panagiotidis 2

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Γιώργος Παναγιωτίδης, με αφορμή την επανέκδοση του μυθιστορήματός του «Ίσος Ιησούς» από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το μυθιστόρημά σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Το Ίσος Ιησούς ξεκίνησε να πραγματώνεται στη σκέψη μου μετά από την ανάγνωση ενός επιστημονικού άρθρου που αναφερόταν στη χρήση της τεχνολογίας προκειμένου να υποστηριχθούν άνθρωποι που πάσχουν από Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ. Η έρευνα με οδήγησε στη θεωρία του «μετά- ανθρώπου», ενός ανθρώπου του εγγύτερου μέλλοντος που θα συνδυάζει το βιολογικό του σώμα με μηχανική και τεχνολογική υποστήριξη.

Υπάρχουν βιωματικά στοιχεία στο βιβλίο σας, πίσω από την ευφάνταστη μυθοπλασία;

Βιωματικά στοιχεία θα μπορούσα να θεωρήσω τα αναγνώσματα που επανέρχονται στη σκέψη μου και με κάποιο τρόπο τα εντάσσω στη μυθοπλασία, όπως του Isaac Asimov η συλλογή διηγημάτων Εγώ, το Ρομπότ, ο Γενναίος νέος κόσμος του Aldus Huxley, η κινηματογραφική δυστοπική ταινία του Steven Spielberg A.I. Artificial Intelligence (2001) που βασίζεται στη νουβέλα Supertoys Last All Summer Long του Brian Aldiss. Η ασφυκτική αστυνόμευση της κοινωνίας, η εξελιγμένη τεχνολογία, ο εταιρικός έλεγχος είναι συστατικά της μυθοπλασίας μου που με κάποιον τρόπο σχετίζονται με την πραγματικότητα και τα βιώματά μου. Βλέποντας τον κόσμο διαφορετικά, το ζητούμενο ήταν να το εκφράσω μέσα από τους ήρωές του. Εδώ βρίσκεται, εξάλλου, η τέχνη της δυστοπικής μυθοπλασίας.

Η ασφυκτική αστυνόμευση της κοινωνίας, η εξελιγμένη τεχνολογία, ο εταιρικός έλεγχος είναι συστατικά της μυθοπλασίας μου που με κάποιον τρόπο σχετίζονται με την πραγματικότητα και τα βιώματά μου.

Πόσο νωρίς ή πόσο αργά γνωρίζατε το τέλος της ιστορίας σας;

Το έxει υπογραμμίσει ο Edgar Allan Poe, ο συγγραφέας, πιστεύω, οφείλει, πριν ακόμη ξεκινήσει να γράφει, να γνωρίζει το τέλος της ιστορίας του. Σε αδρές γραμμές βέβαια, αλλά πώς μπορεί να εξελιχθεί η οποιαδήποτε ιστορία διαφορετικά; Είναι σαν να αποφασίζεις μία εκδρομή, μπαίνεις στο αυτοκίνητό σου και ξεκινάς, χωρίς να έχεις κατασταλάξει στον προορισμό. Σε αυτήν την περίπτωση ή παραμένεις άπραγος στη θέση του οδηγού ή θα διανύεις άσκοπα χιλιόμετρα, ελπίζοντας να εμπνευστείς κάποιον προορισμό στην πορεία. Όταν ακούω από συναδέλφους ότι οι χαρακτήρες των μυθιστορημάτων τους, τους παίρνουν από το χέρι και τους οδηγούν εκείνοι, εκπλήσσομαι.

Κάποιοι λένε, «ένα μεγάλο βιβλίο, χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Το πιστεύετε;

Ένα «μεγάλο βιβλίο» χρειάζεται ένα ξεχωριστό, διεισδυτικό και ταιριαστό με το περιεχόμενό του, ύφος από την πλευρά του συγγραφέα. Τα θέματα πιστεύω ότι μπορούν να αποδειχθούν όλα «μεγάλα» με την έννοια της κοινής εμπειρίας, των κοινών σκέψεων που μοιραζόμαστε οι άνθρωποι. Δεν έχει νόημα να επιδιώκει κανείς να γράψει την «Οδύσσεια». Η πρωτοτυπία και η σπουδαιότητα ενός βιβλίου, πιστεύω, δεν έχει να κάνει με το θέμα αλλά με τον τρόπο του εκάστοτε συγγραφέα. 

