playlist vault

Ένα σύγχρονο και καλοπαιγμένο έργο που εστιάζει στον έμφυλο ρόλο της γυναίκας στη σημερινή εποχή και πώς αυτός επιδέχεται αμφισβήτησης. Το έργο, σε συν-σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και της Έλενας Τυρέα, παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Vault. (© X. Φυλακτοπούλου). 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα την «Playlist μιας faultless μητρότητας» της Ευαγγελίας Γατσωτή, σε συν-σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα, στον Πολυχώρο Vault (Μελενίκου 26, Βοτανικό): μια παράσταση δυνατή, «χορογραφημένη» σε κινηματογραφικό ρυθμό και με αιφνίδια εναλλαγή φωτισμών και σκηνών.

Η Βούλα είναι μια γυναίκα που μεγάλωσε ως αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος της γενιάς τού 1970, μια baby boomer που εξιδανικεύει τα νιάτα της και την υποτιθέμενη αντισυμβατικότητα της ζωής της. Η παλιά ηθοποιός Κατερίνα Πολυχρονοπούλου ξανατολμά να βγει στη σκηνή υποδυόμενη τη Βούλα (ή Μπούλετ) του έργου, προτείνοντας μια περσόνα απενοχοποιημένης λεσβίας ντισκ τζόκεϊ που στα εξήντα της έχει αποτοξινωθεί από τον «μπάφο» αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει τη μποέμ ανεμελιά και την αδιατάρακτη από τον χρόνο «εφηβεία» της, ανάγοντας τη συστηματική παραμέληση των παιδιών της σε αξία και τρόπο ζωής.

Η γοητευτική Ελη Δρίβα επιβάλλει την παρουσία της επί σκηνής υποδυόμενη τη Νόη, τη μία κόρη της Βούλας, μια τεχνοκράτισσα, καθηλωμένη στον υπολογιστή σύγχρονη κοπέλα που διατηρεί ένα ποσοστό φθόνου προς την αδελφή της και δρα υπογείως.

Η γοητευτική Ελη Δρίβα επιβάλλει την παρουσία της επί σκηνής υποδυόμενη τη Νόη, τη μία κόρη της Βούλας, μια τεχνοκράτισσα, καθηλωμένη στον υπολογιστή σύγχρονη κοπέλα που διατηρεί ένα ποσοστό φθόνου προς την αδελφή της και δρα υπογείως, παρά το γεγονός ότι τα δύο κορίτσια έχουν συνδεθεί μέσα από το φίλτρο της επιβίωσης και της αμοιβαίας φροντίδας.

Playlist vault3

Αντίστοιχα, η Δήμητρα Σύρου καθηλώνει με τη φυσικότητά της, υποδυόμενη τη Σοφία, την άλλη αδελφή, αυτήν που με νευρωτικό τρόπο βιώνει την επανάληψη των σκηνών της παιδικής της ηλικίας που πληγώνουν και αφήνουν ψυχικά κατάλοιπα. Η σχέση της (και η ενδόμυχη ομοιότητά της) με τη μητέρα Βούλα περνά όλα τα στάδια που δικαιώνουν ένα θεατρικό κείμενο: απόρριψη, θυμός, εναντίωση και σύγκρουση, συμφιλίωση, παραχώρηση, έως και ταύτιση. Και ο συνδετικός κρίκος είναι η πάλαι ποτέ ιδιότητα της καλλιτέχνιδος μητέρας ως Dj. 

Το τέταρτο πρόσωπο του έργου είναι ανδρικό και το υποδύεται ο Αλέξανδρος Δαρμανής: ο Βίκτωρας, αρκετά ρεαλιστής και συμβιβασμένος με τους αγοραίους κανόνες της τέχνης.

Το τέταρτο πρόσωπο του έργου είναι ανδρικό και το υποδύεται ο Αλέξανδρος Δαρμανής: ο Βίκτωρας, αρκετά ρεαλιστής και συμβιβασμένος με τους αγοραίους κανόνες της τέχνης, κινείται σε ανοιχτούς ορίζοντες και με μεγάλο ποσοστό ανοχής σε μια σφαίρα που τον εξυπηρετεί μεν, αφήνει όμως χώρο και στις γυναίκες που τον περιβάλλουν να αναπνεύσουν. Η ερωτική σύνδεσή του προς αυτές προσλαμβάνει διαστάσεις που παράγουν τη σύγκρουση, ο ίδιος όμως παραμένει αλώβητος απ’αυτήν, βουτηγμένος καθώς είναι στην ετεροκανονικότητά του. Παραμένει ένας συμπαθής χαρακτήρας, ωστόσο.

