malos kentriki 728

«Εκείνη άνοιξε το σακί και σχεδόν ψηλαφιστά, άρχισε να βγάζει τα κόκαλα. Έπνιξε τον πρώτο λυγμό, αλλά ο δεύτερος δεν χώρεσε μέσα της. Τ’ αγκάλιαζε ένα ένα, λες και κρατούσε μωρό, τα σταύρωνε, τα φιλούσε, τα ξέπλενε με τα δάκρυά της, και μετά τα έβαζε μέσα στον τάφο».

Του Γιώργου Μάλου

Στον ανήφορο οι ρόδες ζορίζονταν μέσα στη λάσπη. Λούτσα στον ιδρώτα, με τα χέρια κοκαλωμένα από το κρύο, με το στανιό κατάφερνε να κουμαντάρει το τιμόνι για να μη του φύγει στον γκρεμό. Φορούσε ένα χοντρό σκουφί μέχρι τ’ αυτιά, μάλλινη κανατιέρα [1] κάτω από τη φανέλα, και πάνω από το σακάκι, μια μπατανία [2], από μαλλί κι αυτή. Μια ώρα τώρα οδηγούσε μες στο λασπόδρομο με τα φώτα σβησμένα. Όταν πλησίαζε σε φυλάκιο, έσβηνε τη μηχανή κι έστηνε αυτί. Μόλις σιγουρευόταν ότι οι στρατιώτες κοιμούνταν, έβαζε μπρος και προχωρούσε.

Δίπλα του καθόταν αμίλητη μια σκιά, που είχε πάρει το σχήμα του παλτού της. Πού και πού, τής έριχνε κλεφτές ματιές να δει κάτω από το μαύρο μαντήλι που κάλυπτε τα κάτασπρα μαλλιά της, κι ας μην είχε κλείσει ακόμα ούτε τα πενήντα. Τα μάγουλά της ήταν σκαμμένα, δυο τάφροι ανάμεσα στην κορυφή της μύτης και τα ορύγματα των ματιών της. Τα χείλη της, λες κι ήταν ραμμένα με σπάγκο, άνοιγαν με κόπο, για να ξανακλείσουν αμέσως με κρότο. Τα κατάστικτα χέρια της, με δέρμα λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο να τυλίγει τις φάλαγγες των δακτύλων της, τα κρατούσε σφιχτά πάνω από το σακί, που είχε στην αγκαλιά της, και τα χώριζε μόνο για να κάνει το σταυρό της κάθε φορά που το φορτηγό έπεφτε σε καμιά γούβα.

«Αρβάραμε» [3], τής είπε κι έσβησε τη μηχανή. «Επιτέλους, θ’ αναπαυτεί κι αυτός», έσκασε στο χείλι του ένα μειδίαμα, και της έκανε νεύμα δείχνοντας το σακί. «Εμείς να δούμε πότε θα τον βρούμε τον δικό μας», συνέχισε. «Μάς ξυρίσανε, μάς κουρέψανε, μάς κλείσανε τις εκκλησιές, και τώρα δεν μάς δίνουν ούτε τον αποθαμένο μας να τον θάψουμε, να ησυχάσει κι εκείνος, να ησυχάσουμε κι εμείς», και το χείλι του ίσιωσε και πάλι.

«Να την πεις όλη την Ακολουθία», τον κάρφωσε με τα μάτια της, που ψήνονταν από τον πυρετό. «Δέκα χρόνια περιμένω να τον θάψω», η φωνή της βάρυνε κι άλλο, λες κι έβγαινε από καταπακτή, όχι από λαιμό γυναίκας. «Κι ας γίνει ό,τι θέλει μετά», κι άνοιξε την πόρτα και πετάχτηκε έξω με το σακί στα χέρια της.

Έμπηξαν τα πόδια τους στη λάσπη κι άρχισαν να περπατάνε στα τυφλά. Με το ζόρι φτάσανε μέχρι τον τάφο, κρυμμένο κάτω από κλαδιά. Γονάτισε, έβαλε το χέρι του μέσα κι άρχισε να χαϊδεύει τα πλαϊνά. Το χώμα είχε ρουφήξει καλά τη βροχή. Σηκώθηκε και άρχισε να ψάχνει τις τσέπες του. Στην αρχή έβγαλε ένα πετραχήλι. Το ξεδίπλωσε, το φίλησε και το φόρεσε πάνω από την μπατανία. Έχωσε το χέρι του πάλι στο σακάκι κι έβγαλε ένα μικρό ξύλινο σταυρό, τυλιγμένο σε δυο γαλανόλευκες λουρίδες ύφασμα. Στο τέλος, έβγαλε κι ένα φλασκί και ράντισε σταυρικά τον τάφο με κόκκινο κρασί. Τότε μόνο άρχισε να ψέλνει ψιθυριστά. «Ἀνάπαυσον, ὁ Θεὸς τὸν δοῦλόν σου, καὶ κατάταξον αὐτόν ἐν Παραδείσῳ, ὅπου χοροὶ τῶν Ἁγίων, Κύριε, καὶ οἱ δίκαιοι ἐκλάμψουσιν ὡς φωστῆρες».

