«Το τραγούδι της Φλέρυς» του Δημήτρη Οικονόμου, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική)

«Το τραγούδι της Φλέρυς» του Δημήτρη Οικονόμου, παρουσιάστηκε στο θέατρο Σταθμός σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη. Φωτογραφίες: © Σπύρος Περδίου

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ο Μάνος Καρατζογιάννης ανέβασε στο θέατρο «Σταθμός» το πρώτο θεατρικό έργο του Δημήτρη Οικονόμου, που αφορά τη ζωή και τα βάσανα της θρυλικής Φλέρυς Νταντωνάκη, της ερμηνεύτριας που καθόρισε τα νεανικά μας ακούσματα. Αναλαμβάνοντας να ζωντανέψει επί σκηνής τον αυτοβιογραφικό αυτόν μονόλογο και τραγουδώντας, με μια κιθάρα στα χέρια, το Orfeo Negro, η Ελένη Κοκκίδου αποδίδει τις λεπτές διαβαθμίσεις συγκίνησης που διαρρηγνύουν την εικόνα της απόλυτα νουνεχούς καλλιτέχνιδος, παρασύροντας το κοινό με το πηγαίο συναίσθημά της. Ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου στο πιάνο αναδεικνύεται σε πολύ ουσιαστικό παράγοντα της παράστασης, συνοδεύοντας αθέατος τα περάσματα της κυρίας Κοκκίδου στις επιμέρους σκηνές.

[...] ο Μάνος Καρατζογιάννης προδίδει τη μεγάλη ευαισθησία του και την προσωπική του συναισθηματική εμπλοκή στο θέμα του έργου.

Η σκηνοθεσία είναι διακριτική, ωστόσο στιβαρή: με υπογράμμιση κάποιων πολύ λειτουργικών λεπτομερειών (το τρανζιστοράκι, το γραφειάκι όπου η κυρία Κοκκίδου κάθεται με γυρισμένη την πλάτη στο κοινό, η ανηρτημένη φωτογραφία της Φλέρυς και τα αναλόγια με τις σκόρπιες παρτιτούρες του Μάνου Χατζιδάκι, ο μικρός καναπές με τα παιδικά παιχνίδια, μια λευκή οθόνη προβολής κι ένα μικρόφωνο προς το οποίο η ηθοποιός κινείται στις στιγμές άμεσης εκμυστήρευσης) ο Μάνος Καρατζογιάννης προδίδει τη μεγάλη ευαισθησία του και την προσωπική του συναισθηματική εμπλοκή στο θέμα του έργου. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στη σκηνή όπου η κυρία Κοκκίδου τραγουδά το «Άνοιξε, άνοιξε, γιατί δεν αντέχω» από τα «Λειτουργικά» του Μάνου Χατζιδάκι, τον δίσκο με συνθέσεις των Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου και Μπαγιαντέρα που «έκλεισε» οριστικά το φλερτ του Χατζιδάκι με το ρεμπέτικο.

Το τραγούδι της Φλέρυς

Η Φλέρυ Νταντωνάκη ακολούθησε συγκεκριμένες διαδρομές σκηνικής καριέρας ξεκινώντας ως ηθοποιός από τις Η.Π.Α. κατά τη δεκαετία του ’60, στην περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Οι πρώτες εμφανίσεις της ως τραγουδίστριας περιλάμβαναν ισπανικά και βραζιλιάνικα λαϊκά τραγούδια, ενώ η Vanguard (η εταιρεία της Joan Baez) ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο «Fleury: The isles of Greece», που περιλαμβάνει το «Δε με πονάς» του Καλδάρα, το «Manha de carnaval» του Louis Bonfa και τρία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Τραγούδησε σε off Broadway σκηνές του Μπρούκλιν και του Γκρίνουιτς Βίλατζ, δίνοντας συνεντεύξεις σε εκπομπές και ουσιαστικά φυτοζωώντας. Διασταυρώθηκε, ωστόσο, με εξέχουσες μορφές της μουσικής (Μπαέζ, Μπέρνσταϊν, Ντίλαν, Χέντριξ, Τζόπλιν, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο), αφήνοντας το στίγμα της σε μιαν ολόκληρη γενιά. Έχοντας βιώσει το Woodstock και τον απόηχο της γενιάς των beatniks, ερμήνευσε το «Imagine» και το «Summertime» με μοναδικό τρόπο, ενώ ψηφίστηκε –μαζί με τη Λίζα Μινέλλι– ως καλύτερη νέα τραγουδίστρια της Αμερικής.

