davettas 02

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Δημοσθένης Δαββέτας, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Οι δυο ζωές ενός συγγραφέα» (εκδ. Νίκας).

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το μυθιστόρημά σας «Οι δυο ζωές ενός συγγραφέα» Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε ως ιδέα στο Παρίσι. Αιτία ήταν δύο περιστατικά:

α. Διάβασα στις εφημερίδες ότι στην Κολομβία μια επαναστατική οργάνωση με διεθνή δράση έπαιρνε παιδιά και τα εκπαίδευε μέσα από τα πρότυπά της ώστε να τα ελέγχει, να τα βάζει αργότερα σε δουλειές και να υπακούουν μεγαλώνοντας στις διαταγές της.

β. Μου συνέβη προσωπικά το εξής γεγονός: Όταν εργαζόμουν ως συντάκτης στην εφημερίδα Liberation με πλησίασε ένας πολύ γνωστός, διεθνώς, Έλληνας γλύπτης και μου ζήτησε να γράψω ένα άρθρο για έναν φίλο του Ιρλανδό συλλέκτη έργων σύγχρονης τέχνης. Θέλησα να δω τη συλλογή για να καταλάβω αν με ενδιέφερε. Κι αυτός μου είπε ότι δεν είχαμε χρόνο. Το άρθρο έπρεπε να γίνει άμεσα και γι’ αυτό θα με πλήρωνε όσο ήθελα, τονίζοντάς μου πως «όλα έχουν την τιμή τους. Πες μας την δικιά σου». Αυτό με σόκαρε. Και κυρίως όταν μου είπε στη συνέχεια «κανείς δεν είναι ελεύθερος. Όλοι υπακούουν σε μια εξουσία που τους φτιάχνει». Βεβαίως κι αρνήθηκα την πρόταση. Όμως γεννήθηκε μέσα μου η επιθυμία να γράψω το μυθιστόρημα.

Επινόηση για μένα σημαίνει ότι μιλώ για γεγονότα που είναι μέρος μια θεατής πραγματικότητας.

Ανάμεσα στην αυτοβιογραφία και την επινόηση, που γέρνει η πλάστιγγα;

Για να με ρωτάτε σημαίνει ότι υπάρχει κάτι το αληθινό στο μυθιστόρημα που προβληματίζει τον αναγνώστη. Κι αυτό σημαίνει ότι το βιβλίο άγγιξε αλήθειες ζωής που όλοι μας με τον Α ή Β τρόπο έχουν βιώσει. Άρα μπορώ ν’ απαντήσω στο ερώτημα ως εξής: είναι κυρίως βιωματικό κείμενο. Αυτό σημαίνει ότι βασίζεται και σε αυτοβιογραφικά στοιχεία αλλά και σε επινόηση. Με μια σημείωση: επινόηση για μένα σημαίνει ότι μιλώ για γεγονότα που είναι μέρος μια θεατής πραγματικότητας. Πρόκειται και στις δύο, δηλαδή, περιπτώσεις για πραγματικότητα.

[...] η πραγματική ταυτότητα είναι κάτι το κινούμενο, το ευέλικτο, το δυνάμενο να εμπλουτιστεί.

Το βιβλίο σας μοιάζει να έχει να κάνει με τις ταυτότητες, τη δυνατότητα να ζήσει κανείς πολλαπλές ζωές. Είναι μήπως και ένα σχόλιο για τον ρόλο των πνευματικών ανθρώπων στην εποχή μας;

Η ταυτότητα ήταν πάντα το ζητούμενο από την κλασική Ελλάδα. Βασίζεται στο γνώθι σ’ αυτόν. Άρα η πραγματική ταυτότητα είναι κάτι το κινούμενο, το ευέλικτο, το δυνάμενο να εμπλουτιστεί. Μιας και η προσπάθεια γνώσης του εαυτού μας δεν έχει συγκεκριμένο τέλος. Είναι ένας ζωντανός ανοιχτός οργανισμός. Υπό αυτήν την προοπτική μπορούμε να έχουμε πολλές ταυτότητες, ή, για να το πω κι αλλιώς, η ταυτότητά μας μπορεί να ’χει πολλά πρόσωπα, πολλές ζωές. Μια τέτοια εμπειρική ζωή βιώνει ο πνευματικός άνθρωπος. Δεν μπορεί πάρα στα πλαίσια της συνεχούς αναζήτησης ταυτότητας να ’ναι μονίμως ανοιχτός σε διάλογο με τις πολλαπλές ζωές του εαυτού του. Έτσι δημιουργεί.

