«Η αιμολήπτρια» της Έλλα Ρόουντ, σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά, στο θέατρο Μικρό Άνεσις (κριτική)

Η παράσταση «Η αιμολήπτρια» της Έλλα Ρόουντ παρουσιάζεται στο θέατρο Μικρό Άνεσις σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά. Φωτογραφίες:  © Τάνια Πασχάλη. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η «Αιμολήπτρια» (πρωτότυπος τίτλος: «Η φλεβοτόμος») της Έλλα Ρόουντ πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018 και έχει υπάρξει υποψήφιο για βραβείο Ολίβιε, ενώ η συγγραφέας ήταν φιναλίστ για το βραβείο γυναικών θεατρικών συγγραφέων Σούζαν Σμιθ Μπλάκμπερν. Το έργο ανεβαίνει στο «Μικρό Άνεσις» σε σκηνοθεσία του Μενέλαου Καραντζά και έχει ως θέμα του τις γενετικές δοκιμές σε σχέση με τη θέσπιση κριτηρίων ευγονικής – εμμέσως, δηλαδή, αναφέρεται στον αυταρχισμό που μπορεί να ασκηθεί, δοθεισών των συνθηκών, από την Επιστήμη. Η γονιδιωματική επιστήμη (η χαρτογράφηση του DNA) ως αντικείμενο προβαίνει σε ποσοστικοποίηση και σε ιεραρχήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε κατευθυνόμενη παραγωγή πρωτεϊνών – άρα και σε κατευθυνόμενες γεννήσεις. Έχει, δυστυχώς, υπάρξει ιστορικό προηγούμενο, όταν ολοκληρωτικά καθεστώτα επιχείρησαν να ταξινομήσουν τους ανθρώπους βάσει της ποιότητας των γονιδίων τους.

[...] στα πλαίσια αυτού του εφιαλτικού σκηνικού, το έργο παρουσιάζει μια Βρετανία οξύτατου κοινωνικού ρατσισμού, που δυστυχώς τα επιμέρους χαρακτηριστικά του δεν αποκλίνουν ιδιαίτερα των υποστηρικτών κάθε μορφής κοινωνικού δαρβινισμού.

Το έργο της Έλλα Ρόουντ «στήνει» αυτό το δυστοπικό δεδομένο σε κάποιο εγγύς μέλλον, στη Βρετανία, όπου έχει υποτίθεται θεσπιστεί ένας «αριθμοδείκτης» του ανθρώπινου γονιδιώματος σε κλίμακα από το 1 έως το 10, βάσει του οποίου αποφασίζεται το ποιοι θα έχουν πρόσβαση στις κοινωνικές ασφαλίσεις και στις καριέρες: στα πλαίσια αυτού του εφιαλτικού σκηνικού, το έργο παρουσιάζει μια Βρετανία οξύτατου κοινωνικού ρατσισμού, που δυστυχώς τα επιμέρους χαρακτηριστικά του δεν αποκλίνουν ιδιαίτερα των υποστηρικτών κάθε μορφής κοινωνικού δαρβινισμού.

Η αιμολήπτρια

Μια δήλωση, το 2017, της επικεφαλής του βρετανικού συστήματος υγείας Σάλυ Ντέιβις σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης της αλυσίδας DNA στην πρόληψη ασθενειών στάθηκε η αφορμή για τη συγγραφή της «Αιμολήπτριας». Η κεντρική ηρωίδα, η αιμολήπτρια Μπέα, έχει πρόσβαση στη χαρτογράφηση του γονιδιώματος μιας σειράς ανθρώπων, με αποτέλεσμα να μπορεί να προβλέψει κατά προσέγγισιν τις ασθένειες που θα υποστούν κάποιοι άνθρωποι, ακόμη και το προσδόκιμο ζωής τους. Στα φιλμάκια που προβάλλονται ανάμεσα στις σκηνές φαίνεται (με αρκετή δόση χιούμορ, είναι η αλήθεια) πως όλη η βρετανική κοινωνία έχει επηρεαστεί από αυτό το εφιαλτικό κριτήριο, ακόμη και τα sites γνωριμιών, ακόμη και τα κίνητρα της εγκληματικότητας. Η πρόσβαση της Μπέα στα δείγματα αίματος (και, ως εκ τούτου, στην προσωπική ζωή των ανθρώπων) επηρεάζει τη σχέση της με τον Ααρών, μια παρορμητική σχέση έρωτα «της πρώτης ματιάς» που βασίζεται σε χυμούς ανανά και όνειρα για μιαν ανέμελη, συντροφική ζωή: δυστυχώς, σε δεύτερο επίπεδο καιροφυλακτεί μια επιφύλαξη της Μπέα, που απορρέει από την ανησυχία της για ανισότητα στη γενετική προδιάθεση.

