ego einai kalovyrnas

«Πειράζοντας» λίγο το περίφημο «Je est un autre» [«Εγώ είναι ένας άλλος»] του Αρτίρ Ρεμπό, λέμε: «Εγώ είναι ένα άλλ@». Ζητήσαμε από σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς ιστορίες σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα, ιστορίες ισότητας και αποδοχής, δεύτερων και τρίτων ευκαιριών στην αγάπη, αλλά και ιστορίες για τη στοχοποίηση του διαφορετικού ή της ελεύθερης έκφρασης. Συνεχίζουμε με το διήγημα του Λύο Καλοβυρνά.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν πολλά σάλια. Διαφορετικά σάλια.

Υπάρχουνε τα σάλια της μαμάς, αυτά που καθαρίζουνε βρωμιές στο μάγουλο με τρυφερούς επίμονους αντίχειρες.
Υπάρχουνε τα σάλια της αδερφής μου, όταν φτιάχνουμε φούσκες και φτυνόμαστε και αλληλοαηδιάζουμε.
Υπάρχουνε τα σάλια που έχουν αποδράσει μόνα τους την ώρα που κοιμάμαι, μια αποστραγγισμένη λιμνούλα στο μαξιλάρι.
Υπάρχουνε τα νοερά σάλια, που φτύνει η μαμά στη χούφτα της και κουνάει το χέρι της πάνω κάτω για να πει στον μπαμπά ότι είναι μαλάκας που ξέχασε τα κλειδιά στο αυτοκίνητο κι εγώ ενώνω το παζλ και καταλαβαίνω ότι το σάλιο (μου) ίσως να με βοηθάει να τραβάω μαλακία χωρίς να πονάω λόγω της περιτομής, ένα χρόνο και κάτι αφότου ανακάλυψα τον αυνανισμό τυχαία.
Υπάρχουνε τα σάλια που νιώθω να κάνουν πάρτυ στο στόμα μου χωρίς πρόσκληση όταν μπροστά μου εμφανίζεται φαγητό και πεινάω πολύ.
Υπάρχουνε τα σάλια που σκαλώνουν στον λαιμό, σκοντάφτουν σε κοτρόνες αμηχανίας ή ντροπής και ξεροκαταπίνω για να τα διώξω.
Υπάρχουνε τα σάλια, πιο μετά, που μοιράζομαι με τους εραστές μου, σάλια υπέροχα και διεγερτικά, σάλια που πάνε κι έρχονται σε ρυάκια εγγύτητας, σάλια που γίνονται ένα σάλιο, κοκτέιλ καύλας και αποδοχής.
Κι υπάρχουν και τ’ άλλα σάλια.

Τα σάλια είναι έκκριση σωματική. Κάτι δικό σου, απ’ το μέσα σου, που βγαίνει έξω. Τα σάλια διασαλεύουν τα σύνορα του μέσα και του έξω. Και γι’ αυτό έχουν δύναμη. Σίγουρα λιγότερη δύναμη απ’ το αίμα, που η καλή του θέση είναι να μένει μέσα, γιατί όταν το αίμα βγαίνει έξω, φεγγρίζει το τέλος κι οι παλμοί σηκώνουνε συναγερμό.

Τα σάλια, παρέα με τις υπόλοιπες αποκείμενες εκκρίσεις, φέρνουν φρίκη ή αηδία. Και άρα συχνά και καύλα. Τα σάλια ταρακουνούν το σύνορο ανάμεσα σ’ εμένα και στους άλλους· δεν σέβονται τα όρια, παραβαίνουν τους κανόνες, φέρνουν κοντά ή απομακρύνουν. Όταν δέχομαι τα σάλια ενός άλλου, παίρνω μέσα μου κάτι απ’ τα ζουμιά του σώματός του, ένα κομματάκι του περνάει μέσα μου κι εγώ του περνάω κάτι απ’ τη δική μου ουσία. Δεν είμαι πια μόνο εγώ, δεν είναι πια μόνο εκείνος, οι ταυτότητές μας χάνουν το καθαρό περίγραμμά τους. Λίπανση για να σμίξουμε.

