metaxotes-1

Κριτική για την παράσταση Μεταξωτές γυναίκες, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη (φωτ. Νικήτας Καραγιάννης)

Του Νίκου Ξένιου

Στο υπόγειο της Κοραή 4, δίπλα στον κινηματογράφο Άστυ, όπου μέσα στις στοές έχει διαμορφωθεί ο νέος θεατρικός χώρος Underground, η Βάνα Πεφάνη παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο, άρτιο στις συνιστώσες του θεατρικό έργο.

Αξιοποιώντας τις πολλαπλές δυνατότητες του χώρου και χορογραφώντας την κίνηση του επιτελείου της, η Βάνα Πεφάνη υπηρετεί ένα καλόγουστο, ώριμο στη στράτευσή του θέατρο, συγγράφοντας ένα κείμενο που πόρρω απέχει της παραδοσιακής «γυναικείας» γραφής. Το κείμενο αυτό εκθέτει τη ζωή των ενοίκων μιας πολυκατοικίας μετά τον θάνατο μιας νεαρής κοπέλας που ζούσε στο υπόγειο του κτηρίου, μιλώντας έξω από τα δόντια και καταγγέλλοντας απερίφραστα την επανάπαυση και τον κρυφό ρατσισμό που ευνοεί την εξάπλωση του trafficking.

Μια υπόγεια, αθέατη πόλη

Η κυρίως σκηνή απεικονίζει το εσωτερικό ενός διαμερίσματος, πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν οδηγούν στον κοινόχρηστο χώρο (το θυρωρείο, να πούμε) μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας και δύο «βιτρίνες» αριστερά και δεξιά σκηνογραφούνται ως εσωτερικό δύο άλλων διαμερισμάτων. Η μετατρεψιμότητα του χώρου και η φυσική του ένταξη στο κέντρο, κοντά στον ζωτικό πυρήνα της πόλης, αλλά και η τοποθέτησή του στο δύσκολα εντοπίσιμο υπόγειο της Κοραή, είναι μια εύστοχη επιλογή που υπαινίσσεται πως «εδώ συμβαίνουν όλα αυτά, κάτω από τα μάτια μας, αλλά δεν τα βλέπουμε».

metaxotes-2Ή, «κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε». Νομίζω πως πρόθεση της Βάνας Πεφάνη είναι να υπογραμμιστεί η εθελοτυφλία όλων μας στα κραυγαλέα γεγονότα της εκμετάλλευσης γυναικών και απροστάτευτων ανήλικων κοριτσιών από τον Τρίτο Κόσμο, η ηθελημένη η αθέλητη συνενοχή μας στην τραγική διαμόρφωση της μοίρας τους. Η υπενθύμιση του ότι ένας πολιτικά σκεπτόμενος άνθρωπος δεν δικαιούται να καταλαμβάνεται από φόβο και να σιωπά μπροστά στο απάνθρωπο φαινόμενο του trafficking, τη στιγμή που η προσωπική του ιστορία διαπλέκεται άμεσα με την ιστορία των θυμάτων του.

