PERIKLIS STELLAS

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο αθλητικός συντάκτης Περικλής Στέλλας με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Sound of silence», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας. 

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

Το ποδόσφαιρο είναι οικείος χώρος για εσάς λόγω της επαγγελματικής σας ιδιότητας. Υπάρχουν στο βιβλίο σας πρόσωπα και πράγματα που είναι αληθινά;

Σχεδόν όλα. Μπλέκω και την μυθοπλασία, φυσικά. Συνδυασμός. Δεν ξέρω εάν είναι ο ιδανικός συνδυασμός, αλλά έτσι το εκτίμησα, έτσι κύλησε η γραφή και η σκέψη ομαλά, γλυκά και γρήγορα. Και η αλήθεια είναι πως σε αυτή την μοναδική για μένα διαδρομή 40 χρόνων στην δημοσιογραφία, βίωσα τόσα πολλά γεγονότα και σπάνιες στιγμές που θα μπορούσα να γράψω πολλά βιβλία ακόμη. Αλλά ποτέ δεν ήταν αποκλειστικός χώρος δουλειάς το ποδόσφαιρο. Ήταν και το μπάσκετ που λατρεύω επίσης, η κολύμβηση, ο στίβος. Οικείος για μένα είναι γενικότερα ο κόσμος του αθλητισμού. Πρέπει να σας πω ότι εάν δεν είχα στα χέρια μου και δεν είχα βιώσει πρόσωπα και πράγματα αληθινά, αμφιβάλλω εάν θα επιχειρούσα να μπω στην διαδικασία της συγγραφής.

Συνήθως χαρακτηρίζουμε θρίλερ έναν αγώνα με αβέβαιη έκβαση έως το τέλος, στο βιβλίο σας ο χαρακτηρισμός θρίλερ τι είδους σημασία έχει;

Ακριβώς την ίδια. Αβέβαιη έκβαση έως το τέλος. Πρόκειται για αληθινά –όχι όλα– γεγονότα που συνέβησαν με μία γλυκιά και συναρπαστική, πιστεύω, ιστορία έρωτα και πάθους να την συντροφεύει. Κάτι που άρεσε στον αναγνώστη. Είναι πάρα πολλά τα μηνύματα των αναγνωστών που μου εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την συναρπαστική πλοκή και τη γραφή του μυθιστορήματος. Τα περισσότερα μηνύματα τα έκανα forward στον εκδότη μου για να νιώσει δικαίωση της επιλογής του να συνεργαστεί με την αφεντιά μου!

Η δημοσιογραφία με βοήθησε να μπω στη διαδικασία της συγγραφής. Έζησα από πολύ κοντά τόσα πολλά συγκλονιστικά γεγονότα ως δημοσιογράφος, που αποτελούν για μένα πλούσιο και ανεκτίμητο υλικό προκειμένου να γράψω ένα βιβλίο.

Η δημοσιογραφία μπορεί να συμβαδίσει με τη λογοτεχνία;

Το έχει δείξει η ιστορία περίτρανα. Χωρίς κανένα ίχνος ταπεινότητας, αλλά προσγείωσης στην πραγματικότητα, θα σας πω πως είμαι ο ελάχιστος της κατηγορίας «Δημοσιογραφία-Λογοτεχνία». Θα τρίζουν τα κόκκαλα όλων των μέγιστων σε αυτή τη χώρα, αν ισχυριστώ κάτι άλλο. Προσωπικά θα πω πως η δημοσιογραφία με βοήθησε να μπω στη διαδικασία της συγγραφής. Έζησα από πολύ κοντά τόσα πολλά συγκλονιστικά γεγονότα ως δημοσιογράφος, που αποτελούν για μένα πλούσιο και ανεκτίμητο υλικό προκειμένου να γράψω ένα βιβλίο, είτε μυθιστόρημα είτε κάτι άλλο. Ο συνδυασμός αληθινών γεγονότων και μυθοπλασίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που να αποτελέσει πόλο έλξης για τον αναγνώστη.

nikas stellas sound of silencelO τίτλος του βιβλίου σας παραπέμπει στο γνωστό τραγούδι των Simon & Garfunkel. Τι είδους σιωπή είναι αυτή που σκεπάζει τους ήρωές σας;

Η σιωπή ξεσκεπάζει και ερμηνεύει τη… σιωπή του βασικού ήρωα αλλά και του συγγραφέα. Απλά ο Simon έβρισκε κλειστές πόρτες σε όποιους έδινε το τραγούδι του, μέχρι που αγανάκτησε και επέλεξε τον φίλο του τον Garfunkel. Η επιλογή του αυτή έφερε τη διαχρονική παγκόσμια επιτυχία του «Sound of silence». Αντίστοιχα, και ο συγγραφέας ήθελε επί χρόνια, έχοντας ατράνταχτα ντοκουμέντα, να ενημερώσει το κοινό για πολλά γεγονότα που κατέστρεψαν τον αθλητισμό της Θεσσαλονίκης, αλλά παντού έβρισκε κλειστές πόρτες. Μέχρι που βρήκε τον Νικόλαο Νίκα-Garfunkel που του άναψε το πράσινο φως να προχωρήσει.

