vanessa tolia san simera

«Ξεκούμπωσες το μεσαίο κουμπί του πουκαμίσου σου και πέρασες το χέρι σου κάτω από την μπανέλα του σουτιέν. Αναζήτησες τα δύο εξογκώματα στο στέρνο και στη μασχάλη σου, λες και θα μπορούσαν να είχαν εξαφανιστεί από μόνα τους, και στη συνέχεια άνοιξες την κάμερα του κινητού και κοίταξες το είδωλό σου στην οθόνη». 

Της Βανέσσας Τόλια

Οι δρόμοι γυάλιζαν και γλιστρούσαν από τη βροχή. Μ'ένα περίτεχνο χτένισμα που σου πρόσθετε χρόνια και μια βαλίτσα στο χέρι, πλάτη στητή και νευρώδη που μαρτυρούσε ότι υπήρξες κάποτε αθλήτρια, και εύσαρκες, μυώδεις γάμπες που ξεχείλιζαν πάνω από τα ψηλοτάκουνα μποτάκια σου, πάτησες το πόδι σου ξαφνικά στην άσφαλτο από τη στενή νησίδα της λεωφόρου όπου στεκόσουν ασάλευτη, εξαναγκάζοντας τους οδηγούς να κόψουν ταχύτητα και να φρενάρουν απότομα για να περάσεις.

«Πάρτα, καριόλα» ξεφώνισε κάποιος βγάζοντας το χέρι του διάπλατα ανοικτό από το φιμέ τζάμι ενός τετρακίνητου τζιπ.

«Εκεί είναι η διάβαση» πρόσθεσε ένα άλλος πάνω σε μια μηχανή μεγάλου κυβισμού, δείχνοντας με τον αντίχειρα το φανάρι για τους πεζούς πίσω του.

«Να αυτοκτονήσεις θες πρωί-πρωί;» πετάχτηκε ξανά ο άντρας μέσα από το τζιπ κάνοντας τον σταυρό του. «Έχετε τρελαθεί όλοι μετά τα εμβόλια».

Κούνησες το χέρι σου σε μια αμήχανη, απολογητική χειρονομία που ήθελε να δείξει ευγνωμοσύνη, και διέσχισες τρέχοντας τη λεωφόρο με το βλέμμα καρφωμένο στην άσφαλτο, αποφεύγοντας να τους κοιτάξεις. Τα τακούνια σου δυσκολεύονταν να εναρμονιστούν με τον άχαρο διασκελισμό των ποδιών σου, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα να σπάσουν. Κάλυψες το κεφάλι σου, με την κουκούλα από τη γούνινη ζακέτα της μητέρας σου που κατέβασες το προηγούμενο βράδυ από το πατάρι, και κατευθύνθηκες στη στάση του λεωφορείου. Στάθηκες για λίγο ακίνητη κάτω από το ρημαγμένο κουβούκλιο και κοίταξες από τα ανοίγματα της οροφής του τα σύννεφα που κινούνταν δυτικά.

Σαν σήμερα, σκέφτηκες, χωρίς να καταφέρεις να συγκρατήσεις τα δάκρυά σου. Σαν σήμερα η μητέρα σου πριν από πέντε χρόνια, σαν σήμερα και η γιαγιά σου πριν από είκοσι. Ένας λυγμός που έπνιξες την τελευταία στιγμή, παρέμεινε σαν κουκούτσι από γιαρμά σφηνωμένο στον λαιμό σου, εμποδίζοντάς σε να αναπνεύσεις. Κούνησες το κεφάλι μπρος-πίσω μερικές φορές, έτριψες τα μάγουλά σου βίαια, για να συνέλθεις, κι αφού ξεκούμπωσες τη ζακέτα που μύριζε ακόμα ναφθαλίνη, έριξες μια μπουνιά ψηλά στο στομάχι σου, αφήνοντας ένα εκρηκτικό, ηχηρό ρέψιμο να απελευθερωθεί από μέσα σου και να σε ξαναφέρει στη ζωή.

«Σαν σήμερα» μουρμούρισες κλαίγοντας αυτή τη φορά με αναφιλητά.

Αναζήτησες στις τσέπες σου ένα χαρτομάντιλο. Φύσηξες τη μύτη σου όσο πιο δυνατά μπορούσες κι ύστερα σκούπισες με το μανίκι το βρεγμένο παγκάκι της στάσης και κάθισες. Κατέβασες το φερμουάρ από τα παπούτσια σου κι έξυσες τις γάμπες σου. Έβγαλες το κινητό από τη μπροστινή θήκη της βαλίτσας και κοίταξες την ώρα.

«Οκτώ το πρωί» σου είπε χθες στο τηλέφωνο η νοσοκόμα. «Οκτώ το αργότερο να είσαι στο χειρουργείο αύριο, νηστική, με τη μασχάλη ξυρισμένη. Και να φοράς αθλητικό σουτιέν. Μπουστάκι».