Η συνυπευθυνότητα των ενοίκων της πολυκατοικίας θυμίζει ως προβληματισμός τη γραφή του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Η γοητευτική της νιγηριανή Ωρόρ (Aurore), ερμηνευμένη με εσωτερικότητα και έλεγχο των εκφραστικών της μέσων από την Aurore Marion, αυτοκτονεί πέφτοντας από την ταράτσα της πολυκατοικίας, αφού έχει υποστεί τα πάνδεινα από τον ανδρικό πληθυσμό/πελατεία της. Οι υπόλοιπες, «αόρατες» γυναίκες που εκπορνεύονται από νεαρή ηλικία στην πόλη μας, όλες συνοψίζονται στο πρόσωπο της Ωρόρ, που πεθαίνει και παραμένει έωλη παρουσία στον χώρο του θανάτου της, προσπαθώντας να επικοινωνήσει με τους ζωντανούς. Επτά «ορατά» πρόσωπα χορογραφούνται σε μια δυναμική κινησιολογική δημιουργία από την Ελευθερία Κόμη, που ήδη από την έναρξη της παράστασης παρατάσσει τις γυναικείες φιγούρες σε όλη την έκταση του φυσικού αυτού σκηνικού, διευθετώντας το ψυχοσυναισθηματικό περιβάλλον στο πλαίσιο του οποίου θα ενεργοποιηθεί η επικοινωνία: στο εξ ευωνύμων διαμέρισμα κατοικούν μια ζηλιάρα σύζυγος με τον προβληματισμένο σύζυγό της, στο εκ δεξιών κατοικεί μια κακοποιημένη σύζυγος με τον απερίγραπτο φαλλοκράτη άντρα της, ενώ στο κεντρικό διαμέρισμα κατοικεί η ερωμένη του φαλλοκράτη συζύγου με τη θεούσα αδελφή της και την, επισκέπτρια από την επαρχία, μητέρα τους. Στην κεντρική χορογραφική σύλληψη θα ενταχθούν και όλες οι επιμέρους τοποθετήσεις και μετακινήσεις στον χώρο των ηθοποιών, προσδίδοντας στην παράσταση διαστάσεις χοροδραματικής γραφής και αφήνοντας να αναπτυχθεί ο λόγος των ζωντανών μπροστά στην αέρινη παρουσία της νεκρής Ωρόρ. Ο Βασίλης Αφεντούλης, ερμηνευτικά ώριμος και ευαίσθητος, ερμηνεύει τον υποαπασχολούμενο και ματαιωμένο αρχιτέκτονα/σύζυγο της ζηλιάρας γυναίκας, που την υποδύεται με επιτυχία η Νικολίνα Μουαίμη Ο Ιάκωβος Μυλωνάς, πειστικός σε σημείο εκνευρισμού, ενσαρκώνει τον απόλυτα φαλλοκράτη, εκδηλωμένο φασίστα του γειτονικού διαμερίσματος, προσδίδοντας διαστάσεις ντοστογιεβσκικού χαρακτήρα στον ρόλο του. Η Αγγελική Καρυστινού, ως καταπιεσμένη σύζυγός του, μπαίνει στο πετσί του ρόλου της με απόλυτο μαζοχισμό και ονειρική διάθεση. Η Μαρία Καβουκίδου δίνει μιαν υπερευαίσθητη και «υγρή» ερμηνεία στον ρόλο της μητέρας, ενώ η Σιμόνη Γιαννάτου και η Σοφία Μανωλάκου ενορχηστρώνουν θαυμάσια το αντιστικτικό δίδυμο των δύο αδελφών του ίδιου διαμερίσματος.

Όταν οι τύψεις επισκέπτονται τα όνειρά μας

Η ψυχή της νεκρής νιγηριανής κινείται σε ένα ενδιάμεσο χώρο, ανάμεσα στο επίγειο σκηνικό του ολέθριου βίου και του θανάτου της και στο Επέκεινα.

Η ψυχή της νεκρής νιγηριανής κινείται σε ένα ενδιάμεσο χώρο, ανάμεσα στο επίγειο σκηνικό του ολέθριου βίου και του θανάτου της και στο Επέκεινα. Επιχειρεί απεγνωσμένα να γεφυρώσει αυτό το κενό, σαν να προειδοποιεί, να προφυλάσσει, αλλά και να αιτιάται και να καταδικάζει. Επισείοντας την απειλητική Δικαιοσύνη ως φάσμα, συνυπάρχει με τους ζωντανούς ως μέλος της πραγματικότητάς τους, παραμένοντας μέχρι ενός σημείου αθέατη. Η μοναδική πρόσβαση που έχει, στον γυναικείο, ευαίσθητο ψυχισμό της μητέρας, διασαλεύεται από τα παράσιτα των ονείρων της δεύτερης. Κατόπιν «εγκλωβίζεται» πίσω από ένα γυάλινο τείχος ανέφικτης συνομιλίας. Τέλος υλοποιείται, όταν το έργο φτάνει στο κομβικό σημείο της αποκατάστασης των συνεπειών που θα 'πρεπε να έχει το έγκλημα. Στο πλαίσιο αυτό, η συγγραφέας ακολουθεί μια σοφή κλιμάκωση της επικοινωνιακής αυτής γέφυρας, ανακαλώντας το ψυχικό υπόβαθρο των προσώπων της και παραθέτοντας τη λεκτική και σωματική βία που δέχονται και που ασκούν, στην ακραία της έκφανση.

