«Η αιμολήπτρια» της Έλλα Ρόουντ, σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά, στο θέατρο Μικρό Άνεσις (κριτική)

Η παράσταση «Η αιμολήπτρια» της Έλλα Ρόουντ παρουσιάζεται στο θέατρο Μικρό Άνεσις σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά. Φωτογραφίες:  © Τάνια Πασχάλη. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η «Αιμολήπτρια» (πρωτότυπος τίτλος: «Η φλεβοτόμος») της Έλλα Ρόουντ πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018 και έχει υπάρξει υποψήφιο για βραβείο Ολίβιε, ενώ η συγγραφέας ήταν φιναλίστ για το βραβείο γυναικών θεατρικών συγγραφέων Σούζαν Σμιθ Μπλάκμπερν. Το έργο ανεβαίνει στο «Μικρό Άνεσις» σε σκηνοθεσία του Μενέλαου Καραντζά και έχει ως θέμα του τις γενετικές δοκιμές σε σχέση με τη θέσπιση κριτηρίων ευγονικής – εμμέσως, δηλαδή, αναφέρεται στον αυταρχισμό που μπορεί να ασκηθεί, δοθεισών των συνθηκών, από την Επιστήμη. Η γονιδιωματική επιστήμη (η χαρτογράφηση του DNA) ως αντικείμενο προβαίνει σε ποσοστικοποίηση και σε ιεραρχήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε κατευθυνόμενη παραγωγή πρωτεϊνών – άρα και σε κατευθυνόμενες γεννήσεις. Έχει, δυστυχώς, υπάρξει ιστορικό προηγούμενο, όταν ολοκληρωτικά καθεστώτα επιχείρησαν να ταξινομήσουν τους ανθρώπους βάσει της ποιότητας των γονιδίων τους.

[...] στα πλαίσια αυτού του εφιαλτικού σκηνικού, το έργο παρουσιάζει μια Βρετανία οξύτατου κοινωνικού ρατσισμού, που δυστυχώς τα επιμέρους χαρακτηριστικά του δεν αποκλίνουν ιδιαίτερα των υποστηρικτών κάθε μορφής κοινωνικού δαρβινισμού.

Το έργο της Έλλα Ρόουντ «στήνει» αυτό το δυστοπικό δεδομένο σε κάποιο εγγύς μέλλον, στη Βρετανία, όπου έχει υποτίθεται θεσπιστεί ένας «αριθμοδείκτης» του ανθρώπινου γονιδιώματος σε κλίμακα από το 1 έως το 10, βάσει του οποίου αποφασίζεται το ποιοι θα έχουν πρόσβαση στις κοινωνικές ασφαλίσεις και στις καριέρες: στα πλαίσια αυτού του εφιαλτικού σκηνικού, το έργο παρουσιάζει μια Βρετανία οξύτατου κοινωνικού ρατσισμού, που δυστυχώς τα επιμέρους χαρακτηριστικά του δεν αποκλίνουν ιδιαίτερα των υποστηρικτών κάθε μορφής κοινωνικού δαρβινισμού.

Η αιμολήπτρια

Μια δήλωση, το 2017, της επικεφαλής του βρετανικού συστήματος υγείας Σάλυ Ντέιβις σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης της αλυσίδας DNA στην πρόληψη ασθενειών στάθηκε η αφορμή για τη συγγραφή της «Αιμολήπτριας». Η κεντρική ηρωίδα, η αιμολήπτρια Μπέα, έχει πρόσβαση στη χαρτογράφηση του γονιδιώματος μιας σειράς ανθρώπων, με αποτέλεσμα να μπορεί να προβλέψει κατά προσέγγισιν τις ασθένειες που θα υποστούν κάποιοι άνθρωποι, ακόμη και το προσδόκιμο ζωής τους. Στα φιλμάκια που προβάλλονται ανάμεσα στις σκηνές φαίνεται (με αρκετή δόση χιούμορ, είναι η αλήθεια) πως όλη η βρετανική κοινωνία έχει επηρεαστεί από αυτό το εφιαλτικό κριτήριο, ακόμη και τα sites γνωριμιών, ακόμη και τα κίνητρα της εγκληματικότητας. Η πρόσβαση της Μπέα στα δείγματα αίματος (και, ως εκ τούτου, στην προσωπική ζωή των ανθρώπων) επηρεάζει τη σχέση της με τον Ααρών, μια παρορμητική σχέση έρωτα «της πρώτης ματιάς» που βασίζεται σε χυμούς ανανά και όνειρα για μιαν ανέμελη, συντροφική ζωή: δυστυχώς, σε δεύτερο επίπεδο καιροφυλακτεί μια επιφύλαξη της Μπέα, που απορρέει από την ανησυχία της για ανισότητα στη γενετική προδιάθεση.

