alt

Για τη θεατρική παράσταση «Απομίμηση ζωής», σε σκηνοθεσία Kornél Mundruczó, η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Του Νίκου Ξένιου

Είχα την τύχη να δω την Απομίμηση ζωής του Ούγγρου κινηματογραφιστή και διευθυντή του Proton Theatre Κόρνελ Μουντρουτζό στο φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260. Ο Μούντρουτσο δίνει υψηλή αισθητική αξία στο πολιτικό θέατρο/ντοκουμέντο, με βλέμμα που διεισδύει στις αντιφάσεις της σύγχρονης ουγγρικής ζωής, και δη αυτής του κοινωνικού περιθωρίου, που προτείνει ένα κάτοπτρο αυτογνωσίας στους υπολοίπους. Υπερρεαλιστικό και λυρικό ταυτόχρονα, το θέατρό του αποκαλύπτει τη σκοτεινή, ζοφερή πλευρά της καθημερινότητας σε μια χώρα που δεν μπορεί να καυχάται για τα δημοκρατικά της ένστικτα. Ο ολοκληρωτισμός, η αιμομιξία, το τράφικινγκ και η πορνεία, ο ρατσισμός και η άτυπη αδικία που ευνοείται από τους θεσμούς, η βία που αναπαράγει τη βία, η απάθεια και η έλλειψη ανοχής είναι τα θέματα που απασχολούν τον Μουντρουτζό.

Ο Μούντρουτσο δίνει υψηλή αισθητική αξία στο πολιτικό θέατρο/ντοκουμέντο, με βλέμμα που διεισδύει στις αντιφάσεις της σύγχρονης ουγγρικής ζωής, και δη αυτής του κοινωνικού περιθωρίου, που προτείνει ένα κάτοπτρο αυτογνωσίας στους υπολοίπους.

Η ζωή: το αντικείμενο της μίμησης

Στη μεγάλη οθόνη εμφανίζεται σε zoom το πρόσωπο της ηλικιωμένης κυρίας Lőrinc Ruszó, καθισμένης μέσα στο διαμέρισμά της, να αντιστέκεται με τις λέξεις σε όσα της λέει ένας αθέατος δικαστικός κλητήρας (Mihály Sudár). Εκείνος της ανακοινώνει την επερχόμενη έξωση από το σπίτι της και εκείνη απαντά με δυσπιστία και αμφισβητώντας την ηθική του ακεραιότητα: Κινδυνεύω με έξωση; Δεν το είχα σκεφτεί αυτό. Αλλά ξέρω τι είναι: είναι η καταγωγή μας. Είμαι τσιγγάνα, άρα είμαι εγκληματίας. Ε; Αυτό δεν είναι;

O άντρας της έχει πεθάνει πριν από τρεις μέρες και ο γιος της Szilveszter Ruszó, αδυνατώντας να αποδεχτεί τη Ρομά καταγωγή του, έχει εκπορνευτεί σε κάποιο κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Έχει αλλάξει ζωή, έχει βάψει ξανθά τα μαλλιά του και έχει σταδιακά μεταμορφωθεί σε κάποιον άλλλον. Κάποια στιγμή χτυπά η πόρτα του ξενοδοχείου και εμφανίζεται η μητέρα του, εκλιπαρώντας τον να γυρίσει στο σπίτι. Στην ερώτηση «Ποιος ήταν στην πόρτα;» απαντά πως «Ήταν η καινούργια καθαρίστρια». Είναι αδιάφορος στην είδηση του θανάτου του πατέρα του και η μητέρα του φεύγει απογοητευμένη. «Θα ξανάρθει, το ξέρω, θα ξανάρθει», αυταπατάται η μητέρα, ενώ ξέρει πολύ καλά ότι η περιθωριοποίηση και ο φυλετικός στιγματισμός είναι μια κληρονομημένη κατάρα για τους τσιγγάνους της Ουγγαρίας.

Παράλληλα, σε κάποια γραμμή του αστικού τραμ της Βουδαπέστης δύο νέοι τσιγγάνοι καβγαδίζουν έντονα με δύο φασίστες και ένας εξ αυτών δολοφονείται. Πάνω από πεντακόσιοι πολίτες διαδηλώνουν κατά του ρατσισμού κοντά στη σκηνή του πραγματικού εγκλήματος, αυτού που ο σκηνοθέτης άντλησε από την επικαιρότητα. Όταν συλλαμβάνεται ο δολοφόνος, ονόματι Mihály Gy, αποκαλύπτεται πως ήταν και ο ίδιος τσιγγάνος, στρατευμένος σε μιαν ακροδεξιά φυλετιστική οργάνωση. Το κείμενο του έργου είναι εμπνευσμένο από το έργο του Douglas Sirk Imitation of Life και αφορά τη σταδιακή ηθική έκπτωση του ανθρώπου σε συνθήκες πολιτικής εξαχρείωσης και κοινωνικού στιγματισμού, όπως είναι αυτές της σύγχρονης Ουγγαρίας.