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βασικό θέμα στο δικό σας βιβλίο;

Ένα ερώτημα, αυτό είναι που θέτει το βιβλίο μου. Η τεχνολογία και η ραγδαία εξέλιξή της θα βοηθήσει τον άνθρωπο, συντηρώντας ακόμη και τη συνείδησή του στην αιωνιότητα, ή θα τον μετατρέψει σε υποχείριό της;

Έχετε συγγραφέα-πρότυπο, κάποιον που να θεωρείτε δάσκαλό σας;

Συγγραφέα-πρότυπο όχι, αγαπώ πολλούς συγγραφείς, αλλά ίσως τον ρόλο του δασκάλου τον έδινα στον Franz Kafka περισσότερο, και ως ένα σημείο στον Stephen King, ο οποίος είναι και δάσκαλος Δημιουργικής Γραφής.

O συγγραφέας, πιστεύω, οφείλει, πριν ακόμη ξεκινήσει να γράφει, να γνωρίζει το τέλος της ιστορίας του. Όταν ακούω από συναδέλφους ότι οι χαρακτήρες των μυθιστορημάτων τους, τους παίρνουν από το χέρι και τους οδηγούν εκείνοι, εκπλήσσομαι.

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;

Δεν πιστεύω στο ιδανικό αναγνώστη. Χίλιοι αναγνώστες μπορούν να έχουν χίλιες διαφορετικές αναγνωστικές προσλήψεις του ίδιου μυθιστορήματος. Μου αρκεί να μην παρανοήσει κάποιος αναγνώστης βασικά συστατικά της μυθοπλασίας και επιπλέον να παραμείνει με θετική διάθεση στην ιστορία, από την αρχή έως το τέλος.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας του Leon Chestov, Αντόν Τσέχοφ: Δημιουργία εκ του μηδενός (έχοντας δίπλα μου τα δύο πρώτα για τους Φιόντορ Ντοστογιέφσκι και Λέων Τολστόι).


panagiotidis Ίσος Ιησούς
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
ΒΑΚΧΙΚΟΝ 2020
Σελ. 224, τιμή εκδότη €13.80

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Κωνσταντίνα Γιαχαλή

5 λεπτά με την Κωνσταντίνα Γιαχαλή

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα η Κωνσταντίνα Γιαχαλή, με αφορμή το μυθιστόρημά της «Ποτέ δεν ξέρεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Book Press

Βρισκόμαστε στα ανέμελα χρόνια του 2004, όταν η Ελλάδα «νικούσε». Τι σημαίν...

Παντελής Μπουκάλας: «Η μαρτυρία τους είναι μαρτυρία της νοοτροπίας των προγόνων μας»

Παντελής Μπουκάλας: «Η μαρτυρία τους είναι μαρτυρία της νοοτροπίας των προγόνων μας»

Μια συνομιλία με τον Παντελή Μπουκάλα για τη δημώδη ποίηση, την πρόσληψή της από τους μεταγενέστερους ποιητές και την ένταξή της στις πηγές ιστορικής πληροφορίας, με αφορμή την κυκλοφορία του τέταρτου τόμου της σειράς «Πιάνω γραφή να γράψω... Δοκίμια για το Δημοτικό Τραγούδι»: «Ο έρως και το έθνος. Οι φυλές, οι θρησ...

