Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Χάρη Γεωργιάδη «Νέος ρεαλισμός – Το Κυπριακό 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.
Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Αυτό που η ιστορία των τελευταίων 50 χρόνων διδάσκει είναι πως ούτε ο εξευμενισμός της τουρκικής πλευράς μπορεί να προσφέρει προοπτική και διέξοδο στον κυπριακό ελληνισμό, ούτε όμως ο ευσεβοποθισμός. Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδυναμωθεί και να καταρρεύσει, όπως κάποιοι θα ήλπιζαν, ούτε θα εξαναγκαστεί να τερματίσει την κατοχή μέσω της επίκλησης του «δικαίου του αγώνα μας», ούτε όμως είναι έτοιμη να αποδεχθεί λογικούς συμβιβασμούς και να αναζητήσει ειρηνικές λύσεις με τους γείτονες της, όπως πολλοί θα επιθυμούσαν. Την ίδια ώρα είναι ξεκάθαρο ότι η απουσία συμφωνημένης λύσης και η εδραίωση της διχοτόμησης δεν δημιουργεί μια ασφαλή και σταθερή κατάσταση. Αντιθέτως, η ανοιχτή πληγή της κατοχής σε συνάρτηση με την ευρύτερη αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας συνιστά ευθεία απειλή για την ασφάλεια του κυπριακού ελληνισμού.
Από την άλλη, πρέπει επίσης να καταγραφεί και να αξιολογηθεί το γεγονός ότι ούτε η Ελλάδα είναι η αποδυναμωμένη χώρα του 1974, ούτε η Κύπρος είναι κράτος υπό κατάρρευση, όπως ήταν μετά την τουρκική εισβολή. Τα δύο κράτη είναι εδραιωμένες φιλελεύθερες δημοκρατίες, έχουν κερδίσει επάξια τη θέση τους στην Ε.Ε., έχουν ξεπεράσει τις πρόσφατες οικονομικές κρίσεις και μπορούν με αυτοπεποίθηση να σταθούν στα πόδια τους. Το γεγονός ειδικότερα ότι η Κύπρος, παρά το πλήγμα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, κατάφερε να σταθεροποιηθεί, να προοδεύσει πολιτικά και οικονομικά και να αποτελεί σήμερα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική εθνική επιτυχία. Η παρουσία και υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως ένα δεύτερο ελληνικό κράτος στο νότιο υπογάστριο της Τουρκίας, περιορίζει σημαντικά τα πλεονεκτήματα που η Άγκυρα είχε εξασφαλίσει το 1974 και αμφισβητεί τους ευρύτερους τουρκικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα δύο κράτη είναι εδραιωμένες φιλελεύθερες δημοκρατίες, έχουν κερδίσει επάξια τη θέση τους στην Ε.Ε., έχουν ξεπεράσει τις πρόσφατες οικονομικές κρίσεις και μπορούν με αυτοπεποίθηση να σταθούν στα πόδια τους.
Όλα αυτά τα δεδομένα τα οποία διαμορφώθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων, τόσο τα αρνητικά όσο και τα θετικά, πρέπει να αξιολογηθούν και να αποτελέσουν τη βάση ενός νέου ρεαλισμού. Τίποτα δεν είναι το ίδιο μετά την πάροδο μισού αιώνα και, συνεπώς, ούτε η πολιτική προσέγγιση της ελληνικής πλευράς μπορεί να παραμένει στατική. Είναι μέσα από το πρίσμα ενός νέου ρεαλισμού που πρέπει να χαραχθεί μια νηφάλια και αποφασιστική πολιτική που θα διασφαλίζει τον κυπριακό ελληνισμό έναντι του τουρκικού κινδύνου, θα διαφυλάσσει όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 50 χρόνια και θα επιχειρεί ταυτόχρονα, στον βαθμό που είναι εφικτό, να δημιουργήσει ευνοϊκότερα δεδομένα και ευκαιρίες.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή είναι πλέον η ώρα για μια νέα ρεαλιστική προσέγγιση. Δεν αρκεί η διακηρυκτική επανάληψη των θέσεών μας και η πρόσκληση της τουρκικής πλευράς σε διάλογο. Ούτε, βεβαίως, οδηγεί πουθενά η ανέξοδη και ανεύθυνη ρητορεία, που αγνοεί τις πραγματικότητες και την επίδραση του χρόνου. Με νηφαλιότητα οφείλουμε να αποτυπώσουμε τα δεδομένα, να διαμορφώσουμε καθαρή εικόνα για τις επιδιώξεις της Τουρκίας και να αξιολογήσουμε τόσο τους κινδύνους όσο και τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Όχι για να αποδεχθούμε παθητικά τη μοίρα μας, αλλά για να αντιμετωπίσουμε όλα όσα απειλούν την εθνική επιβίωση των Ελλήνων της Κύπρου. Για να λάβουμε συνετές και ωφέλιμες αποφάσεις και να προσδιορίσουμε με αυτοπεποίθηση τα βήματα που θα διασφαλίσουν τον κυπριακό ελληνισμό. Αυτό σημαίνει διεκδικητικός και πατριωτικός ρεαλισμός.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Χάρης Χρ. Γεωργιάδης είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης» και πρώην υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας (2013-19). Γεννήθηκε το 1972 στη Λευκωσία και σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Οικονομικά (ΒΑ, ΜΑ) στο Πανεπιστήμιο του Reading της Βρετανίας. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2011 και υπηρέτησε ως αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Το 2021 εξέδωσε το βιβλίο Η Τέλεια Καταιγίδα με αντικείμενο την οδυνηρή πτώση και τη δυναμική ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Είναι παντρεμένος με τη σύμβουλο-εκπαιδευτικό Εύα Γιάγκου-Γεωργιάδη και έχουν μια κόρη.