Όμως αυτά τα σάλια είναι επιθυμητά, έχουν λάβει χαρωπή πρόσκληση και χαίρονται για το παιχνίδι. Τα άλλα σάλια, τα απρόσκλητα, δεν είναι παιχνίδι.

Γυρίζω σπίτι με τα πόδια ανεβοκατεβαίνοντας όλο το βουνό του Αττικού Άλσους για να ενώσω τους Αμπελόκηπους με την Κυψέλη. Χαίρομαι που το σώμα μου αντέχει τις ανηφόρες που του βάζω, και τώρα, στην κατηφόρα προς την πλατεία Κυψέλης, χαίρεται κι αυτό που καταπονείται λιγότερο. Εκεί, καθώς διασχίζω τον δρόμο, ένα μηχανάκι περνά ξυστά από τα δεξιά μου. Τα ελάχιστα δευτερόλεπτα ξεχειλώνουν για να χωρέσουν πάρα πολλά.

Τα σάλια του προσγειώνονται στον ώμο μου, στο μπράτσο και στην μπλούζα μου. Τα σάλια του έρχονται πάνω μου απρόσκλητα, χωρίς παιχνίδι, με βία και υποτίμηση. Με έφτυσε.

Μα δεν φοράω τα εξεζητημένα μου, είναι η πρώτη μου αντίδραση έκπληξης. Σαν αδερφή που μου φαίνεται έχω από πολύ παλιά μάθει να υπολογίζω τα death math της δημόσιας κυκλοφορίας μου: τι φοράω, πόσο ασφαλές είναι να ντυθώ έτσι στο τάδε μέρος, αν πρέπει να φορέσω μια στολή ανδρισμού. Μα να που οι υπολογισμοί μου έπεσαν έξω. Το γυμναστικό κολάν που φοράω με καθιστά νόμιμο στόχο για ροχάλες.

Έκπληξη και σάστισμα αρχικά λοιπόν. Έπειτα, ένας κόμπος συναισθημάτων, λύπη και μπέρδεμα, φυσικά όχι θυμός γιατί δεν τα πάω καλά με τον θυμό, πάντα αγκομαχεί να βγει έξω κι ώσπου να βγει, έχει ξεθυμάνει σε αδιέξοδα δάκρυα. Όχι, δεν θυμώνω με τον τύπο, ακόμη και τώρα δεν μπορώ να θυμώσω, μάλλον, μου λέω, γιατί ο θυμός θα μ’ έβαζε σε κίνδυνο (όλες εκείνες τις πολύ παλιές παιδικές φορές που τα σάλια τους έρχονταν απρόσκλητα πάνω μου).

Φτάνω στο απέναντι πεζοδρόμιο με έκπληξη και λύπη και με τα σάλια του ακόμα πάνω στο μπράτσο μου, στον ώμο μου. Τα σκουπίζω με την μπλούζα μου. Αυτά τα ξένα σάλια, ενός άγνωστου που θέλει το κακό μου. Σάλια που θέλουν να με χτυπήσουν, να με κάνουν λιγότερο, βρώμικο και υποδεέστερο. Τα σάλια του αυτό θέλουν, αυτό ήθελαν πάντα τα σάλια τους, στο προαύλιο ή στον δρόμο, την υποτίμησή μου και την ακόλουθη υποταγή μου αδεία αηδίας.

