alt

Για την παράσταση Δαμάζοντας τα κύματα, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη, που παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο.

Του Νίκου Ξένιου

Τα σενάρια των σπουδαίων κινηματογραφιστών περνούν στον ζωτικό χώρο του θεάτρου και σταδιακά καθιερώνουν ένα νέο είδος. Tο 2004 το Εθνικό Θέατρο ανέβασε στη Νέα Σκηνή το έργο του Λαρς φον Τρίερ Dogville, σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη. Σήμερα η Ρούλα Πατεράκη διασκευάζει τολμηρά για το Εθνικό θέατρο το Δαμάζοντας τα κύματα του Λαρς φον Τρίερ, σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου και σκηνικά-κοστούμια Άγγελου Μέντη. Μια εικαστικά άψογη δημιουργία αυστηρού ρυθμού, που τηρεί την αποστασιοποίηση του θεατή, καθώς μια προσωπική συνέντευξη της κας Πατεράκη με τον Δανό δημιουργό διατρέχει το κείμενο, εγκιβωτίζοντας στην παράσταση τον κινηματογράφο και το βλέμμα της μεγάλης Ελληνίδας δημιουργού.

Ένα προτεσταντικό φρούριο

Η ηρωίδα του Δαμάζοντας τα κύματα, το σφάγιον που φέρει το όνομα Μπες Μακνήλ, έχει δύναμη γιατί έχει το Θεό μέσα της, σε αντίθεση με τους μαυροφορεμένους κήνσορες της ηθικής που στέκουν «απέναντι» από το Θείο γιατί ζουν διαρκώς με τον φόβο Του. Δια στόματος Πατεράκη, ο Λαρς φον Τρίερ μας εξηγεί: η Μπες ζητά τον γάμο με τον Ίαν, που είναι εργάτης στην πλατφόρμα πετρελαίου ανοιχτά στη θάλασσα - και γνωρίζει την ευτυχία, παρά τις αντιρρήσεις των υπολοίπων. Το ατύχημα και η παραπληγία του Ίαν την επιφορτίζει με εκείνο το είδος ενοχής που πηγάζει από την πίστη της πως μπορεί να μεσολαβήσει στον Κύριο και έτσι να καθορίσει την τύχη του άντρα της. Ο Ίαν, ευνουχισμένος εραστής μέσα στη βασανιστική του ακινησία, αποφασίζει να παροτρύνει τη γυναίκα του να πάει με άλλους άντρες, εκείνη αρχικά αντιδρά βίαια και κατόπιν το δέχεται μόνο και μόνο όταν πείθεται πως αυτός είναι ο μοναδικός σκοπός ύπαρξης του αγαπημένου της. Και τότε η κοινότητα του Δόγματος την θυσιάζει ως αμνόν επί σφαγή. Η πνευματικότητα του θανάτου της γίνεται αποκαλυπτικό σκηνικό γεγονός, που μάλιστα κινηματογραφείται και μεταδίδεται διαρκώς στις λεπτομέρειές του, καθιστώντας μας άμεσους μετόχους των μεταπτώσεων της διάθεσης και των ανατροπών. 

Ο Άκης Σακελλαρίου κυριολεκτικά κλέβει την παράσταση με την υπερευαίσθητη και ανδροπρεπή ερμηνεία του: ένας ηθοποιός εύθραυστος και στιβαρός που κυριαρχεί με την ακινησία του και γοητεύει με την ψυχική απογύμνωσή του ενώπιον του κοινού.

Ο Άκης Σακελλαρίου κυριολεκτικά κλέβει την παράσταση με την υπερευαίσθητη και ανδροπρεπή ερμηνεία του: ένας ηθοποιός εύθραυστος και στιβαρός που κυριαρχεί με την ακινησία του και γοητεύει με την ψυχική απογύμνωσή του ενώπιον του κοινού. Η Ιωάννα Τσιριγκούλη είναι εντυπωσιακά μικροκαμωμένη και εύθραυστη. Ίσως από σκηνοθετική επιλογή, ίσως και από ιδιοσυγκρασιακή ιδιοτυπία, κρατά χαμηλούς τόνους στους εσωτερικούς αλλά μεγαλόφωνους διαλόγους της με τον Θεό και επιβάλλει τη συγκλονιστική της γυμνότητα με απόλυτα φυσικό τρόπο. Σκληρή σκηνική αντίστιξη παράγει ο χαρακτήρας της Ντόντο, δοσμένος στεγνά και αυστηρά από την Παρθενόπη Μπουζούρη, ενώ ο Γιάννης Βογιατζής συντονίζει τον «χορό» των φαιοφορούντων γερόντων που θα προασπιστούν τη μοναστηριακή ηθική της κλειστής κοινότητας σε ένα άρτια ενορχηστρωμένο σύνολο όπου βάζουν ισάξια τις ψηφίδες τους ο Μελέτης Γεωργιάδης, ο Αντρέας Αντωνιάδης, ο Σπύρος Τσεκούρας και ο Κώστας Κοράκης. Έντονη η παρουσία της Ευανθίας Κουρμούλη στον ρόλο της Σίμπιλα και εντυπωσιακή η ερμηνεία του Γιώργου Παπαπαύλου στον ρόλο του γιατρού.

Το Δόγμα και ο διάλογος με τον Θεό

Η αναζήτηση της προσωπικής ηθικής μέσω της τετ-α-τετ επαφής με το Θείο απασχόλησε τον κινηματογράφο ήδη από την εποχή του Καρλ Ντράγιερ στη Δανία και γενικεύθηκε με τις κινηματογραφικές και τις θεατρικές παραγωγές του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στη Σουηδία και του Αντρέι Ταρκόφσκι στη Ρωσία. Αρχικά άθεος και ψυχαναλυόμενος για χρόνια, ο Λαρς φον Τρίερ καταφεύγει στον καθολικισμό και βαφτίζεται. Πιστός στον μεταφυσικό του προβληματισμό (ήδη με μιαν εγκεφαλική προσέγγιση στο Στοιχείο του Εγκλήματος, με συνεχείς πειραματισμούς στο Χορεύοντας στο σκοτάδι, στους Ηλίθιους και στον Αντίχριστο και προκαλώντας τα όρια αντοχής του κοινού στη Μελαγχολία) αναζητά τον βαθμό ταύτισης με μια κατά βάσιν θρησκευτική αγωγή και τις περιπλοκές που παράγει η πιθανή απώθησή της. Αυτό το έργο του υπήρξε καθοριστικό για την ψυχοσυναισθηματική ενηλικίωση όλων μας, ενώ άφησε «ανοικτό» ένα σημαντικό ενδεχόμενο σαρκασμού της κινηματογραφικής και καλλιτεχνικής βιομηχανίας με την οποία γαλουχηθήκαμε.

alt
   Η Ρούλα Πατεράκη
 

Η naïveté της Μπες δεν είναι παρά η απόρροια της γνησιότητας και της ψυχικής της ελευθερίας, εφόσον την χρίζει πράκτορα σωτηρίας με όχημα τον έρωτα. Ελεύθερη μέσα στο απόλυτο συναίσθημα, η Μπες γίνεται αντικείμενο κρίσεως του κοινωνικού σώματος ερχόμενη σε αντιμέτωπη με την απόρριψη, την περιθωριοποίηση και την προσχηματική ηθική των ανδρών. Η μεταφυσική θεώρηση του έρωτα από τον Τρίερ γοητεύει τη Ρούλα Πατεράκη, που αποφασίζει να τον υποβάλει στη δοκιμασία να παρακολουθήσει βήμα προς βήμα τη σκηνική έκβαση (ή το αδιέξοδο) των ερωτημάτων που θέτει στο έργο του. Η κλιμάκωση της δραματικότητας στη σκάλα με την «απόρριψη» στα κύματα του νεκρού σώματος διακρίνεται για ένα μανιερισμό και μια δυναμική αντίστοιχη με σπουδαίες σκηνοθεσίες της Αριάν Μνούσκιν και με εμβληματικά έργα ζωγραφικής όπως η «Σχεδία της Μέδουσας» του Ζερικό. Η Ρούλα Πατεράκη στήνει ένα σύμπαν ενοχής επί σκηνής και επιλέγει σπασμωδικό ρυθμό αναπνοής, ώστε όλοι (ηθοποιοί και θεατές) να πειθαρχήσουν, ως αυτουργοί και συνένοχοι στην ιεροτελεστική θυσία της Μπες. 

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Info
Μετάφραση Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία - Δραματουργία - Σκηνική προσαρμογή Ρούλα Πατεράκη
Σκηνικά - Κοστούμια Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί Γιάννης Δρακουλαράκος
Video - art Στάθης Αθανασίου
Ηχητική σύνθεση Γιώργος Πούλιος
Βοηθός σκηνοθέτη Τασία Σοφιανίδου
Διανομή:
Βίγκβιντ Ρούλα Πατεράκη
Μπες Ιωάννα Τσιριγκούλη
Γιαν Άκης Σακελλαρίου
Ντόντο Παρθενόπη Μπουζούρη
Δρ. Ρίτσαρσον Γιώργος Παπαπαύλου
Μίνιστερ Γιάννης Βογιατζής
Σύμπιλα Ευανθία Κουρμούλη
Γουίλλιαμ Γιώργος Ζιόβας
Τέρρυ Νίκος Μαυράκης
Στέλλα Τασία Σοφιανίδου
Πρεσβύτερος, Γιατρός, Μεσόκοπος Μελέτης Γεωργιάδης
Πρεσβύτερος , Γιατρός, Άνδρας στο μπαρ Ανδρέας Αντωνιάδης
Πρεσβύτερος , Γιατρός, Άσχημος Σπύρος Τσεκούρας
Πρεσβύτερος , Γιατρός, Ναύτης Κώστας Κοράκης
Γυναίκα Βασιλική Αντώναρου
Άντρας Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» (κριτική) – Η τελετουργία ενός φόνου σε μια άκρως σύγχρονη παράσταση

«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» (κριτική) – Η τελετουργία ενός φόνου σε μια άκρως σύγχρονη παράσταση

Για την παράσταση του Πορτογάλου σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες [Tiago Rodriguez] «Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» που ανέβηκε στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Κεντρική εικόνα: © Joseph Bandere.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος  ...

«Οδύσσεια» στη Στέγη – με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι

«Οδύσσεια» στη Στέγη – με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι

H «Νέκυια» του Γιάννη Αγγελάκα & του Χρήστου Παπαδόπουλου με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Επιμέλεια: Book Press

«Ονειρεύτηκα μια υποβλητική αφήγηση της Οδύσ...

Ο Τσέχοφ στα καλύτερά του: «Γλάρος» και «Πλατόνοφ» στο πνεύμα του Ρώσου δραματουργού

Ο Τσέχοφ στα καλύτερά του: «Γλάρος» και «Πλατόνοφ» στο πνεύμα του Ρώσου δραματουργού

Για την παράσταση «Ο γλάρος» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή στο Θέατρο Σημείο και την παράσταση «Πλατόνοφ» σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη στο Νέο Θέατρο Θησείον. Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Ο γλάρος». Φωτογραφία © Σταύρος Χαμπάκης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

Στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Πλατεία Κοτζιά), θα απονεμηθούν εφέτος, για δέκατη έβδομη χρονιά, τα βραβεία μυθιστορήματος «The Athens Prize for Literature» του περιοδικού (δε)κατα για το 2022. Η ανακοίνωση των νικητών και ταυτόχρονα η απονομή θα γίνουν την Πέμπτ...

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Σαββατοκύριακο στην Πλάκα, με Αργύρη Μπακιρτζή, κεράσματα και μεγάλες προσφορές

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Σαββατοκύριακο στην Πλάκα, με Αργύρη Μπακιρτζή, κεράσματα και μεγάλες προσφορές

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης διοργανώνουν χριστουγεννιάτικη γιορτή βιβλίου το Σάββατο 9 & την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου από τις 11:00 μέχρι και τις 19:00 στην οδό Θουκυδίδου 4, στην Πλάκα και υπόσχονται δύο μέρες γεμάτες με μουσική, κεράσματα, προτάσεις για δώρα και μεγάλες προσφορές.

Επιμέλεια: ...

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Από σήμερα (7/12) έως και την Κυριακή (10/12) οι εκδόσεις Ψυχογιός ετοιμάζουν μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με bazaar βιβλίων, εκδηλώσεις και δράσεις για τα παιδιά. «Τίτλοι λογοτεχνίας για μικρούς και μεγάλους, bazaar βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς & συναρπα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν, που κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άνοιξα τα μάτια μου. Το μυαλό μου, αδειανό. Γύρω μου, φως. Έντονο. Εκτυφλωτικό. Συνειδητοπο...

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Γιούργκεν Χάμπερμας [Jürgen Habermas] «Αχ Ευρώπη! – Κείμενα για το Μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» (μτφρ. – προλεγόμενα – σχόλια: Δημήτρης Υφαντής), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Printa / Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγορα...

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Βιβλία για το σύγχρονο επιχειρείν: 5 επιλογές από πρόσφατες εκδόσεις

Βιβλία για το σύγχρονο επιχειρείν: 5 επιλογές από πρόσφατες εκδόσεις

Οι πρωτοπόροι των σημαντικών επιχειρήσεων του κόσμου, οι τρόποι να διαπραγματευόμαστε με αποτέλεσμα και πώς θα βρούμε αυτό που ψάχνουμε στον εργασιακό τομέα. Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και μπορούν να μας κινητοποιήσουν. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