Η αιμολήπτρια

Ο Δημήτρης Τσιγκριμάνης μπαίνει στο πετσί αυτού του χαρακτήρα, με χιούμορ και με άνεση περνώντας από σκηνή σε σκηνή, καθώς το κείμενο γίνεται όλο και πιο ζοφερό. Ο Ααρών φέρει το επώνυμο Τέννυσον και παρουσιάζεται ως απόγονος του λυρικού βρετανού ποιητή Άλφρεντ Τένυσον, που θεωρείται πως έπασχε από διπολική διαταραχή: σαφής υπαινιγμός του ότι η «τέλεια» υγεία δεν συνδέεται απαραίτητα με τη δημιουργία και τη θετική παρουσία στην ιστορία του πολιτισμού. Ο Στράτος Χρήστου υποδύεται μια σειρά από δευτερεύοντες ρόλους και, κυρίως, τον καθαριστή του νοσοκομείου Ντέιβιντ. Απλά και λειτουργικά, τα σκηνικά του Ντέιβιντ Νεγρίν αξιοποιούν τα μικρά αντικείμενα και τη λιτότητα του κειμένου, και το ίδιο συμβαίνει με τα κοστούμια της Εβελίνας Δαρζέντα και τους φωτισμούς της Βαλεντίνας Ταμιωλάκη.

Μια σημαντική ανατροπή στην εξέλιξη των δεδομένων της προσωπικής της ζωής θα φέρει τα πάνω κάτω.

Η Σελήνα Διαμαντοπούλου υποδύεται με ιδιαίτερη ευαισθησία και φυσικότητα τη Μπέα: η νεαρή φλεβοτόμος δέχεται ένα αίτημα από την καλύτερή της φίλη, την Τσαρ: να πλαστογραφήσει τη χαμηλή, δυσοίωνη βαθμολογία της, αντικαθιστώντας την κρυφά με τη βαθμολογία μιας άλλης γυναίκας. Το ηθικό δίλημμα προσκρούει στις οικονομικές δυσχέρειες και στον σχεδιασμό ζωής της Μπέα, που συμβιβάζεται και, σταδιακά, περνά ενεργά στο κύκλωμα «μαύρης αγοράς» πιστοποιητικών υψηλής βαθμολόγησης γονιδιώματος. Μια σημαντική ανατροπή στην εξέλιξη των δεδομένων της προσωπικής της ζωής θα φέρει τα πάνω κάτω.