Όμως εγώ δεν αηδιάζω με τα σάλια του. Νιώθω την υγράδα τους να φεύγει απ’ το δέρμα μου καθώς τα σκουπίζω, χωρίς αηδία. Μου λέω: έχω δεχτεί τα σάλια άγνωστων αντρών, σε χώρους σκοτεινούς με μοναδικό δαδί την καύλα· έχω προσκαλέσει χείλια και στόματα και σάλια πάνω στο κορμί μου, σε ανταλλαγές ισότιμες και προαιρετικές φυσικά, αλλά σάλια all the same. Κι εδώ, τώρα, καθώς κατηφορίζω τη Φωκίωνος Νέγρη, με σάλια σκουπισμένα πάνω στην μπλούζα μου, αδερφή φτυσμένη από έναν άγνωστο αλλά περήφανη για την πορεία μου ως εδώ, ξέρω να διηθήσω τα σάλια του, ν’ αφαιρέσω τη βία που περιείχαν και να μείνει ένα ανθρώπινο σωματικό παράγωγο, ζουμί ανθρωπινότητας. Το ’χω ήδη κατορθώσει με τις λέξεις· πούστης, αδερφή, συκιά… έχω αφαιρέσει το δηλητήριό τους, όχι βέβαια και τη βία τους, αλλά το άκουσμά τους δεν με μαγκώνει, δεν συνεδριάζουν όλα τα κύτταρά μου για το πώς να με σώσουν. Έτσι και με τα σάλια τους, πια.

Να προφυλαχτώ απόλυτα δεν γίνεται, όσο καλός κι αν γίνω στα μαθηματικά θανάτου. Κάποιες φορές, ελπίζω όχι πολλές, θα συναπαντιέμαι με τη βία τους. Και με τα σάλια τους. Αλλά δεν τους εκχωρώ πια την αηδία.


Ο ΛΥΟ ΚΑΛΟΒΥΡΝΑΣ είναι ψυχοθεραπευτής, σύμβουλος σχέσεων, συγγραφέας και μεταφραστής. Τελευταίο του βιβλίο, το μυθιστόρημα «Όλες μας» (εκδ. Gutenberg).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάστερ κλας (διήγημα)

Μάστερ κλας (διήγημα)

«Οι κουβέντες του μοιάζουν με μιαν ατέλειωτη ουρά, με μία από εκείνες τις κορδέλλες που οι ταχυδακτυλουργοί βγάζουν μέσα από ένα καπέλο, ή με ένα φίδι χωρίς κεφάλι, χωρίς αρχή και τέλος... Μισοκλείνεις τα μάτια και μεταφέρεσαι σ' ένα τσίρκο. Ο κύριος Ράμος βγάζει από το καπέλο του εκκατομύρια μαντηλάκια το ένα δεμέν...

Η Μαγδαληνή και οι γυναικολόγοι (διήγημα)

Η Μαγδαληνή και οι γυναικολόγοι (διήγημα)

«Το συμπέρασμά του είναι πως δεν πρέπει να παίρνουμε τον έρωτα πάρα πολύ στα σοβαρά, κρύβει συχνά το μπλέξιμο και τη σύγχυση των επιθυμιών και των πόθων μας και το ότι δεν ξέρουμε ποιοι ακριβώς είμαστε, μα ούτε ποιος ακριβώς είναι ο άλλος, το υποψήφιο ταίρι μας ή ο εραστής μας». Εικόνα: Από την ταινία «9 1/2 εβ...

Να με μαζέψω και να φύγω (διήγημα)

Να με μαζέψω και να φύγω (διήγημα)

«Βόλτες και ταξίδια με το αμάξι του. Αυτός πάντα στη θέση του οδηγού. Εγώ δίπλα του στρίβω τσιγάρα, βάζω τραγούδια στο κινητό, τον ταΐζω μια μπουκιά από το σάντουιτς με κοντέ που έχω τυλίξει σε αλουμινόχαρτο, ελέγχω τον χάρτη και ας μη μου το ζητάει και ας εκνευρίζεται όταν προτείνω άλλες διαδρομές, "δεν θα μου μάθε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Σόφι Κινσέλα: Η συγγραφέας που αποτύπωσε με επιτυχία τη γυναικεία εμπειρία στη σύγχρονη, καταναλωτική κοινωνία

Σόφι Κινσέλα: Η συγγραφέας που αποτύπωσε με επιτυχία τη γυναικεία εμπειρία στη σύγχρονη, καταναλωτική κοινωνία

Σκέψεις για το έργο της Σόφι Κινσέλα (Sophie Kinsella), που έφυγε χθες από τη ζωή. Γιατί συχνά χαρακτηρίζεται αδίκως ως «παραλογοτεχνία» και πώς αποτυπώνει με επιτυχία τη γυναικεία εμπειρία στον σύγχρονο, καταναλωτικό κόσμο.

