Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον

Η παράσταση «Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου παρουσιάζεται στο Σύχρονο Θέατρο από τους C. for Circus. Φωτογραφίες: © Πάτροκλος Σκαφίδας.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Μετά από δεκαπέντε χρόνια κοινής πορείας και ωρίμανσης, οι C. for Circus παρουσιάζουν ένα έργο κοινωνικού προβληματισμού γραμμένο και σκηνοθετημένο από τη Βαλέρια Δημητριάδου (που-σημειωτέον- συνέθεσε και το μουσικό score της παράστασης). Βασισμένο σε φλέγον θέμα της επικαιρότητας, το έργο υπαγορεύει αυτόματα μιαν εμπράγματη σκηνοθεσία: ωστόσο, οι ονειρικές μουσικές παρεκβάσεις, η παράλληλη ερμηνεία/απόδοση του τηλεοπτικού θεάματος, το στήσιμο της σκηνής του ομαδικού οργίου με τις μάσκες, όπως και κάποιες άλλες σκηνοθετικές παρεκβάσεις, επιτυγχάνουν την απογείωση σε μιαν άλλη δραματουργική διάσταση, πιο υπερρεαλιστική, ενώ υποβάλλουν και ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης των καθημερινών διαλόγων.

«Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου, από τους C. for Circus, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της σκηνογραφικής δουλειάς της Δήμητρας Λιάκουρα είναι η κατάτμηση της σκηνής σε επιμέρους «μικρά» σκηνικά όπου διενεργείται, παράλληλα, η δράση. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν μια παραλλαγμένη εκδοχή ρεαλισμού, που όμως είναι συνεκτικός και αναζητά τις καταβολές του στο σωματικό θέατρο. Έτσι κι αλλιώς, η σκληρότητα του θέματος δεν επιτρέπει στην ομάδα μια μέτρια απόδοσή του, καθώς ο καταιγιστικός ρυθμός υποβάλλει και την τραχύτητα στις ερμηνείες. Η χορογραφική συμβολή της Ειρήνης Μακρή είναι, αναμφισβήτητα, θεμελιώδης παράγοντας επιτυχίας της παράστασης, που πραγματικά με εντυπωσίασε με την αμεσότητα και την αποστομωτική της ειλικρίνεια.

Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον

Η Αθηνά Σακαλή στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Χλόης καλύπτει όλες τις συναισθηματικές πτυχές του γυναικείου θύματος, η Αθηνά Αλεξοπούλου αισθησιακή και σκληρή παράλληλα στον ρόλο της προαγωγού, η Μαρία Προϊστάκη στον ρόλο της ήδη παραιτημένης νεαρής κοπέλας που εκπορνεύτηκε, η Μαρία Κατσανδρή συγκινητική στον ρόλο της μητέρας, ο Παναγιώτης Γαβρέλας απόλυτα πειστικός στον ρόλο του απατεώνα εραστή, ο Νικόλας Παπαδομιχελάκης με χιούμορ και συγκλονιστική εσωτερικότητα στον ρόλο του ανδρικού θύματος, ενώ ο Βαγγέλης Αμπατζής στον ρόλο του καλού αστυνομικού/πελάτη του πορνείου, ο Θανάσης Χαλκιάς στον ρόλο του αδίστακτου, ωμού νταβατζή, η Χρύσα Κοτταράκου στον ρόλο της παραπλανημένης οικογενειακής φίλης, ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης συγκλονιστικός στον ρόλο του νοητικά υστερημένου αδελφού και ο Κωνσταντίνος Κάππας στον ρόλο του διεφθαρμένου αστυνομικού, πλαισιώνουν όλους τους παραπάνω σε πολλαπλούς ρόλους, συνδιαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για μια δυναμική, καταιγιστική στους ρυθμούς της παράσταση.

Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον

Το κείμενο πραγματικά σοκάρει με τις απότομες ανατροπές του, παρά το γεγονός ότι το trafficking είναι πολυσυζητημένο θέμα. Η αντικειμενοποίηση (reification) του γυναικείου κορμιού και η αδίστακτη σωματεμπορία, η έμφυλη βία, η διαφθορά όλων των θεσμικών βαθμίδων, το οργανωμένο έγκλημα και η αστική μαφία σε συνδυασμό με τα κυκλώματα της πορνείας, όλα αυτά σε αντιπαραβολή με την αθώα, απονήρευτη ευπιστία της μητέρας και την παράδοσή της στο κείμενο της «Γένεσης»: από εκεί εκπηγάζει και ο τίτλος, από αυτήν την αντίθεση.

Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον

Τα επιμέρους γνωρίσματα που συνθέτουν το φαινόμενο της σωματεμπορίας προκαλούν το αίσθημα της απαξίωσης της ανθρώπινης ύπαρξης και της αηδίας: η βίαιη διαγραφή του παρελθόντος και του δικαιώματος επιλογής, η σκληρότητα και ο σεξισμός, η ωμότητα και η κερδοσκοπία με τη μετατροπή του σώματος του άλλου σε αντικείμενο προς εκμετάλλευσιν, η αδυσώπητη, ανάλγητη άσκηση βίας και η κακοποίηση. Η σκόπιμη διαγραφή της αξιοπρέπειας και ανθρωπινότητας του συνανθρώπου, ο ρατσισμός που εγκυμονείται στις περισσότερες περιπτώσεις αυτού του σκλαβοπάζαρου, σοκάρουν ακόμη περισσότερο στην αντιδιαστολή τους προς το όραμα της δραπέτευσης, προς την εμπιστοσύνη στην αγνότητα, στον έρωτα, στις ανθρώπινες ποιότητες. Και, κυρίως, προς τη σιωπηρή συνενοχή του κοινωνικού σώματος, του καθενός από ‘μας, σε ένα έγκλημα που διενεργείται εδώ και δεκαετίες συστηματικά κάτω από τη μύτη μας.

Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον

Η ομάδα θεάτρου C. For Circus (Παναγιώτης Γαβρέλας, Χρύσα Κοτταράκου, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Παύλος Παυλίδης, Νατάσα Ρουστάνη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, κ.ά.) ξεκίνησε από το υπόγειο ενός μπαρ στη Θεσσαλονίκη το 2008. Πρώην μέλη της φοιτητικής θεατρικής ομάδας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, οι «C. For Circus» επιδόθηκαν πιο ενεργά και συστηματικά στη διοργάνωση και πλαισίωση παραστάσεων, από τις οποίες αναφέρω ενδεικτικά «Το δαχτυλίδι της μάνας» του Γιάννη Καμπύση, τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου και τον «Γλάρο» του Τσέχωφ. Από το 2012 δουλεύουν χωρίς σκηνοθέτη ή σε εναλλασόενες σκηνοθεσίας σε παραστάσεις όπως το «Κάτι Διαφορετικό», «Ως την άκρη του κόσμου», «Με το ίδιο μέτρο» και «Γκλουμ» (που βασίστηκε στο «Ημερολόγιο ενός απατεώνα» του Αλεξάντρ Οστρόφσκι). Κρίνω σκόπιμο να επισημάνω, σε αυτό το σημείο, το γεγονός πως οι C. for Circus έχουν καθιερώσει μια μοναδική εκδοχή πολυάριθμης ομαδικότητας στις σκηνικές τους δημιουργίες, που δημιουργεί έντονη αντίθεση προς την (ως ένα βαθμό υπαγορευόμενη από τη δυσκολία της παραγωγής) συρρίκνωση των αθηναϊκών παραστάσεων σε θιάσους του ενός ή των δύο ατόμων και, ως εκ τούτου, θεσπίζει μιαν υποδειγματική συνθήκη εργαστηρίου και πειραματισμού στον χώρο.


* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

INFO

Κείμενο – Σκηνοθεσία-Μουσική : Βαλέρια Δημητριάδου
Σκηνικά – κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Μακρή
Σχεδιασμός φωτισμού: Μελίνα Μάσχα
Σχεδιασμός ήχου: Φοίβος Παπαγιάννης
Βοηθός σκηνοθέτριας: Αντριάνα Ανδρέοβιτς
Στίχοι τραγουδιών: Μαρία Ελισάβετ Κοτίνη
Γραφιστική επιμέλεια: Indigo creative

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Εκκλησιαστής» σε σκηνοθεσία του Αντώνη Αντωνόπουλου, στον χώρο του Bios

Ο «Εκκλησιαστής» σε σκηνοθεσία του Αντώνη Αντωνόπουλου, στον χώρο του Bios

Για την παράσταση «Εκκλησιαστής» του Αντώνη Αντωνόπουλου, η οποία παρουσιάστηκε στο Bios, έπειτα από τέσσερις κύκλους παραστάσεων που ξεκίνησαν το 2018.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Τη μάταιη υπόσταση του φυσικού φαινομένου της ζωής πραγματεύεται ο Ε...

«Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί» του Τομ Στόπαρντ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού – Μια «υπαρξιακή τρικλοποδιά»

«Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί» του Τομ Στόπαρντ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού – Μια «υπαρξιακή τρικλοποδιά»

Για την παράσταση «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί» του Τομ Στόπαρντ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – «Λευτέρης Βογιατζής».

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το κλασικό πια έργο...

«Φαύστα» του Μποστ στο Μέγαρο Μουσικής – Καυτηριάζοντας τον μικροαστισμό

«Φαύστα» του Μποστ στο Μέγαρο Μουσικής – Καυτηριάζοντας τον μικροαστισμό

Για τη «Φαύστα» του Μποστ, σε σκηνοθεσία  Τάσου Πυργιέρη στο Μέγαρο Μουσικής.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η ιδιόρρυθμη, σουρεαλιστική «Φαύστα» του Μποστ που τόσο αγαπήσαμε ανεβαίνει, σε εξαίρετη σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη και μουσική Θέμη Καραμουρατ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο Βασιλιάς», του Τζο Νέσμπο − Τύψεις, αβάσταχτοι οικογενειακοί δεσμοί, εκδίκηση

«Ο Βασιλιάς», του Τζο Νέσμπο − Τύψεις, αβάσταχτοι οικογενειακοί δεσμοί, εκδίκηση

Για το νέο μυθιστόρημα του Τζο Νέσμπο [Jo Nesbo] «Ο Βασιλιάς» (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδ. Μεταίχμιο) − «από την αρχή της αφήγησης προβάλουν καθαρά τα βασικά θέματα του βιβλίου: οι τύψεις, οι αβάσταχτοι οικογενειακοί δεσμοί, η εκδίκηση».

Γράφει η Χίλντα Παπαδημη...

«Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους», του Μίνου Ευσταθιάδη (Μεταίχμιο) – Μια πραγματεία για το Κακό

«Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους», του Μίνου Ευσταθιάδη (Μεταίχμιο) – Μια πραγματεία για το Κακό

Για το μυθιστόρημα «Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους», του Μίνου Ευσταθιάδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Το 2006, μια πλούσια κυρία δολοφονείται στο αχανές λοφτ της στο Μόναχο. Το πτώμα βρίσκει ο αν...

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

Για την έκδοση του τόμου του Φραντς Κάφκα [Franz Kafka] «Τα Άπαντα: Πρόζες – Διηγήματα – Παραβολές – Στοχασμοί» (μτφρ. Χρίστος Αγγελακόπουλος, εκδ. Οξύ). Σκίτσα © Φραντς Κάφκα.

Γράφει η Λαμπριάνα Οικονόμου

Η τάξη και η λογ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρία μυθιστορήματα που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βακχικόν με τα οποία οι συγγραφείς τους συστήνονται στο αναγνωστικό κοινό με σύγχρονες και ιδιαίτερες ιστορίες.

Επιμέλεια: Book Press

Γιούλη Γιανναδάκη ...

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προτείνουμε πέντε σύγχρονα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που καταπιάνονται με τη λεκτική, σωματική και σεξουαλική έμφυλη βία. «Σήκω από πάνω μου» (Μεταίχμιο) της Λίνας Βαρότση, «Μια γυναίκα απολογείται» (Τόπος) της Μαρίας Λούκα, «Διήγημας (Ακυ...

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Πέντε σύγχρονα βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας, τα οποία αναδεικνύουν τις πολλές εκφάνσεις της μητρότητας και την πολυσήμαντη σχέση μάνας-κόρης (τα τέσσερα από τα πέντε).

Γράφει η Φανή Χατζή

Ο E.M. Forster έγραψε στην ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