Η αιμολήπτρια

Η Μπέα δεν θα ενδώσει στον έρωτα, στην ποίηση, στο απρόβλεπτο. Έχει αυτο-προγραμματιστεί έτσι ώστε να επιβιώσει σε αυτό το νέο σκηνικό, όπου ο αστάθμητος παράγοντας (η τύχη) δεν πρέπει να συγχέεται με την επιστημονική έρευνα, ούτε με τις επιλογές ζωής του κάθε ανθρώπου: σταδιακά αποκαλύπτει την τεχνοκρατική δομή του χαρακτήρα της, αποκλείοντας όλα τα δεδομένα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον σχεδιασμό της ζωής της: τα κόκκινα, ολοστρόγγυλα τοματίνια που μπορεί να πνίξουν έναν άνθρωπο εκεί που δεν το περιμένει πετιούνται στο πάτωμα. Αυτή η παράμετρος του κειμένου είναι, κατά την άποψή μου, και η πιο ενδιαφέρουσα. Το μόνο αρνητικό που μπορεί κανείς να προσάψει στο έργο της Έλλα Ρόουντ είναι το «προβλέψιμο» των γεγονότων. Οι ηθικές κατηγοριοποιήσεις είναι πολύ αδρές, ταξινομημένες σε άσπρο-μαύρο, και δεν δίνεται χώρος στις μικρές αποχρώσεις ηθικής διαφοροποίησης των ανθρώπινων συνειδήσεων.

Η αιμολήπτρια

Τον χαρακτήρα της ακτιβίστριας Τσαρ υποδύεται πολύ επιτυχημένα η Δώρα Παρδάλη. Η Έλλα Ρόουντ σκιαγραφεί μιαν ανερχόμενη, παρασκηνιακή αλλά πανίσχυρη, νέα τάξη πραγμάτων, σ’ένα «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» διαφορετικών κριτηρίων ή επιχειρηματικών ευκαιριών που ταξινομεί το ανθρώπινο είδος βάσει της αποτελεσματικότητας: εν ολίγοις, ένα φασιστικό, σκοτεινό και δυστοπικό μέλλον.

Χωρίς να παραλείπει την πρόβλεψη της κοινωνικής αντίδρασης, της κινητοποίησης ανθρώπων ενάντια σε ένα τέτοιο εφιαλτικό δεδομένο, το έργο θυμίζει έντονα κάποια επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς «Black Mirror», όπου επίσης η τεχνολογία παράγει οργουελικό εφιάλτη για το κοντινό μέλλον. Το αν τελικά θα επιβληθεί μορατόριουμ στα γενετικά πειράματα θα διαγράψει την προοπτική του μέλλοντος, με την ίδια αντιστοιχία παραβίασης της ανθρώπινης ιδιωτικότητας και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων που απορρέει και από τα πειράματα της Τεχνητής Νοημοσύνης: υπό αυτό το πρίσμα, το έργο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η προσέγγιση του Μενέλαου Καραντζά (που ως βοηθό του έχει τον νεαρό ηθοποιό Εμμανουήλ Στεφανουδάκη) θέτει με σαφήνεια το πρόβλημα του έργου, παίρνει μια καλή μετάφραση και την ανεβάζει στο σανίδι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


 * Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ending in beauty» του Μοχάμεντ ελ Χατίμπ (κριτική) – Μονόλογος για την απώλεια της μητέρας και το πένθος

«Ending in beauty» του Μοχάμεντ ελ Χατίμπ (κριτική) – Μονόλογος για την απώλεια της μητέρας και το πένθος

Για την παράσταση του Μοχάμεντ ελ Χατίμπ (Mohamed El Khatib) «Ending in beauty» στην Πειραιώς 260, στο Φεστιβάλ Αθηνών. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

«Η θλίψη βρίσκει πάντα καταφύγιο στα αντικείμενα» (“...

«Τα πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου» του Θοδωρή Γκόνη, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου: Καρποί της αγάπης και της θυσίας

«Τα πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου» του Θοδωρή Γκόνη, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου: Καρποί της αγάπης και της θυσίας

Είδαμε «Τα Πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου» του Θοδωρή Γκόνη, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, την παράσταση «Τα Πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου», σε σκηνοθε...

«16 & 17» από το TAO Dance Theater – Καθαρή αισθητική, ακρίβεια και διαλογισμός

«16 & 17» από το TAO Dance Theater – Καθαρή αισθητική, ακρίβεια και διαλογισμός

Για την παράσταση χορού «16 & 17» από το TAO Dance Theater, τη διάσημη ομάδα σύγχρονου χορού της Κίνας, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