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός  ...

«Train dreams» του Κλιντ Μπέντλεϊ (κριτική) – Ελεγεία για τα δέντρα που πέφτουν χωρίς θόρυβο

«Train dreams» του Κλιντ Μπέντλεϊ (κριτική) – Ελεγεία για τα δέντρα που πέφτουν χωρίς θόρυβο

Για την ταινία του Κλιντ Μπέντλεϊ (Clint Bentley) «Όνειρα τραίνων» (Train dreams), που βασίστηκε στο ομότιτλο διήγημα του Ντένις Τζόνσον.  

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Διασκευή του ομώνυμου διηγήματος που...

«Φασισμός» των Ίαν Νταντ και Ντόριαν Λίνσκι (κριτική) – Τα φαιά πρόσωπα του φασισμού στο παρελθόν και σήμερα

«Φασισμός» των Ίαν Νταντ και Ντόριαν Λίνσκι (κριτική) – Τα φαιά πρόσωπα του φασισμού στο παρελθόν και σήμερα

Για η μελέτη των Ίαν Νταντ (Ian Dunt) και Ντόριαν Λίνσκι (Dorian Lynskey) «Η ιστορία μιας ιδέας: Φασισμός» (μτφρ. Κωστής Πανσέληνος, εκδ. Μεταίχμιο). Εικόνα: Ο Μουσολίνι και οι μελανοχίτωνες στην Πορεία προς τη Ρώμη. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Βανεσά Σπρινγκορά [Vanessa Springora] «Συναίνεση» (μτφρ. Γιώργος Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, επιμέλεια μτφρ. Μιρέλα Διαλέτη), το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας ...

«Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» του Μάλκομ Λόουρι (προδημοσίευση)

«Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» του Μάλκομ Λόουρι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μάλκομ Λόουρι [Malcolm Lowry] «Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ίσως πάντα τη...

«Η αγέλη» της Βίκυς Τσελεπίδου (προδημοσίευση)

«Η αγέλη» της Βίκυς Τσελεπίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Βίκυς Τσελεπίδου «Η αγέλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[ΦΑΙΗ] 

Είχαν πυκνώσει πάλι οι συναντήσεις ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ιστορία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός: 50 βιβλία του 2025 που μας ανοίγουν νέους ορίζοντες

Ιστορία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός: 50 βιβλία του 2025 που μας ανοίγουν νέους ορίζοντες

Πενήντα βιβλία επιλεγμένα από την πλούσια βιβλιοπαραγωγή του 2025, βιβλία που ανοίγουν νέους ορίζοντες σε πολλά και διαφορετικά πεδία γνώσης και στοχασμού.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Πενήντα βιβλία σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, κοινωνι...

250 χρόνια Τζέιν Όστεν: Η αθόρυβη επανάσταση της ειρωνείας

250 χρόνια Τζέιν Όστεν: Η αθόρυβη επανάσταση της ειρωνείας

Διακόσια πενήντα χρόνια (250) κλείνουν σε λίγες μέρες από τη γέννηση της Τζέιν Όστεν [Jane Austen, 16 Δεκεμβρίου 1775 – 18 Ιουλίου 1817], μια από τις πιο επιδραστικές συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η μεταφράστρια πολλών βιβλίων της στα ελληνικά, συγγραφέας Αργυρώ Μαντόγλου, προσεγγίζει την ιδιοφυία της σπουδ...

Τέσσερις νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τέσσερις νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τέσσερις ποιητικές συλλογές από Έλληνες δημιουργούς κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν. Εικόνα: «Ο γέρος κιθαρίστας» του Πικάσο. 

Επιμέλεια: Book Press

Τέσσερα νέα ποιητικά βιβλία μόλις κυκλοφόρησαν από τι...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