Οι δυο ζωές ενός συγγραφέαΤι ρόλο παίζει ο τόπος (η πόλη) στην εξέλιξη της πλοκής; Γιατί τοποθετήσατε την ιστορία στο εξωτερικό, και ειδικά στις ΗΠΑ;

Ο τόπος για μένα έχει μεγάλη σημασία. Είναι το πρόσωπο του εσωτερικού μας τόπου. Κάθε εξωτερικός τόπος είναι η ενσαρκωμένη αντανάκλαση του εαυτού μας. Συνεπώς, σε αυτό το μυθιστόρημα χρησιμοποίησα τρεις τόπους που έχω ισχυρά βιώματα πνευματικά. Η Ελλάδα και κυρίως η Ρόδος που με συνέλαβε η μητέρα μου κι εκεί έζησα μια δυνατή αγάπη αργότερα, η Κολομβία των καρτέλ, της οργάνωσης FARC και του Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκεζ που γνώρισα προσωπικά και λογοτεχνικά και η Νέα Υόρκη, των αδελφικών μου φίλων Γουόρχωλ, Μπασκιά, Χάρινγκ, Λουκά Σαμαρά. Στην Νέα Υόρκη πέρασα σπουδαίες προσωπικές κι επαγγελματικές στιγμές. Έζησα τις πιο μαφιόζικες ιστορίες. Νόμιζα κάθε φορά που πήγαινα εκεί ότι ήμουν σε ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε. Με βάση τα ανωτέρω κριτήρια τους επέλεξα ως τόπους δράσης των ηρώων μου.

Κάποιοι λένε, «ένα μεγάλο μυθιστόρημα, χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Τι πιστεύετε; Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα στο μυθιστόρημά σας;

Το βαθύτερο θέμα, αν βέβαια δεχτούμε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, είναι η Ελευθερία. Μπορούμε σήμερα να ζούμε ελεύθεροι; Μας επιτρέπει η κάθε μορφής εξουσία να ζήσουμε ελεύθερα; Κι Ελευθερία σημαίνει εγωισμός, η ανάγκη αυτογνωσιακών αποφάσεων του καθένα μας; Ελευθερία σημαίνει κάνω ό,τι γουστάρω, αδιαφορώντας για τους άλλους ή, αντιθέτως, σημαίνει εγώ μαζί με τους άλλους;

Στο μυθιστόρημα η Ελευθερία ταυτίζεται με την δημιουργία. Ελεύθερος σημαίνει να ’ναι κάποιος δημιουργικός. Ο βασικός  ήρωας αγωνίζεται να μάθει αν έχει αξία, φτάνοντας στο σημείο να ζήσει δύο ζωές για να μάθει αν είναι ή όχι δημιούργημα του εαυτού του. Φτάνει ως την κόλαση για να το μάθει.

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τη Νίκη Κωνσταντοπούλου: «Η ποίησή μου γεννιέται από μια προσωπική, εσωτερική ανάγκη»

5 λεπτά με τη Νίκη Κωνσταντοπούλου: «Η ποίησή μου γεννιέται από μια προσωπική, εσωτερική ανάγκη»

5 λεπτά με μία ποιήτρια. Σήμερα, η Νίκη Κωνσταντοπούλου, για τη συλλογή της «Νέος τόπος» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Υπάρχει μια στιγμή στον χρόνο που θεωρείτε την αρχή της συγγραφής της νέας σας συλλογής...

Άκης Παπαντώνης: «Η επιστημονική μου σκευή συνομιλεί με την ανάγκη μου να γράψω λογοτεχνία»

Άκης Παπαντώνης: «Η επιστημονική μου σκευή συνομιλεί με την ανάγκη μου να γράψω λογοτεχνία»

«Όσο μεγαλώνω, γίνομαι ολοένα και πιο ευαίσθητος στην συναισθηματική πλευρά των ηρώων μου» μας είπε ο Άκης Παπαντώνης με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων του «Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» (εκδ. Κίχλη).

Συνέντευξη στην Αγγελική Σπηλιοπούλου 

...
5 λεπτά με την Ασημίνα Ξηρογιάννη: «Η ποίηση ολοκληρώνεται όταν βρει τους αποδέκτες της»

5 λεπτά με την Ασημίνα Ξηρογιάννη: «Η ποίηση ολοκληρώνεται όταν βρει τους αποδέκτες της»

5 λεπτά με μία ποιήτρια. Σήμερα, η Ασημίνα Ξηρογιάννη, για τη συλλογή της «Η καρδιά της γινόταν ποτάμι» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Υπάρχει μια στιγμή στον χρόνο που θεωρείτε την αρχή της συγγραφής της ν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

Για τη μελέτη του Έριχ Άουερμπαχ (Erich Auerbach, 1892-1957) «Μίμησις – Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία» (μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου, εκδ. ΜΙΕΤ). Εικόνα: Ο Άουερμπαχ περίπου το 1930. ©Wikimedia

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