Μια νέα γυναίκα (Veronika Fenyvesi) ενοικιάζει το διαμέρισμα αυτό από τον δικαστικό κλητήρα, για να ζήσει με τον ανήλικο γιο της σε μιαν ηθική και κοινωνική ερήμωση ανάλογη εκείνης της προκατόχου της. Σχετικά αμέτοχο συναισθηματικά και πολύ μοναχικό, το παιδί της έρχεται αντιμέτωπο με τις μνήμες του χώρου, όταν επανεμφανίζεται ο άσωτος υιός της χαμένης τσιγγάνας που δεν έχει πληροφορηθεί τον θάνατο της μάνας του.

Η συνολική αποτίμηση της παράστασης και ο δημιουργός

Εξαιρετική η συμβολή των Lili Monori, Roland Raba, Annamaria Lang, Zsombor Jéger και Dariusz Kozma. Οι ηθοποιοί της ομάδας Proton Theatre γνωρίζουν τη συμβολική βαρύτητα του έργου και υποδύονται, αντίστοιχα, τους ρόλους τους με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Η Λίλυ Μονόρι είναι κάτι παραπάνω από τραγωδός υψηλού διαμετρήματος: η ερμηνεία της, πέραν του ότι παραπέμπει σε μεγέθη του θεάτρου τεράστια, έχει και τον χαρακτήρα του ντοκουμέντου, φιλμογραφημένη όπως είναι σε gros plan, οχυρωμένη από το πανίσχυρο κείμενο και τη δραματουργική παρέμβαση του Soma Boronkay. Έπιπλα, τραπέζια, καρέκλες, καναπέδες και το περιεχόμενο των ντουλαπιών, βιβλία, λαχανικά, φάρμακα και παιχνίδια, κατσαρολικά και ένα σωρό μικροαντικείμενα καταρρέουν με ένα εντυπωσιακό σκηνογραφικό εύρημα. Και, από πίσω, η Νίνα Σιμόν τραγουδά το «Feeling good». Η υπέροχη, άκρως λειτουργική και σοκαριστικά ανατρεπόμενη σκηνογραφία του Márton Ágh έρχεται να υπογραμμίσει αυτήν την ερήμωση από ανθρωπιά που συνθέτει το εφιαλτικό κλίμα της παράστασης.

Πρόκειται για μιαν υπερβολή, που συνιστά, ταυτόχρονα, και μια μεταφορά για τον παραλογισμό που διέπει τον κόσμο μας.

Πρόκειται για μιαν υπερβολή, που συνιστά, ταυτόχρονα, και μια μεταφορά για τον παραλογισμό που διέπει τον κόσμο μας. Τέλος, όπως σχολίασε πολύ επιτυχημένα η φίλη σκηνοθέτις Ηλέκτρα Ελληνικιώτη σε μια συζήτησή μας που ακολούθησε, καθιερώνει μια καινοτομία για τη «συνθήκη» εκείνη που περνά από τη σύμβαση της καθημερινότητας (ντοκιμαντερίστικη αισθητική και θεματολογία) στην απόλυτη σκηνική σύμβαση του θεάτρου έτσι ώστε να προβληματίσει για την πραγματική (ή μια νέα, εγκαινιαζόμενη) σχέση του θεατή με το σκηνικό δρώμενο.