Η γνωριμία με τον Χατζιδάκι και ο «Μεγάλος Ερωτικός»

Η γνωριμία της με τον Μάνο Χατζιδάκι (ενώ ερμήνευε Jacques Brel σε μια συναυλία στην Αμερική) στάθηκε αποφασιστικής σημασίας για την προσωπική της εξέλιξη, με αποκορύφωμα την έκδοση του πρώτου παγκοσμίως δίσκου που καλύπτει όλη την ιστορία της ελληνικής γραμματείας σχετικά με τον έρωτα, του «Μεγάλου Ερωτικού»: το «Κέλομαί σε Γογγύλα» της Σαπφούς, το «Ποιος είν’ τρελός από έρωτα», το «Πέρα στο θολό ποτάμι», δίνουν το σκηνικό εφαλτήριο για μια συναισθηματική αναδρομή σε μια τραυματική παιδική ηλικία κακοποίησης άγνωστη στους περισσότερους από εμάς.

Το τραγούδι της Φλέρυς

Μαζί διένυσαν μια πορεία εξοικείωσης, απομόνωσης και διαρκούς δημιουργίας, μοιράστηκαν την έμπνευση και εντρύφησαν στα μυστικά της μουσικής ερμηνείας «στο σύμπαν της Μνήμης και της Λήθης», ενώ φαίνεται πως σ’αυτήν την ευτυχή περίοδο η Νταντωνάκη κάλυψε μεγάλο μέρος των ανασφαλειών της, ανακαλύπτοντας στο πρόσωπο του Χατζιδάκι τον πνευματικό οδηγό που είχε ανάγκη. Εκείνος, όμως, τουλάχιστον σύμφωνα με το κείμενο του κύριου Οικονόμου, φαίνεται πως ενοχλήθηκε από την επαγγελματική ρευστότητα της τραγουδίστριάς του στην περίοδο κατά την οποία εκείνη ολίσθαινε, σταδιακά, στα ψυχοτρόπα φάρμακα. Έτσι εξηγείται το ότι ο Χατζιδάκις δεν παρευρέθηκε στην τελευταία θριαμβευτική εμφάνιση που έκανε η Φλέρυ μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη στη Ρωμαϊκή Αγορά, το 1985, μόνο περιορίστηκε στο να στείλει τα συγχαρητήριά του.

«Ας με λένε τρελή που δεν πληρώνομαι, που δεν θέλω να βγάλω λεφτά. Από πού να βγάλω λεφτά; Από τις ώρες της συντριβής μου;».

Η τραγουδίστρια που αγαπήθηκε σε βαθμό λατρείας από το ελληνικό κοινό, υπήρξε πολύ αυστηρή με τον εαυτό της. Επιδιδόμενη σε ένα συνεχές αυτορράπισμα, προσπάθησε να διατηρήσει την ακεραιότητά της και, διακινδυνεύοντας επικίνδυνα την πνευματική της ισορροπία, επιδόθηκε σε πνευματικές αναζητήσεις στο Θιβέτ και «χάθηκε στα μονοπάτια του μυαλού της» όπως δημόσια δηλώσε η ίδια. Η βαθμιαία απόσυρσή της από τα εγκόσμια αποδίδεται από το κείμενο του Δημήτρη Οικονόμου με ένα ιδιάζον, επιθετικό λεξιλόγιο, πλάθοντας ένα πορτραίτο της Φλέρυς γεμάτο ιδιότυπον αισθησιασμό: «Ας με λένε τρελή που δεν πληρώνομαι, που δεν θέλω να βγάλω λεφτά. Από πού να βγάλω λεφτά; Από τις ώρες της συντριβής μου;». Και πράγματι, το κείμενο ξεκινά από μια συντετριμμένη παραδοχή και καταλήγει πάλι σ’ αυτήν: «Όλα τα τραγούδια που μιλάνε για έρωτα μιλάνε για τρέλα. Δεν υπάρχει τραγούδι που να μην τα ταυτίζει αυτά. Μόνο έτσι τονίζεις το μεγάλο φορτίο του έρωτα που κουβαλάς μέσα σου, τη μεγάλη σου ανάγκη να αγαπήσεις και να αγαπηθείς. Το μόνο που ήθελα κι εγώ. Όχι χυδαία, αλλά αγνή, άδολη αγάπη».

Η Ελένη Κοκκίδου είναι μια κορυφαία ερμηνεύτρια της ελληνικής θεατρικής σκηνής, που υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Μάνου Καρατζογιάννη πραγματοποίησε την άρτια συναισθηματική προσέγγιση αυτού του τεράστιου κεφαλαίου της νεοελληνικής μουσικής σκηνής που μας άφησε τόσο πρόωρα και άδοξα, σαν αερικό που πέρασε στον καλλιτεχνικό ορίζοντα χαράσσοντάς τον οριστικά.


 * Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Διόρθωση» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Τάσου Πετρίτση (κριτική) – Για το ανθρωπιστικό κενό των σύγχρονων κοινωνιών, την υποκρισία στις ανθρώπινες σχέσεις

«Διόρθωση» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Τάσου Πετρίτση (κριτική) – Για το ανθρωπιστικό κενό των σύγχρονων κοινωνιών, την υποκρισία στις ανθρώπινες σχέσεις

Για την παράσταση «Διόρθωση», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τόμας Μπέρνχαρντ (Thomas Bernhard), σε σκηνοθεσία Τάσου Πετρίτση, στο Θέατρο Ροές.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

«Η αλήθεια, σκέφτομαι, εί...

«Το Μεγάλο Φαγοπότι» & «Έργο δύο προσώπων» – Δύο «δύσκολες» παραστάσεις, δύο διστακτικές σκηνοθεσίες

«Το Μεγάλο Φαγοπότι» & «Έργο δύο προσώπων» – Δύο «δύσκολες» παραστάσεις, δύο διστακτικές σκηνοθεσίες

Δύο «δύσκολες» παραστάσεις - δύο διστακτικές σκηνοθεσίες. Για «Το Μεγάλο Φαγοπότι» του Tom Blokdijk, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου και το «Έργο δύο προσώπων» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Νανάς Παπαδάκη. Κεντρική εικόνα: Νανά Παπαδάκη, Βαγγέλης Παπαδάκης

Γρά...

«Γιοζεφίνε η αοιδός ή Ο λαός των ποντικιών» του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου (κριτική) – Τέχνη και εξουσία

«Γιοζεφίνε η αοιδός ή Ο λαός των ποντικιών» του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου (κριτική) – Τέχνη και εξουσία

Για την παράσταση «Γιοζεφίνε η αοιδός ή Ο λαός των ποντικιών», βασισμένη στο διήγημα του Φραντς Κάφκα (Franz Kafka), σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2027 το Μεντεγίν της Κολομβίας: Πώς η πόλη συνώνυμο των καρτέλ ναρκωτικών έγινε πόλος φιλαναγνωσίας

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2027 το Μεντεγίν της Κολομβίας: Πώς η πόλη συνώνυμο των καρτέλ ναρκωτικών έγινε πόλος φιλαναγνωσίας

Η UNESCO ανακήρυξε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2027 το Μεντεγίν της Κολομβίας, που έχει 110 βιβλιοπωλεία και 25 βιβλιοθήκες.

Επιμέλεια: Book Press

Η UNESCO ανακήρυξε Παγκόσμια...

Στη Σαμάντα Σβέμπλιν το βραβείο του 1 εκατ. ευρώ – Το 1ο βραβείο ισπανόφωνης λογοτεχνίας Aena

Στη Σαμάντα Σβέμπλιν το βραβείο του 1 εκατ. ευρώ – Το 1ο βραβείο ισπανόφωνης λογοτεχνίας Aena

Η Αργεντινή συγγραφέας Σαμάντα Σβέμπλιν (Samanta Schweblin) τιμήθηκε με το βραβείο ισπανόφωνης λογοτεχνίας Premio Aena de Narrativa για τη συλλογή διηγημάτων «El Buen Mal». Βιβλία της κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη. ©Wikipedia.

Επιμέλεια...

«Κρυμμένη πατρίδα» του Γιάννη Κιουρτσάκη (κριτική) – Συνείδηση και ήθος που διαμορφώνονται μέσα από τη γλώσσα μας

«Κρυμμένη πατρίδα» του Γιάννη Κιουρτσάκη (κριτική) – Συνείδηση και ήθος που διαμορφώνονται μέσα από τη γλώσσα μας

Για το βιβλίο του Γιάννη Κιουρτσάκη «Κρυμμένη πατρίδα» (εκδ. Πατάκη). 

Γράφει ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος

Η ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Block Delete», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Λογοτεχνία υψηλής συμπύκνωσης: 65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες

Λογοτεχνία υψηλής συμπύκνωσης: 65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες

Μια ελάχιστη ανθολογία 65 ισπανόγραφων μικροδιηγημάτων προερχόμενα από δέκα ισπανόφωνες χώρες.

Ανθολόγηση – Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

65 μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες. 65 αστραπιαίες γεύσεις από την ισπανόγραφη μικρομυθοπλασία. Η αν...

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Η σειρά «Τα μικρά» των εκδόσεων Μεταίχμιο δίνει τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να διαβάσει σπουδαία διηγήματα και νουβέλες της μιας ανάσας από σημαντικούς συγγραφείς. Επτά ολιλοσέλιδα τομίδια πυκνής λογοτεχνικής αξίας με τις υπογραφές των Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

...
Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη.&...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