metaxotes-nikitas-karayiannis-2Σαφέστατη μνεία γίνεται στις οροθετικές πόρνες που διαπομπεύτηκαν με υπουργική πρωτοβουλία με δημοσίευση των φωτογραφιών τους στον τύπο: η υποκρισία και ο φαλλοκρατισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η ιδιοτέλεια και ο αθεράπευτος εγωισμός, μα πάνω απ' όλα ο φόβος είχαν, τότε, επικρατήσει του ανθρωπιστικού συναισθήματος, ενώ οι πελάτες των πορνείων προστατεύτηκαν δεόντως. Επίσης, το φλέγον και διαμφισβητούμενο ζήτημα της άμβλωσης και της ευθύνης για την τελική απόφαση (ευθύνη που διχάζει το ζευγάρι, όσο κι αν η εγκυμοσύνη συμβαίνει πάνω στο σώμα της γυναίκας και μόνο), στο έργο της κυρίας Πεφάνη συνδέεται οργανικά με γενικότερους κοινωνικούς και πολιτικούς προβληματισμούς: είμαστε δέσμιοι τόσο της ηθικής μας δόμησης όσο και των πολιτικοκοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Τίποτε δεν μπορεί να αποτιμηθεί ερήμην όλων αυτών των παραμέτρων.

Η Βάνα Πεφάνη συγκέντρωσε υλικό, συζήτησε με ειδικούς του θέματος από τη ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κατέγραψε απόψεις γνωστών και φίλων προτού προβεί στη συγγραφή του έργου της. Οι επιμέρους γυναικείοι ψυχισμοί που χορογραφούνται στις Μεταξωτές γυναίκες δεν θα μπορούσαν παρά να είναι οι πολλές διαφορετικές παράμετροι μιας και μόνης γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Από την ολοκλήρωση του πορτραίτου της Γυναίκας αυτής εννοείται πως δεν λείπουν οι πολιτισμικές καταβολές: η εκπόρνευση ενός κοριτσιού από τη μαύρη Αφρική δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των άκρως κερδοφόρων μηχανισμών του trafficking και της έκδοσης ενός διαβατηρίου προς τη χώρα της εκμετάλλευσης και της σύνθλιψης της ελευθερίας. Είναι, εξίσου, αποτέλεσμα του σκοταδισμού και της εξαθλίωσης που το κορίτσι αυτό ζει στην πατρίδα του: «Μια πεθαίνει, οκτώ τρώνε». Είναι, τέλος, απόρροια της υποβάθμισης των πληθυσμών αυτών, της επονείδιστης θέσης της γυναίκας, της στενομυαλιάς και της υποταγής της μάνας, ενώ η ίδια βιώνει την εκπόρνευση και τον θάνατό της ως αποτέλεσμα της μαύρης μαγείας.

pefani  
Η Βάνα Πεφάνη
 
 

Είναι τόσο πολυσύνθετο το ζήτημα που ο μοναδικός τρόπος για να διερευνηθεί είναι η εμβάθυνση στο φαινόμενο της βίας όλων όσοι την παρατηρούν και είναι συνυπεύθυνοι για τη διαιώνισή της, και όχι μόνο στο βίωμα όσων την υφίστανται: γιατί οι βασικές δομές που το αναπαράγουν βρίσκονται, εν σπέρματι, όχι μόνο στις τενεκεδουπόλεις και τις φτωχογειτονιές της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Νιγηρίας, αλλά και στα τρισάθλια μικροαστικά όνειρα των ενοίκων της αθηναϊκής μεγαλούπολης, στην ασυνείδητη αλλά διαρκώς διογκούμενη ανάπλαση των γενεσιουργών της αιτίων: ο φασίστας είναι φασίστας, για τον φασίστα όλες οι γυναίκες είναι πουτάνες, για τον φασίστα όλες οι γυναίκες είναι πουτάνες εκτός από τη μάνα του που αναγορεύεται σε Αγία, ο φασίστας σηκώνει το χέρι του με μεγάλη ευκολία, ο φασίστας είναι επιεικής με τον εαυτό του, ο φασίστας κάνει λάθος και παγιδεύεται στο σφάλμα της ύπαρξής του, είναι ελλειμματικός και γι' αυτό συνθλίβει ό,τι αδύναμο συναντά στο δρόμο του, ο φασίστας ζει στο διπλανό διαμέρισμα και ευθύνεται για όσα συμβαίνουν, ο φασίστας είναι, ενίοτε, εμείς οι ίδιοι. Γιατί, πάνω απ' όλα, η σεξουαλική, ψυχολογική και οικονομική κακοποίηση, καθώς και οι μηχανισμοί αποσιώπησής της, συνθέτουν ένα πολύ επίκαιρο θέμα, που ανασύρει την απαράδεκτη επιείκειά μας απέναντι στον εαυτό μας, την ελλιπή αυτογνωσία και κοινωνική ευαισθησία που μας διακρίνει, σε συνδυασμό με την ετοιμότητά μας να καταδικάσουμε τους άλλους.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

metaxotes-afissa«Μεταξωτές Γυναίκες»
Θέατρο UNDERGROUND (είσοδος από ΑΣΤΥ)
Πλατεία Κοραή 4

