alles epoxes2

Για την παράσταση «Άλλες εποχές» του Χάρολντ Πίντερ που ανεβαίνει στο θέατρο της οδού Κυκλάδων σε σκηνοθεσία του Άρη Τρουπάκη. Κεντρική εικόνα: © Δ. Λογοθέτης.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

«Η μνήμη είναι μια μάσκα του Εγώ», Levinas(1)

Eiδαμε το έργο του Χάρολντ Πίντερ «Old Times» (1971), στο θέατρο της οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» με τον ελληνικό τίτλο «Άλλες εποχές», σε μετάφραση Έλσας Αδριανού και εξαιρετική σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη.

Η ανάμνηση κοινών εμπειριών καταγράφεται τελείως διαφορετικά από την κάθε ανθρώπινη συνείδηση, καθιστώντας το τοπίο του παρελθόντος σκοτεινό κι ανεξιχνίαστο: μια ηρωίδα νοσταλγεί την ασάφεια των αναμνήσεων, το θολό τοπίο της λήθης: «Θα ήθελα να πάω στην Ανατολή, ή κάπου πολύ ζεστά, όπου μπορείς να ξαπλώσεις κάτω από μια κουνουπιέρα και να αναπνεύσεις αργά. [. . .] το μόνο ωραίο πράγμα σε μια μεγάλη πόλη είναι ότι όταν βρέχει θολώνει τα πάντα, και θολώνει τα φώτα από τα αυτοκίνητα, και θολώνει τα μάτια σου, και νιώθεις τη βροχή στις βλεφαρίδες σου»...

Ένα ιψενικό τρίγωνο όπου οι ρόλοι εναλλάσσονται

Στο ήσυχο παραθαλάσσιο σπίτι τους, η Κέιτ (Ερατώ Πίσση) και o σύζυγός της Ντίλι (Δημήτρης Αλεξανδρής) συζητούν μια νύχτα του φθινοπώρου για τη μοναδική παλιά φίλη της Kέιτ, την Άννα, η οποία πρόκειται να τους επισκεφθεί: η Κέιτ προϊδεάζει τον Ντίλι, λέγοντάς του πως η Άννα τής έκλεβε κατά καιρούς τα εσώρουχα την περίοδο που συγκατοικούσαν.

Κάποια καχυποψία εκκρεμεί στην ατμόσφαιρα, όταν ο διάλογος διακόπτεται από ένα χρονικό άλμα προς τα εμπρός: η Άννα (Δέσποινα Κούρτη) μπαίνει στη σκηνή και αρχίζει να μιλάει σαν να ήταν ήδη εκεί εξαρχής. Οι δύο γυναίκες πασχίζουν να επαναπροσδιορίσουν το κοινό τους παρελθόν, την εποχή που μοιράζονταν ένα διαμέρισμα και που ο Μπράιαν Φέρρυ τραγουδούσε το “Smoke gets in your eyes”, σαν σε τελετουργική συνάντηση με τις «παλιές, καλές εποχές».

Η Άννα δείχνει να μην πιστεύει πόσο γρήγορα πέρασαν τα χρόνια και νοσταλγεί την αθώα νιότη τους ως γραμματέων στο Λονδίνο, τότε που πήγαιναν μαζί σε συναυλίες, σύχναζαν σε καφετέριες καλλιτεχνών και επισκέπτονταν άδειους προαστειακούς κινηματογράφους.

Κάποια υπονοούμενη λεσβιακή σχέση ανάμεσα στις δυο γυναίκες, καθώς και το ισοπεδωτικό πλαίσιο του γάμου, θέτουν υπό αμφισβήτηση όλο το μικροαστικό σκηνικό του έργου.

Ο Ντίλι λέει στην Aννα πως συνάντησε για πρώτη φορά την Kέιτ στην προβολή της ταινίας «Απόκληρος της κοινωνίας», την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και της ζήτησε να βγουν για καφέ. Το παρελθόν παίρνει, άμεσα, τη διάσταση και τις ποιότητες μιας ασπρόμαυρης ταινίας, ενώ ο Πίντερ αξιοποιεί τις πανουργίες και τις ασάφειες του προφορικού λόγου για να αποδώσει τις αναξιόπιστες αισθητηριακές μνήμες του Ντίλι, όσο και την προσπάθειά του να συγκαλύψει την αδυναμία του και να επιβάλει τον δικαιωματισμό του ως σύζυγος της Κέιτ. Κάποια υπονοούμενη λεσβιακή σχέση ανάμεσα στις δυο γυναίκες, καθώς και το ισοπεδωτικό πλαίσιο του γάμου, θέτουν υπό αμφισβήτηση όλο το μικροαστικό σκηνικό του έργου.