Εκείνη άνοιξε το σακί και σχεδόν ψηλαφιστά, άρχισε να βγάζει τα κόκαλα. Έπνιξε τον πρώτο λυγμό, αλλά ο δεύτερος δεν χώρεσε μέσα της. Τ’ αγκάλιαζε ένα ένα, λες και κρατούσε μωρό, τα σταύρωνε, τα φιλούσε, τα ξέπλενε με τα δάκρυά της, και μετά τα έβαζε μέσα στον τάφο.

«Φώτισον ἡμᾶς πίστει σοι λατρεύοντας, καὶ τοῦ αἰωνίου πυρὸς ἐξάρπασον», συνέχιζε να ψέλνει, προσπερνώντας κάποιες από τις αρχαίες ελληνικούρες που τον δυσκόλευαν, μέχρι που έφτασε στο Δι' εὐχῶν.

Εκείνη σταυροκοπήθηκε τρεις φορές, πήρε το φλασκί, τα ράντισε κι έριξε μια χούφτα λάσπη. Εκείνος ξεκρέμασε το πετραχήλι, πήρε ένα φτυάρι κι άρχισε να γεμίζει την τρύπα. Αφού έριξε και την τελευταία φτυαριά, κάρφωσε το σταυρό πάνω από το σωρό με τη λάσπη και τον σκέπασε με τα κλαδιά.

Σηκώθηκε και την αγκάλιασε κάτω από την μπατανία του. «Χρόνια περιμένουμε να μας πουν πού τον έχουνε πετάξει», και την έσφιξε περισσότερο στην αγκαλιά του. «Εσύ, τουλάχιστον, τώρα ξέρεις που είναι ο γιος σου», και τη λάσκαρε4. Με τα χέρια να τρέμουν απ’ το κρύο, με το ζόρι κατάφερε ν’ ανάψει τσιγάρο. «Εγώ, πάλι, όχι», και φύσηξε τον καπνό.

Η λάσπη είχε βαρύνει κι άλλο. Τα πόδια τους είχαν παγώσει στα σκισμένα παπούτσια τους. Με αργό κουφό βήμα φτάσανε στο φορτηγό. Εκείνος βολεύτηκε στη θέση του οδηγού, έβαλε μπροστά τη μηχανή κι άναψε τα φώτα. Τα μάτια της τον κάρφωσαν σαν πρόκα στον τοίχο. «Τουλάχιστον δεν με φίλησες όπως ο Ιούδας», οι λέξεις της έβγαιναν σαν βόλια από το στόμα της.

Ένα δυνατό φως την πέτυχε στο δοξαπατρί. Η πόρτα άνοιξε με βρόντο. Δυο στρατιώτες με το αστέρι στο δίκοχο την άρπαξαν από το χέρι και την έσυραν μέχρι τον τάφο. Τότε του κάνανε σήμα να μαρσάρει δυνατά τη μηχανή.

1. Αντρικό φανελάκι τύπου Μινέρβα, συνήθως βαμβακερό, ενίοτε κι από άλλο ύφασμα (π.χ. μαλλί) (ιταλ. cannotiera)
2. Κουβέρτα, συνήθως μάλλινη (τουρκ. battaniye)
3. Φτάσαμε! (ιταλ. arrivare)
4. Απελευθερώνω, χαλαρώνω το κράτημα.


Georgios Malos photo bookpressΔυο λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιώργος Μάλος, με καταγωγή από τη Χειμάρρα, γεννήθηκε στο Ελμπασάν το 1984. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και στη Γερμανία και οικονομικά στην Αγγλία. Έχει εκδώσει μια μονογραφία στον τομέα του εμπορικού δικαίου (Η αποζημίωση πελατείας στη σύμβαση εμπορικής αντιπροσωπείας, Νομική Βιβλιοθήκη, 2014) και σειρά επιστημονικών άρθρων σε νομικά περιοδικά. Έχει ήδη γράψει (τουλάχιστον) ένα λογοτεχνικό βιβλίο – στο μυαλό του. Τώρα θέλει να το γράψει και στο χαρτί. Διαβάζει, γράφει, ζει κι εργάζεται στις Βρυξέλλες.

