skines apo enan gamo

Η παράσταση «Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Έλενας Καρακούλη. Φωτογραφίες: © Σπύρος Περδίου

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η εξαιρετική δραματολόγος Έλενα Καρακούλη, μετά τη «Γυναίκα Από τα Παλιά» του Ρόλαντ Σιμελπφένιχ (2015) το «Φοβάσαι;» του Άνταμ Σάιντελ (2016) και το «Himmelweg» του Χουάν Μαγιόργκα (2019), σκηνοθετεί φέτος τη Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Νίκο Ψαρρά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τις «Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Κατά το πλείστον αυτοβιογραφικό, αρχικά γραμμένο για πέντε ωριαία επεισόδια της σουηδικής τηλεόρασης και συντετμημένο σε 169 λεπτά κινηματογραφικού αριστουργήματος (1973), το έργο αυτό έχει πλέον περάσει στα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Η σταδιακή κατρακύλα ενός γάμου

Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι Γιόχαν και Μαριάνε –παρά την σκόπιμα αντιστικτική εορταστική υποδοχή του κοινού για την επέτειο των δέκα χρόνων γάμου του– ήδη από την πρώτη σκηνή δηλώνει τα σημάδια της συζυγικής του κόπωσης. Οι επόμενες σκηνές, όπως όλοι ξέρουμε, παριστούν με ντοκιμαντερίστικη ακρίβεια τη σταδιακή κατρακύλα του γάμου σε συνθήκη αλληλοακύρωσης, αποξένωσης, διάλυσης. Προφητικό και εξομολογητικό σε μεγάλο βαθμό, καυστικό σχόλιο για την αστική επανάπαυση και για το συναισθηματικό «παρκάρισμα» στη συνθήκη του γάμου, το αριστούργημα του Μπέργκμαν εστιάζει στην απουσία του μοναδικού συναισθήματος που κρατά τους οικογενειακούς δεσμούς: της αγάπης.

Σκηνές από έναν γάμο

Η Μαρίνα Ασλάνογλου επιδεικνύει μιαν ασυνήθιστη αισθαντικότητα, είναι οικεία και γνώριμη, μπαίνει στο πετσί του ρόλου προσδίδοντάς του μια μεσογειακή ποιότητα, είναι πανέτοιμη ν’ ανταποκριθεί στο όραμα της σκηνοθέτιδος για μια γυναικεία ψυχοσύνθεση τρωτή και, παρ’ όλα αυτά, αναπάντεχα δυναμική: «ικανοποιημένη από τη ζωή της, αντιμετωπίζει με λογική και χιούμορ τις μικρές ανησυχίες της ζωής, μέχρι που συμβαίνει ένα καθοριστικό γεγονός, που την αφήνει μόνη. Μέσα από την εγκατάλειψη, όμως, αναδύεται μια νέα γυναίκα, που γνωρίζει λίγο περισσότερο τον εαυτό της και συνειδητοποιεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες της», λέει για τον ρόλο της Μαριάνε η πρωταγωνίστρια.

Σε όλο το έργο ψάχνει απεγνωσμένα να αγαπήσει και να αγαπηθεί· να κάνει αυτό το βήμα, να ξεφύγει. Στο τέλος, καταλαβαίνει ότι το να νιώθεις αγάπη είναι κι αυτό ένα ταλέντο, που μάλλον δεν το έχει.

Αντίστοιχα αποτελεσματική είναι η ερμηνεία του σπουδαίου Νίκου Ψαρρά, που ενσαρκώνει αυτόν τον, υποτίθεται άτρωτο, άνθρωπο της καριέρας, τον αυτάρεσκο «καλό σύζυγο, εραστή, καθηγητή, πατέρα κοκ» που «ρίχνει σκουπίζοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί» κι έτσι, σταδιακά, περνά από τον έρωτα στη φθορά, στην απιστία και στον χωρισμό, χάνει την αυτοεκτίμησή του και διαπιστώνει πως αδυνατεί να αγαπήσει: «Σε όλο το έργο ψάχνει απεγνωσμένα να αγαπήσει και να αγαπηθεί· να κάνει αυτό το βήμα, να ξεφύγει. Στο τέλος, καταλαβαίνει ότι το να νιώθεις αγάπη είναι κι αυτό ένα ταλέντο, που μάλλον δεν το έχει», δηλώνει για τον ρόλο του Γιόχαν ο πρωταγωνιστής. Σαν σε τηλεοπτικό gros plan (όπως και ο Έρλαντ Γιόζεφσον και η Λιβ Ούλμαν στο πρωτότυπο έργο), δοσμένοι στο κλίμα του σύγχρονου νατουραλισμού, οι δύο ηθοποιοί έχουν δουλέψει «σφιχτά» τους διαλόγους τους και έχουν επεξεργαστεί το συγκρουσιακό κλίμα που απαιτεί το έργο με σοκαριστική ένταση.

