Μια σύντομη συνομιλία με τον Τάσο Γέροντα με αφορμή το βιβλίο του «Η μυθολογία των αστερισμών - Αστρονομία και μυθολογία στον ουράνιο θόλο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας.
Στην Ελένη Κορόβηλα
«Η μυθολογία των αστερισμών» είναι το πρώτο σας βιβλίο. Πώς θα το συστήνατε στο αναγνωστικό κοινό;
Το βιβλίο μου πραγματεύεται την παρουσίαση της θέσης των άστρων στον ουρανό, πώς αυτά φαίνονται σε εμάς, όλες τις πληροφορίες που τα αφορούν αλλά και τη μυθολογία που κρύβεται πίσω από το όνομά τους και την ιστορία τους. Πάνω απ' όλα, όμως, είναι μια γνωριμία με έναν κόσμο ελάχιστα γνωστό (σε σχέση με το μέγεθός του), αλλά απίστευτα γοητευτικό που μαγεύει πάντα και σπρώχνει τον άνθρωπο να ενώσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ανάμεσα στα αστέρια.
Τι το τόσο γοητευτικό είχαν οι αστερισμοί που σας ώθησαν να ασχοληθείτε μαζί τους; Πώς προέκυψε η ιδέα αυτού του βιβλίου;
Τα μακρινά και άγνωστα άστρα πρώτα τράβηξαν την προσοχή μου. Κι όταν άρχισα να διαβάζω γι' αυτά, αρχικά μαγεύτηκα από τους τεράστιους αριθμούς (μεγέθη, αποστάσεις) και στη συνέχεια αναπόφευκτα έφτασα και στους αστερισμούς. Κι όσο περισσότερο διάβαζα, τόσο αυξανόταν η γοητεία τους πάνω μου.
Η πρώτη μορφή αυτών των κειμένων δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό iporta. Λίγο καιρό μετά την κατάργησή τους από εκεί, σκέφτηκα πως θα ήταν καλή ιδέα η συγκέντρωσή τους και η έκδοσή τους σε ένα βιβλίο, αφού πρώτα προέβαινα στις απαραίτητες τροποποιήσεις και προσθήκες. Όταν αυτές ολοκληρώθηκαν, απευθύνθηκα στις Εκδόσεις Νίκας, καθώς γενικότερα τα βιβλία τους και ειδικότερα η σειρά των Μελετών τους –όπου και εντάχθηκε τελικά «Η μυθολογία των αστερισμών»‒ είχαν τραβήξει από καιρό την προσοχή μου. Εκεί, λοιπόν, το έργο μου βρήκε ένα φιλόξενο εκδοτικό σπίτι.
Ποια είναι η πιο παράξενη ιστορία αστερισμού που εντοπίσατε ποτέ; Ποιος είναι ο αστερισμός και ποιος ο μύθος που τον συντροφεύει;
Δεν είναι παράξενη ιστορία αυτή που μου έχει κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση αλλά ασυνήθιστο σχήμα. Αναφέρομαι στον αστερισμό του Όφεως, ο οποίος είναι χωρισμένος στα δύο από τον αστερισμό του Οφιούχου. Ο Οφιούχος (ο Λαοκόων κατά μία εκδοχή, ο θεός Ασκληπιός κατά μία άλλη) κρατάει στα χέρια του τον Όφι. Έτσι το σώμα του χωρίζει τον Όφι σε δύο διακριτά τμήματα, την κεφαλή και την ουρά.
Ποια η σχέση σας με τις τέχνες και πόσο έχουν επηρεάσει το συγγραφικό σας έργο;
Νιώθω να με τραβά σαν μαγνήτης η εικόνα του έναστρου ουρανού σε έναν πίνακα ζωγραφικής, όπως αυτός που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου μου, δημιουργία του καλού μου φίλου, εικαστικού Γιώργου Αφεντάκη. Και φυσικά, οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι οι αγαπημένες μου! Αντλώ ιδέες και ελέγχω γνώσεις.
Σίγουρα είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για τα επόμενα συγγραφικά σας βήματα, αλλά έχετε κάτι κατά νου; Έχετε σκεφθεί πώς θα πορευθείτε στον συγγραφικό κόσμο μετά τη «Μυθολογία των αστερισμών»;
Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλάμε για το επόμενο βήμα, αλλά όντως υπάρχουν μερικές ιδέες στο μυαλό μου. Στην παρούσα φάση βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, των τροποποιήσεων και των συνθέσεων. Είναι μακρύς ο δρόμος αλλά έχω ήδη ξεκινήσει να τον περπατώ.