Η Άννα- όπως και ο επισκέπτης στο «Θεώρημα» του Παζολίνι- φτάνει χωρίς τον σύζυγό της από το σκηνικό ενός «ηφαιστειογενούς νησιού της Μεσογείου» (τη Σικελία) ως «καταλύτης» ώστε να εκλυθεί γνήσια ενέργεια από το κάπως υποτονικό αυτό ζευγάρι Βρετανών.

alles epoxes4

Στο εξής, κάθε ερώτηση που υποβάλλει ο ένας στον άλλον δεν είναι παρά μια προσπάθεια ελέγχου. Οι απαντήσεις, δε, είναι ταχύτατες υπεκφυγές, με αποτέλεσμα τη διαρκή διακοπή της ροής με διστακτικές σιωπές και τη διαμόρφωση του «πιντερικού» ιδιώματος στη βάση της αμφιβολίας και του λεκτικού σφάλματος. «Έχεις μια υπέροχη γάστρα», λέει η Άννα στον Ντίλι, κι εκείνος σαστίζει. «Λυπάμαι πολύ», ζητά συγγνώμη για το λεκτικό της ολίσθημα, «Εννοούσα πως έχεις μια υπέροχη γυναίκα. Ήταν πάντα καλή μαγείρισσα. Μερικές φορές φτιάχναμε ένα τεράστιο στιφάδο για δείπνο, το καταβροχθίζαμε και μετά, τις περισσότερες φορές, καθόμασταν το μισό βράδυ διαβάζοντας Γιέιτς!».

Ο απατηλός χαρακτήρας της μνήμης

Η σκηνή γεμίζει από τους απόηχους ενός ερημικού παρελθόντος: η μνήμη που ανακαλεί η Άννα αναφέρεται σε κάποια στιγμή αυτού του παρελθόντος, όταν επέστρεψε στο σπίτι και βρήκε την Κέιτ να κάθεται σιωπηλή «ενώ ένας νεαρός άνδρας καθόταν στην πολυθρόνα τους και έκλαιγε». Η Άννα τονίζει στον Ντίλι ότι αγνόησε τον άντρα γιατί δεν ήθελε να έχει την παραμικρή σχέση μαζί του. Η Κέιτ ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει καμία από τις ιστορίες τους και τελικά αποφασίζει να κάνει ντους.

Όσο η Κέιτ είναι στο μπάνιο, ο Ντίλι δηλώνει στην Άννα (και σ’εμάς) πως την ξέρει από παλιά. Η Άννα προσποιείται ότι δεν έχει ιδέα για όσα της λέει κι εκείνος επιμένει, ισχυριζόμενος πως η Άννα προσπαθούσε, τότε, να μετατραπεί σε Κέιτ (Δανειζόμενη τα εσώρουχά της; Υποδυόμενη τις λιτές αντιδράσεις της;). Η Άννα κοροϊδεύει την Κέιτ, πως ανέκαθεν ήταν νωθρή και είχε εσφαλμένη αντίληψη του χρόνου.Κάθε πρόσωπο διαγράφει με τις λέξεις τη γύμνια και την ευαλωτότητα του άλλου προσώπου.

