loxodox1

Ο ιστορικός χώρος της αρχαίας Αθήνας «συνομιλεί» αρμονικά με τη μαγική νύχτα των Αγγλοσαξόνων, όπως τη συνέθεσε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Κεντρική εικόνα: © Sabrina Brodescu.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η ομάδα Loxodox είναι ιδέα της Μαρίζας Θεοφυλακτοπούλου και του Αλκίνοου Δωρή (προέρχονται από τον χώρο του θεάτρου «Σφενδόνη») και βαδίζει στον πέμπτο χρόνο της δημιουργίας της.

Μετά από την παράσταση «Η φαλακρή τραγουδίστρια» του Ιονέσκο στο House of Smiths (επρόκειτο για ένα διαμέρισμα), η σκληρή δουλειά τους δίνει έξοχα αποτελέσματα εφέτος στον χώρο του ΠΛΥΦΑ με μια δεύτερη αναδίφηση σε κλασικό κείμενο του θεάτρου: στο «Όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας» (A Midsummer Night's Dream, 1595) του Σαίξπηρ, με την εξαιρετική, ρέουσα μετάφραση του Διονύση Καψάλη.

Στη μετάφραση του Καψάλη τα παλιά προσωνύμια τύπου Ρώτα (Σανίδας, Ροκάνης, Σαΐτας, Φυσούνης, Καζανάς, Βελόνης για τους αντίστοιχους Peter Quince–carpenter, Nick Bottom–weaver, Francis Flute–bellows-mender, Tom Snout—tinker, Snug–joiner και Robin Starveling–tailor) διασκευάζονται σε «Πάτο», «Σουραύλη», «Σφήνα» και «Αλφάδη»), ενώ από την παράσταση παραλείπονται οι χαρακτήρες του Σαίξπηρ: Μπιζελάνθης Peaseblossom, Αραχνοΰφαντος Cobweb, Πεταλουδίτσας Moth και Σιναπόσπορος Mustardseed.

Ο ιστορικός χώρος

Ο ιστορικός χώρος της αρχαίας Αθήνας προεκτείνεται, σ’αυτήν τη μαγική νύχτα των Αγγλοσαξόνων, στον υπερβατικό χώρο του φεγγαροφωτισμένου δάσους, όπου κυριαρχούν οι ψευδαισθήσεις και τα καπρίτσια των ξωτικών.

loxodox

Εμπνευσμένο από τον εορτασμό των Αδωνίων, πολύ πριν από τη δημιουργία των χριστιανικών εορτασμών του Αηγιαννιού, το θερινό ηλιοστάσιο συνδέεται, για τον Σαίξπηρ, με την παραμονή στον Κάτω Κόσμο του Άδωνη, του αφοσιωμένου θνητού εραστή της θεάς Αφροδίτης. Σύμφωνα με τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου, η Αφροδίτη διεκδίκησε τον Άδωνη από την αγκαλιά της Περσεφόνης (της σκοτεινής θεάς του Κάτω Κόσμου), κι έτσι εξηγείται η εμμονή της Τιτάνια να διατηρήσει τον «νεαρό Ινδό» (τον Κρίσνα;) εις πείσμα του Όμπερον, καθώς και η συνύπαρξη του «ιερού γάμου» των ζευγαριών: Θησέας-Ιππολύτη, Όμπερον-Τιτάνια, Λύσανδρος-Ερμία και Δημήτριος-Ελένη.

Ποίηση και έρωτας

Αυτό το ονειρόδραμα υλοποιεί επί σκηνής την ποίηση και τον μυστηριακό χαρακτήρα του έρωτα, με όλες τις παρεξηγήσεις που εμπλέκονται στην κωμική εξεικόνισή του. Η εξαιρετική μουσική της Στέλλας Γαδέδη είναι ερμηνευμένη ζωντανά επί σκηνής από την Κατερίνα Κωνσταντίνου (που υποδύεται και τη νεράιδα του δάσους) και τον Νάσο Κρέτση (που υποδύεται και τον Πάτο), τον Μηνά Πασπαλά (που υποδύεται και τον Αιγέα και τον Σφήνα), καθώς και από τις φωνές όλου του θιάσου. Τα ζητήματα του έρωτα και της αμφισβήτησής του, της ροϊκότητας του χρόνου, του καρναβαλιού, της απώλειας της ατομικότητας μέσα από τη μεταμφίεση, του αμφίφυλου ερωτισμού, καθώς και μια τεράστια σκηνική ιστορία αιώνων βαρύνουν όποιον αναλαμβάνει να ανεβάσει αυτό το έργο.

Το συγκεκριμένο έργο συνιστά την επιτομή του «θεάτρου μέσα στο θέατρο»: πέντε επιμέρους πλοκές στον καμβά της κύριας πλοκής: μεταξύ αυτών, κυρίαρχος ο εγκιβωτισμός μιας παρεφθαρμένης εκδοχής του «Πύραμος και Θίσβη», εμπνευσμένου από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου.

Επιπλέον δυσκολία προβάλλεται από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο συνιστά την επιτομή του «θεάτρου μέσα στο θέατρο»: πέντε επιμέρους πλοκές στον καμβά της κύριας πλοκής: μεταξύ αυτών, κυρίαρχος ο εγκιβωτισμός μιας παρεφθαρμένης εκδοχής του «Πύραμος και Θίσβη», εμπνευσμένου από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου.

loxodox2

Η Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου δίνει μια προσωπική, πρωτότυπη ερμηνεία στον ρόλο της Ελένης (ενώ υποδύεται και τον Μπρίκη και τον Τοίχο) και στο πλευρό της ο Γιάννης Μπάτσης γοητεύει στον ρόλο του Λύσανδρου (ενώ υποδύεται και τον Σουραύλη).

