Ο διακεκριμένος συγγραφέας Colson Whitehead απάντησε στις «έτοιμες» ερωτήσεις του Guardian σχετικά με την ανάγνωση. Ακολουθούν κάποιες από τις απαντήσεις του. Τα βιβλία του Whitehead κυκλοφορούν στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Ίκαρος και Ψυχογιός.
Επιμέλεια: Book Press
Ποιο ήταν το βιβλίο που σας επηρέασε περισσότερο στην εφηβεία σας;
Ήμουν δεκαεννέα ετών όταν πέρασα το πρώτο μου καλοκαίρι με τον Τόμας Πίντσον και καταβρόχθισα το Ουράνιο τόξο της βαρύτητας. Συστήματα, ομάδες ανταρτών, εναλλακτική ιστορία και μια αχτίδα ελπίδας - ήταν συναρπαστικό να ανακαλύπτεις πώς γίνεται να χωρέσεις ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του κόσμου μέσα σε μερικές σελίδες.
Ποιος είναι ο συγγραφέας που άλλαξε τον τρόπο σκέψης σας;
Στο μάθημα των αγγλικών της έβδομης δημοτικού διαβάσαμε το πρώτο κεφάλαιο του Αόρατου ανθρώπου του Ραλφ Έλισον, και σκέφτηκα: να ένας περίεργος μαύρος που γράφει· ίσως να έχω κι εγώ ελπίδες, μιας κι εγώ είμαι ένας περίεργος μαύρος. Ήμουν δώδεκα ετών.
Ποιο βιβλίο σάς «έπεισε» να γίνετε συγγραφέας;
Πάλι στην έβδομη δημοτικού, διάβασα το Κάρι του Στίβεν Κινγκ και συνειδητοποίησα πόσο συναρπαστικό μπορεί να είναι ένα μυθιστόρημα. (Μέχρι τότε, ήθελα να γράφω ιστορίες με τον Spider-Man.) Μου άρεσαν τα χρονικά άλματα, τα ένθετα ρεπορτάζ ειδήσεων, οι συνεντεύξεις και τα επιστημονικά κείμενα. Συνειδητοποίησα πως ένα μυθιστόρημα μπορεί να είναι σύνθετο, όσον αφορά στη δομή του, και ταυτοχρόνως, να παρουσιάζει μια ιστορία με υψηλό αριθμό θυμάτων.
Ποιο βιβλίο διαβάζετε ξανά και ξανά;
Σπανίως ξαναδιαβάζω βιβλία. Ωστόσο, το Μόμπι Ντικ του Χέρμαν Μέλβιλ είναι ένα διαμάντι και δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό. Διαβάζω λίγα κεφάλαια κάθε χρόνο, παίρνω τον χρόνο μου.
Ποιο βιβλίο δεν θα μπορούσατε να ξαναδιαβάσετε ποτέ;
Στο γυμνάσιο, μου άρεσε το Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια της Χάρπερ Λη. Άραγε, ταιριάζει στο σημερινό μου γούστο; Μάλλον όχι. Είμαι περίεργος να μάθω… αλλά όχι αρκετά περίεργος. Θα ήταν χαζό να ξαναδιάβαζα ένα βιβλίο μόνο και μόνο για να ανακαλύψω αν παραμένει εξίσου καλό, και όσον αφορά στο συγκεκριμένο βιβλίο, δεν θα το ξαναδιάβαζα για κανέναν άλλο λόγο. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν θα το ανακαλύψω ποτέ!