Το νόημα που απορρέει από αυτό το πρωτότυπο και καλοπαιγμένο έργο είναι ότι το σύνολο των κοινωνικών επιταγών που αφορούν στον έμφυλο ρόλο της γυναίκας είναι επιδεκτικό αμφισβήτησης, όποιο και αν είναι το κόστος και όποιες κι αν είναι οι ενστάσεις. Δεδομένου, δε, ότι κάθε ανατροφή παιδιού γίνεται σε μεγάλο βαθμό αυτοσχεδιαστικά, είναι αναπόφευκτο ο ρόλος της μητρότητας να εμπεριέχει μια λίστα λαθών και να παράγει μια σειρά τραυμάτων.

playlist vault2

Ε, λοιπόν, το έργο της κυρίας Γατσωτή διδάσκει πως ο κοινωνικός ρόλος της μητρότητας (καλώς ή κακώς παιγμένος) μπορεί να έχει απήχηση στον ψυχισμό των παιδιών μόνο υπό την προϋπόθεση η γυναίκα-μητέρα να είναι συνεπής προς τον εαυτό της, το αξιακό της σύστημα και τις επιλογές της, όσο ακραίες και αν είναι αυτές. Και ιδιαίτερα όταν η λίστα των «σφαλμάτων» μιας γονεϊκής ανεπάρκειας μπορεί να μετατραπεί σε μια δημιουργική “playlist” τραγουδιών που θα χορέψουν μαζί μητέρα και κόρη, αίροντας το χάσμα γενεών που τις χωρίζει και ανασυνθέτοντας ποιητικά τον ομφάλιο λώρο που τις συνδέει.

Η Ευαγγελία Γατσωτή είναι η συγγραφέας του «Νυχιάνγκ» που ανέβηκε στο Θέατρο Πορεία, καθώς και του διαγωνιζόμενου στο Outreach Project θεατρικού έργου «Ο Γιάννης το Βούδι».

Η Ευαγγελία Γατσωτή είναι η συγγραφέας του «Νυχιάνγκ» που ανέβηκε στο Θέατρο Πορεία, καθώς και του διαγωνιζόμενου στο Outreach Project θεατρικού έργου «Ο Γιάννης το Βούδι». Μέσα από τη γνωριμία της με την αείμνηστη Χρύσα Σπηλιώτη, μέσα από τη συναναστροφή της με τη Δέσποινα Γλέζου, μετά από πολλές δοκιμές σε θεατρικές ομάδες της Νάξου και σε σεμινάρια θεατρικής γραφής, φαίνεται πως έχει αναπτύξει ένα αναγνωρίσιμο θεατρικό ιδιόλεκτο, με χαρακτήρες αναγνωρίσιμους και πολυδιάστατους, με πλοκές ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες, με χιούμορ και οξυδέρκεια στην πέννα της.

Η playlist μιας faultless μητρότητας
Συγγραφέας: Ευαγγελία Γατσωτή
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου - Ελενα Τυρέα
Ερμηνεύουν: Αλέξανδρος Δαρμανής, Ελη Δρίβα, Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, Δήμητρα Σύρου
⌖ Πολυχώρος Vault


 Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η «Σκέψη» του Αντρέγιεφ και το mal du siècle, στο θέατρο «Σφενδόνη»

Η «Σκέψη» του Αντρέγιεφ και το mal du siècle, στο θέατρο «Σφενδόνη»

Για τη μεταφορά της νουβέλας «Η Σκέψη» (1902) του Λεονίντ Αντρέγιεφ, στο θέατρο Σφενδόνη και σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη, με τον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στις 11 Φεβρουαρίου του 1900, ο γιατρό...

«Όλοι εμείς πουλιά» του Ουαζντί Μουαουάντ, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, στο Εθνικό Θέατρο (κριτική)

«Όλοι εμείς πουλιά» του Ουαζντί Μουαουάντ, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, στο Εθνικό Θέατρο (κριτική)

Στη νέα σκηνή του Εθνικού Θεάτρου είδα τη σκηνοθεσία που έκανε ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στο έργο του Ουαζντί Μουαουάντ «Όλοι εμείς πουλιά» (Tous des oiseaux), του 2016. Η μετάδοση της αλήθειας δεν γίνεται μέσω γονιδίων ή χρωμοσωμάτων, αλλά μέσω της μνήμης, θα μας πει ο Ουαζντί Μουαουάντ, γνωστός συγγραφέας και κα...

Ο «ανορθόγραφος» Rohtko, η παράσταση που εντυπωσίασε πέρυσι το αθηναϊκό κοινό, επιστρέφει για τρεις βραδιές στη Στέγη

Ο «ανορθόγραφος» Rohtko, η παράσταση που εντυπωσίασε πέρυσι το αθηναϊκό κοινό, επιστρέφει για τρεις βραδιές στη Στέγη

Ο «Rohtko» του Łukasz Twarkowski σε κείμενο - δραματουργία της Anka Herbut επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης για τρεις παραστάσεις, από τις 8 μέχρι και τις 10 Μαρτίου. Φωτογραφίες © Πηνελόπη Γερασίμου.

