ekklisiastis kentriki

Για την παράσταση «Εκκλησιαστής» του Αντώνη Αντωνόπουλου, η οποία παρουσιάστηκε στο Bios, έπειτα από τέσσερις κύκλους παραστάσεων που ξεκίνησαν το 2018.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Τη μάταιη υπόσταση του φυσικού φαινομένου της ζωής πραγματεύεται ο Εκκλησιαστής, ένα από τα 24 κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης (γράφτηκε μεταξύ 450 και 180 π.Χ.), που σκηνοθετεί ο Αντώνης Αντωνόπουλος με τη μουσική συνοδεία του Lowtronik στο Bios. Η παράσταση μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «εικαστική χορογραφία» και φέρει, επίσης, κάποια γνωρίσματα της σύγχρονης όπερας δωματίου, ενώ κατ’ ουσίαν είναι ένα δραματοποιημένο ποιητικό αναλόγιο.

Οραματικό, προφητικό, αλληγορικό κείμενο, σχετικά άγνωστο στους πιστούς της ορθόδοξης εκκλησίας, ο Εκκλησιαστής είναι ο βιοσοφικός μονόλογος κάποιου μεταστάντος ιερέως από τη γενιά του Δαβίδ. Πότε ως ποίημα και πότε ως πεζοτράγουδο, το κείμενο του Εκκλησιαστή ανασύρει μνήμες από τον Επίκουρο και παρουσιάζει υπό μορφή μονολόγου τις σκέψεις ενός νεκρού βασιλιά της Ιερουσαλήμ. Η αναζήτηση της ευτυχίας και της ανθρώπινης ψυχικής ολοκλήρωσης, αυτό είναι το ζητούμενο του Εκκλησιαστή: όμως «τίποτε δεν είν’ καινούργιο εδώ στη γη», γιατί η ανθρώπινη μνήμη διαγράφει τα όσα έχουν λάβει χώρα στον πλανήτη. Κατ’ ουσίαν, ο Εκκλησιαστής πρεσβεύει πως τα πάντα επαναλαμβάνονται, εφόσον ο ομιλών υπήρξε αυτόπτης μάρτυς της αδυνατότητας του ανθρώπου να πετύχει την ευτυχία, εφόσον το νόημα των πραγμάτων είναι απρόσιτο.

Η μετάφραση του Κώστα Φριλίγγου επιτρέπει τη μυσταγωγία, καθώς η ποιητική της υπόσταση είναι που διασώζει τη ρυθμική αγωγή του κειμένου.

Σε κάθε επίτευγμα και σε κάθε κόπο υπάρχει αντιζηλία του ανθρώπου προς τον πλησίον του. «Στον αμαρτωλό ο Θεός δίνει τη δυνατότητα να συσσωρεύει» και αυτό ακόμη είναι ματαιότητα και χίμαιρα (Εκκλησιαστής, τέλος 2ου κεφαλαίου). Η μετάφραση του Κώστα Φριλίγγου [1] επιτρέπει τη μυσταγωγία, καθώς η ποιητική της υπόσταση είναι που διασώζει τη ρυθμική αγωγή του κειμένου. «Ο ήλιος προβάλλει στην Ανατολή και χάνεται στη Δύση. Τρέχει να ξαναφανεί» – η ανακύκλιση του ουράνιου φωτοδότη δικαιολογεί και την κινητική επαναληπτικότητα, που στόχο έχει να αποδώσει τη ματαιότητα των εγκοσμίων, εφόσον τα πάντα είναι ανώφελα, εφόσον τα πάντα επιστρέφουν στη χοϊκότητά τους, ο Εκκλησιαστής μιλά σε επικό τόνο, παροτρύνοντας τον νέο άνθρωπο να απολαύσει τη συντροφικότητα και όλα εκείνα που μπορούν να συγκινήσουν την καρδιά του, «αποδιώχνοντας τη βρώμα» των σωματικών απολαύσεων: το ψωμί, το κρασί, τα λευκά πεντακάθαρα ρούχα, την αγκαλιά του αγαπημένου προσώπου.