Η αιμολήπτρια

Ο Δημήτρης Τσιγκριμάνης μπαίνει στο πετσί αυτού του χαρακτήρα, με χιούμορ και με άνεση περνώντας από σκηνή σε σκηνή, καθώς το κείμενο γίνεται όλο και πιο ζοφερό. Ο Ααρών φέρει το επώνυμο Τέννυσον και παρουσιάζεται ως απόγονος του λυρικού βρετανού ποιητή Άλφρεντ Τένυσον, που θεωρείται πως έπασχε από διπολική διαταραχή: σαφής υπαινιγμός του ότι η «τέλεια» υγεία δεν συνδέεται απαραίτητα με τη δημιουργία και τη θετική παρουσία στην ιστορία του πολιτισμού. Ο Στράτος Χρήστου υποδύεται μια σειρά από δευτερεύοντες ρόλους και, κυρίως, τον καθαριστή του νοσοκομείου Ντέιβιντ. Απλά και λειτουργικά, τα σκηνικά του Ντέιβιντ Νεγρίν αξιοποιούν τα μικρά αντικείμενα και τη λιτότητα του κειμένου, και το ίδιο συμβαίνει με τα κοστούμια της Εβελίνας Δαρζέντα και τους φωτισμούς της Βαλεντίνας Ταμιωλάκη.

Μια σημαντική ανατροπή στην εξέλιξη των δεδομένων της προσωπικής της ζωής θα φέρει τα πάνω κάτω.

Η Σελήνα Διαμαντοπούλου υποδύεται με ιδιαίτερη ευαισθησία και φυσικότητα τη Μπέα: η νεαρή φλεβοτόμος δέχεται ένα αίτημα από την καλύτερή της φίλη, την Τσαρ: να πλαστογραφήσει τη χαμηλή, δυσοίωνη βαθμολογία της, αντικαθιστώντας την κρυφά με τη βαθμολογία μιας άλλης γυναίκας. Το ηθικό δίλημμα προσκρούει στις οικονομικές δυσχέρειες και στον σχεδιασμό ζωής της Μπέα, που συμβιβάζεται και, σταδιακά, περνά ενεργά στο κύκλωμα «μαύρης αγοράς» πιστοποιητικών υψηλής βαθμολόγησης γονιδιώματος. Μια σημαντική ανατροπή στην εξέλιξη των δεδομένων της προσωπικής της ζωής θα φέρει τα πάνω κάτω.

Η αιμολήπτρια

Η Μπέα δεν θα ενδώσει στον έρωτα, στην ποίηση, στο απρόβλεπτο. Έχει αυτο-προγραμματιστεί έτσι ώστε να επιβιώσει σε αυτό το νέο σκηνικό, όπου ο αστάθμητος παράγοντας (η τύχη) δεν πρέπει να συγχέεται με την επιστημονική έρευνα, ούτε με τις επιλογές ζωής του κάθε ανθρώπου: σταδιακά αποκαλύπτει την τεχνοκρατική δομή του χαρακτήρα της, αποκλείοντας όλα τα δεδομένα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον σχεδιασμό της ζωής της: τα κόκκινα, ολοστρόγγυλα τοματίνια που μπορεί να πνίξουν έναν άνθρωπο εκεί που δεν το περιμένει πετιούνται στο πάτωμα. Αυτή η παράμετρος του κειμένου είναι, κατά την άποψή μου, και η πιο ενδιαφέρουσα. Το μόνο αρνητικό που μπορεί κανείς να προσάψει στο έργο της Έλλα Ρόουντ είναι το «προβλέψιμο» των γεγονότων. Οι ηθικές κατηγοριοποιήσεις είναι πολύ αδρές, ταξινομημένες σε άσπρο-μαύρο, και δεν δίνεται χώρος στις μικρές αποχρώσεις ηθικής διαφοροποίησης των ανθρώπινων συνειδήσεων.

Η αιμολήπτρια

Τον χαρακτήρα της ακτιβίστριας Τσαρ υποδύεται πολύ επιτυχημένα η Δώρα Παρδάλη. Η Έλλα Ρόουντ σκιαγραφεί μιαν ανερχόμενη, παρασκηνιακή αλλά πανίσχυρη, νέα τάξη πραγμάτων, σ’ένα «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» διαφορετικών κριτηρίων ή επιχειρηματικών ευκαιριών που ταξινομεί το ανθρώπινο είδος βάσει της αποτελεσματικότητας: εν ολίγοις, ένα φασιστικό, σκοτεινό και δυστοπικό μέλλον.