Επιμέλεια: Book Press

Αποθεώθηκε από ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

«Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που ζούμε στην Ευρώπη» μας έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του για την Book Press, o ευρωπαϊστής ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας. Δύο χρόνια μετά από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέχουμε στα άρθρα που γράψαμε για βιβλία που διαβάσαμε και προτείναμε όλο αυτό το διάστημα. Το...

«Οι Νετανιάχου» του Τζόσουα Κόεν (κριτική) –  Όταν ο Χάρολντ Μπλουμ συναντά την «περιβόητη οικογένεια» – μυθοπλαστική σάτιρα του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας

«Οι Νετανιάχου» του Τζόσουα Κόεν (κριτική) – Όταν ο Χάρολντ Μπλουμ συναντά την «περιβόητη οικογένεια» – μυθοπλαστική σάτιρα του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας

Για το βραβευμένο με Πούλιτζερ 2022 μυθιστόρημα του Τζόσουα Κοέν [Joshua Cohen] «Οι Νετανιάχου» (μτφρ. Παναγιώτης Κεχαγιάς, εκδ. Gutenberg). Κεντρική εικόνα: Η οικογένεια Netanyahu (ο μικρός αριστερά είναι ο «Μπίμπι» - Μπένιαμιν Νετανιάχου, ενώ από τη φωτογραφία απουσιάζει ο τρίτος γιος της οικογένειας, ο Ίντο)...

Πέθανε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας – Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων

Πέθανε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας – Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων

«Ο θάνατος του συγγραφέα, δημοσιογράφου και μέλους της Εταιρείας μας, Δημήτρη Φύσσα, ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία και γέμισε θλίψη όλους όσους τον γνώριζαν, προσωπικά ή μέσω των κειμένων του.« 

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δημήτρης Φύσσας, «Μήτσος» για τ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Depeche mode» του Σέρχι Ζαντάν (προδημοσίευση)

«Depeche mode» του Σέρχι Ζαντάν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Σέρχι Ζαντάν [Serhiy Zhadan] «Depeche mode» (μτφρ. Δημήτρης Τριανταφυλλίδης), το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Καθισμένος εδώ,...

«Ο λευκός ελέφαντας» της Αγνής Ιωάννου (προδημοσίευση)

«Ο λευκός ελέφαντας» της Αγνής Ιωάννου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Αγνής Ιωάννου «Ο λευκός ελέφαντας», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ανήμερα των γενεθλίων μου, στο διάλειμμα της δεύτερης ώρας, ήμουν σ...

«Το αύριο θα είναι καλύτερο» της Μπέτι Σμιθ (προδημοσίευση)

«Το αύριο θα είναι καλύτερο» της Μπέτι Σμιθ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μπέτι Σμιθ [Betty Smith] «Το αύριο θα είναι καλύτερο» (μτφρ. Μαρία Φακίνου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 27 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πιο παγωμένο, πιο μοναχι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

«Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που ζούμε στην Ευρώπη» μας έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του για την Book Press, o ευρωπαϊστής ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας. Δύο χρόνια μετά από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέχουμε στα άρθρα που γράψαμε για βιβλία που διαβάσαμε και προτείναμε όλο αυτό το διάστημα. Το...

Φεβρουάριος: «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» – 15 καλά μυθιστορήματα «μαύρης λογοτεχνίας» που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο

Φεβρουάριος: «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» – 15 καλά μυθιστορήματα «μαύρης λογοτεχνίας» που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο

Με αφορμή το γεγονός ότι ο Φεβρουάριος έχει ανακυρηχθεί «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» [Black History Month] γεγονός που έχει τις ρίζες του πίσω στο 1915, επιλέγουμε 15 καλά μυθιστορήματα που μιλούν ανοιχτά για τον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις, τις αγωνίες και τα όνειρα των μαύρων.

...
Σώμα και τραύμα: μεταθέσεις, υποκαταστάσεις, θεραπεία – 3 βιβλία που ανοίγουν ορίζοντες

Σώμα και τραύμα: μεταθέσεις, υποκαταστάσεις, θεραπεία – 3 βιβλία που ανοίγουν ορίζοντες

Πώς το ψυχικό τραύμα επηρεάζει το σώμα; Τι κρύβεται πίσω από σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος ή οι διαταραχές διατροφής; Ποιο είναι το «αμετάφραστο μήνυμα» που μας καλούν να αποκωδικοποιήσουμε και πώς μπορούμε να περάσουμε από τη νόσο στη θεραπεία; Τρία βιβλία, τα δύο από αυτά διακεκριμένων Ελλήνων ψυχαναλυτών, μα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