Ξεκούμπωσες το μεσαίο κουμπί του πουκαμίσου σου και πέρασες το χέρι σου κάτω από την μπανέλα του σουτιέν. Αναζήτησες τα δύο εξογκώματα στο στέρνο και στη μασχάλη σου, λες και θα μπορούσαν να είχαν εξαφανιστεί από μόνα τους, και στη συνέχεια άνοιξες την κάμερα του κινητού και κοίταξες το είδωλό σου στην οθόνη. Καθάρισες με το δάχτυλο το κραγιόν από τα μπροστινά σου δόντια κι έπειτα φίλησες το χέρι σου για να αφαιρέσεις το περιττό χρώμα από τα χείλη. Πρόβαλες το σαγόνι σου μπροστά, προκειμένου να κρύψεις τον εκ γενετής υπογναθισμό σου που ούτε η ορθοδοντική στο παρελθόν, ούτε η προσθετική επιθεμάτων σιλικόνης μπόρεσαν ικανοποιητικά να εξαλείψουν και χαμογέλασες. Χαμογέλασες πλατιά. Χαμογελούσες για ώρα. Μέχρι που το πρόσωπό σου έπαψε να σου ανήκει. Το βλέμμα σου πήρε την έκφραση του οίκτου. Την έκφραση του τρόμου και της ικεσίας κάθε έμψυχου όντος λίγο πριν τη σφαγή του.

«Σαν σήμερα», ίσα που πρόλαβες να ψελλίσεις και το χαμόγελό σου βάρυνε. Κύρτωσε στις γωνίες. Το σαγόνι σου γύρισε στη φυσική του θέση, η άκρη του ευθυγραμμίστηκε με τον λαιμό σου και τα δόντια σου έμειναν και πάλι εκτεθειμένα.

Έκλεισες την κάμερα του κινητού και το έριξες ξανά στη βαλίτσα. Στην στάση είχε μαζευτεί κόσμος. Μαθητές που περίμεναν κι αυτοί το λεωφορείο έδειχναν τα παπούτσια σου και γελούσαν. Σαν να ξύπνησες απότομα από όνειρο, σηκώθηκες από το παγκάκι και στάθηκες όρθια μαζί με τους υπόλοιπους. Είδες το λεωφορείο να πλησιάζει. Να στρίβει στη διασταύρωση και να κόβει ταχύτητα. Όταν ο οδηγός άνοιξε τις πόρτες, περίμενες να επιβιβαστούν πρώτα οι άλλοι. Όταν ήρθε η σειρά σου, κοντοστάθηκες. Πέρασες το χέρι σου μέσα από το πουκάμισο και αναστέναξες : «Σαν σήμερα», μουρμούρισες κι ένιωσες ξανά τον ίδιο κόμπο στον λαιμό.


Δυο λόγια για τη συγγραφέα

Η Βανέσσα Τόλια γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Είναι απόφοιτος του τμήματος «Θεατρικών Σπουδών» του πανεπιστημίου της Νίκαιας της Γαλλίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στη λογοτεχνία.

vanessa tolia

Έχει ζήσει στη Νότια Γαλλία και στο Μιλάνο κι έχει εργασθεί για αρκετά χρόνια ως καθηγήτρια Γαλλικών. Από το 2012 ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά : Books’journal, Χάρτης, Book Press και Fractal. Το πρώτο της βιβλίο «Ο κόσμος που ξέραμε» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του ΄24 από τις εκδόσεις Κέλευθος.


ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr. Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική και εκφραστική επιμέλεια. 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο δεκάλογος των εξπάτς (διήγημα)

Ο δεκάλογος των εξπάτς (διήγημα)

«Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στη Γερμανία χρόνια μα τα ρολόγια τους δείχνουν ώρα Ελλάδος· που ανοίγουν με λαχτάρα το γκουγκλ μαπς για να δουν τα δέντρα έξω απ' το πατρικό τους και που αν μπορούσαν, θα χάιδευαν τα ρήθρα, τα κτήρια και τους φανοστάτες της γενέθλιας πόλης τους σαν να ήταν ράχη σκύλου». © Wikimedia...

Το κρατητήριο (διήγημα)

Το κρατητήριο (διήγημα)

«Ο Κραπ πλησίασε, στάθηκε στην άκρη του ρήγματος και προσπάθησε να δει τι υπήρχε εκεί, μέσα στο ρήγμα. Το ρήγμα, εκτός από πολύ πλατύ, πρέπει να ήταν και πολύ βαθύ γιατί το μόνο που κατάφερε να δει ο Κραπ ήταν ένα τίποτα». © Gisele Schmidt

Του Δημήτρη Τσεκούρ...

