prodimosieysi pearl jam 3

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη βιογραφία των Pearl Jam, του Ronen Givony «Not for you: Οι Pearl Jam σε χρόνο ενεστώτα» (μτφρ. Πάνος Τομαράς) το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Οξύ σε συνεργασία με το Avopolis.gr

Επιμέλεια: Book Press

Οι Pearl Jam και οι σύγχρονοί τους έκαναν τον ιδεαλισμό –το να νοιάζεσαι– κουλ. Ήταν μια μουσική που πίστευε αφελώς σε μια κοινή δημόσια γλώσσα, στη συνείδηση και στην κοινότητα, και επιδίωκε να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων. Ήταν μια μορφή τέχνης που βασιζόταν στη συναισθηματική ειλικρίνεια χωρίς να ντρέπεται. Ήταν μια μουσική που έμοιαζε να λέει πως, αν μπορούσες να είσαι ανθεκτικός και εφευρετικός, θα έβρισκες το κουράγιο που θα σε θωράκιζε για να τα βγάλεις πέρα σε όλα. Αμφισβητούσε τις απόψεις περί θεατών και αστέρων. Και το πιο ασυνήθιστο, ήταν μια μουσική που έλεγε όχι, όχι στην ιδέα ότι ένα συγκρότημα υπήρχε μόνο και μόνο για να πουλάει, όχι στην άποψη ότι ένα συγκρότημα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πλουσιότερο και πιο διαδεδομένο.

Το γκραντζ άφησε πίσω του μερικά σπουδαία συγκροτήματα (Screaming Trees, Soundgarden, Pearl Jam, Alice in Chains, Nirvana), λίγες καλές ταινίες (Hype!), κάποια καλά σάουντρακ και σινγκλ και μερικές αξιόλογες συνεργασίες. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι παρείχε τη δυνατότητα σε μια ολόκληρη γενιά να αντιμετωπίσει τη μουσική σαν κάτι παραπάνω από καταναλωτικό αγαθό. Ήταν κάτι που καταργούσε όρια, που διέθετε αξιοπρέπεια, που εξέφραζε κοινές επιθυμίες, που περιλάμβανε πολυπλοκότητα και ουτοπικές φιλοδοξίες, που απέβλεπε σε μια δεκτική, ηθική κουλτούρα. «Ήμουν σχετικά νέα και δεν είχα μέτρο σύγκρισης», είπε η Τζάνετ Μπίλιγκ Ριτς, μάνατζερ των Breeders. «Υπέθετα απλώς ότι έτσι λειτουργούσαν τα πράγματα. Μόνο εκ των υστέρων συνειδητοποίησα ότι ήταν μια επανάσταση».

Ήταν κάτι που καταργούσε όρια, που διέθετε αξιοπρέπεια, που εξέφραζε κοινές επιθυμίες, που περιλάμβανε πολυπλοκότητα και ουτοπικές φιλοδοξίες, που απέβλεπε σε μια δεκτική, ηθική κουλτούρα.

Δεν ήταν απλώς μια παρέκκλιση ή ένα δημιούργημα των μέσων ενημέρωσης. Κάτι είχε όντως αλλάξει. Όποιος ενδιαφερόταν για τη μουσική άλλαξε και θα δυσκολευόταν να το ξεχάσει. Ο Λέστερ Μπανγκς έγραψε το 1977: «Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ ξανά για τίποτα όπως συμφωνούσαμε για τον Έλβις». Όμως, μόλις δεκαπέντε χρόνια αργότερα, αυτό θα αποδεικνυόταν αναληθές. «Βασιζόμασταν στην αντίληψή μας, που μερικές φορές ήταν μειωμένη, και στην τύχη μας, που ήταν μεγάλη, αλλά πρώτα και κύρια στην πίστη μας», είπε ο Τζόναθαν Πόουνμαν. «Αυτό ήταν το ζήτημα: Καταλαβαίναμε ότι συγκροτήματα σαν τους Screaming Trees, τους Soundgarden και τους Nirvana ήταν παγκόσμιας κλάσης, ότι σε έναν δίκαιο κόσμο αυτά θα έπρεπε να είναι τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του πλανήτη. Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν ότι ο κόσμος θα γινόταν δίκαιος προσωρινά. Ήταν φοβερά, πάντως».

