευθεί τη δουλειά τους. Ποια είναι τα κριτήριά σας σήμερα όταν λαμβάνετε ποιητικές συλλογές και χειρόγραφα νέων συγγραφέων;

Τα βλέπουμε όλα με πολύ ενδιαφέρον. Δεν υπάρχουν «προδιαγραφές» ή συγκεκριμμένα κριτήρια. Ψάχνουμε να βρούμε αυτό που έχει τη δική του καινούργια φωνή, που δεν μιμείται κάτι άλλο, που συνοδεύεται από έναν κόσμο, μια φιλοσοφία, μια βαθύτερη παιδεία. Αυτό που έχει το μαγικό συστατικό που σε ταράζει και σου δίνει τη χαρά της καλής λογοτεχνίας. 

Η σχέση δημιουργού και εκδότη είναι ένα είδος γάμου. Έχουμε επιλέξει ή και διεκδικήσει ο ένας τον άλλον και πρέπει να πορευτούμε μαζί για πολλά χρόνια. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά σε όλα τα στάδια παραγωγής του βιβλίου και αυτό μας φέρνει πολύ κοντά.

Διατηρείτε φιλικές σχέσεις με τους συγγραφείς σας;

Παραπάνω από φιλικές. Οικογενειακές τολμώ να πω! Πάνω απ όλα σχέσεις εμπιστοσύνης, σεβασμού και εκτίμησης. Η σχέση δημιουργού και εκδότη είναι ένα είδος γάμου. Έχουμε επιλέξει ή και διεκδικήσει ο ένας τον άλλον και πρέπει να πορευτούμε μαζί για πολλά χρόνια. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά σε όλα τα στάδια παραγωγής του βιβλίου και αυτό μας φέρνει πολύ κοντά. Είναι από τις ωραιότερες στιγμές του επαγγέλματος!

Παρακολουθείτε τη σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή; Υπάρχουν σήμερα συγγραφείς που θα θέλατε να εντάξετε στις εκδόσεις σας; 

Παρακολουθώ όσο μπορώ, και συχνά ζηλεύω, και πάντα θα υπάρχουν συγγραφείς που θα ήθελα πολύ να είναι κοντά μας. Σέβομαι όμως τη σχέση τους με τον εκδότη τους, όπως και το γεγονός οτι ο καθένας μας εχει το χώρο του και το κοινό του.

Σύντομα ξεκινάμε μια σειρά σύγχρονης ξένης πεζογραφίας με νέους συγγραφείς και τίτλους που χαίρομαι πολύ που θα είναι στον κατάλογό μας. 

Είστε στο χώρο των εκδόσεων Ίκαρος, από μικρό παιδί, δίπλα στον πατέρα σας. Θέλετε να θυμηθείτε κάποιο περιστατικό από παλιά;

Πράγματι, Βουλής 4 είναι το σπίτι μου, και εδώ είχα τη μεγάλη τύχη να γνωρίσω και να συναναστραφώ προσωπικότητες «μύθους” της πνευματικής ζωής του τόπου μας. Το μεγαλύτερο σχολείο απο το οποίο πέρασα. Από τις ωραιότερες αναμνήσεις είναι οι παραμονές της Πρωτοχρονιάς που πάντα περνούσαν όλοι να μας ευχηθούν και καταλήγαμε σε αυτοσχέδια γλέντια, μια παράδοση που συνεχίζεται ακόμα.

Έχετε κάποιο βιβλίο από τον κατάλογο του Ίκαρου που να το αγαπάτε ιδιαίτερα;

Αγαπάω ιδιαίτερα πολλά βιβλία για διαφορετικούς λόγους. Άλλο σαν απλός αναγνώστης, άλλο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην έκδοσή του, αλλό γιατί δεν είχε την τύχη που του άξιζε. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα ή δύο.

Υπάρχει στο αρχείο των εκδόσεων Ίκαρος ανέκδοτο υλικό από τους συγγραφείς του;

Οχι, και ποτέ δεν θα τολμούσα να δημοσιεύσω κείμενα που οι συγγραφείς τους αποφάσισαν να μην συμπεριλάβουν σε μια έκδοση.

Εκτός από το σπουδαίο κατάλογο του Ίκαρου, τι θα θέλατε να κληροδοτήσετε στις επόμενες γενιές που κάποια στιγμή θα αναλάβουν τα ηνία του οίκου;

Οπως σας είπα η επόμενη γενιά έχει ήδη αναλάβει τα ηνία. Είναι ίσως πιο τυχεροί από μας που αναλάβαμε με το θάνατο του πατέρα μας, και δεν τον είχαμε δίπλα μας για συμβουλές και στήριξη. Εμείς συνυπάρχουμε δημιουργικά! Αυτό που σίγουρα έχουν κληρονομήσει είναι η υπερηφάνεια για τον κατάλογο του Ικαρου, η αγάπη για αυτήν τη δουλειά, αλλά νομίζω και μια στάση ζωής, μια φιλοσοφία για τις εκδόσεις που ελπίζω να κληροδοτήσουν και οι ίδιοι στα παιδιά τους.

