baladeur

«Έβλεπε συχνά στον ύπνο της ένα τρελό όνειρο, πως λέει το σπίτι τους γίνονταν πλωτό, αρμένιζε σε θάλασσες απάνεμες και δεν ξανάπιαναν στεριά».

Διήγημα της Λένας Γκοργκούνη

Το σπίτι τους μετακινούνταν σε διαφορετική περιοχή της πόλης κάθε λίγους μήνες. Έτσι όπως το λέω, ολόκληρο, ακέραιο, άλλαζε γειτονιά. Το δικό τους και μερικών ακόμη. Όταν συνέβη για πρώτη φορά πριν από εφτά χρόνια, ξαφνιάστηκαν. Ο μπαμπάς της τρόμαξε, μα λίγο μετά το συνήθισαν. Η συνήθεια γίνεται βάλσαμο όταν υπάρχεις μέσα της, μια λούπα που σε ναρκώνει. Και δεν το ξανασυζήτησαν.

Έλαβε το στίγμα για τη νέα οδό δύο ώρες πριν χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι και για δύο ώρες έστελνε πλατιά χαμόγελα προς κάθε κατεύθυνση, πράγμα περίεργο για όλους εκεί που γνώριζαν τον ευέξαπτο και κυκλοθυμικό χαρακτήρα της. Τόσο, που αν δεν την ήξερες θα την έλεγες και γλυκιά. Ήταν τρομερά χαρούμενη που θα επέστρεφαν έστω και για λίγο στη συγκεκριμένη γειτονιά. Εκεί μαλάκωνε η ψυχή της. Επανέρχονταν συχνά πυκνά στα ίδια μέρη. Σε μια αμετακίνητη πόλη είναι πάντα συγκεκριμένα τα κινητά σπίτια, αν συνέβαινε σε όλα θα δημιουργούνταν χάος, για σκεφτείτε το λίγο;

Τα δύσκολα συνέβαιναν συνήθως στις άλλες γειτονιές. Ανατολικά, ας πούμε, σ’ εκείνο το μέρος που το σπίτι συνόρευε με τον οικισμό των Ρομά, ήταν πάντα ανήσυχη πως κάτι θα συμβεί.

Διέσχισε όλο τον κάθετο άξονα της πόλης με αστείο γρήγορο βηματισμό αναπηδώντας ανά λίγα βήματα στο ένα της πόδι όπως παλιά και μόνο όταν έφτασε στη νότια πλευρά της πόλης κι έστριψε προς την οδό Ζαρίφη έτρεξε με φόρα προς το σπίτι και χύμηξε μέσα φωνάζοντας… Μαμαααά! Τέλειο; Η γυναίκα καθισμένη στον καναπέ μ’ ένα δίσκο με το μεσημεριανό στα πόδια της, χαμογέλασε νεύοντας το κεφάλι κάτω, είπε αν πεινάς έχω μαγειρέψει και ξανά έστρεψε το βλέμμα στην οθόνη μπροστά της. Η Αγάπη ήταν ήδη στο μπαλκόνι, έβλεπε, ανέπνεε, άκουγε και άγγιζε τη θάλασσα μπροστά της. Όλα αυτά καθώς και η πρωτοφανής ηρεμία της μαμάς την ξεγέλασαν. Τα δύσκολα συνέβαιναν συνήθως στις άλλες γειτονιές. Ανατολικά, ας πούμε, σ’ εκείνο το μέρος που το σπίτι συνόρευε με τον οικισμό των Ρομά, ήταν πάντα ανήσυχη πως κάτι θα συμβεί. Βέβαια είχαν φροντίσει να μην τους βλέπουν χτίζοντας ένα τοιχίο στην αυλή και φυτεύοντας ψηλά δέντρα, όμως οι ακατάληπτες φωνές και η δυσωδία έφταναν ακόμη και μέσα στο σπίτι. Και κυρίως η φτώχεια τους. Όλα αυτά διάβρωναν και τους ίδιους, ο μπαμπάς θύμωνε πιο συχνά, έβριζε περισσότερο και με μεγαλύτερη φαντασία, η μαμά ξεχνούσε να γυρίσει σπίτι και όταν βρισκόταν εκεί έκανε ανεξήγητα πράγματα όπως το να κλείνεται τις ώρες που δούλευε ο μπαμπάς στο υπνοδωμάτιο με έναν συνάδελφό της για να δουλεύουν πιο ήσυχα ή να την παίρνει ο ύπνος στο πάτωμα μεθυσμένη.

Τα βόρεια προάστια ήταν πιο εκλεπτυσμένα και ήταν ευκολότερο να γίνει ένα με τους κατοίκους. Σαν το παιχνίδι «κάνε ό,τι κάνω». Τους παρατηρούσε και τους μιμούνταν. Αν έδειχνε ευγένεια την περνούσαν για ευγενική, αν περπατούσε στητή με καθαρά ρούχα φαινόταν σαν καλοαναθρεμμένη και αν μιλούσαν μεταξύ τους χαμηλόφωνα έπειθαν πως πρόκειται για μια καθωσπρέπει οικογένεια.

Η μαμά τους εγκατέλειψε για τα καλά τις ημέρες του νοτιοανατολικού σπιτιού. Αν την παραδέχτηκε σε κάτι είναι στο ότι δεν υποσχέθηκε τίποτα, δεν άφησε καμία ελπίδα να πλανιέται στης Αγάπης το κεφάλι κι έτσι εξ αρχής το κορίτσι δεν περίμενε την επιστροφή της. Τους είπε δεν αντέχω άλλο κι αυτό ήταν. Μακάρι να συνέχιζαν να υπήρχαν έτσι η μαμά κι ο μπαμπάς μ’ αυτόν τον λάθος τρόπο, τους καυγάδες και τις απουσίες τους, παρά καθόλου. Τους είχε συνηθίσει έτσι και έπαιρνε ό,τι περίσσευε από αυτούς. Έζησε τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι την ενηλικίωσή της με τον μπαμπά της ακολουθώντας τους κανόνες των στιγμάτων, σε κάθε αλλαγή ο καθένας πάλευε να απορροφήσει την πίκρα του άλλου.