Ξέρετε, στον χώρο της δημοσιογραφίας και κυρίως τα τελευταία χρόνια επικρατεί, επιβάλλεται και γίνεται, δυστυχώς, αποδεκτή η σιωπή. Να έχεις –και είχα– αδιάσειστα ντοκουμέντα για πρόσωπα και καταστάσεις και να τα προσπερνούν διευθυντές και μέσα, να αδιαφορούν για την αλήθεια, την ενημέρωση και την καλυτέρευση της κοινωνίας. Το βίωσα σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτός είναι ο λόγος που έψαχνα εδώ και χρόνια ένα τρόπο να πω, να αποκαλύψω στον κόσμο ποιες είναι οι αληθινές αιτίες –κυρίως πρόσωπα– για τα γεγονότα που συνέβησαν στον αθλητισμό τα τελευταία 40 χρόνια και που αποδείχθηκε πως ήταν καταστροφικά τόσο για τον αθλητισμό όσο και για την κοινωνία.

Ο χώρος του ποδοσφαίρου προσφέρει πολλές συγκινήσεις, ωστόσο σπάνια εμφανίζεται στην ελληνική λογοτεχνία ως θέμα. Γιατί πιστεύετε;

Ειλικρινά δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να προσδιορίσω γιατί συμβαίνει αυτό. Πάντα υπάρχει η πρώτη φορά. Επιτρέψτε μου όμως να σημειώσω πως μεγάλες μορφές όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Αλμπέρ Καμύ, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ο Γεβγκένι Γεφτουσένκο, ο Βρετανός ιστορικός και διανοούμενος Έρικ Χόμπσμπομ και πολλοί άλλοι μιλούν και εκθειάζουν το ποδόσφαιρο και το χαρακτηρίζουν ως μια μορφή τέχνης. Και είναι.

Τα τελευταία, μάλιστα, χρόνια το δημοφιλέστερο σπορ στον κόσμο προσελκύει όλο και περισσότερους καλλιτέχνες που εμπνέονται από τις στιγμές μαγείας του ποδοσφαίρου, προκειμένου να δημιουργήσουν έργα τέχνης. Οι καλλιτέχνες αυτοί αποκαλούνται fantasistas, μια λέξη που συμβολίζει τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα, τη φαντασία και την ψυχαγωγία, την τέχνη και τη μαγεία.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φώτης Τερζάκης: «Ως συμπεριληπτικό όνομα, η

Φώτης Τερζάκης: «Ως συμπεριληπτικό όνομα, η "Ανατολή" είναι ήδη μια ρατσιστική και αποικιοκρατική κατηγορία, ένας τόπος της φαντασίας μας»

Μιλήσαμε με τον Φώτη Τερζάκη με αφορμή την πρόσφατη επανακυκλοφορία της μετάφρασής του της περίφημης μελέτης του Έντουαρντ Σαΐντ (Edward Said) «Οριενταλισμός», στη σειρά «Κάλλιστος» των εκδόσεων Σάλτο.

Στον Κ.Β. Κατσουλάρη 

...
Ανδρέας Ασσαέλ: «Η δράση της Οργάνωσης Τοτ είναι άγνωστο κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας και μέρος του Ολοκαυτώματος»

Ανδρέας Ασσαέλ: «Η δράση της Οργάνωσης Τοτ είναι άγνωστο κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας και μέρος του Ολοκαυτώματος»

Με αφορμή την κυκλοφορία του ιστορικού δοκιμίου του «Στα κάτεργα του θανάτου» (εκδ. University Studio Press), ο Ανδρέας Ασσαέλ μιλά για εγκλήματα των Ναζί στο φαράγγι της Καρυάς και εξηγεί γιατί το βιβλίο του συνιστά μια άρτια τεκμηρίωση της δράσης της Οργάνωσης Τοτ (Todt) στην Ελλάδα. 

...
5 λεπτά με τον Κωνσταντίνο Γιατρά

5 λεπτά με τον Κωνσταντίνο Γιατρά

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Κωνσταντίνος Γιατράς, για το μυθιστόρημά του «Ηθική και ανήθικοι» (εκδ. Νίκας).

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Παθογένεση» του Τζόναθαν Κένεντι (κριτική) – «Η ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από οκτώ επιδημίες»

«Παθογένεση» του Τζόναθαν Κένεντι (κριτική) – «Η ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από οκτώ επιδημίες»

Για το βιβλίο του Τζόναθαν Κένεντι (Johnathan Kennedy) «Παθογένεση - Η ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από οκτώ επιδημίες» (μτφρ. Χριστόδουλος Λιθαρής, εκδ. Διόπτρα). Στην κεντρική εικόνα, μέλη του Ερυθρού Σταυρού κατά την πανδημία της ισπανικής γρίπης (1918-20). 