Στις αναμνήσεις και των δύο συμπίπτει η πρώτη συνάντηση και η γέννηση του έρωτά του Ντίλι με την Kέιτ, μέσα σε μια κινηματογραφική αίθουσα όπου προβαλλόταν η ταινία «Απόκληρος της Κοινωνίας» του Κάρολ Ρηντ. Παραμένει ασαφές εάν στο σκηνικό αυτό παρίστατο και η Άννα. Σε κάποια στιγμή του μυστηριώδους διαλόγου η Άννα παραδέχεται ότι «κάποτε φόρεσα τα εσώρουχα της Κέιτ σε ένα πάρτι όπου ένας άντρας κοίταζε ασύστολα τη φούστα μου».

alles epoxes3

Σκιές ενοχλητικές στοιχειώνουν τη σκηνή: όταν ζητούν από την Κέιτ να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις ιστορίες τους, εκείνη λέει στην Άννα πως τη θυμάται νεκρή στο κρεβάτι, καλυμμένη με χώμα και πώς το σώμα της είχε εξαφανιστεί όταν έφτασε ένας άντρας. Φυσικά, παραμένει αναπάντητο το κατά πόσον ο άντρας αυτός ήταν ο Ντίλι, που τώρα πια δεν είναι ερωτευμένος με καμιά από τις δύο (“Yet, today, my love has flown away, I am without my love”, συνεχίζει ο Μπράιαν Φέρρυ).

Προφανώς και ο Ντίλι και η Άννα αξιώνουν κάποια συναισθηματική ανταπόκριση της Κέιτ, η οποία όμως παραμένει φλεγματικά ολιγόλογη και αναδιπλώνεται στον εαυτό της: η Κέιτ είναι, υπό μιαν έννοια, το αντικείμενο της διεκδίκησης και των δύο, όμως τα αφηγήματα διαφέρουν μεταξύ τους και θολώνουν το τοπίο, καθιστώντας το, ταυτόχρονα, κωμικά ασαφές και δυσοίωνο.

Γράφοντας με υπονοούμενα κι επιστρατεύοντας λεκτικές υπερβολές ο Πίντερ θέτει επί τάπητος το ζήτημα της σχετικότητας της μνήμης. Σ’ αυτήν τη λεκτική αντιπαράθεση υπερισχύει-εννοείται- όποιος θα κατορθώσει να επιβάλει τη δική του εκδοχή για το κοινό τους παρελθόν.

Γράφοντας με υπονοούμενα κι επιστρατεύοντας λεκτικές υπερβολές ο Πίντερ θέτει επί τάπητος το ζήτημα της σχετικότητας της μνήμης. Σ’ αυτήν τη λεκτική αντιπαράθεση υπερισχύει-εννοείται- όποιος θα κατορθώσει να επιβάλει τη δική του εκδοχή για το κοινό τους παρελθόν, με μια σολιψιστική βεβαιότητα. Υπάρχει, άραγε, μια απατηλή σκοπιμότητα που απορροφά τον χρόνο; Να είναι, η ιδιωματική (και απολύτως ιδιωτική) γλώσσα του Πίντερ μια ars oblivionis(2); Και πώς μπορεί αυτή να αποδοθεί από τη σκηνοθεσία;

Διαφορετικές αναγνώσεις του έργου

Μια πρόχειρη ερμηνεία του έργου (που προϋποθέτει την πίστη στην αποκλειστικότητα και την ερωτική αφοσίωση) θα μπορούσε να είναι πως ο Ντίλι συνάντησε πρώτα την Aννα και κοιμήθηκε μαζί της και στη συνέχεια συνάντησε την Kέιτ στους κινηματογράφους, κατόπιν άρχισε να βγαίνει ραντεβού μαζί της, όταν προέκυψε ότι η Άννα επιθύμησε τον Ντίλι και γι’αυτό η Κέιτ σκότωσε την Άννα, κρατώντας τον αποκλειστικά δικό της. Στην ουσία, αυτός ο φόνος είναι η κατάργηση (ή η συσκότιση) του εξωστρεφούς μέρους της προσωπικότητάς της, που στόχο έχει την απόκτηση της ιδιότητας της συζύγου.

Η ερμηνεία της Ερατώς Πίσση κατατείνει προς αυτόν τον κώδικα ανάγνωσης του έργου: οι κάθε άλλο παρά ενθουσιώδεις αντιδράσεις της δείχνουν ότι δεν έχει καμία διάθεση να επαναφέρει το παρελθόν του ρόλου που υποδύεται.

alles epoxes5

Μια διαφορετική προσέγγιση λέει ότι η Κέιτ και η Άννα αποτελούν ένα και το αυτό πρόσωπο, σε δυο διαφορετικές εκφάνσεις του: σαν διπολικό άτομο, η Κέιτ «σκοτώνει» μέσα της την εκδοχή «Άννα», για χάρη του Ντίλι και τώρα, είκοσι χρόνια μετά, του ξαναφέρνει το πρόβλημά της στο προσκήνιο. Η αινιγματική ερμηνεία της Δέσποινας Κούρτη ενισχύει περισσότερο αυτήν την προσέγγιση, που παραπέμπει στο «Σκοτεινό αντικείμενο του πόθου» του Λουί Μπουνιουέλ.