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανάσκελα, σ’ ένα λασπωμένο χωράφι (διήγημα)

Ανάσκελα, σ’ ένα λασπωμένο χωράφι (διήγημα)

«Ο αξιωματικός τον διέταξε να τον ακολουθήσει. Η φωνή του, άκαμπτη, μια απόλυτη εξουσία που δεν δεχόταν αμφισβήτηση. Περπάτησαν μέσα από το δάσος, ο Αλέξανδρος μπροστά, ο αξιωματικός πίσω του. Το σκυλί τους ακολούθησε, γαβγίζοντας σποραδικά, ένας ήχος σχεδόν ανθρώπινος στη θλίψη του».

Του Αλέξη Σταμά...

   Ο Ακταίωνας στη Μεσσηνία (διήγημα)

Ο Ακταίωνας στη Μεσσηνία (διήγημα)

«Ο Λουκάς και ο Άκης είχαν όνειρο ζωής να αποκτήσουν μια κατοικία στη μέση του πουθενά: στους αγρούς και τα παρατημένα χωράφια. Στους πρόποδες των φαγωμένων λόφων και τα ξεραμένα ποτάμια. Σε τόπους λησμονημένους και τραχείς˙ μακριά από τις βουερές κυψέλες των ανθρώπων και των έργων τους». 

...
Η αγάπη αλλάζει σπίτια (διήγημα)

Η αγάπη αλλάζει σπίτια (διήγημα)

«Έβλεπε συχνά στον ύπνο της ένα τρελό όνειρο, πως λέει το σπίτι τους γίνονταν πλωτό, αρμένιζε σε θάλασσες απάνεμες και δεν ξανάπιαναν στεριά».

Διήγημα της Λένας Γκοργκούνη

Το σπίτι τους μετακινούνταν σε διαφορετική περιοχή της πόλης κάθε λίγους μήνες. ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

Για την έκδοση του τόμου του Φραντς Κάφκα [Franz Kafka] «Τα Άπαντα: Πρόζες – Διηγήματα – Παραβολές – Στοχασμοί» (μτφρ. Χρίστος Αγγελακόπουλος, εκδ. Οξύ). Σκίτσα © Φραντς Κάφκα.

Γράφει η Λαμπριάνα Οικονόμου

Η τάξη και η λογ...

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει στη Στοά Φέξη

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει στη Στοά Φέξη

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 στη νέα του στέγη, Πατησίων 14, στην ιστορική Στοά Φέξη, στο κέντρο της Αθήνας.

Επιμέλεια: Book Press

Ο νέος, ανανεωμένος χώρος που δημιούργησαν οι εκδόσεις Βακχικόν θα λειτουργεί ως έκθεση (showroom) όλων των νέ...

«Στάχτη στο στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο (κριτική) – Ένας χειμαρρώδης μονόλογος για το πένθος και την τρωτότητα

«Στάχτη στο στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο (κριτική) – Ένας χειμαρρώδης μονόλογος για το πένθος και την τρωτότητα

Για το βιβλίο της Μπρέντα Ναβάρο [Brenda Navarro] «Στάχτη στο στόμα» (μτφρ. Ασπασία Καμπύλη, εκδ. Carnivora). Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας «Στάχτες» [1895], του Edvard Munch.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Με μια πτώση ε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρία μυθιστορήματα που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βακχικόν με τα οποία οι συγγραφείς τους συστήνονται στο αναγνωστικό κοινό με σύγχρονες και ιδιαίτερες ιστορίες.

Επιμέλεια: Book Press

Γιούλη Γιανναδάκη ...

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προτείνουμε πέντε σύγχρονα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που καταπιάνονται με τη λεκτική, σωματική και σεξουαλική έμφυλη βία. «Σήκω από πάνω μου» (Μεταίχμιο) της Λίνας Βαρότση, «Μια γυναίκα απολογείται» (Τόπος) της Μαρίας Λούκα, «Διήγημας (Ακυ...

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Πέντε σύγχρονα βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας, τα οποία αναδεικνύουν τις πολλές εκφάνσεις της μητρότητας και την πολυσήμαντη σχέση μάνας-κόρης (τα τέσσερα από τα πέντε).

Γράφει η Φανή Χατζή

Ο E.M. Forster έγραψε στην ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