alt

Για τη θεατρική παράσταση Το γήρας  - Ένα χορικό, σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη, η οποία παρουσιάστηκε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Του Νίκου Ξένιου

Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, που επαναλειτουργεί μετά από οκτώ χρόνια στο Rex-αίθουσα «Κατίνα Παξινού», παρουσιάζει Το γήρας-Ένα χορικό της Γεωργίας Μαυραγάνη και της ομάδας της «Happy End».

Σε συνεντεύξεις διατυπώθηκαν σκέψεις περί γήρατος, εκφράστηκαν οι απόψεις ηλικιωμένων ανθρώπων και τα αυτοσαρκαστικά σχόλιά τους για την πίεση του χρόνου, κι όλα αυτά συντέθηκαν σταδιακά σε ένα κείμενο. Ακολούθησε ένα σεμινάριο στο θέατρο της Κατερίνας Καραδήμα στο Αγρίνιο και, τέλος, ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης (οι νέοι καλλιτεχνικοί διευθυντές της Πειραματικής Σκηνής) ζήτησαν από τη Γεωργία Μαυραγάνη να παρουσιάσει ηλικιωμένους ανθρώπους επί σκηνής (η πιο ηλικιωμένη είναι ογδόντα ενός ετών) σε αντιπαράθεση με νέους ανθρώπους, σε μια προσπάθεια να συντεθεί δραματουργικά μια νέα, επαναστατική προσέγγιση του γήρατος. Με άλλα λόγια, μια χορεία νέων ηθοποιών συναντά στη σκηνή μιαν χορεία ηλικιωμένων. Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, οι ηθοποιοί, ως Χορός αρχαίας τραγωδίας, απαγγέλλουν κείμενα διαφόρων: του Σοφοκλή, του Αργύρη Χιόνη, της Μαργαρίτας Καραπάνου, του «Θείου Βάνια» του Άντον Τσέχωφ και του Αντόνιο Ταμπούκι.

«Κοιτάζω το στόμα μου και τα χέρια μου και δεν μπορώ να πιστέψω στα μάτια μου. Είμαι μόνο ένα παιδί. Ή μήπως δεν είμαι πια; Δεν μπορώ να αντιληφθώ όλα αυτά που έχουν σχέση με τον χρόνο. Κλείνω τα μάτια μου και αισθάνομαι δέκα χρονών. Και μετά τα ανοίγω και κοιτάζομαι στον καθρέφτη. Κι εκεί... στέκεται ένας γέρος αδύνατος. Ένας γερο-έφηβος!».

Η σύνθεση του έργου

Η αποδοχή του γήρατος είναι μια δύσκολη υπόθεση, ίσως η δυσκολότερη φάση της ανθρώπινης ζωής. Όταν αρχίζουν να εκλείπουν, σταδιακά, το σφρίγος και η όρεξη για δημιουργία, μιλάμε για την ψυχική γήρανση. Κατ΄ουσίαν, ένας άνθρωπος που σταδιακά περιέρχεται στην τρίτη ηλικία δυσκολεύεται να το πιστέψει: «Κοιτάζω το στόμα μου και τα χέρια μου και δεν μπορώ να πιστέψω στα μάτια μου. Είμαι μόνο ένα παιδί. Ή μήπως δεν είμαι πια; Δεν μπορώ να αντιληφθώ όλα αυτά που έχουν σχέση με τον χρόνο. Αυτοί που έχουν μελετήσει το πρόβλημα λένε πως δεν υπάρχει. Είναι αλήθεια. Κλείνω τα μάτια μου και αισθάνομαι δέκα χρονών. Και μετά τα ανοίγω και κοιτάζομαι στον καθρέφτη. Κι εκεί... στέκεται ένας γέρος αδύνατος. Ένας γερο-έφηβος!». Η παράσταση εκτείνεται χρονικά σε ένα σχεδόν αιώνα, με μνήμες, οικογενειακές φωτογραφίες, κρίσεις και επικρίσεις, αλλά και αμνησία, αντιπαλότητες και συγχώρεση. Πάνω απ’όλα όμως με το χιούμορ-πολύ χιούμορ!-στην αναγνώριση του Τώρα: της εποχής της πίεσης, του χαπιού για τα τριγλυκερίδια, του πεσίματος, του ύψους που χάνεται γιατί οι σπόνδυλοι συμπτύσσονται, του βάρους που δεν φεύγει ποτέ, του δέρματος που χάνει την ελαστικότητά του, των κηλίδων στα χέρια και της μασέλας. Το όριο του χρόνου προβάλλει αμείλικτο από την αρχή ως το τέλος της παράστασης, σαν να καιροφυλακτεί ο Χάρος σε μια γωνιά για να δώσει το παρών.