Νίκος Σιδέρης: «Χρειάζεται συναισθηματική ευθύνη» – Με αφορμή το «Πώς το παιδί μαθαίνει να ζητά λαμβάνοντας υπόψη και τον άλλον»

Νίκος Σιδέρης: «Χρειάζεται συναισθηματική ευθύνη» – Με αφορμή το «Πώς το παιδί μαθαίνει να ζητά λαμβάνοντας υπόψη και τον άλλον»

Από την ωμή ναρκισσιστική απαίτηση στο έντεχνο αίτημα: «Πώς το παιδί μαθαίνει να ζητά λαβαίνοντας υπόψη και τον άλλον». Μια συζήτηση με τον ψυχίατρο - ψυχαναλυτή Νίκο Σιδέρη με αφορμή το τελευταίο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Της Ελένης Κορόβηλα

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Θα χρειαστείτε ένα λεξικό και καλή επαφή με την πραγματικότητα»: οι δέκα συγγραφικές συμβουλές της Μάργκαρετ Άτγουντ

«Θα χρειαστείτε ένα λεξικό και καλή επαφή με την πραγματικότητα»: οι δέκα συγγραφικές συμβουλές της Μάργκαρετ Άτγουντ

Η Margaret Atwood είναι Καναδή συγγραφέας και ποιήτρια, ευρέως γνωστή για το μελλοντολογικό μυθιστόρημά της «Η ιστορία της θεραπαινίδας», το οποίο εκτυλίσσεται σε μια δυστοπική, πατριαρχική κοινωνία όπου οι γυναίκες έχουν χάσει τα περισσότερα δικαιώματά τους. Τόσο με το λογοτεχνικό της έργο, όσο και με τα δοκίμια, τ...

«Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική)

«Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική)

Για το μυθιστόρημα του Santiago Roncagliolo «Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη).

Του Διονύση Μαρίνου

Το 2021, έπειτα από τρία χρόνια εργώδους προσπάθειας και αναγκαίας κατάδυσης στο σκότος, η περιβ...

Τα Χανιά τίμησαν τη Μάρω Δούκα

Τα Χανιά τίμησαν τη Μάρω Δούκα

Σε μια σεμνή μα συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση, ο Δήμος Χανίων τίμησε τη Χανιώτισσα συγγραφέα, Μάρω Δούκα, για την προσφορά της στις Τέχνες, τα Γράμματα και την ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου. Στη φωτογραφία, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης καθώς αποδίδει το μετάλλιο της πόλης στη συγγραφέα.

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ann Cleeves «Άλμπατρος» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 3

...
«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Stephen King & Peter Straub «Το φυλαχτό» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εννιά αστυνομικά που ξεχωρίζουν αυτό το καλοκαίρι

Εννιά αστυνομικά που ξεχωρίζουν αυτό το καλοκαίρι

Από την πληθώρα των νέων εκδόσεων μεταφρασμένων αστυνομικών βιβλίων ξεχωρίσαμε εννέα. Σας τα παρουσιάζουμε. 

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

Μήπως το κατασκοπικό εξελίσσεται στο νέο συναρπαστικό θρίλερ; Εννέα –κλασικά και σύγχρονα– αστυνομικά μυθιστορήμ...

31+1 βιβλία πολιτικής, Ιστορίας & ιδεών: Για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

31+1 βιβλία πολιτικής, Ιστορίας & ιδεών: Για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

Επιλογή 31 βιβλίων non fiction, τα οποία κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες: Ιστορία, φιλοσοφία, πολιτική και διανόηση, έμφυλη βία και δικαιώματα και, βέβαια, Μικρασιατική Καταστροφή. Και στο τέλος, μια ιδιαίτερη πρόταση μεταφρασμένης λογοτεχνίας.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...
Ανακαλύπτοντας τη σπουδαία μαύρη λογοτεχνία: 31 βιβλία που κυκλοφορούν στη χώρα μας

Ανακαλύπτοντας τη σπουδαία μαύρη λογοτεχνία: 31 βιβλία που κυκλοφορούν στη χώρα μας

To 2021 ήταν η χρονιά της μαύρης λογοτεχνίας. Το βραβείο Νόμπελ αλλά και το γαλλικό Γκονκούρ απονεμήθηκαν σε συγγραφείς που γεννήθηκαν στην Αφρική αλλά βρήκαν φωνή στις χώρες που μετανάστευσαν. Τα βραβεία επισφράγισαν μια ευρύτερη αύξηση του ενδιαφέροντος για έργα μαύρων συγγραφέων, κυρίως Αμερικανών, που τους ανακα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