Γράφει ...

Ντενίζ Όντε: «Δεν θέλω να γράφω μυθιστορήματα που σου λένε τι είναι σωστό ή λάθος»

Ντενίζ Όντε: «Δεν θέλω να γράφω μυθιστορήματα που σου λένε τι είναι σωστό ή λάθος»

Η Γερμανίδα συγγραφέας Ντενίζ Όντε [Deniz Ohde] βρέθηκε στην Ελλάδα και συμμετείχε στην 21η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου παρουσίασε το πρώτο της μυθιστόρημα «Διάχυτο φως» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης, εκδ. Gutenberg). Μιλήσαμε μαζί της για την ταξική και φυλετική βία, τη γλώσσα και για το τι μπορεί, ...

«Χρυσή εποχή» του Κωνσταντίνου Ρήγου – Μουσική του παρελθόντος και χορός του μέλλοντος

«Χρυσή εποχή» του Κωνσταντίνου Ρήγου – Μουσική του παρελθόντος και χορός του μέλλοντος

Για την παράσταση «Χρυσή εποχή» του Κωνσταντίνου Ρήγου που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή. © φωτογραφίες: Βασίλης Κεχαγιάς. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η «Χρυσή εποχή» του ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Επιζώντες τρίτοι – H λογοτεχνική μαρτυρία των διωκομένων 
στα στρατόπεδα-φυλακές της Κομμουνιστικής Αλβανίας, 1944 - 1991» του Αχιλλέα Σύρμου (προδημοσίευση)

«Επιζώντες τρίτοι – H λογοτεχνική μαρτυρία των διωκομένων 
στα στρατόπεδα-φυλακές της Κομμουνιστικής Αλβανίας, 1944 - 1991» του Αχιλλέα Σύρμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την εισαγωγή της μελέτης του Αχιλλέα Σύρμου «Επιζώντες τρίτοι – H λογοτεχνική μαρτυρία των διωκομένων 
στα στρατόπεδα–φυλακές της Κομμουνιστικής Αλβανίας, 1944 – 1991», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

«Βρίσκεις πάντα αυτό που δεν ψάχνεις» της Λένας Κορομηλά (προδημοσίευση)

«Βρίσκεις πάντα αυτό που δεν ψάχνεις» της Λένας Κορομηλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Λένας Κορομηλά «Βρίσκεις πάντα αυτό που δεν ψάχνεις», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ιωλκός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στο τρένο; είπες.

...
«Η σιωπή του κελιού» του Μεχμέτ Ατές (προδημοσίευση)

«Η σιωπή του κελιού» του Μεχμέτ Ατές (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Μεχμέτ Ατές «Η σιωπή του κελιού», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πάντα έλεγαν: «Συνήθως έρχονται γύρω στις έξι, έξι κα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μικρός οδηγός στο ελληνικό διήγημα 1974-2024: 50 αντιπροσωπευτικά διηγήματα όλων των κατηγοριών

Μικρός οδηγός στο ελληνικό διήγημα 1974-2024: 50 αντιπροσωπευτικά διηγήματα όλων των κατηγοριών

Μια ανασκόπηση της ελληνικής διηγηματογραφίας των τελευταίων πενήντα ετών σε 50 αντιπροσωπευτικά κείμενα. Σε πόσες κατηγορίες μπορούν να ταξινομηθούν τα διηγήματα (της μνήμης, πολιτικά, ερωτικά, αστυνομικά κ.ά.) και ποιοι οι σημαντικοί εκπρόσωποι της κάθε μιας; Στην κεντρική εικόνα, ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος (1...

Τι διαβάζουμε τώρα; Δέκα πρόσφατα βιβλία γόνιμου στοχασμού

Τι διαβάζουμε τώρα; Δέκα πρόσφατα βιβλία γόνιμου στοχασμού

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η δίκη του Γαλιλαίου, η αποδοχή του θανάτου, αλλά και οι προκαταλήψεις μας για τους τσιγγάνους. Δέκα βιβλία που θα μας γεννήσουν πολλά ερωτήματα και θα μας δώσουν απαντήσεις.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 φεμινιστικά βιβλία ξένης πεζογραφίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 φεμινιστικά βιβλία ξένης πεζογραφίας

Δέκα πρόσφατα βιβλία πεζογραφίας από όλον τον κόσμο, γραμμένα από γυναίκες, με πρωταγωνίστριες θηλυκότητες, που απευθύνονται σε όλους. Ιστορίες για τις ηχηρές ή σιωπηρές επαναστάσεις των γυναικών εντός και εκτός των έμφυλων ρόλων τους, τις εκφάνσεις της αυτενέργειας και χειραφέτησής τους. Μυθιστορήματα και διηγήματα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