ekklisiastis 02

Αυτό το πανάρχαιο κείμενο, παλιό όπως τα σουμεριακά και τα ομηρικά έπη, περιφρονεί τ’ ασήμια, τα χρυσάφια και τα ουρί του επίγειου παραδείσου, αναγνωρίζοντας πως «όλα αυτά είναι ματαιοπονία και χίμαιρες». Μηδέν άγαν. Το ίδιο με τη σοφία, που είναι προτιμότερη από την ανοησία, παρά το γεγονός ότι «η ίδια τύχη περιμένει τον ανόητο και τον σοφό» και τούτη η διάκριση είναι μάταιη, εφόσον και οι δύο λησμονιούνται από τις επερχόμενες γενεές. Αυτές οι παράμετροι του κειμένου αποκομίζουν την προσοχή του ακροατή/θεατή: ο κορεσμός, η αίσθηση απαυδίσματος και αηδίας, η αριστοκρατική, μελαγχολική απόσυρση από τα εγκόσμια που απασχόλησαν τους θνητούς in frustra, ο ερμητισμός εκείνου που έχει οριστικά καταλήξει σε μεγάλες αλήθειες για τη ζωή, η ειρωνεία εκείνου που δοκίμασε τις κορυφώσεις και ματαιώθηκε από την κατακρήμνιση, η φρίκη στην καταμέτωπο θέαση του θανάτου («χους εί και εις χουν απελεύσει»).

Το κείμενο διδάσκει την ολιγάρκεια και το μέτρο: το μερίδιο του ανθρώπου στην επίγεια ζωή του είναι αποκλειστικά η απόλαυση του καρπού των κόπων του, όποιοι κι αν είναι αυτοί, γιατί η ημερομηνία του θανάτου δεν αναβάλλεται. Πρόκειται για μια κατά βάσιν υλιστική προσέγγιση των αξιακών συστημάτων, που αφήνει, ωστόσο, ανεπηρέαστες τις πνευματικές ηδονές του παρόντος – να η πεμπτουσία του κειμένου του Εκκλησιαστή.

ekklisiastis 01

Στην παράσταση του κύριου Αντωνόπουλου συνυπάρχει η μελοποιημένη (διδακτική) αφήγηση, απόλυτα μινιμαλιστική, ηλεκτρονική, ρυθμική και ολοένα εντεινόμενη στο ακουστικό τοπίο του Lowtronik (Γιώργου Ραμαντάνη), με ένα χορευτικό δρώμενο του ίδιου του σκηνοθέτη/ερμηνευτή, που παραπέμπει σε πρωτόγονες φυλετικές τελετές. Είναι μια αφήγηση και ταυτόχρονα μια επιτέλεση (performance) με υποβλητικά αποτελέσματα, καθώς, στο πλαίσιο αυτού του τελετουργικού μικροσύμπαντος, κλιμακώνεται η πυρετώδης προσπάθεια του ποιητικού υποκειμένου να οικοδομήσει μια ζωή γεμάτη σημασία. Αυτή η προσπάθεια περνά κυρίως από ακτιβιστικές επιδόσεις: «Κατασκεύασα δεξαμενές νερού για να ποτίζω τα δέντρα του άλσους» είναι η φράση που επαναλαμβάνεται διαρκώς, εντείνοντας την αίσθηση πως το εγχείρημα είναι μάταιο. «Εκείνος που εργάζεται τι ωφελείται από τον κόπο του;» Η ίδια ακριβώς τύχη περιμένει τον άνθρωπο και τα ζώα: όπως πεθαίνει το κτήνος, έτσι πεθαίνει και ο άνθρωπος. «Ποιος ξέρει αν η στερνή πνοή των ανθρώπων ανεβαίνει προς τα πάνω, ενώ του ζώου προς τα κάτω;» Μα όλα, εδώ στη γη, είναι κανονισμένα έτσι ώστε να επικρατεί η μεγίστη αδικία. Σε κάθε επίτευγμα και σε κάθε κόπο υπάρχει αντιζηλία του ανθρώπου προς τον πλησίον του. Ο Εκκλησιαστής πονά όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν στον πλανήτη, χωρίς κανείς να προσφέρεται να τους βοηθήσει. Ο πιο ευτυχισμένος είναι ο αγέννητος, αυτός που δεν ήρθε στη γη για να λάβει γνώση της αδικίας. «Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης».

