Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον

Η παράσταση «Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου παρουσιάζεται στο Σύχρονο Θέατρο από τους C. for Circus. Φωτογραφίες: © Πάτροκλος Σκαφίδας.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Μετά από δεκαπέντε χρόνια κοινής πορείας και ωρίμανσης, οι C. for Circus παρουσιάζουν ένα έργο κοινωνικού προβληματισμού γραμμένο και σκηνοθετημένο από τη Βαλέρια Δημητριάδου (που-σημειωτέον- συνέθεσε και το μουσικό score της παράστασης). Βασισμένο σε φλέγον θέμα της επικαιρότητας, το έργο υπαγορεύει αυτόματα μιαν εμπράγματη σκηνοθεσία: ωστόσο, οι ονειρικές μουσικές παρεκβάσεις, η παράλληλη ερμηνεία/απόδοση του τηλεοπτικού θεάματος, το στήσιμο της σκηνής του ομαδικού οργίου με τις μάσκες, όπως και κάποιες άλλες σκηνοθετικές παρεκβάσεις, επιτυγχάνουν την απογείωση σε μιαν άλλη δραματουργική διάσταση, πιο υπερρεαλιστική, ενώ υποβάλλουν και ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης των καθημερινών διαλόγων.

«Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου, από τους C. for Circus, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της σκηνογραφικής δουλειάς της Δήμητρας Λιάκουρα είναι η κατάτμηση της σκηνής σε επιμέρους «μικρά» σκηνικά όπου διενεργείται, παράλληλα, η δράση. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν μια παραλλαγμένη εκδοχή ρεαλισμού, που όμως είναι συνεκτικός και αναζητά τις καταβολές του στο σωματικό θέατρο. Έτσι κι αλλιώς, η σκληρότητα του θέματος δεν επιτρέπει στην ομάδα μια μέτρια απόδοσή του, καθώς ο καταιγιστικός ρυθμός υποβάλλει και την τραχύτητα στις ερμηνείες. Η χορογραφική συμβολή της Ειρήνης Μακρή είναι, αναμφισβήτητα, θεμελιώδης παράγοντας επιτυχίας της παράστασης, που πραγματικά με εντυπωσίασε με την αμεσότητα και την αποστομωτική της ειλικρίνεια.

Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον

Η Αθηνά Σακαλή στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Χλόης καλύπτει όλες τις συναισθηματικές πτυχές του γυναικείου θύματος, η Αθηνά Αλεξοπούλου αισθησιακή και σκληρή παράλληλα στον ρόλο της προαγωγού, η Μαρία Προϊστάκη στον ρόλο της ήδη παραιτημένης νεαρής κοπέλας που εκπορνεύτηκε, η Μαρία Κατσανδρή συγκινητική στον ρόλο της μητέρας, ο Παναγιώτης Γαβρέλας απόλυτα πειστικός στον ρόλο του απατεώνα εραστή, ο Νικόλας Παπαδομιχελάκης με χιούμορ και συγκλονιστική εσωτερικότητα στον ρόλο του ανδρικού θύματος, ενώ ο Βαγγέλης Αμπατζής στον ρόλο του καλού αστυνομικού/πελάτη του πορνείου, ο Θανάσης Χαλκιάς στον ρόλο του αδίστακτου, ωμού νταβατζή, η Χρύσα Κοτταράκου στον ρόλο της παραπλανημένης οικογενειακής φίλης, ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης συγκλονιστικός στον ρόλο του νοητικά υστερημένου αδελφού και ο Κωνσταντίνος Κάππας στον ρόλο του διεφθαρμένου αστυνομικού, πλαισιώνουν όλους τους παραπάνω σε πολλαπλούς ρόλους, συνδιαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για μια δυναμική, καταιγιστική στους ρυθμούς της παράσταση.

Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον

Το κείμενο πραγματικά σοκάρει με τις απότομες ανατροπές του, παρά το γεγονός ότι το trafficking είναι πολυσυζητημένο θέμα. Η αντικειμενοποίηση (reification) του γυναικείου κορμιού και η αδίστακτη σωματεμπορία, η έμφυλη βία, η διαφθορά όλων των θεσμικών βαθμίδων, το οργανωμένο έγκλημα και η αστική μαφία σε συνδυασμό με τα κυκλώματα της πορνείας, όλα αυτά σε αντιπαραβολή με την αθώα, απονήρευτη ευπιστία της μητέρας και την παράδοσή της στο κείμενο της «Γένεσης»: από εκεί εκπηγάζει και ο τίτλος, από αυτήν την αντίθεση.

Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον

Τα επιμέρους γνωρίσματα που συνθέτουν το φαινόμενο της σωματεμπορίας προκαλούν το αίσθημα της απαξίωσης της ανθρώπινης ύπαρξης και της αηδίας: η βίαιη διαγραφή του παρελθόντος και του δικαιώματος επιλογής, η σκληρότητα και ο σεξισμός, η ωμότητα και η κερδοσκοπία με τη μετατροπή του σώματος του άλλου σε αντικείμενο προς εκμετάλλευσιν, η αδυσώπητη, ανάλγητη άσκηση βίας και η κακοποίηση. Η σκόπιμη διαγραφή της αξιοπρέπειας και ανθρωπινότητας του συνανθρώπου, ο ρατσισμός που εγκυμονείται στις περισσότερες περιπτώσεις αυτού του σκλαβοπάζαρου, σοκάρουν ακόμη περισσότερο στην αντιδιαστολή τους προς το όραμα της δραπέτευσης, προς την εμπιστοσύνη στην αγνότητα, στον έρωτα, στις ανθρώπινες ποιότητες. Και, κυρίως, προς τη σιωπηρή συνενοχή του κοινωνικού σώματος, του καθενός από ‘μας, σε ένα έγκλημα που διενεργείται εδώ και δεκαετίες συστηματικά κάτω από τη μύτη μας.

Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον

Η ομάδα θεάτρου C. For Circus (Παναγιώτης Γαβρέλας, Χρύσα Κοτταράκου, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Παύλος Παυλίδης, Νατάσα Ρουστάνη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, κ.ά.) ξεκίνησε από το υπόγειο ενός μπαρ στη Θεσσαλονίκη το 2008. Πρώην μέλη της φοιτητικής θεατρικής ομάδας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, οι «C. For Circus» επιδόθηκαν πιο ενεργά και συστηματικά στη διοργάνωση και πλαισίωση παραστάσεων, από τις οποίες αναφέρω ενδεικτικά «Το δαχτυλίδι της μάνας» του Γιάννη Καμπύση, τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου και τον «Γλάρο» του Τσέχωφ. Από το 2012 δουλεύουν χωρίς σκηνοθέτη ή σε εναλλασόενες σκηνοθεσίας σε παραστάσεις όπως το «Κάτι Διαφορετικό», «Ως την άκρη του κόσμου», «Με το ίδιο μέτρο» και «Γκλουμ» (που βασίστηκε στο «Ημερολόγιο ενός απατεώνα» του Αλεξάντρ Οστρόφσκι). Κρίνω σκόπιμο να επισημάνω, σε αυτό το σημείο, το γεγονός πως οι C. for Circus έχουν καθιερώσει μια μοναδική εκδοχή πολυάριθμης ομαδικότητας στις σκηνικές τους δημιουργίες, που δημιουργεί έντονη αντίθεση προς την (ως ένα βαθμό υπαγορευόμενη από τη δυσκολία της παραγωγής) συρρίκνωση των αθηναϊκών παραστάσεων σε θιάσους του ενός ή των δύο ατόμων και, ως εκ τούτου, θεσπίζει μιαν υποδειγματική συνθήκη εργαστηρίου και πειραματισμού στον χώρο.


* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

INFO

Κείμενο – Σκηνοθεσία-Μουσική : Βαλέρια Δημητριάδου
Σκηνικά – κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Μακρή
Σχεδιασμός φωτισμού: Μελίνα Μάσχα
Σχεδιασμός ήχου: Φοίβος Παπαγιάννης
Βοηθός σκηνοθέτριας: Αντριάνα Ανδρέοβιτς
Στίχοι τραγουδιών: Μαρία Ελισάβετ Κοτίνη
Γραφιστική επιμέλεια: Indigo creative

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

Στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση είδαμε τη μεγαλειώδη παράσταση «ROHTKO» του Πολωνού σκηνοθέτη Λούκα Τβαρκόφσκι [Lukasz Twarkowski], αποτέλεσμα συνεργασίας του με τον Κρίστιαν Λούπα.

Γράφει ο Νϊκος Ξένιος

Ο Λούκας Τβαρκόφσκι σκηνοθέτησε τ...

«Ταρτούφος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική)

«Ταρτούφος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική)

Η παράσταση «Ταρτούφος» του Μολιέρου παρουσιάζεται στο θέατρο «Σταθμός», σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη. Φωτογραφίες: © Πάτροκλος Σκαφίδας

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στο θέατρο «Σταθμός» είδαμε τον «Ταρτούφο» (Tartuffe, ...

«Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σε σκηνοθεσία Έλενας Καρακούλη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (κριτική)

«Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σε σκηνοθεσία Έλενας Καρακούλη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (κριτική)

Η παράσταση «Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Έλενας Καρακούλη. Φωτογραφίες: © Σπύρος Περδίου

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η εξαιρετική δραματολόγος Έλενα Κα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (κριτική) – Μεσοπόλεμος εντός, εκτός και επί ταυτά

«Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (κριτική) – Μεσοπόλεμος εντός, εκτός και επί ταυτά

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ήλιος με ξιφολόγχες» (εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη ξεκινάει άκρως δελεαστικά. Εν έτει 1931 μια τυχαία φωτιά σε χαμοκέλα της Θεσσαλο...

«Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (κριτική) – Γιατί μια κουίρ γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση;

«Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (κριτική) – Γιατί μια κουίρ γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση;

Για το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο «Στο σπίτι των ονείρων»  (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Αντίποδες). Κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία Ταρ, του Τοντ Φιλντ, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζεται μια κακοποιητική σχέση ανάμεσα σε δύο γυναίκες.

Γράφει η ...

Άνα Μαρία Σούα: «Η ζωή είναι τρελή, παράλογη, κωμική και τραγική – το ίδιο και οι ιστορίες μου!»

Άνα Μαρία Σούα: «Η ζωή είναι τρελή, παράλογη, κωμική και τραγική – το ίδιο και οι ιστορίες μου!»

Συνέντευξη με την Αργεντινή συγγραφέα Άνα Μαρία Σούα [Ana María Shua], με αφορμή την ανθολογία διηγημάτων της «Σκυλίσια ζωή και άλλες ακροβασίες» (μτφρ. Άννα Βερροιοπούλου, εκδ. Βακχικόν). Η συγγραφέας θα βρεθεί στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, καλεσμένη του 15ου Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Συνέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Έρωτες, έρωτες, έρωτες» – δώδεκα ιστορίες με πρωταγωνιστές που επιμένουν να παλεύουν για την ικανοποίηση της ερωτικής τους επιθυμίας. Δώδεκα παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα, με την τελευταία και μεγαλύτερη να αγκαλιάζει όλες τις προηγούμενες. Κυκλο...

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Λογοτεχνία, έμφυλες ταυτότητες, πατριαρχία, φεμινιστικό κίνημα, γυναικεία γραφή. Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*, Λύο Καλοβυρνάς φωτίζουν όψεις ενός ζητήματος που μας αφορά περισσότερο απ΄ όσο ίσως πιστεύουμε, ενώ ακολουθεί επιλογή βιβλίων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις πρόσφατες ...

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