Κείμενο- Σκηνοθεσία:
Βάνα Πεφάνη

Σωματείο «Πέτρα»
Πρόεδρος: Κώστας Αρζόγλου

Παίζουν:
Βασίλης Αφεντούλης
Σιμόνη Γιαννάτου
Μαρία Καβουκίδου
Αγγελική Καρυστινού
Σοφία Μανωλάκου
Aurore Marion
Νικολίνα Μουαίμη
Ιάκωβος Μυλωνάς

Σκηνικά-Κοστούμια:
Γιώργος Λυντζέρης

Φωτισμοί:
Στέλλα Κάλτσου

Μουσική:
Orestis

Κινησιολογία:
Ελευθερία Κόμη

Βοηθοί σκηνοθέτη:
Νάντια Δεληγιάννη-Μυρσίνη Γιαννακοπούλου

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο

«Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο

Για την παράσταση «Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο. ©Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το έργο του πορτορικανικής καταγωγής αμερικανού Μάθιου Λόπεζ «...

Onassis Dance Days 2025: Το μεγάλο φεστιβάλ χορού επιστρέφει στη Στέγη με τέσσερις παραστάσεις και μία ταινία

Onassis Dance Days 2025: Το μεγάλο φεστιβάλ χορού επιστρέφει στη Στέγη με τέσσερις παραστάσεις και μία ταινία

Από τις 3-6 Απριλίου 2025, το Onassis Dance Days επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με πέντε παραστάσεις χορού και μία ταινία. 

Επιμέλεια: Book Press

4 ημέρες και 8 ώρες συνεχόμενου ...

«Πέντε μικρά έργα του Σάμιουελ Μπέκετ» & «Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα» – Δύο σοβαρές θεατρικές δουλειές από δύο νέες ομάδες

«Πέντε μικρά έργα του Σάμιουελ Μπέκετ» & «Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα» – Δύο σοβαρές θεατρικές δουλειές από δύο νέες ομάδες

Για τις παραστάσεις «Πέντε μικρά έργα του Σάμιουελ Μπέκετ», από τους Loxodox, σε σκηνοθεσία Αλκίνοου Δωρή και «Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, από τους «Αυτή κι Αυτοί», σε σκηνοθεσία Αντρέα Ψύλλια. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την παράσταση «Πέντε μικρά έρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο

«Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο

Για την παράσταση «Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο. ©Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το έργο του πορτορικανικής καταγωγής αμερικανού Μάθιου Λόπεζ «...

Ιωάννα Μπουραζοπούλου: «Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα, το άκουσα στη μετάφραση της Μελίνας Παναγιωτίδου, διαβασμένο από την ίδια. Εμπειρία!»

Ιωάννα Μπουραζοπούλου: «Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα, το άκουσα στη μετάφραση της Μελίνας Παναγιωτίδου, διαβασμένο από την ίδια. Εμπειρία!»

«Το καπλάνι της βιτρίνας», «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», «Το όνομα του ρόδου» και ο «Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα» είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής της Ιωάννας Μπουραζοπούλου. Φωτογραφία: Σίσσυ Μόρφη

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Τα βραβεία του περιοδικού Λόγου και Τέχνης «Χάρτης» για το 2024: Ο βραχύς κατάλογος

Τα βραβεία του περιοδικού Λόγου και Τέχνης «Χάρτης» για το 2024: Ο βραχύς κατάλογος

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr), συνεχίζει για τέταρτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Η διάκριση αυτή προέρχεται από μια ευρεία ομάδα τακτικών συνεργατών του περιοδικού.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

«Χαρταετοί μέσα στη νύχτα» του Μπλέιζ Κάμπο Γκακόσκος (προδημοσίευση)

«Χαρταετοί μέσα στη νύχτα» του Μπλέιζ Κάμπο Γκακόσκος (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Φιλιππινέζου συγγραφέα Μπλέιζ Κάμπο Γκακόσκος [Blaise Campo Gacoscos] «Χαρταετοί μέσα στη νύχτα» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου) που αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...
«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

Μαύρος φεμινισμός χθες και σήμερα: Οι σημαντικότερες μαύρες φεμινίστριες και το έργο τους. Καθώς πλέον μπορούμε να διαβάσουμε στα ελληνικά τις τρεις σημαντικότερες θεωρητικές μορφές του μαύρου φεμινισμού, ένα σημαντικό κομμάτι του άρθρου αφιερώνεται στις Audre Lorde, bell hooks και Angela Davis. 

Γ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