Σκηνές από έναν γάμο

Στον μαγνητοσκοπημένο ρόλο μιας γυναίκας που έχει απαξιώσει τον γάμο της διαπιστώνοντας πως –επίσης– δεν είναι σε θέση να αγαπήσει, η συγκλονιστική Καρυοφιλιά Καραμπέτη. Ο συγχρονισμός της υποτιθέμενης skype συνομιλίας της Μαρίνας Ασλάνογλου με την Καρυοφιλιά Καραμπέτη είναι μια υποδειγματική στη χρονομέτρηση και την ακρίβειά της ερμηνευτική στιγμή της παράστασης. Εντυπωσιακή είναι και η ετοιμότητα που επιδεικνύουν οι δυο πρωταγωνιστές στις ταχύτατες εναλλαγές χρονικών στιγμών και διαθέσεων, εγγύτητας και αποξένωσης, έλξης και απέχθειας, όλης δηλαδή της γκάμας αντιφατικών συναισθημάτων που το κείμενο προσφέρει για να διαγράψει το πεδίο σύγκρουσης που γεννά η συμβίωση με έναν άνθρωπο σε έναν κόσμο που κάθε άλλο παρά ευνοεί την ταύτιση. Το έργο καθιστά ξεκάθαρη την αδυνατότητα του ελλειπτικού σύγχρονου ανθρώπου να απαρτιώσει την ανηφορική πορεία του προς την αρμονική συνύπαρξη, προτείνοντας συμφιλίωση με τη συνθήκη της αγεφύρωτης υπαρξιακής μοναξιάς.

«Σε έχω αγκαλιά ήσυχα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο κάπου στον κόσμο».

Η Έλενα Καρακούλη, μετά από βαθειά μελέτη του σύνολου έργου του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, προτείνει μια νέα μετάφραση, παρεμβάλλοντας στις έξι σκηνές του έργου κάποια μέρη από το μυθιστόρημα «Ιστορία ενός Γάμου» (εκδόσεις Ποταμός) του Νορβηγού Γκούλιγκσεν Γκάιρ και συμπληρώνοντας την εικοσάχρονη πορεία του ζευγαριού με μια σκηνή μεταφρασμένη από την τελευταία ταινία του Μπέργκμαν «Sarabande», όπου οι δυο ξανασυναντιούνται σε μεγάλη ηλικία στην εξοχική του κατοικία για να παραδεχτούν συντετριμμένοι πως κατ’ ουσίαν έχασαν την αγάπη μέσα από τα χέρια τους και ν’ αρκεστούν στην τρυφερή δήλωση/παραδοχή: «Σε έχω αγκαλιά ήσυχα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο κάπου στον κόσμο».

Σκηνές από έναν γάμο

Υπογραμμίζοντας τη σκηνική εναλλαγή ρόλων (οι δύο ηθοποιοί αλλάζουν διαρκώς κοστούμια, σε χρονική διαδοχή των σκηνών, από την προσωπική τους γκαρνταρόμπα, αριστερά και δεξιά από τη σκηνή) η σκηνοθέτις παραπέμπει ευθέως στους «ρόλους» που διαδραματίζει το κάθε ζευγάρι στα πλαίσια της συμβίωσής του. Το θέατρο προσφέρει τη συνθήκη ταχύτερης κατανόησης αυτών των (αρχικά σκηνικών) συμβάσεων που μεταστοιχειώνονται σε συμβάσεις κοινωνικής συνύπαρξης μέσα στο άδυτο μιας σχέσης. Η επίπλωση, η μετακίνηση των λιτών σκηνικών αντικειμένων και η ευφυής διάταξη στον μικρό χώρο της σκηνής Ωμέγα του Δημοτικού Πειραιά από την Αλέγια Παπαγεωργίου, ο ελαφρύς ή έντονος φωτισμός, το σκοτάδι ακόμη, στην πολύ καλή δουλειά του Νίκου Βλασόπουλου, τα λειτουργικά και συχνά ευφάνταστα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, προπάντων όμως το ρυθμικό «κούρδισμα» ενός τόσο δύσκολου κειμένου στη δραματουργική επεξεργασία της Έλενας Καρακούλη, συνθέτουν μια συναρπαστική παράσταση.


 * Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

Στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση είδαμε τη μεγαλειώδη παράσταση «ROHTKO» του Πολωνού σκηνοθέτη Λούκα Τβαρκόφσκι [Lukasz Twarkowski], αποτέλεσμα συνεργασίας του με τον Κρίστιαν Λούπα.

Γράφει ο Νϊκος Ξένιος

Ο Λούκας Τβαρκόφσκι σκηνοθέτησε τ...

«Ταρτούφος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική)

«Ταρτούφος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική)

Η παράσταση «Ταρτούφος» του Μολιέρου παρουσιάζεται στο θέατρο «Σταθμός», σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη. Φωτογραφίες: © Πάτροκλος Σκαφίδας

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στο θέατρο «Σταθμός» είδαμε τον «Ταρτούφο» (Tartuffe, ...

«Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου, από τους C. for Circus, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

«Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου, από τους C. for Circus, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

Η παράσταση «Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου παρουσιάζεται στο Σύχρονο Θέατρο από τους C. for Circus. Φωτογραφίες: © Πάτροκλος Σκαφίδας.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Μετά από δεκαπέντε χρόνια κο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (κριτική) – Μεσοπόλεμος εντός, εκτός και επί ταυτά

«Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (κριτική) – Μεσοπόλεμος εντός, εκτός και επί ταυτά

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ήλιος με ξιφολόγχες» (εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη ξεκινάει άκρως δελεαστικά. Εν έτει 1931 μια τυχαία φωτιά σε χαμοκέλα της Θεσσαλο...

«Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (κριτική) – Γιατί μια κουίρ γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση;

«Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (κριτική) – Γιατί μια κουίρ γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση;

Για το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο «Στο σπίτι των ονείρων»  (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Αντίποδες). Κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία Ταρ, του Τοντ Φιλντ, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζεται μια κακοποιητική σχέση ανάμεσα σε δύο γυναίκες.

Γράφει η ...

Άνα Μαρία Σούα: «Η ζωή είναι τρελή, παράλογη, κωμική και τραγική – το ίδιο και οι ιστορίες μου!»

Άνα Μαρία Σούα: «Η ζωή είναι τρελή, παράλογη, κωμική και τραγική – το ίδιο και οι ιστορίες μου!»

Συνέντευξη με την Αργεντινή συγγραφέα Άνα Μαρία Σούα [Ana María Shua], με αφορμή την ανθολογία διηγημάτων της «Σκυλίσια ζωή και άλλες ακροβασίες» (μτφρ. Άννα Βερροιοπούλου, εκδ. Βακχικόν). Η συγγραφέας θα βρεθεί στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, καλεσμένη του 15ου Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Συνέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Έρωτες, έρωτες, έρωτες» – δώδεκα ιστορίες με πρωταγωνιστές που επιμένουν να παλεύουν για την ικανοποίηση της ερωτικής τους επιθυμίας. Δώδεκα παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα, με την τελευταία και μεγαλύτερη να αγκαλιάζει όλες τις προηγούμενες. Κυκλο...

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Λογοτεχνία, έμφυλες ταυτότητες, πατριαρχία, φεμινιστικό κίνημα, γυναικεία γραφή. Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*, Λύο Καλοβυρνάς φωτίζουν όψεις ενός ζητήματος που μας αφορά περισσότερο απ΄ όσο ίσως πιστεύουμε, ενώ ακολουθεί επιλογή βιβλίων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις πρόσφατες ...

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