Είναι μια αφήγηση και ταυτόχρονα μια επιτέλεση (performance) με υποβλητικά αποτελέσματα, καθώς, στο πλαίσιο αυτού του τελετουργικού μικροσύμπαντος, κλιμακώνεται η πυρετώδης προσπάθεια του ποιητικού υποκειμένου να οικοδομήσει μια ζωή γεμάτη σημασία.

Ο Κώστας Τσιούκας χορογραφεί τον Αντώνη Αντωνόπουλο ενεργοποιώντας μια στατική εικόνα παγανιστικού «τοτέμ» απροσδιόριστης ταυτότητας σε μιαν εξελικτική κινησιολογία που ρέπει προς τον εξανθρωπισμό και συνάπτει αντιστικτική σχέση με το κείμενο, τόσο αντιστικτική που κατά σημεία σοκάρει τον θεατή: θεωρώ επιτυχία αυτής της παράστασης το γεγονός ότι με τη λιτή, αφαιρετική κίνηση του ανθρωποειδούς αυτού επιτρέπει τη σταδιακή εξοικείωση με τις διάφορες εκδοχές της ανθρωπινότητάς του, ενώ παράλληλα το κείμενο τις απαξιώνει, τη μια μετά την άλλη, οραματιζόμενο την ανέφικτη θεοποίηση. Mια συναρπαστική παράσταση, με υπέροχη μουσική, που κατά τη γνώμη μου δεν προσέχτηκε όσο της άξιζε.

1. Γεννημένος στη Σμύρνη (στα 1884), o Kώστας Φριλίγγος πέρασε πρώτα στην περίφημη Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης και μετά σπούδασε στην ένδοξη τότε Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Κατεβαίνει στην Αθήνα και σπουδάζει Ιατρική, την οποία συνεχίζει αργότερα στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Διετέλεσε νομάρχης Μυτιλήνης το 1944 με το ΕΑΜ. Πέρα από τις θεολογικές και ιατρικές του σπουδές η μεγάλη αγάπη του είναι η λογοτεχνία. Και ιδιαίτερα η ποίηση. Από την προσωπική πρωτότυπη δημιουργία του έχουν εκδοθεί Τα τραγούδια της σκιάς (Σμύρνη 1907) μόνο, ενώ έχει αφήσει σημαντικό έργο (ποιητικό, αφηγηματικό, δραματικό) ανέκδοτο, που πρέπει κάποτε να πάρει τον δρόμο προς το τυπογραφείο. Επίσης, παράλληλα με τις ερμηνευτικές και μεταφραστικές εργασίες του στον Ιώσηπο, τον Απολλώνιο, τον Ευριπίδη και τον Σοφοκλή, που έχουν εκδοθεί, θα ήταν πολύ χρήσιμο αν κάποτε κυκλοφορούσαν σ’ ένα τόμο κι οι λογοτεχνικές-κριτικές μελέτες του, που δημοσιεύτηκαν σε γνωστά περιοδικά της εποχής του («Μούσα», «Νουμάς», «Χαραυγή», κά.) για τον Γρηγόριο Θεολόγο ως ποιητή, τον Γ. Βιζυηνό, το Άσμα Ασμάτων, τον Αργύρη Εφταλιώτη και πολλές άλλες. Όμως, πάνω από τον λυρικό ποιητή, τον λεπταίσθητο πεζογράφο, τον δραματικό συγγραφέα, τον μελετητή και μεταφραστή ή τον κριτικό της λογοτεχνίας, ο Φριλίγγος θα μείνει στην Ιστορία της Λογοτεχνίας μας ως ο ποιητικός μεταφραστής της Παλαιάς Διαθήκης. Γι’ αυτή την δουλειά αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, να μάθει εβραϊκά, να συγκεντρώσει μια τεράστια σχετική βιβλιογραφία και να μεταφράσει μ’ εκδόσεις ξεχωριστά το Άσμα Ασμάτων (Σμύρνη 1912 και Μυτιλήνη 1937), τον Ιώβ (Αθήνα 1931 και 1977), τους Ψαλμούς του Δαβίδ (Αθήνα 1946), καθώς και μια πλατιά ανθολογία από την Παλαιά Διαθήκη, που με εισαγωγικά και ερμηνευτικά σχόλια, κυκλοφόρησε πριν από τριάντα σχεδόν χρόνια σε δύο τόμους με τον τίτλο Κοέλεθ (Εκκλησιαστής), έναν ακριβώς χρόνο μετά τον θάνατό του (15 Δεκεμβρίου 1951) στην Πέτρα της Μυτιλήνης, που είχε γίνει η δεύτερη μικρή πατρίδα του. O Φριλίγγος ήταν εξαίρετος γνώστης του Εκκλησιαστή· κατά σύμπτωση μάλιστα, όπως αναφέρει και στην πρώτη επιστολή του, πριν από μερικούς μήνες (συγκεκριμένα στο φ. της 5ης Αυγούστου 1939) ο Φριλίγγος είχε δημοσιεύσει, ακριβώς στα Νεοελληνικά Γράμματα πρωτοσέλιδη εκτενή μελέτη του με εισαγωγή και μετάφραση –από τα εβραϊκά– του Εκκλησιαστή.

Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξτρα παράσταση για τη «Νέκυια» στη Θεσσαλονίκη

Έξτρα παράσταση για τη «Νέκυια» στη Θεσσαλονίκη

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, η «Νέκυια», με τον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδόπουλου, συνεχίζεται με ακόμα μία παράσταση, Πέμπτη 13.02.24. 

Επιμέλεια: Book Press

...

«Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα – Η αντίδραση που έγινε συναίνεση

«Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα – Η αντίδραση που έγινε συναίνεση

«Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα. Μια κριτική προσέγγιση της επιτυχημένης θεατρικής παράστασης. 

Γράφει ο Νίκος Σγουρομάλλης

Ένα κοινό χαρακτηριστικό της τέχνης που παρ...

«Αγαμέμνων, ο κύκλος του αίματος» σε σκηνοθεσία της Ραφίκα Σαουίς (κριτική)

«Αγαμέμνων, ο κύκλος του αίματος» σε σκηνοθεσία της Ραφίκα Σαουίς (κριτική)

Για την παράσταση «Αγαμέμνων, ο κύκλος του αίματος» σε σκηνοθεσία της Ραφίκα Σαουίς, στο θέατρο «Ακροπόλ».

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η πολυμεσική παράσταση της Ραφίκα Σαουίς «Αγαμέμνων, ο κύκλος του αίματος» (Αισχύλος, Γιάννης Ρίτσος) ανεβαίνει σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει τις Βραχείες Λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2024 (για τις εκδόσεις 2023). Πρόκειται για τις Βραχείες Λίστες στις οποίες κατέληξαν οι αρμόδιες Επιτροπές: α) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, β) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Οι Βραχείες Λίσ...

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

Για το βιβλίο-μαρτυρία της Κάτια Χόγιερ [Katja Hoyer] «Πέρα από το Τείχος – Ανατολική Γερμανία, 1949-1990» (μτφρ. Νίκος Ρούσσος, εκδ. Παπαδόπουλος). Κεντρική εικόνα από το εξώφυλλο της βρετανικής έκδοσης του βιβλίου.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Ο...

«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

Για το αφήγημα της Βάσιας Τζανακάρη «Γεννιέται ο κόσμος» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: η Λόρα Ντερν και ο Νίκολας Κέιτζ στην «Ατίθαση καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς.

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

Η ερωτική επιθυμία στο μεγαλύτερο μέρος της κλασικής λογο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την Εισαγωγή της μελέτης του Γιώργου Αριστηνού «Νάρκισσος και Ιανός – Οι μεταμορφώσεις του Μοντερνισμού στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από την Εισαγωγή

...
«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