alt

Για την παράσταση Δεσποινίς Τζούλια, του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Βασιλάκου.

Της Εύας Στάμου

Το θεατρικό αριστούργημα του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, Δεσποινίς Τζούλια, ένα έργο που στις μέρες του (1888) θεωρήθηκε ιδιαίτερα τολμηρό κι ανατρεπτικό, έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. Το πρώτο «σουηδικό νατουραλιστικό δράμα», όπως χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα του, το Δεσποινίς Τζούλια ανεβαίνει συχνά στην σκηνή καθώς πρόκειται για ένα κείμενο που επιδέχεται διαφορετικές σκηνοθετικές ερμηνείες και προσαρμόζεται συνήθως με επιτυχία στο πνεύμα και τις κοινωνικοπολιτικές αναζητήσεις κάθε εποχής.

Ο Στρίντμπεργκ θεωρείται από πολλούς ο πατέρας του ψυχολογικού δράματος, ωστόσο το Δεσποινίς Τζούλια είναι ένα θεατρικό κείμενο με έντονες κοινωνικές διαστάσεις και στοιχεία θρίλερ.

Ο Στρίντμπεργκ θεωρείται από πολλούς ο πατέρας του ψυχολογικού δράματος, ωστόσο το Δεσποινίς Τζούλια είναι ένα θεατρικό κείμενο με έντονες κοινωνικές διαστάσεις και στοιχεία θρίλερ. Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται η σχέση ανάμεσα στην Τζούλια -μια όμορφη, νεαρή αριστοκράτισσα- με τους υπηρέτες της οικογένειας - τον γοητευτικό Ζαν και την Κριστίν, την  αφοσιωμένη, θρησκόληπτη αρραβωνιαστικιά του.

Η Κριστίν, ως απλή κοπέλα του λαού, σέβεται την τάξη των πραγμάτων και τα αφεντικά της, πιστεύει στη μεταθανάτια σωτηρία και με όπλο την πίστη της υπομένει τόσο τα καπρίτσια της Τζούλιας, όσο και την προκλητική απιστία του Ζαν. Όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τον χαρακτήρα της Κριστίν αποδίδονται πειστικά και αβίαστα από την Αμαλία Αρσένη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ, πολέμιος της θρησκείας, συνέδεσε την θρησκοληψία με την απλοϊκή, υποταγμένη δούλα που καρτερικά φέρνει εις πέρας τον κοινωνικό και ταξικό της ρόλο δίχως να επιδιώκει την παραμικρή ανατροπή, αναζητώντας αντίθετα ασφάλεια στην τήρηση και την επανάληψη των κανόνων.

Ο Ζαν είναι διχασμένος ανάμεσα στην αφοσίωση -που, από νεαρή ηλικία, έχει διδαχθεί να νιώθει για τον αφέντη του- και το μίσος του για την αριστοκρατία. Αυτή η ψυχολογική διχοτόμηση έχει ως συνέπεια άλλοτε να προσπαθεί να καταπνίξει την φυσική τάση του για ανατροπή της κοινωνικής νόρμας, και να μιμείται τους λεπτούς τρόπους ή την καλλιεργημένη συμπεριφορά των αφεντικών του, κι άλλοτε να επαναστατεί κατά της αυστηρής ταξικής διαστρωμάτωσης που στέκεται εμπόδιο στην οικονομική εξέλιξη και την κοινωνική αναρρίχησή του. Το κυκλοθυμικό, ερωτικό παιχνίδι ανάμεσα στην Τζούλια και τον Ζαν θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών, καθώς θα περάσει από πολλά στάδια και θα απλωθεί σε διαφορετικά επίπεδα, πότε βαθαίνοντας με τη μορφή επώδυνων αποκαλύψεων και πότε μένοντας σε μια γοητευτική επιφάνεια.

Η μάχη των φύλων για τις θεωρητικούς του φεμινισμού τρίτης γενιάς μπορεί να θεωρείται πλέον ένα θέμα ξεπερασμένο, καθώς το κέντρο βάρους της φεμινιστικής φιλοσοφίας έχει μετατοπιστεί στο ζήτημα της απελευθέρωσης από τους στερεοτυπικούς ρόλους τόσο των αντρών όσο και των γυναικών. Τα κατάλοιπα, ωστόσο, αιώνων μισογυνισμού και (ό,τι εγώ θα ονόμαζα) «μισανδρισμού» γίνονται ακόμα αντιληπτά στον στίβο της καθημερινότητας. Όσο για το χάσμα ανάμεσα στις τάξεις, με τις πρόσφατες κοινωνικές ανακατατάξεις λόγω της οικονομικής κρίσης και την μετακίνηση πληθυσμών από και κυρίως προς την Ευρώπη, πρόκειται για θέμα ιδιαίτερα ζωντανό κι επίκαιρο.

Η Τζούλια της Μαρίας Κίτσου δεν είναι μία σέξυ σειρήνα. Είναι μία μπερδεμένη, τραυματισμένη γυναίκα χωρίς άμυνες και αντιστάσεις, δίχως την απαραίτητη εμπειρία στις σχέσεις που θα της επέτρεπε να κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί το ερωτικό παιχνίδι και να προστατεύσει τον εαυτό της από τις προθέσεις του Ζαν και το μίσος των υπηρετών.