Έβλεπε συχνά στον ύπνο της ένα τρελό όνειρο, πως λέει το σπίτι τους γίνονταν πλωτό, αρμένιζε σε θάλασσες απάνεμες και δεν ξανάπιαναν στεριά. Ήταν και οι τρεις εκεί και κανείς δεν εγκατέλειπε το καραβόσπιτο, όχι επειδή δεν μπορούσε μέσα στο πέλαγος αλλά επειδή δεν ήθελε, μιας και η αγάπη διαχέόταν ανάμεσά τους σαν υγρό σε συγκοινωνούντα δοχεία και τους κάλυπτε ολοκληρωτικά σφραγίζοντας κάθε επικίνδυνη ρωγμή.

lena gorgouni photoΔυο λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελένη Γκοργκούνη είναι 55 ετών, γεννήθηκε και ζει στην Αλεξανδρούπολη. Παρακολουθεί σεμινάρια δημιουργικής γραφής. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr. Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική επιμέλεια

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανάσκελα, σ’ ένα λασπωμένο χωράφι (διήγημα)

Ανάσκελα, σ’ ένα λασπωμένο χωράφι (διήγημα)

«Ο αξιωματικός τον διέταξε να τον ακολουθήσει. Η φωνή του, άκαμπτη, μια απόλυτη εξουσία που δεν δεχόταν αμφισβήτηση. Περπάτησαν μέσα από το δάσος, ο Αλέξανδρος μπροστά, ο αξιωματικός πίσω του. Το σκυλί τους ακολούθησε, γαβγίζοντας σποραδικά, ένας ήχος σχεδόν ανθρώπινος στη θλίψη του».

Του Αλέξη Σταμά...

Δι’ εὐχῶν (διήγημα)

Δι’ εὐχῶν (διήγημα)

«Εκείνη άνοιξε το σακί και σχεδόν ψηλαφιστά, άρχισε να βγάζει τα κόκαλα. Έπνιξε τον πρώτο λυγμό, αλλά ο δεύτερος δεν χώρεσε μέσα της. Τ’ αγκάλιαζε ένα ένα, λες και κρατούσε μωρό, τα σταύρωνε, τα φιλούσε, τα ξέπλενε με τα δάκρυά της, και μετά τα έβαζε μέσα στον τάφο».

Του Γιώργου Μάλου

...
   Ο Ακταίωνας στη Μεσσηνία (διήγημα)

Ο Ακταίωνας στη Μεσσηνία (διήγημα)

«Ο Λουκάς και ο Άκης είχαν όνειρο ζωής να αποκτήσουν μια κατοικία στη μέση του πουθενά: στους αγρούς και τα παρατημένα χωράφια. Στους πρόποδες των φαγωμένων λόφων και τα ξεραμένα ποτάμια. Σε τόπους λησμονημένους και τραχείς˙ μακριά από τις βουερές κυψέλες των ανθρώπων και των έργων τους». 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

Για την έκδοση του τόμου του Φραντς Κάφκα [Franz Kafka] «Τα Άπαντα: Πρόζες – Διηγήματα – Παραβολές – Στοχασμοί» (μτφρ. Χρίστος Αγγελακόπουλος, εκδ. Οξύ). Σκίτσα © Φραντς Κάφκα.

Γράφει η Λαμπριάνα Οικονόμου

Η τάξη και η λογ...

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει στη Στοά Φέξη

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει στη Στοά Φέξη

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 στη νέα του στέγη, Πατησίων 14, στην ιστορική Στοά Φέξη, στο κέντρο της Αθήνας.

Επιμέλεια: Book Press

Ο νέος, ανανεωμένος χώρος που δημιούργησαν οι εκδόσεις Βακχικόν θα λειτουργεί ως έκθεση (showroom) όλων των νέ...

«Στάχτη στο στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο (κριτική) – Ένας χειμαρρώδης μονόλογος για το πένθος και την τρωτότητα

«Στάχτη στο στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο (κριτική) – Ένας χειμαρρώδης μονόλογος για το πένθος και την τρωτότητα

Για το βιβλίο της Μπρέντα Ναβάρο [Brenda Navarro] «Στάχτη στο στόμα» (μτφρ. Ασπασία Καμπύλη, εκδ. Carnivora). Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας «Στάχτες» [1895], του Edvard Munch.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Με μια πτώση ε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρία μυθιστορήματα που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βακχικόν με τα οποία οι συγγραφείς τους συστήνονται στο αναγνωστικό κοινό με σύγχρονες και ιδιαίτερες ιστορίες.

Επιμέλεια: Book Press

Γιούλη Γιανναδάκη ...

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προτείνουμε πέντε σύγχρονα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που καταπιάνονται με τη λεκτική, σωματική και σεξουαλική έμφυλη βία. «Σήκω από πάνω μου» (Μεταίχμιο) της Λίνας Βαρότση, «Μια γυναίκα απολογείται» (Τόπος) της Μαρίας Λούκα, «Διήγημας (Ακυ...

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Πέντε σύγχρονα βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας, τα οποία αναδεικνύουν τις πολλές εκφάνσεις της μητρότητας και την πολυσήμαντη σχέση μάνας-κόρης (τα τέσσερα από τα πέντε).

Γράφει η Φανή Χατζή

Ο E.M. Forster έγραψε στην ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