Γαλουχημένος με τα μελοδράματα του Φασμπίντερ, τα έργα του Μπρεσόν και του Ταρκόφσκι, αλλά και με ταινίες όπως το Blade Runner του Ρίντλεϊ Σκοτ, ο Ούγγρος Kornél Mundruczó ξεκίνησε το 1998 ως ηθοποιός και το 2003 έκανε το ντεμπούτο του ως ηθοποιός και ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Proton Cinema Ltd. μαζί με τη Viktória Petrányi. Έχει σκηνοθετήσει δεκαεπτά ταινίες μικρού μήκους ή θεματικού περιεχομένου από το 1998 ως το 2017. Η ταινία του μικρού μήκους Afta έκανε εντύπωση όταν ο Μουντρουτζό ήταν ακόμη έφηβος, ενώ το Pleasant Days διακρίθηκε το 2002 στο Λοκάρνο. Η Johanna του διακρίθηκε στις Κάννες, ενώ ο Λευκός θεός χρηματοδοτήθηκε από το Hungarian Film Fund και βραβεύτηκε με το Un Certain Regard στις Κάννες, ενώ παίχτηκε στο Sundance το 2015. Η πρώτη ταινία του μεγάλου μήκους: «Αυτό εύχομαι και τίποτε παραπάνω» κέρδισε το πρώτο βραβείο στην 31η Ουγγρική Εβδομάδα Κινηματογράφου. Η Ατίμωση (2012) βασίστηκε στο «μετα-απαρχάιντ» ομώνυμο μυθιστόρημα του Κουτσί και οδήγησε στο γύρισμα των ταινιών Λευκός θεός, Dementia (2014) και Χειμερινό ταξίδι (2015). Στο Φεγγάρι του Δία ένας Σύριος πρόσφυγας περνά από τη Σερβία στην Ουγγαρία μαζί με τον πατέρα του και άλλες ερειπωμένες ψυχές. Εκεί συλλαμβάνονται και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον απόλυτο κυνισμό και τη διαφθορά. Ο Μουντρουτζό είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου από το 2004. Οι θεματικές του ταινίες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ των Καννών ήταν, κατά σειράν: Delta το 2008, Τρυφερός γιος το 2010 και Το φεγγάρι του Δία πέρυσι.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (κριτική)

«Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (κριτική)

Για την παράσταση «Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, που παρουσιάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Φωτογραφίες: Γιώτα Εφραιμίδου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
«Η ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

«Η ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

«Η ελευθερία στη Βρέμη» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ –μια σύμπραξη του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης– παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5), σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Φωτογραφίες © Γιώργος Αναστασάκης.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

«Παρεξήγηση» του Καμύ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

«Παρεξήγηση» του Καμύ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

Η «Παρεξήγηση» του Αλμπέρ Καμύ παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Βιβλική παραβολή, αστείο ή εφιάλτης; [Φωτογραφίες: Ελευθερία Νικολαΐδου].

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ημερίδα για την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, στα Χανιά

Ημερίδα για την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, στα Χανιά

Ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη διοργανώνει στις 27 Μαρτίου 2023 στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ στα Χανιά, ημερίδα με θέμα: Νοούμενα και υπονοούμενα στο θεατρικό έργο «Η Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία της Λούλας Αναγνωστάκη από τον Σπύρο Στάβερη.

...
«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] «Παράδεισος» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρώτα το αγόρι. Το λέγανε Γ...

Συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Με αφορμή το βιβλίο «Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας» του Rodric Braithwaite

Συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Με αφορμή το βιβλίο «Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας» του Rodric Braithwaite

Οι εκδόσεις Ψυχογιός διοργανώνουν συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αφορμή το βιβλίο του Rodric Braithwaite «Μια Σύντομη Ιστορία της Ρωσίας», απόψε, Πέμπτη 23 Μαρτίου, στο βιβλιοπωλείο LIBER.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] «Παράδεισος» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρώτα το αγόρι. Το λέγανε Γ...

«Σε πρώτο ενικό» του Χαρούκι Μουρακάμι (προδημοσίευση)

«Σε πρώτο ενικό» του Χαρούκι Μουρακάμι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση μέρους διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Χαρούκι Μουρακάμι [Haruki Murakami] «Σε πρώτο ενικό» (μτφρ. Βασίλης Κιμούλης), η οποία θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

With the ...

«Η νοσταλγία κι εγώ» της Μάρως Βαμβουνάκη (προδημοσίευση)

«Η νοσταλγία κι εγώ» της Μάρως Βαμβουνάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη «Η νοσταλγία κι εγώ», που θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

— Αναρωτιέμαι τι νοσταλγείς;
— …
— Νοσταλγείς κάτι που συνέβη ή κάτι πο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Σε ανάρτησή του στο Goodreads, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας, ο Στίβεν Κινγκ ξεχώρισε δέκα αγαπημένα του βιβλία. Τα έργα του συγγραφέα κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Book Press

...
Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 2023, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η ελληνική βιβλιογραφία αναπόφευκτα εμπλουτίστηκε από μελέτες και συλλογικούς τόμους, βιβλία στα οποία οι συγγραφείς των κειμένων επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις και ερμηνείες σε γεγονότα και εξελίξε...

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Η Αμερικανίδα πεζογράφος Κάρσον ΜακΚάλερς [Carson McCullers] είναι μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του λογοτεχνικού «southern gothic». Τα μυθιστορήματά της εκτυλίσσονται στον αμερικανικό Νότο και παρουσιάζουν μοναχικούς, εκκεντρικούς χαρακτήρες που πασχίζουν να συνυπάρξουν με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