Πολύ καλή και η Μπέτυ Σαράντη στον ρόλο της Ερμίας (ενώ υποδύεται και τον Αλφάδη) και στο πλευρό της και ο Σταύρος Καστρινάκης στον ρόλο του Δημήτριου (αλλά και του Βελόνη).

Πολύ καλή και η Μπέτυ Σαράντη στον ρόλο της Ερμίας (ενώ υποδύεται και τον Αλφάδη) και στο πλευρό της και ο Σταύρος Καστρινάκης στον ρόλο του Δημήτριου (αλλά και του Βελόνη). Εξαιρετικός ο Βασίλης Σταματάκης στον ρόλο του Όμπερον και ξεκαρδιστική η κινησιολογία του στον διπλό ρόλο του Θησέα. Δυναμική και πρωτότυπη η ερμηνεία της Δήμητρας Σπανούλη στον ρόλο της Τιτάνια, έναν δύσκολο ρόλο που κινείται στο μεταίχμιο μύθου και πραγματικότητας (πολύ καλή η ηθοποιός και στον ρόλο της Ιππολύτης). Αλλά τα σκήπτρα της ερμηνείας κρατά η Δήμητρα Κολοκυθά στον ρόλο του Πουκ, καθηλώνοντας το κοινό με τις ξεκαρδιστικές εκφράσεις του προσώπου της, τις διακυμάνσεις της φωνής της και την εκτέλεση της εκπληκτικής κινησιολογίας της Αγγελικής Τσούπρα.

loxodox3

Δεν ξέρω εάν το μακιγιάζ και την κόμμωσή τους τα επιμελήθηκαν μόνοι τους οι ηθοποιοί, πάντως ήταν έξοχο, ιδιαίτερα του Πουκ. Τα κοστούμια ήταν αρκούντως καλά (και πάλι σαφώς καλύτερο όλων ήταν το κοστούμι του Πουκ) και η σκηνική αντίληψη της Μαρίζας Θεοφυλακτοπούλου και της Ισμήνης Ασημάκη ήταν πρωτότυπη και παιγνιώδης, καθώς στην αναζήτηση της θεατρικής μαγείας η ομάδα δεν φείδεται ευρηματικότητας: δυο καρέκλες, μια μάσκα γαϊδάρου, ένα ολοστρόγγυλο φωτισμένο φινιστρίνι πάνω από τη σκηνή και μια φωτεινή οθόνη θεάτρου σκιών συνθέτουν τον απλό και αποτελεσματικό σκηνικό κόσμο της παράστασης, σε συνδυασμό με τους ευρηματικούς φωτισμούς του Θωμά Οικονομάκου.

Έξοχη σκηνοθετική δουλειά 

Πάνω απ’όλα πρέπει να αποδοθεί έπαινος στην έξοχη σκηνοθετική δουλειά του Αλκίνοου Δωρή, που κατόρθωσε να μας θυμίσει πως το έργο του μεγάλου Βρετανού δραματουργού πάνω απ’όλα καθιερώνει ένα πραγματικό γλέντι συνεργασίας και μελέτης επί σκηνής.

Σκηνοθεσία: Αλκίνοος Δωρής
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Κίνηση: Αγγελική Τσούπρα
Μουσική: Στέλλα Γαδέδη
Σκηνογραφία/κοστούμια: Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου , Ισμήνη Ασημάκη
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Κατασκευή μάσκας: Φωτεινή Γεωργίου
Οργάνωση παραγωγής: Loxodox, Όλγα Τσατσούλη
Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου: Ελένη, Μπρίκης
Σταύρος Καστρινάκης: Δημήτριος, Βελόνης
Δήμητρα Κολοκυθά: Πουκ
Νάσος Κρέτσης: Πάτος
Κατερίνα Κωνσταντίνου: Νεράϊδα
Γιάννης Μπάτσης: Λύσανδρος, Σουραύλης
Μηνάς Πασπαλάς: Αιγέας, Σφήνας
Μπέτυ Σαράντη: Ερμία, Αλφάδης
Δήμητρα Σπανούλη: Ιππολύτη, Τιτάνια
Βασίλης Σταματάκης: Θησέας, Όμπερον
Μουσικοί επί σκηνής: Κατερίνα Κωνσταντίνου (φλάουτο), Νάσος Κρέτσης, Μηνάς Πασπαλάς (βιολί, κιθάρα), Νάσος Κρέτσης (νταούλι).


 * Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Νάγια Δαλακούρα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Ο χορός του ανέμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Κεντρική εικόνα: © Αντώνης Κεκιδάκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Κάποιοι λέν...

20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Φιλόδοξο και φέτος το Επαγγελματικό Διεθνές Πρόγραμμα

20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Φιλόδοξο και φέτος το Επαγγελματικό Διεθνές Πρόγραμμα

Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ή Δ.Ε.Β.Θ. περιλαμβάνει διεθνείς αγορές βιβλίου, audio books, τεχνητή νοημοσύνη και λογοτεχνικούς πράκτορες από 30 χώρες στο «Κέντρο Δικαιωμάτων Διάλογος / Dialogue Rights Centre».

Επιμέλεια: Book Press

Το επαγγε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