oxy pearl jam not for youΣήμερα ο κόσμος της δημοφιλούς μουσικής απέχει αιώνες από την εποχή που ένα άλμπουμ σαν το Vitalogy μπορούσε να πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα, και πόσο μάλλον μέσα σε μια εβδομάδα, όπως απέχει αιώνες από την εποχή που ένα καινούργιο άλμπουμ των Pearl Jam σημείωνε ρεκόρ πωλήσεων. Δεν είναι απλώς ότι οι πωλήσεις των άλμπουμ έχουν πέσει· ακόμα και η ιδέα ότι ένας καλλιτέχνης μπορεί να συσπειρώσει γύρω του τον κόσμο τείνει να εκλείψει. Κάποτε η δημοφιλής μουσική ήταν ουτοπική, διαφωτιστική, ιδεαλιστική, προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον κόσμο. Σήμερα, όπως και πολλά άλλα στη ζωή μας, αντικατοπτρίζει την περιχαράκωση του καθενός στη γωνιά του, σε μια ιδιότυπη βιομηχανία από θεατές, καταναλωτές, αλγόριθμους και playlist. Σίγουρα η μουσική σημαίνει και σήμερα πολλά για πολλούς ανθρώπους, όπως πάντα. Αν με ρωτήσετε όμως αν θα ξαναδούμε μια στιγμή σαν την εμφάνιση των Pearl Jam στο SNL το 1994 ή στο MTV Unplugged, όταν ο Εντ έγραψε στο χέρι του «ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ!!!», υποθέτω πως είναι απίθανο. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι Pearl Jam κήρυξαν πόλεμο στην πιο ισχυρή εταιρεία στον χώρο της ζωντανής μουσικής (της Ticketmaster) και ηττήθηκαν άσχημα. Προσπαθήστε να βρείτε έναν καλλιτέχνη που θα ήταν πρόθυμος να κάνει κάτι παρόμοιο σήμερα.

Οι Pearl Jam είναι μέρος του πολιτισμού. Όχι μόνο επειδή τα τραγούδια τους έχουν γίνει υπόκρουση για γενέθλια και γάμους, ούτε μόνο επειδή διαμόρφωσαν μεγάλο μέρος από τη μουσική, τον θρύλο και την παράδοση της δεκαετίας του ’90. Η δημόσια εικόνα τους, η απροκάλυπτη αισιοδοξία τους, η κοινωνική τους συνείδηση, η ενεργή συμμετοχή τους, ο ακτιβισμός, το ήθος που βοήθησαν να δημιουργηθεί, ήταν όλα ριζοσπαστικά στον κόσμο του μέινστριμ ροκ. Ωστόσο, παρόλο που όλα αυτά κατέχουν κεντρική σημασία στην ιστορία τους, δεν είναι ο λόγος που μας έλκει η μουσική τους. Εξακολουθούμε να ακούμε τους Pearl Jam επειδή στις καλύτερες στιγμές τους («Present Tense», «Brain of J», «Off He Goes», «Tremor Christ», «Parting Ways», «Breath», «Release») μας υπενθυμίζουν αυτό που μόνο η μουσική μπορεί να μας προσφέρει προσωρινά: έναν καλύτερο κόσμο. Παρόλο που οι μεγαλύτερες σε ηλικία γενιές θα συνδέουν πάντα τους Pearl Jam με τις αρχές της δεκαετίας του ’90, το συγκρότημα έχει κάνει πολλά για να αυξήσει το σύνολο της ανθρώπινης ευτυχίας, της συλλογικής διασύνδεσης και της καλής προδιάθεσης σε εκατομμύρια άτομα. If I knew where it was I would take you there, but there's much more than this…

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μόνος με τον εαυτό σου» του Φρίντριχ Νίτσε (προδημοσίευση)

«Μόνος με τον εαυτό σου» του Φρίντριχ Νίτσε (προδημοσίευση)

Απόσπασμα από το βιβλίο με σύντομους αφορισμούς για τα ανθρώπινα πάθη του Friedrich Nietzsche «Μόνος με τον εαυτό σου» (μτφρ. Θάνος Καραγιαννόπουλος, εκδ. Οξύ), το οποίο κυκλοφορεί στις 12 Απριλίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πεποίθηση είναι...

«Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» της Ιρένε Βαγέχο (προδημοσίευση)

«Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» της Ιρένε Βαγέχο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Irene Vallejo «Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» (μτφρ. Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 14 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Πώς το παιδί μαθαίνει να ζητά λαμβάνοντας υπόψη και τον άλλον» του Νίκου Σιδέρη (προδημοσίευση)

«Πώς το παιδί μαθαίνει να ζητά λαμβάνοντας υπόψη και τον άλλον» του Νίκου Σιδέρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Νίκου Σιδέρη «Πώς το παιδί μαθαίνει να ζητά λαμβάνοντας υπόψη και τον άλλον», που θα κυκλοφορήσει στις 8 Απριλίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα παιδιά συνέχεια ζητούν από τους γονείς...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Θα χρειαστείτε ένα λεξικό και καλή επαφή με την πραγματικότητα»: οι δέκα συγγραφικές συμβουλές της Μάργκαρετ Άτγουντ

«Θα χρειαστείτε ένα λεξικό και καλή επαφή με την πραγματικότητα»: οι δέκα συγγραφικές συμβουλές της Μάργκαρετ Άτγουντ

Η Margaret Atwood είναι Καναδή συγγραφέας και ποιήτρια, ευρέως γνωστή για το μελλοντολογικό μυθιστόρημά της «Η ιστορία της θεραπαινίδας», το οποίο εκτυλίσσεται σε μια δυστοπική, πατριαρχική κοινωνία όπου οι γυναίκες έχουν χάσει τα περισσότερα δικαιώματά τους. Τόσο με το λογοτεχνικό της έργο, όσο και με τα δοκίμια, τ...

«Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική)

«Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική)

Για το μυθιστόρημα του Santiago Roncagliolo «Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη).

Του Διονύση Μαρίνου

Το 2021, έπειτα από τρία χρόνια εργώδους προσπάθειας και αναγκαίας κατάδυσης στο σκότος, η περιβ...

Τα Χανιά τίμησαν τη Μάρω Δούκα

Τα Χανιά τίμησαν τη Μάρω Δούκα

Σε μια σεμνή μα συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση, ο Δήμος Χανίων τίμησε τη Χανιώτισσα συγγραφέα, Μάρω Δούκα, για την προσφορά της στις Τέχνες, τα Γράμματα και την ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου. Στη φωτογραφία, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης καθώς αποδίδει το μετάλλιο της πόλης στη συγγραφέα.

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ann Cleeves «Άλμπατρος» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 3

...
«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Stephen King & Peter Straub «Το φυλαχτό» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εννιά αστυνομικά που ξεχωρίζουν αυτό το καλοκαίρι

Εννιά αστυνομικά που ξεχωρίζουν αυτό το καλοκαίρι

Από την πληθώρα των νέων εκδόσεων μεταφρασμένων αστυνομικών βιβλίων ξεχωρίσαμε εννέα. Σας τα παρουσιάζουμε. 

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

Μήπως το κατασκοπικό εξελίσσεται στο νέο συναρπαστικό θρίλερ; Εννέα –κλασικά και σύγχρονα– αστυνομικά μυθιστορήμ...

31+1 βιβλία πολιτικής, Ιστορίας & ιδεών: Για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

31+1 βιβλία πολιτικής, Ιστορίας & ιδεών: Για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

Επιλογή 31 βιβλίων non fiction, τα οποία κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες: Ιστορία, φιλοσοφία, πολιτική και διανόηση, έμφυλη βία και δικαιώματα και, βέβαια, Μικρασιατική Καταστροφή. Και στο τέλος, μια ιδιαίτερη πρόταση μεταφρασμένης λογοτεχνίας.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...
Ανακαλύπτοντας τη σπουδαία μαύρη λογοτεχνία: 31 βιβλία που κυκλοφορούν στη χώρα μας

Ανακαλύπτοντας τη σπουδαία μαύρη λογοτεχνία: 31 βιβλία που κυκλοφορούν στη χώρα μας

To 2021 ήταν η χρονιά της μαύρης λογοτεχνίας. Το βραβείο Νόμπελ αλλά και το γαλλικό Γκονκούρ απονεμήθηκαν σε συγγραφείς που γεννήθηκαν στην Αφρική αλλά βρήκαν φωνή στις χώρες που μετανάστευσαν. Τα βραβεία επισφράγισαν μια ευρύτερη αύξηση του ενδιαφέροντος για έργα μαύρων συγγραφέων, κυρίως Αμερικανών, που τους ανακα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