Παιχνίδια για λίγους (διήγημα)

Παιχνίδια για λίγους (διήγημα)

«Μόλις έφυγε ο επίλεκτος της φρουράς, ο νεαρός βοηθός παρέμεινε στο πλευρό του Γραμματέα για κάθε ενδεχόμενο. Πρόσεξε τον έμπιστο του υπουργού, καρφωμένο στην καρέκλα, αγέλαστο, αφοσιωμένο». Εικόνα: Από την ταινία «S.O.S Πεντάγωνο καλεί Μόσχα». 

Του ...


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεγέλασε η Τεχνητή Νοημοσύνη τους κριτές του Βραβείου Γκονκούρ; Υποψήφιος που αφαιρέθηκε από τη μακρά λίστα καταγγέλλει ρατσισμό

Ξεγέλασε η Τεχνητή Νοημοσύνη τους κριτές του Βραβείου Γκονκούρ; Υποψήφιος που αφαιρέθηκε από τη μακρά λίστα καταγγέλλει ρατσισμό

Ο 38χρονος Τέλισον Ορελιέν, υποψήφιος για το Βραβείο Γκονκούρ φέτος για το πρώτο μυθιστόρημά του, κατηγορήθηκε πως αυτό ήταν προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Ακαδημία του πιο έγκριτου γαλλικού βραβείου αντέδρασε. ©Grande Librairie

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

...
Πάνος Δημάκης: «Από όλα τα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη, ο Χριστός ξανασταυρώνεται με επηρέασε περισσότερο»

Πάνος Δημάκης: «Από όλα τα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη, ο Χριστός ξανασταυρώνεται με επηρέασε περισσότερο»

Από τις ιστορίες του Βερν στον «Κάιν» του Σαραμάγκου και από τα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη στη «Μεταμόρφωση» του Κάφκα, αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Πάνου Δημάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Το σύμπαν που έγερνε λίγο» του Δημήτρη Τζιβελέκη (προδημοσίευση)

«Το σύμπαν που έγερνε λίγο» του Δημήτρη Τζιβελέκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Τζιβελέκη «Το σύμπαν που έγερνε λίγο – Ένα βήμα από τον Παράδεισο», η οποία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αγαπητό μου τσιγάρο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σύμπαν που έγερνε λίγο» του Δημήτρη Τζιβελέκη (προδημοσίευση)

«Το σύμπαν που έγερνε λίγο» του Δημήτρη Τζιβελέκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Τζιβελέκη «Το σύμπαν που έγερνε λίγο – Ένα βήμα από τον Παράδεισο», η οποία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αγαπητό μου τσιγάρο...

«Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη» της Αλίκης Καγιαλόγλου (προδημοσίευση)

«Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη» της Αλίκης Καγιαλόγλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Αλίκης Καγιαλόγλου «Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΛΟΥΤΣΙΑ ΝΤΙ ΛΑΜΕΡΜΟΥΡ

...
«Αθλητικά παπούτσια No 7» του Βασίλη Τσαλή (προδημοσίευση)

«Αθλητικά παπούτσια No 7» του Βασίλη Τσαλή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος, από τη συλλογή διηγημάτων του Βασίλη Τσαλή «Αθλητικά παπούτσια No 7», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με τη Λουίζα, τη μικρότερη από τις δύο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 μεγάλα μυθιστορήματα που παρατείνουν την αναγνωστική απόλαυση

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 μεγάλα μυθιστορήματα που παρατείνουν την αναγνωστική απόλαυση

Από το αχανές διάστημα έως την Εγγύς Ανατολή, και από την Ισπανία του Εμφυλίου Πολέμου έως τη Δανία των σίριαλ κίλερ: Πέντε πολυσέλιδα βιβλία που ακούστηκαν πολύ, διαβάστηκαν πολύ και που συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε. 

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Νομπελίστες ποιητές, πολιτικοί ηγέτες, αντάρτες ιερείς: 10 βιβλία για αυτούς που σημάδεψαν την εποχή τους

Νομπελίστες ποιητές, πολιτικοί ηγέτες, αντάρτες ιερείς: 10 βιβλία για αυτούς που σημάδεψαν την εποχή τους

Δέκα πρόσφατα βιογραφικά και αυτοβιογραφικά βιβλία, για καλλιτέχνες, συγγραφείς, πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες που άφησαν το στίγμα τους. Εικόνα: Ο Γιώργος Σεφέρης. 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς έζησαν και πορεύτηκαν οι ...

Παύλος Φύσσας, 13 χρόνια από τη δολοφονία του από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής – 5 βιβλία κρατούν τη μνήμη ζωντανή

Παύλος Φύσσας, 13 χρόνια από τη δολοφονία του από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής – 5 βιβλία κρατούν τη μνήμη ζωντανή

Σαν σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου 2013, δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας. Από τον αρχικό τρόμο μέχρι την κραυγή «Γιε μου, τα κατάφερες», της μητέρας του όταν καταδικάστηκαν τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, αναζητούμε τα βιβλία που κρατούν τη μνήμη ζωντανή. Εικόνα: Γκραφίτι της ομάδας Political Stencil. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