Το ζευγάρι θα μπορούσε κάλλιστα να ανακαλεί το χαμένο κομμάτι μνήμης που λέγεται «Άννα», τόσο για να διευκολύνει την εξωστρέφεια της Κέιτ, όσο και για να εξερευνήσει τον ίδιο του τον γάμο. (Κάποιο ανάλογο παιχνίδι παίζουν οι δύο κύριοι χαρακτήρες του έργου του Άλμπυ «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ»).

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Άννας, που υπονομεύει την αντικειμενικότητα της μνήμης: «Υπάρχουν κάποια πράγματα που θυμάται κανείς, παρόλο που μπορεί να μην έχουν συμβεί ποτέ. Υπάρχουν πράγματα που θυμάμαι που μπορεί να μην έχουν συμβεί ποτέ, αλλά όπως τα θυμάμαι, έτσι και γίνονται.»

Το οιδιπόδειο του Ντίλι

Μια τρίτη οπτική γωνία δείχνει ότι όλα αυτά διαδραματίζονται στο υποσυνείδητο του Ντίλι, που ενσαρκώνει το οιδιπόδειό του στο πρόσωπο της Κέιτ, τη στιγμή που η Άννα εκπροσωπεί τη σεξουαλική του ελευθερία — μέσα σ’αυτό το «χαρέμι από γυναικείες σκιές» όπου οι γυναίκες χαϊδεύουν το στήθος τους προκλητικά, ο Ντίλι κλαίει: γιατί κατά βάθος παραμένει ένα ανώριμο αγόρι, καταπιεσμένο από μια μητριαρχική φιγούρα.

Πάει περίπατο η αφελής αισιοδοξία ότι η καλή διαχείριση της μνήμης επιτρέπει τη νοηματοδότηση του παρελθόντος: αντίθετα, η διαχείριση της μνήμης του Ντίλι προσλαμβάνει διαφορετικά προσωπεία και κάνει μια σειρά από λογικά άλματα (λέει, επί παραδείγματι: «Είμαι ο Όρσον Ουέλς!») , που τον έλκουν στα χωρικά ύδατα της ψυχοπαθολογίας.

Το παρελθόν, σύμφωνα με αυτήν την οπτική, μάλλον διαγράφεται, παρά αποκαλύπτεται από τη συνείδηση των ηρώων. Η ευέλικτη προσέγγιση του ρόλου από τον Δημήτρη Αλεξανδρή επιτρέπει ακόμη και αυτήν την παρατραβηγμένη ερμηνεία. Το σίγουρο είναι πως στον Πίντερ η μνήμη μεταμορφώνει τα πραγματικά γεγονότα σε σκοτεινά απομεινάρια ανούσιας εμπειρίας, ενώ οι ασαφείς διάλογοι καταδεικνύουν με επιδεξιότητα πόσο αντιφατικά είναι τα ψέματα με τα οποία τρεφόμαστε καθημερινά.

(1) Levinas, Emmanuel, En découvrant l’existence avec Husserl et Heidegger. Paris: PUF, 1979
(2) “η τέχνη της λήθης»;

Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.


Ταυτότητα παράστασης 

Μετάφραση: Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης
Σκηνικά, κοστούμια: Θοδωρής Χρυσικός
Φωτισμοί: Δημήτρης Λογοθέτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Κοσσυβάκης
Παίζουν: Δημήτρης Αλεξανδρής, Δέσποινα Κούρτη, Ερατώ Πίσση

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πρώτο POP UP Solo Dance Festival της Αθήνας είναι γεγονός – Τέσσερις αξιόλογες παραστάσεις

Το πρώτο POP UP Solo Dance Festival της Αθήνας είναι γεγονός – Τέσσερις αξιόλογες παραστάσεις

Στο πλαίσιο του πρώτου POP UP Solo Dance Festival της Αθήνας, τέσσερις αξιοπρόσεκτες παραστάσεις ανέβηκαν στο ΠΛΥΦΑ από τις 22 Μαρτίου ως τις 13 Απριλίου, ενώ αναμένεται να πρα...