Χωρίς να παραλείπει την πρόβλεψη της κοινωνικής αντίδρασης, της κινητοποίησης ανθρώπων ενάντια σε ένα τέτοιο εφιαλτικό δεδομένο, το έργο θυμίζει έντονα κάποια επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς «Black Mirror», όπου επίσης η τεχνολογία παράγει οργουελικό εφιάλτη για το κοντινό μέλλον. Το αν τελικά θα επιβληθεί μορατόριουμ στα γενετικά πειράματα θα διαγράψει την προοπτική του μέλλοντος, με την ίδια αντιστοιχία παραβίασης της ανθρώπινης ιδιωτικότητας και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων που απορρέει και από τα πειράματα της Τεχνητής Νοημοσύνης: υπό αυτό το πρίσμα, το έργο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η προσέγγιση του Μενέλαου Καραντζά (που ως βοηθό του έχει τον νεαρό ηθοποιό Εμμανουήλ Στεφανουδάκη) θέτει με σαφήνεια το πρόβλημα του έργου, παίρνει μια καλή μετάφραση και την ανεβάζει στο σανίδι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


 * Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

Στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση είδαμε τη μεγαλειώδη παράσταση «ROHTKO» του Πολωνού σκηνοθέτη Λούκα Τβαρκόφσκι [Lukasz Twarkowski], αποτέλεσμα συνεργασίας του με τον Κρίστιαν Λούπα.

Γράφει ο Νϊκος Ξένιος

Ο Λούκας Τβαρκόφσκι σκηνοθέτησε τ...

«Ταρτούφος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική)

«Ταρτούφος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική)

Η παράσταση «Ταρτούφος» του Μολιέρου παρουσιάζεται στο θέατρο «Σταθμός», σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη. Φωτογραφίες: © Πάτροκλος Σκαφίδας

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στο θέατρο «Σταθμός» είδαμε τον «Ταρτούφο» (Tartuffe, ...

«Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου, από τους C. for Circus, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

«Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου, από τους C. for Circus, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

Η παράσταση «Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου παρουσιάζεται στο Σύχρονο Θέατρο από τους C. for Circus. Φωτογραφίες: © Πάτροκλος Σκαφίδας.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Μετά από δεκαπέντε χρόνια κο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (κριτική) – Μεσοπόλεμος εντός, εκτός και επί ταυτά

«Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (κριτική) – Μεσοπόλεμος εντός, εκτός και επί ταυτά

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ήλιος με ξιφολόγχες» (εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη ξεκινάει άκρως δελεαστικά. Εν έτει 1931 μια τυχαία φωτιά σε χαμοκέλα της Θεσσαλο...

«Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (κριτική) – Γιατί μια κουίρ γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση;

«Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (κριτική) – Γιατί μια κουίρ γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση;

Για το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο «Στο σπίτι των ονείρων»  (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Αντίποδες). Κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία Ταρ, του Τοντ Φιλντ, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζεται μια κακοποιητική σχέση ανάμεσα σε δύο γυναίκες.

Γράφει η ...

Άνα Μαρία Σούα: «Η ζωή είναι τρελή, παράλογη, κωμική και τραγική – το ίδιο και οι ιστορίες μου!»

Άνα Μαρία Σούα: «Η ζωή είναι τρελή, παράλογη, κωμική και τραγική – το ίδιο και οι ιστορίες μου!»

Συνέντευξη με την Αργεντινή συγγραφέα Άνα Μαρία Σούα [Ana María Shua], με αφορμή την ανθολογία διηγημάτων της «Σκυλίσια ζωή και άλλες ακροβασίες» (μτφρ. Άννα Βερροιοπούλου, εκδ. Βακχικόν). Η συγγραφέας θα βρεθεί στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, καλεσμένη του 15ου Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Συνέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Έρωτες, έρωτες, έρωτες» – δώδεκα ιστορίες με πρωταγωνιστές που επιμένουν να παλεύουν για την ικανοποίηση της ερωτικής τους επιθυμίας. Δώδεκα παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα, με την τελευταία και μεγαλύτερη να αγκαλιάζει όλες τις προηγούμενες. Κυκλο...

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Λογοτεχνία, έμφυλες ταυτότητες, πατριαρχία, φεμινιστικό κίνημα, γυναικεία γραφή. Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*, Λύο Καλοβυρνάς φωτίζουν όψεις ενός ζητήματος που μας αφορά περισσότερο απ΄ όσο ίσως πιστεύουμε, ενώ ακολουθεί επιλογή βιβλίων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις πρόσφατες ...

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