Φέτος οι εκδόσεις Ίκαρος συμπληρώνουν 70 χρόνια παρουσίας στα ελληνικά γράμματα. Κάνοντας μια αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας ποια φιλοδοξείτε να είναι η πορεία των εκδόσεων στο μέλλον;

Να μπορέσουμε ξανά στο μέλλον να κάνουμε αυτό που μας στέρησε η κρίση των τελευταίων ετών, δηλαδή να προχωράμε συνειδητά σε επιλογές που γνωρίζουμε οτι δεν θα έχουν μεγάλη κυκλοφορία, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να εκδοθούν. Είτε το έργο ενός νέου ποιητή είτε μια αυστηρά φιλολογική έκδοση για περιορισμένο κοινό, είτε ένα ακριβό λεύκωμα. Είναι κάτι που πλέον μας απαγορεύεται.

Να συνεχίσει ο κατάλογος του Ικαρου να εμπλουτίζεται με σημαντικούς τίτλους της ελληνικής και παγκόσμιας γραμματείας, επιμελημένους και παρουσιασμένους με τον ίδιο σεβασμό στον αναγνώστη, και να δω και τα εγγόνια μας εδώ.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Γρηγόρη Καλαϊτζή

5 λεπτά με τον Γρηγόρη Καλαϊτζή

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Γρηγόρης Καλαϊτζής με αφορμή το δίτομο βιβλίο του «fiction black - 3 Iστορίες».

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα; ...

Το Φανταστικό στην Ελλάδα: Ο λόγος στους εκδότες του

Το Φανταστικό στην Ελλάδα: Ο λόγος στους εκδότες του

«Η Άγνωστη Καντάθ», «Αίολος», «Οξύ», «Φανταστικός Κόσμος», «Anubis», «Sελίνι»: Έξι εκδοτικοί οίκοι που αγαπούν την Επιστημονική Φαντασία, το Fantasy και τον Τρόμο τοποθετούνται στο εκδοτικό παρόν με την έως σήμερα πορεία τους και προτείνουν βιβλία από τον κατάλογό τους αλλά και από τις προσεχείς εκδόσεις τους. Στην ...

Γιάννης Διαμαντόγλου: «Ο εγκέφαλος είναι το πιο εγωπαθές όργανο»

Γιάννης Διαμαντόγλου: «Ο εγκέφαλος είναι το πιο εγωπαθές όργανο»

Συνέντευξη με τον διατροφολόγο Γιάννη Διαμαντόγλου με αφορμή το βιβλίο του «Διατροφή και συναισθήματα - Πώς αυτό που νιώθουμε επηρεάζει και επηρεάζεται από τη διατροφή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. 

Της Ελένης Κορόβηλα

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Γρηγόρη Καλαϊτζή

5 λεπτά με τον Γρηγόρη Καλαϊτζή

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Γρηγόρης Καλαϊτζής με αφορμή το δίτομο βιβλίο του «fiction black - 3 Iστορίες».

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα; ...

Θέατρο στη Στέγη: Ο ελληνικός «Παράδεισος» της Κατερίνας Γιαννοπούλου

Θέατρο στη Στέγη: Ο ελληνικός «Παράδεισος» της Κατερίνας Γιαννοπούλου

Η παράσταση «Παράδεισος» του Αυστριακού συγγραφέα Thomas Köck, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Γιαννοπούλου, θα παρουσιαστεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση από 29 Οκτωβρίου μέχρι και 7 Νοεμβρίου. 

Επιμέλεια: Book Press

Η Κατ...

Ο Φραντς Κάφκα στο εργαστήρι του Αλέξανδρου Κυπριώτη

Ο Φραντς Κάφκα στο εργαστήρι του Αλέξανδρου Κυπριώτη

Μεταφραστές και επιμελητές αποκαλύπτουν τις διαδρομές μέσα από τις οποίες προσέγγισαν τη γλώσσα, το ύφος ή και την οικονομία ενός βιβλίου και μοιράζονται μαζί μας τα μυστικά του εργαστηρίου τους. Φιλοξενούμενος, ο μεταφραστής Αλέξανδρος Κυπριώτης, με αφορμή τη δίγλωσση έκδοση του αφηγήματος του Franz Kafka «Ο Μπλούμ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Χωρίς πυξίδα, της Χριστίνας Πουλίδου (προδημοσίευση)

Χωρίς πυξίδα, της Χριστίνας Πουλίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Χριστίνας Πουλίδου «Χωρίς πυξίδα», που θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2025

«Βρομοκατάσταση» συνόψισε ο Μορ...

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Δημήτρη Ινδαρέ «Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες. Με αφορμή ένα δημοτικό τραγούδι του Μοριά», το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ι. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΕΣ

...
Πράκτορας Σόνυα, του Μπεν Μακιντάιρ (προδημοσίευση)

Πράκτορας Σόνυα, του Μπεν Μακιντάιρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ben Macintyre «Πράκτορας Σόνυα: Η κατάσκοπος που έκλεψε τα σχέδια της ατομικής βόμβας» (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης), το οποίο κυκλοφορεί στις 13 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

25 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

1ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Ένα νέο βραβείο για τη μεταφρασμένη λογοτεχνία από ισπανικά, πορτογαλικά και καταλανικά στα ελληνικά είναι γεγονός. Διαβάστε τη βραχεία λίστα των υποψηφίων πρ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