«Όπως αναπνοή στο τελείωμά της» της Μαρίας Γοργία (κριτική)

«Όπως αναπνοή στο τελείωμά της» της Μαρίας Γοργία (κριτική)

Για τη σκηνική δημιουργία «Όπως αναπνοή στο τελείωμά της» της Μαρίας Γοργία, στον χώρο «Αμάλγαμα».

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στον χώρο «Αμάλγαμα» είδα την τελευταία σκηνική δημιουργία της Μαρίας Γοργία, που έχει τίτλο «Όπως αναπνοή στο τελείωμά της». Σταθε...

12ο Φεστιβάλ Χορού στη Στέγη, Onassis Dance Days 2025 – ημέρα δεύτερη

12ο Φεστιβάλ Χορού στη Στέγη, Onassis Dance Days 2025 – ημέρα δεύτερη

Για το 12ο Φεστιβάλ Χορού στη Στέγη, Onassis Dance Days 2025. Τι είδαμε τη δεύτερη μέρα. Εντυπώσεις, σκέψεις, κρίσεις.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Πέντε χορευτικές παραστάσεις και μία ταινία σ’ένα συνεπτυγμένο τετραήμερο χορού παρακολούθησα στη Στέγη Ιδ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Νίκος Δαββέτας: «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται με έκανε να θέλω να γίνω συγγραφέας»

Νίκος Δαββέτας: «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται με έκανε να θέλω να γίνω συγγραφέας»

Από το «Μαραμπού» και τους «Προσανατολισμούς», την «Πατρική κληρονομιά» και την «Κάθοδο των εννιά» στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Αυτά είναι κάποια από τα βιβλία-της-ζωής του Νίκου Δαββέτα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτ...

Η Εταιρεία Συγγραφέων στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Εταιρεία Συγγραφέων στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Εταιρεία Συγγραφέων συμμετέχει στη 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τέσσερις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με θέμα τις λογοτεχνικές ανθολογίες, την ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την πεζογραφία του Γιώργου Ιωάννου. 

Επιμέλεια: Boo...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Νίκου Ιατρού «Αυτό έκανες πάντα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατώ κάτω από τον δυνατό ήλιο. Το δέρμα μου αντιστέκεται, τα πνευμόνια...

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νταβίντε Κόπο [Davide Coppo] «Η λάθος πλευρά» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή του ντοκιμαντ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές από γυναίκες συγγραφείς – Διηγήματα μεταξύ υπογείωσης και απογείωσης

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές από γυναίκες συγγραφείς – Διηγήματα μεταξύ υπογείωσης και απογείωσης

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές διηγημάτων από γυναίκες συγγραφείς, που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024 και ενδεχομένως πέρασαν κάτω από το ραντάρ μας. 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το διήγημα μένει συνήθως χαμηλόφωνο...

«Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής» – Τρεις εκδόσεις με θεολογική αφετηρία και ανοιχτούς ορίζοντες

«Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής» – Τρεις εκδόσεις με θεολογική αφετηρία και ανοιχτούς ορίζοντες

Για τα βιβλία «Ο παράδεισος και η κόλαση στη γη. Προσωπικές εμπειρίες του Βασιλείου Καισαρείας, του Γρηγορίου Νύσσης και του Ιωάννου Κωνσταντινουπόλεως» (εκδ. ΠΕΚ), «Αυγούστας Ευδοκίας, Βίος Κυπριανού» (εκδ. Αρμός) και για το λεύκωμα «Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής. Φώτη Κόντογλου, διαχρονικές δημιουργίες» (εκδ....

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 επιλεγμένα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 επιλεγμένα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας

Δώδεκα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας διαλεγμένα από τις πρόσφατες εκδόσεις στους πάγκους των βιβλιοπωλείων.  

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Αρκετοί θεωρούν πως οι οδηγοί αυτοβοήθειας κι αυτογνωσίας είναι μόδα που θα περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