Η αναίδεια, η προκλητικότητα, η δολιότητα κι ο κυνισμός του Ζαν, ποιότητες αριστοτεχνικά δοσμένες από τον Ορέστη Τζιόβα, δεν αποτελούν παρά την μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη παρουσιάζει έναν απελπισμένο νέο, εγκλωβισμένο στις συμβάσεις και τις απαγορεύσεις της εποχής του, έναν άντρα που τολμά να ονειρευτεί ότι η κατάκτηση της αφεντικίνας του θα του διασφαλίσει πολύ περισσότερα από την ψυχική εκτόνωση και την ηδονή μιας βραδιάς. Για τον θεατή δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι ο ζωώδης πόθος ή ο ψύχραιμος υπολογισμός που τον οδηγεί στην παράτολμη πράξη του.

Ο χαρακτήρας της Τζούλιας επιφανειακά περίπλοκος είναι εν τέλει πιο απλός και ευθύς από αυτόν του Ζαν. Η Λίλλυ Μέλεμε επιλέγει να κρατήσει την πρωταγωνίστριά της πολύ κοντά σε αυτό που φαίνεται ότι πραγματικά θέλησε να πει ο Στρίντμπεργκ. Έχουμε συνηθίσει από προηγούμενες παραστάσεις να βλέπουμε την Τζούλια στο ρόλο της μοιραίας γυναίκας που προκαλεί και παρασύρει τον παρτενέρ της, έχοντας απόλυτη επίγνωση του τι κάνει. Η Τζούλια της Μαρίας Κίτσου, όμως, δεν είναι μια σέξυ σειρήνα. Είναι μια μπερδεμένη, τραυματισμένη γυναίκα χωρίς άμυνες και αντιστάσεις, δίχως την απαραίτητη εμπειρία στις σχέσεις που θα της επέτρεπε να κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί το ερωτικό παιχνίδι και να προστατεύσει τον εαυτό της από τις προθέσεις του Ζαν και το μίσος των υπηρετών. Ο εγωκεντρισμός κι ο ναρκισσισμός της, καθώς και η έπαρση που της δίνει η κοινωνική θέση της, αντί να την οπλίζουν με κυνισμό την αφήνουν χωρίς δίκτυ ασφαλείας απέναντι στην ωμή πραγματικότητα και τις τεχνικές επιβίωσης των υπηρετών.

Ένα ευάλωτο, ορφανό κορίτσι, χωρίς θετικά γυναικεία και αντρικά πρότυπα, αργεί να αντιληφθεί ότι η κοινωνική της τάξη δεν είναι αρκετή για να την σώσει από την απλή  αλήθεια: ότι η αγάπη, η εμπιστοσύνη, ακόμα κι ο έρωτας δεν ανήκουν σε κάποιον αυτόματα λόγω της θέσης του, αλλά κατακτιούνται με πραγματικό κόπο. Στον έρωτα, όπως και στον θάνατο, είμαστε όλοι ίσοι. Η πρωταγωνίστρια αποδίδει τέλεια την αμφιθυμία της ηρωίδας να αποφασίσει μόνη το μέλλον της, την αδυναμία της να αντισταθεί στη μοίρα που οι ίδιες οι  τολμηρές επιλογές της επιβάλουν σε μια γυναίκα της τάξης της.

Στον έρωτα, όπως και στον θάνατο, είμαστε όλοι ίσοι.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην κουζίνα του αρχοντικού, έναν χώρο που ανήκει στη δικαιοδοσία των υπηρετών. Η κουζίνα χρησιμοποιείται για την αποθήκευση και την προετοιμασία του φαγητού κατά τη διάρκεια του οποίου σφαγιάζονται μικρά ζώα. Το συμβολικό ενώνεται με το πραγματικό καθώς ο αποκεφαλισμός του πουλιού από τον Ζαν προαναγγέλλει την θυσία της Τζούλιας που θα ακολουθήσει προκειμένου να μην διαταραχτεί η τάξη των πραγμάτων. Το λιτό, σκοτεινό σκηνικό αναδεικνύει τα σύμβολα-κλειδιά του δράματος: τις καλογυαλισμένες μπότες του κόμη, το ακονισμένο μαχαίρι, τον πάγο που χρησιμεύει για την συντήρηση των τροφίμων, στον ίδιο βαθμό απαραίτητη με τη διατήρηση νόμων και κανόνων αιώνων που κινδυνεύουν να αλλοιωθούν από τις νεωτεριστικές αντιλήψεις της εποχής.

Η τελευταία σκηνή του δράματος αποτελεί απόσταγμα της εξαιρετικής ερμηνείας των δύο πρωταγωνιστών. Η σκηνοθετική ματιά παραμένει πιστή στην ουσία του έργου και στα κίνητρα των ηρώων, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στη σωματική έκφραση του πάθους και της οδύνης τους. Μία παράσταση που όσοι αγαπούν το θέατρο δεν πρέπει να χάσουν.

* Η ΕΥΑ ΣΤΑΜΟΥ είναι συγγραφέας και ψυχοθεραπεύτρια.

Info
Συγγραφέας: Αύγουστος Στρίντμπεργκ
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικό: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Χορογράφος: Μόνικα Κολοκοτρώνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελβίνα Μποτονάκη
Βοηθός Σκηνογράφου: Μιχάλης Σαπλαούρας
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Φωτογραφίες Παράστασης: Μιχάλης Κλουκίνας
Παραγωγή: Λυκόφως – Γιώργος Λυκιαρδόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Κίτσου, Ορέστης Τζιόβας, Αμαλία Αρσένη

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