Οι νεώτεροι ηθοποιοί αφουγκράζονται τα αποσπάσματα από τις ζωές των μεγάλων ομολόγων τους και μετά, γλυκά-γλυκά, με «ωωπαλάκια!», τους καθίζουν σε πολυθρόνες, με τη φροντίδα που κανείς απευθύνει σε ένα μικρό παιδί. Εκείνοι όμως ξανασηκώνονται κι επιμένουν να γεύονται φέτες ζωής αναπολώντας το σφρίγος και τις δραστηριότητες της νεότητάς τους. Σε αντίστιξη, ακούγεται η φωνή της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, που από τη δική της σκοπιά εμμένει στο παρόν. Η αποδοχή του γήρατος είναι μια έμμεση αποδοχή του θανάτου ως υπαρξιακής βεβαιότητας. «Έχει ανοίξει μια σχισμή ... Από έναν νέο την πίστη. Από έναν ηλικιωμένο την απόλαυση του αργά...» είναι οι λέξεις που «προεξέχουν» από το οικοδόμημα της σκηνικής αυτής σύνθεσης, που παντρεύει με θαυμαστό τρόπο τα γνωστά μας στερεότυπα για την τρίτη ηλικία, πλήττει το είδος αυτό ρατσισμού που αποκλείει ένα τεράστιο μέρος πληθυσμού από την ενεργή ζωή και ανατρέχει στους απαισιόδοξους στίχους του Σοφοκλή για να επιβεβαιώσει το άφευκτο της φθοράς και του τέλους.

altΠολιτικό θέατρο και Επινόηση

Μιλάμε για μια δραματουργική σύνθεση που ανήκει στο είδος του devised theatre (θέατρο της επινόησης), όπου το κείμενο είναι ο συμφυρμός των βιωμένων εμπειριών των περφόρμερ. Μια ομάδα που παράγει ένα κείμενο νατουραλιστικό όπως αυτό «οικοδομεί» τους χαρακτήρες και μετά σταδιακά προσθέτει αφηγηματικά μέρη με βάση τους αυτοσχεδιαστικούς ελιγμούς των προβών. Το ίδιο ισχύει και για τη χορογραφία του δημοτικού χορού που συνοδεύει, με παύσεις, το κείμενο του Σοφοκλή. Τα παιδικά τραγουδάκια («γύρω γύρο όλοι, χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ, η μικρή Ελένη κάθεται και κλαίει, φτου ξελευτερία, στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα κι αγέλαστα», κ.ο.κ.) δεν είναι παρά ειρωνικές ψηφίδες που θα οδηγήσουν σε αυτήν τη ρετροσπεκτίβα, για να την αποτελειώσει ο πανδαμάτορας Χρόνος. Και η προειδοποίηση προς το κοινό: «Εκεί που είσαι ήμουνα κι εκεί που είμαι θα 'ρθεις»!

Η επιλογή της παράστασης είναι ν’ αποδοθεί στο γήρας η τιμή που του αξίζει, δεδομένου ότι είναι το προσδοκώμενο όλων μας.

Η επιλογή της παράστασης είναι ν’ αποδοθεί στο γήρας η τιμή που του αξίζει, δεδομένου ότι είναι το προσδοκώμενο όλων μας. Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον, και αυτό το καθιστά σαφές ο Χορός στο Γ’ Στάσιμο του «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, με το οποίο κλείνει η Γεωργία Μαυραγάνη την παράστασή της, έχοντας επίγνωση του ότι ο μεγάλος ποιητής «δεν μεμψιμοιρεί για τη ζωή και το θάνατο αλλά στην ουσία αναδεικνύει την αξία του “εδώ και τώρα”». Ο διεστραμμένος ανταγωνισμός Θήβας και Αθήνας και η επί σκηνής παρουσία των δύο ηλικιωμένων γεναρχών, του Οιδίποδα και του Θησέα, το αίτημα του Οιδίποδα να «τον αφήσουν μόνο» («πόλεως δίχα») τη στιγμή της καθόδου του στον Άδη, η απουσία συγχώρησης για τον «εν δόμοις τύραννο» Ετεοκλή, η μοναξιά και ο «άπολις» χαρακτήρας μιας υπαρξιακής εξορίας («πόλις βία ήλαυνέ μ' εκ γης χρόνιον»), όλα αυτά επικαιροποιούν τον λόγο του Σοφοκλή για τα γηρατειά. Η «πολιτική» εχθρότητα των δύο θεμελιακών για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό πόλεων και ένας υπαινιγμός για τις πολιτικές καινοτομίες του Κλεισθένη καιροφυλακτεί στο κείμενο του Σοφοκλή. Στο τρίτο στάσιμο της τραγωδίας (στίχοι 1211-1248) ο χορός θρηνεί τα γεράματα και θεωρεί πως ο θάνατος μόνο θα φέρει ανακούφιση από αυτά, τόσο στον Οιδίποδα («Μοίρα κι αυτού του δύστυχου/ τα γηρατειά, όχι δική μου μόνο»), όσο και σε κάθε άνθρωπο. Ένας συρτός χορός, παύσεις, έντονη ματιά στον θεατή και, παρένθετος, ο καυστικός λόγος του αρχαίου ποιητή (μετάφραση Μαρωνίτη):

«Χαρές δεν πρόκειται να δεις όπου η ζωή τραβάει σε μάκρος, πέρα απ’ το θεμιτό της μέτρο. Το να μην έχεις γεννηθεί, αυτό είναι το καλύτερο - το δεύτερο καλό, αν έχεις γεννηθεί, να πας το γρηγορότερο εκεί απ’ όπου βγήκες. Φθόνος και στάσεις, μαλώματα και μάχες, φόνοι, και τελευταίο εκείνο το επονείδιστο, τα γηρατειά· άνευρα, άφιλα, ασυντρόφευτα, όπου του κόσμου τα χειρότερα κακά συγκατοικούν.
»Όποιος ορέγεται να ζήσει/ κι άλλο, κι άλλο, και δεν του φτάνει/ η μετρημένη του ζωή,/ αυτόν εγώ, μα την αλήθεια,/ τον έχω για πολύ μωρό./ όταν σημάνει η ώρα του Άδη,/ προβάλλει ο θάνατος,/ και γράφει τέλος σε γάμους,/ μουσικές, χορούς.
»Το να μην έχεις γεννηθεί,/ αυτό είναι το καλύτερο∙/ το δεύτερο καλό, αν έχεις/ γεννηθεί, να πας το γρηγορότερο/ εκεί απ’ όπου βγήκες!»…

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (κριτική)

«Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (κριτική)

Για την παράσταση «Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, που παρουσιάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Φωτογραφίες: Γιώτα Εφραιμίδου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
«Η ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

«Η ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

«Η ελευθερία στη Βρέμη» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ –μια σύμπραξη του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης– παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5), σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Φωτογραφίες © Γιώργος Αναστασάκης.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

«Παρεξήγηση» του Καμύ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

«Παρεξήγηση» του Καμύ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

Η «Παρεξήγηση» του Αλμπέρ Καμύ παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Βιβλική παραβολή, αστείο ή εφιάλτης; [Φωτογραφίες: Ελευθερία Νικολαΐδου].

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ημερίδα για την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, στα Χανιά

Ημερίδα για την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, στα Χανιά

Ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη διοργανώνει στις 27 Μαρτίου 2023 στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ στα Χανιά, ημερίδα με θέμα: Νοούμενα και υπονοούμενα στο θεατρικό έργο «Η Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία της Λούλας Αναγνωστάκη από τον Σπύρο Στάβερη.

...
«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] «Παράδεισος» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρώτα το αγόρι. Το λέγανε Γ...

Συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Με αφορμή το βιβλίο «Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας» του Rodric Braithwaite

Συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Με αφορμή το βιβλίο «Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας» του Rodric Braithwaite

Οι εκδόσεις Ψυχογιός διοργανώνουν συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αφορμή το βιβλίο του Rodric Braithwaite «Μια Σύντομη Ιστορία της Ρωσίας», απόψε, Πέμπτη 23 Μαρτίου, στο βιβλιοπωλείο LIBER.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] «Παράδεισος» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρώτα το αγόρι. Το λέγανε Γ...

«Σε πρώτο ενικό» του Χαρούκι Μουρακάμι (προδημοσίευση)

«Σε πρώτο ενικό» του Χαρούκι Μουρακάμι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση μέρους διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Χαρούκι Μουρακάμι [Haruki Murakami] «Σε πρώτο ενικό» (μτφρ. Βασίλης Κιμούλης), η οποία θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

With the ...

«Η νοσταλγία κι εγώ» της Μάρως Βαμβουνάκη (προδημοσίευση)

«Η νοσταλγία κι εγώ» της Μάρως Βαμβουνάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη «Η νοσταλγία κι εγώ», που θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

— Αναρωτιέμαι τι νοσταλγείς;
— …
— Νοσταλγείς κάτι που συνέβη ή κάτι πο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Σε ανάρτησή του στο Goodreads, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας, ο Στίβεν Κινγκ ξεχώρισε δέκα αγαπημένα του βιβλία. Τα έργα του συγγραφέα κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Book Press

...
Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 2023, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η ελληνική βιβλιογραφία αναπόφευκτα εμπλουτίστηκε από μελέτες και συλλογικούς τόμους, βιβλία στα οποία οι συγγραφείς των κειμένων επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις και ερμηνείες σε γεγονότα και εξελίξε...

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Η Αμερικανίδα πεζογράφος Κάρσον ΜακΚάλερς [Carson McCullers] είναι μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του λογοτεχνικού «southern gothic». Τα μυθιστορήματά της εκτυλίσσονται στον αμερικανικό Νότο και παρουσιάζουν μοναχικούς, εκκεντρικούς χαρακτήρες που πασχίζουν να συνυπάρξουν με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